Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΞΟΥ: Φως στο …τούνελ


Η συνάντηση που έγινε χθες στο Δημαρχείο Νάξου ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές και οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το Σύλλογο καθηγητών δημιουργούν την αίσθηση ότι ενδεχομένως βρίσκεται σημείο επαφής για λύση της κατάληψης – Αλαλούμ και πάλι με τους μαθητές της Α’ Λυκείου όσον αφορά τις εξετάσεις 

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και όπως είναι λογικό οι διαπραγματεύσεις καλά κρατούν όσον αφορά την άρση της κατάληψης του Γενικού Λυκείου Νάξου, το οποίο από τις 8 Μαρτίου έχει κλείσει τις πύλες του και κρατάει σε αγωνία το μέλλον των παιδιών με δεδομένο ότι η κλεψύδρα αδειάζει και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις… Μέχρι και τα τετράδια εξετάσεων για τους μαθητές της Γ Λυκείου πληροφορηθήκαμε χθες ότι θα είναι έτοιμα (!!!) Από εκεί και πέρα αγωνία υπάρχει και για όσους θα δώσουν εξετάσεις σε στρατιωτικές σχολές καθώς η καταλυτική ημερομηνία για να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα είναι η 31η Μαρτίου κάτι που πιέζει ακόμη περισσότερο προς την λύση της κατάληψης…

Συνάντηση
Χθες είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο όσον αφορά την σύγκλιση απόψεων προς τα αιτήματα των μαθητών. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των μαθητών με το σύλλογο καθηγητών, σε ..ουδέτερο έδαφος, στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο και για πρώτη φορά είναι η αλήθεια εμφανίστηκε μία νότα αισιοδοξίας ότι θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή. Μετά από τη συζήτηση που έγινε όπως αναφέρουν όλοι σε καλό κλίμα (κεκλεισμένων των θυρών έγινε η συζήτηση πάντως) οι μαθητές αποχώρησαν έχοντας μαζί τους ένα σχέδιο προτάσεων από το σύλλογο καθηγητών όπου γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν τα αιτήματα ένα προς ένα των μαθητών, τα οποία είναι γνωστά από την πρώτη ημέρα της κατάληψης.

Προτάσεις
Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα αυτό το κείμενο, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται προτάσεις για έλεγχο των απουσιών (επανεξέταση), αλλαγή στον τρόπο της διαδικασίας επιβολής ποινών με την σύγκληση ακόμη και του συμβουλίου Τάξης από τουλάχιστον τρεις καθηγητές που διδάσκουν τη συγκεκριμένη τάξη και πρόταση αναθεώρησης ποινών μέσα από ένα συμβούλιο καθηγητών με την παρουσία και εκπροσώπων μαθητών. Και όλα αυτά βέβαια μέσα από την εκπροσώπηση μαθητών από τα εκλεγμένα τους όργανα, ήτοι 5μελες και 15μελες καθώς αυτά είναι και τα όργανα που εκπροσωπούν τους μαθητές.  Δεν ξέρουμε εάν οι προτάσεις γίνουν αποδεκτές όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει δοθεί επιτέλους μία φόρμουλα συζήτησης και ανάπτυξης ιδεών ώστε να γεφυρωθεί το όποιο χάσμα υπάρχει…

Επίσκεψη
Πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο ή όχι των δραστηριοτήτων του διευθυντή κ. Γατσωτή δεν δόθηκαν αν και ο ίδιος φέρεται να μην αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα καθώς με βάση το Νόμο που διέπει τη θέση του είναι μόνιμα ελεγχόμενος τόσο από τους ανωτέρους του όσο και από το Σχολικό Συμβούλιο (αποτελείται από καθηγητές, μαθητές και γονείς)… Αυτό που πάντως είναι δεδομένο είναι ότι θα πρέπει να αναπληρωθούν οι ώρες που χάνονται αυτές τις ημέρες των καταλήξεων και αναζητούνται οι τρόποι αναπλήρωσης… Δεν αποκλείεται πάντως τις επόμενες ημέρες (μάλλον την Πέμπτη) να δούμε στη Νάξο και τον Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Νίκο Ράπτη, προκειμένου να παρέμβει στην υπόθεση «Γενικό Λύκειο Νάξου», να συνομιλήσει με μαθητές, καθηγητές και γονείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο με την κατάληψη του σχολείου, όσο και τα αιτήματα των μαθητών. Ο κ. Ράπτης εμφανίζεται μάλιστα ενημερωμένος από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστο Μιχαλόπουλο, ο οποίος ήταν την περασμένη εβδομάδα στη Νάξο, χωρίς όμως ο ίδιος να δώσει λύση.

Αναστολή
Η πλευρά των παιδιών δεν έκανε κάποιο σχόλιο, είχε χθες το βράδυ μία ακόμη συγκέντρωση ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις (το σχέδιο) που τους παραδόθηκε και εκεί θα αποφασίζονταν για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Όμως για πρώτη φορά ακούστηκε η λέξη «αναστολή» με την ερχόμενη Δευτέρα ως την ημέρα που θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του το σχολείο. Μία ημέρα μάλιστα μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου όπου το Γενικό Λύκειο Νάξου αποφάσισε ότι θα δώσει το παρών με την σημεία του, την κατάθεση στεφάνου και τα… τύμπανα που θα δίνουν τον ρυθμό (κάτι που γίνεται χρόνια) στην μαθητική παρέλαση…

Στον αέρα
Από εκεί και πέρα, για μία ακόμη φορά οι μαθητές του Λυκείου γίνονται μπαλάκι στις διαθέσεις των κυβερνώντων. Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης βάζει φρένο στις αλλαγές των πανελλαδικών εξετάσεων τις οποίες και παραπέμπει για την επόμενη κυβέρνηση. Το πρόβλημα όμως είναι οι μαθητές, τους οποίους κανείς δεν σκέφτεται… Ειδικά αυτοί της Α΄ τάξης του λυκείου, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν τις αλλαγές στα λύκεια και, κυρίως, αυτοί που θα έδιναν για πρώτη φορά το 2014 πανελλαδικές εξετάσεις με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπό την Άννα Διαμαντοπούλου, είχε εντρυφήσει δια μακρόν στο ζήτημα και είχε οδηγηθεί σε συγκεκριμένες αλλαγές. Τονίστηκε τότε ότι δεν θα υπήρχε αιφνιδιασμός και ότι το νέο εξεταστικό θα ίσχυε για τα παιδιά, που φοιτούν σήμερα στην Α΄ λυκείου, τα οποία είχαν και «γεύση» των αλλαγών στα λύκεια.

Διάλογος
Ήδη, στα σχολεία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έχει αρχίσει το νέο μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project). Παρά τα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν σε πολλά από αυτά, είναι νέο μέτρο, που θεωρείται ότι προάγει την κριτική ικανότητα των μαθητών. Όμως και επί Νέας Δημοκρατίας, ο τελευταίος υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε ξεκινήσει μακρύ διάλογο με κόμματα και φορείς υπό τον σημερινό υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, με στόχο τις αλλαγές στα λύκεια αλλά και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, ο διάλογος είχε καταλήξει τότε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τις τελευταίες ημέρες, πριν η κ. Διαμαντοπούλου «μετακομίσει» από το υπουργείο Παιδείας στο Ανάπτυξης, είχε κληθεί ο κ. Μπαμπινιώτης και είχε αρχίσει να ασχολείται και πάλι με τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Παρέμβαση
Όλα έδειχναν ότι ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών ήταν ανοικτός. Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εργάζονταν πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρώσουν το νομοσχέδιο για να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ακόμη και…. σήμερα. Ο κ. Μπαμπινιώτης μόλις χθες το μεσημέρι το χαρακτήριζε «ώριμο νομοθέτημα, στο οποίο συνέκλιναν τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα τρίτο». Ωστόσο, λίγο αργότερα το υπουργείο Παιδείας, μέσω συνεργατών του υπουργού, διεμήνυε ότι το νομοσχέδιο «παγώνει» και μετατίθεται η υλοποίησή του στην επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ενδέχεται να το «φρέναρε» η Νέα Δημοκρατία.

Έτοιμα
Έτσι, γι άλλη μία φορά, χιλιάδες παιδιά της Α΄ λυκείου αλλά και της Γ΄ γυμνασίου βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα ισχύσουν οι ήδη γνωστές αλλαγές τον ερχόμενο χρόνο, που θα φοιτούν στη Β΄ τάξη του λυκείου ή στην Α΄ τάξη αντίστοιχα. Αν δηλαδή, η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα σχέδια, που εκπονήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ή θα αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς καμία αλλαγή. Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα προβλήματα, που προκαλούν πονοκεφάλους στο υπουργείο Παιδείας. Ήδη, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτύπωση των τετραδίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που αρχίζουν στις 21 Μαΐου. Πάντως, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα τετράδια των υποψηφίων και όλο το απαραίτητο υλικό θα είναι εγκαίρως έτοιμο παρά τις καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, το υλικό των πανελλαδικών εξετάσεων είχε αρχίσει να διοχετεύεται στα σχολεία προς το τέλος Μαρτίου. Τα βιβλία, επίσης, φαίνεται ότι αποτελούν δύσκολο στοίχημα τόσο για τον νυν υπουργό Παιδείας, όσο και τον επόμενο, καθώς έχει καθυστερήσει η έναρξη της εκτύπωσής τους. Ο Γ. Μπαμπινιώτης έχει δηλώσει ότι θα είναι εγκαίρως στα σχολεία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ότι μπορούν για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου