Ο Ιστορικός όμιλος ΑΡΣόΣ και το Π. Φλέα διοργανώνουν την πρωταπριλιά (ώρα 10:30) στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» συζήτηση με ομιλητή τον Σταύρο Λυγερό
Ως ιστορικός όμιλος έχει το καθήκον να προσκαλεί ει δυνατόν τους πλέον αντικειμενικούς ομιλητές για να μπορεί να αποδίδει την πραγματικότητα στους ακροατές του. Και ο ΑΡΣόΣ μαζί με το π. Φλέα μεθαύριο προσκαλούν τους κατοίκους της Νάξου σε μία διαφορετική προσέγγιση των δεδομένων όσον αφορά την οικονομία και το πολιτικό σύστημα μέσα από τη πένα, το λόγο και τη σκέψη του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, ο οποίος θα μιλήσει με βάση το τελευταίο του βιβλίο «Από την κλεπτοκρατία στην χρεωκοπία»…. Ένα βιβλίο που έχει αρθρωθεί σε επτά μέρη: «Ο κύκλος της µεταπολίτευσης», «Η βαριά σκιά της κλεπτοκρατίας», «
Το ανοµολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο», «Ο πρόδροµος ∆εκέµβρης», «Το πορτρέτο του καπετάνιου», «Το µετέωρο βήµα της Ευρώπης» και το «Μνηµόνιο και χρεοκοπία» καλύπτει ιστορικά ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης Ελλάδας και μεταξύ των άλλων ο συγγραφέας ανιχνεύει τις ρίζες της κρίσης, αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις πτυχές της, απαντά σε καίρια ερωτήµατα (π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρόµος το 2009), αποδοµεί το δίληµµα «Μνηµόνιο ή χρεοκοπία», αξιολογεί µε αριθµούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το «κούρεµα» του χρέους και εκτιµά τις επιπτώσεις από την απονοµιµοποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγµένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παραµονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Πειραματόζωο
Και βέβαια όταν μιλάμε για «κρίση χρέους» αυτή, σηµατοδοτεί την κατάρρευση ενός µοντέλου πλασµατικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισµό, τον παρασιτισµό, την αυθαιρεσία και την ατιµωρησία. Μαζί µ’ αυτό το µοντέλο καταρρέει και το ανοµολόγητο κοινωνικό συµβόλαιο ανάµεσα στην άρχουσα τάξη και στα µικροµεσαία στρώµατα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του µοντέλου. Εκτός από την ιθαγενή πτυχή της κρίσης, όµως, υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα δεν είναι το µαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναµος κρίκος µιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστηµική κρίση του. Η Ελλάδα έχει σήµερα µετατραπεί σε πειραµατόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-µέλος της ΕΕ όπου εφαρµόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόµηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτηµένου. Από την έκβαση του πειράµατος θα κριθεί το µέλλον όχι µόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.
Στόχος
Και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο κ. Λυγερός έχει ως στόχο να γράψει μια συνεκτική αφήγηση για τις ρίζες, τα χαρακτηριστικά, τις πτυχές και τις προοπτικές της κρίσης. Μια αφήγηση η οποία να είναι ταυτοχρόνως ακριβής, διεισδυτική και ευκολοδιάβαστη. Μια αφήγηση η οποία να προσφέρει καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τις αιτίες που ανατρέπουν τις σταθερές του βίου εκατομμυρίων Ελλήνων. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο μόνος τρόπος για να αμβλυνθεί η οξύτατη κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης είναι η υπέρβαση του πολιτικού συστήματος που έφερε την Ελλάδα στον γκρεμό.
Who is who
Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχίο Μαθηµατικών από το Πανεπιστήµιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές ∆ιεθνών Σχέσεων και ∆ιεθνούς Oικονοµίας στην École des Hautes Études (Παρίσι). Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέµβριο 1973. Συνιδρυτής και µέλος της συντακτικής οµάδας του περιοδικού Τετράδια πολιτικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής (κυκλοφορεί από το 1980) Πολυδιαβασµένος συγγραφέας και αρθρογράφος γύρω από θέµατα διεθνών σχέσεων και ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Έχει εργαστεί σε εφηµερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθµούς. Σήµερα, εργάζεται στην εφηµερίδα Καθηµερινή και συνεργάζεται µε την εφηµερίδα Κόσµος του Επενδυτή και µε το περιοδικό Επίκαιρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου