Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το ..πείραμα έγινε θεσμός


Χαμόγελα από τους διοργανωτές από την δεδομένη επιτυχία του τριημέρου -  Το συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Τι δήλωσαν ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Λιανός σχετικά με τις προσδοκίες που δημιουργούνται καθώς πλέον οι εκδηλώσεις μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας

Όταν αποφασίζεις να κάνεις μία διοργάνωση αυτό που σε ενδιαφέρει είναι ο απολογισμός να είναι θετικός…. Άποψη, που μπορεί μεν να ισχύει για το εμπόριο όμως έχει τις εφαρμογές της ακόμη και στην πολιτική, εκεί όπου κυριαρχεί το πολιτικό κόστος. Και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς έχει την υψηλή εποπτεία των εορταστικών εκδηλώσεων για το τριήμερο των Αποκριών στη Νάξο. Και λέγε υψηλή εποπτεία καθώς ουσιαστικά οι εκδηλώσεις λειτούργησαν μέσα από την εθελοντική ομάδα «συν+αξία» όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Σπύρος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου καλύφθηκαν οικονομικά μέσα από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Νάξου και έβαλαν το χεράκι τους δεκάδες άνθρωποι κινούμενοι πίσω από τη …σκηνή καθώς ήταν αυτοί που όπως δήλωσε ο Σπύρος Παπαδόπουλος «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δουλεύουν εδώ και δύο χρόνια για να απολαύσουν οι κάτοικοι της Νάξου το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Αυτοί που είναι πίσω από όλα και δεν τους ξέρει κανείς, σ’ αυτούς αξίζει το πρώτο και μεγαλύτερο ευχαριστώ»….

Δυναμική
Το τριήμερο των Αποκριών αποτελεί και επίσημα παρελθόν…. Από την Καθαρά Δευτέρα έχουμε επιστρέψει στην …καθημερινότητα καθώς το διάλειμμα χαράς, εκτόνωσης και ξεγνοιασιάς αποτελεί παρελθόν. Πολλά γράφτηκαν και ακόμη περισσότερα θα γραφτούν μέσα από τα blog όπου θα σχολιαστούν ποικιλοτρόπως τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σημεία των ημερών. Που καλώς ή κακώς δεν είναι και λίγα από τις δύο …όχθες. Όμως κρατάμε αυτό που αναφέρει ο Σπύρος Παπαδόπουλος «αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα που θα δείξει το ζύγι όταν γίνει ο απολογισμός. Και νομίζω ότι τα θετικά ήταν περισσότερα. Αυτό που μου έμεινε αυτές τις ημέρες ήταν ότι είχαμε πολύ κόσμο σε όλο το τριήμερο, περισσότερο από κάθε φορά, ο οποίος εκφράστηκε, εκτονώθηκε και κυρίως διαδήλωσε αυτό που ένιωθε και τον έπνιγε όλο αυτό τον καιρό. Και βέβαια αυτό που με κάνει να αισθάνομαι πολύ καλύτερα είναι ότι από φέτος το τριήμερο των εορτών γίνεται πλέον θεσμός. Έτσι το λογαριάζουν όλοι. Πέρυσι ήταν ένα πολύ όμορφο πείραμα που θέλαμε να δούμε την αντοχή του. Φέτος έδειξε ότι έχει δυναμική και έτσι από του χρόνου θα είναι ένα τριήμερο που θα μπει στο καλεντάρι όλων και θα μπει όχι στο ίδιο επίπεδο με το καρναβάλι άλλων περιοχών με ιστορία αλλά θα έχει τη θέση του και θα κεντρίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Εθελοντισμός
Όπως κατάλαβα και ένιωσα μέσα από την κίνησή μου ανάμεσα στους επισκέπτες κατά γενική ομολογία άρεσε σε όλους. Η συμμετοχή ήταν διπλή σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. μόνο στο Καρναβάλι της Κυριακής έδωσαν το παρών 28 άρματα και περίπου 800 καρναβαλιστές με σημείο αναφοράς την συμμετοχή του θέματος της Κορώνου με τέσσερα αυτοκίνητα και 130 συμμετέχοντες) και τόνισε την ψυχολογία των κατοίκων του νησιού και έδωσε μία μικρή οικονομική ανάσα και στα καταστήματα που δούλεψαν. Σίγουρα θα υπήρξαν και αρνητικά, όμως αυτό που πιστεύω και κρατάω είναι τα θετικά. Τα αρνητικά του χρόνου θα είναι λιγότερα καθώς μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σίγουρα δεν γίναμε Πάτρα ή Ξάνθη ή και Ρέθυμνο, αλλά είμαστε η Νάξος, στηριζόμαστε στον εθελοντισμό και πιστεύω ότι κάθε χρόνο θα είμαστε και καλύτεροι…  Είναι δεδομένο ότι θα ακουστούν αρκετά, αλλά  η δύναμη αυτού του τριημέρου είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού. Ενδεχομένως να μην ήταν άρτια τα άρματα στο Καρναβάλι αλλά μιλάμε για εθελοντές που έστω και την τελευταία στιγμή ήθελαν να συμμετάσχουν. Ενώ στον αντίποδα υπήρξαν ομάδες όπως τα Στρουμφάκια ή οι Μάγιας, οι οποίοι άγγιξαν το τέλειο με την επαγγελματική τους δουλειά. Και βέβαια οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τις ομάδες που συνετέλεσαν ώστε να έχει επιτυχία η διοργάνωση ενώ για όσους βιαστούν να μιλήσουν περί οικονομικών θα πρέπει να τους ενημερώσω ότι μείναμε κάτω από το μπάτζετ που μας είχε δοθεί….»

Ομαδική δουλειά
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στα δρώμενα της Αποκριάς, όπου αναφέρει ότι «Οι μέρες της Αποκριάς που πέρασαν, κατάφεραν , έστω και παροδικά, να μας κάνουν να χαμογελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε από τη σκέψη της προσωπικής και εθνικής μας βεβαρυμμένης πραγματικότητας. Οι δημότες μας είχαν την ευκαιρία, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, να αναβιώσουν τα αποκριάτικα έθιμα και να συμμετάσχουν σε εκφάνσεις κεφιού, που οργανώθηκαν σε όλο το δήμο μας. Οι, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένες αποκριάτικες εκδηλώσεις οργανώθηκαν με τη συμμετοχή πλειάδας εθελοντών και συλλόγων, που εδράζουν στο δήμο μας, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι με ομαδική εργασία μπορούμε να καταφέρουμε τα καλύτερα.  Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι έλαβαν μέρος στη διοργάνωση και πραγματοποίηση των αποκριάτικων δρώμενων, την Ομάδα Εθελοντών «Συν-Αξία» και  την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, που κατάφεραν να θεσμοθετηθεί το Ναξιώτικο Καρναβάλι και να προσελκύσει φέτος πολλαπλάσιους επισκέπτες και συμμετέχοντες, καθώς και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους δημότες και τους επισκέπτες, που έλαβαν μέρος σ’ αυτό και έδωσαν ζωντάνια, κέφι και παλμό στις συνοικίες του δήμου μας και, παράλληλα, συνέβαλαν στην προβολή των νησιών μας  σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, συγχαρητηρίων αξίζει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία ενίσχυσε οικονομικά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και χάρισε εορταστική ατμόσφαιρα τόσο στα χωριά μας, όσο και στις επιμέρους δράσεις της (ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ κτλ). Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους του δήμου μας καλή Αγία Σαρακοστή και επισημαίνω ότι θα είμαι πάντοτε αρωγός και υπέρμαχος σε δράσεις εθελοντισμού, πολιτισμού και ανθρωπιάς». 

Αγκαλιά
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιανός, αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που έχει την ευθύνη του τουριστικού κομματιού του Δήμου ήταν ένας από τους Αιρετούς που δεν δίστασε να ντυθεί , έστω κι εάν επέλεξε τη στολή του … λύκου. Για το εάν είναι καλός ή κακός αυτό είναι άλλη ιστορία και θα το δείξει το έργο που επιτελεί στο Δήμο, σχολιάζοντας όμως τα τεκταινόμενα στο τριήμερο που τελείωσε τόνισε « Αν και οι καιροί που βιώνουμε είναι δύσκολοι οικονομικά, οι εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιήθηκαν είχαν υψηλό επίπεδο ποιότητας και αγκαλιάστηκαν από τους κατοίκους και επισκέπτες και θεωρώ ότι χρόνο με το χρόνο θα γίνουν χτήμα τους. Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους δεκάδες εθελοντές που δούλεψαν στη διάρκεια της προετοιμασίας ώστε όλοι να απολαύσουμε αυτό το όμορφο τριήμερο όπως και τους συμμετέχοντες οι οποίοι έδωσαν και την ψυχή τους ώστε το θέαμα που εκτυλίχτηκε να είναι αντάξιο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και της δύναμης των κατοίκων των νησιών μας».
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου