Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

"Τα προβλήματα του νοσοκομείου οφείλονται στην ανεπαρκέστατη χρηματοδότησή του..."

Πλάτων Τομπάς, αντιπρόεδρος τού Επιστημονικού Συμβουλίου Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου: «Το δικό μας Πρόγραμμα Εφημεριών μπορεί να μην είναι σε απόλυτο βαθμό ασφαλές, αλλά σε κάθε περίπτωση – με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες (νομικό καθεστώς, αριθμός υπηρετούντων ιατρών, κονδύλια για πρόσθετες εφημερίες) το ασφαλέστερο δυνατό. Αυτό αναφέρει, άλλωστε, το πόρισμα του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου μας».
Το πρώτο μέρος τής συνεντεύξεως τού κ. Τομπά στην «Κυκλαδική»…

«Για πρώτη φορά το Επιστημονικό Συμβούλιο διαφώνησε με τον κύριο διοικητή στο Πρόγραμμα Εφημεριών. Γιατί; Διότι τόσο καιρό ο διοικητής έβαζε αυθαίρετα τις μονοειδικότητες, δεκαπέντε (15) και είκοσι (20) ημέρες το μήνα, με αποτέλεσμα οι μονοειδικότητες (δηλ. ένας καρδιολόγος ένας παιδίατρος) να εξαντλούνται στην άσκηση των ιατρικών τους καθηκόντων. Το αποτέλεσμα ήταν το πρόγραμμα των Εφημεριών να είναι ανασφαλέστερο, διότι οι γιατροί μπορεί να ‘ρχότανε 15 και 20 μέρες το μήνα –αφενός μεν δεν τηρείτο το νομικό καθεστώς, γιατί το νομικό καθεστώς είναι αυστηρό εδώ… Λέει ότι οι Επιμελητές Α’ πρέπει να κάνουνε 11 εφημερίες το μήνα, και οι Διευθυντές πρέπει να κάνουνε επτά. Είναι αυστηρό το νομικό καθεστώς, επαναλαμβάνω. Αυτό που έκανε δεκαπέντε (15) και δεκαέξι (16) έβγανε εκτός νόμου. Ήταν παράνομος.
Το περιεχόμενο του εγγράφου των παθολόγων ιατρών, το υιοθετώ. Αποτελεί γεγονός ότι με οποιαδήποτε μορφή το Πρόγραμμα Εφημεριών είναι ανασφαλές. Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε αυτά που λένε…
Εγώ ανήκω στο Επιστημονικό Συμβούλιο που έκανε την εισήγηση για τις Εφημερίες του μηνός Ιουνίου…, ανήκω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου που πήρε το βάρος να ψηφίσει με 4-2, με πλειοψηφία δηλ., το πρόγραμμα του Ιουνίου, και είμαι και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων και ξέρω πολύ καλά τι επικρατεί στο Νοσοκομείο από κάθε άποψη…
Λειτουργικά να το δούμε το όλο θέμα: Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας έπρεπε να έχει Οργανισμό Νοσοκομείου. Όπως ξέρεις πολύ καλά το Νοσοκομείο – Κέντρο υγείας του νησιού μας ουσιαστικά δουλεύει σαν Κέντρο Υγείας. Είναι ένα αναβαθμισμένο Κέντρο υγείας• αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας, γιατί έχει πολλούς γιατρούς. Δύο (2) χειρουργούς, δύο (2) ορθοπαιδικούς, δύο (2) καρδιολόγους, δύο (2) μικροβιολόγους, τέσσερις (4) παθολόγους (ο ένας παθολόγος, ο κύριος Σίδερης, δυστυχώς, έφυγε), ένα (1) γενικό γιατρό, έχουμε δηλ. πολύ καλή σχετικά στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, παρόλα αυτά όμως απέχουμε πολύ από το να ‘μαστε νοσοκομείο. Δηλαδή: Δεν έχουμε Μονάδα Αίματος, δεν έχουμε Χειρουργείο, το δε οδοντιατρείο είναι απαράδεκτο, άμα μπεις μέσα… Σε μηχανήματα υστερούμε… Επίσης έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις προμήθειες. Αυτό είναι πανελλαδικό πρόβλημα. Έχουμε, λοιπόν, πρόβλημα με τον Οργανισμό. Ενώ επί Αβραμόπουλου ψηφίστηκε ένας Οργανισμός αρκετά καλός, όχι αυτός που θα θέλαμε … τέλειος, αλλά ένας αρκετά καλός Οργανισμός… Ο Οργανισμός αυτός είναι στα συρτάρια του Υπουργείο οικονομικών και δεν έχει εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονομικών. Και ό,τι διορισμοί γίνονται πλαγίως… Με την ΔΥΠΕ κ.λπ. Θέλουμε, λοιπόν, έναν Οργανισμό Νοσοκομείου, για να μπορέσουμε να κάνουμε Μονάδα Αίματος, Χειρουργείο, να διοριστούν γιατροί που θα συμπληρώνουν τις ελλείψεις, διοικητικό προσωπικό, που έχουμε φοβερές ελλείψεις, θυρωρούς που δεν έχουμε, τεχνικό Προσωπικό (που είναι μόνον ο κύριος Καλαβρός, που τρέχει σαν τρελός, ‘σεκιούριτι’, που δεν έχουμε, καθαρίστριες μόνιμες που δεν έχουμε (οι οποίες εργολαβίες είναι απαράδεκτες), και είναι και απλήρωτες οι καθαρίστριές μας…, άρα τι; Άρα ο Οργανισμός είναι η αρχή και το τέλος. Από τον Οργανισμό ξεκινάνε όλα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση. Έχουμε 50% χρηματοδότηση από όσο θα έπρεπε να έχουμε... Είναι ανεπαρκέστατη η χρηματοδότηση. Βραχυπρόθεσμα πιθανολογείται ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν την «σκοτώνει» την Περίθαλψη το Διοικητικό Συμβούλιο που πήγε κόντρα στον Διοικητή στο θέμα των Εφημεριών. Την Περίθαλψη την «σκοτώνουν» οι εγγενείς αδυναμίες του ΕΣΥ που αναφέρει το πρώτο δημοσίευμά σας.
Να διευκρινίσω ο Διοικητής είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
-Έχει ουσιαστική συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων;
Έχει ουσιαστική συμμετοχή, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Κατ’ αρχήν, λοιπόν, έχουμε πρόβλημα στο Νοσοκομείο μας με την χρηματοδότηση πολλών Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα στην καθαριότητα, πρόβλημα στην σίτιση των γιατρών και των ασθενών, να έχουμε πρόβλημα σε υγειονομικό υλικό, εδώ μέχρι το Οξυγόνο έχουμε πρόβλημα (στην προμήθεια του οξυγόνου), έχουμε πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων, όλα αυτά είναι κάτω κατά 50%..., από την χρηματοδότηση που ζητάμε από την ΔΥΠΕ. Άρα πώς να λειτουργήσει το Νοσοκομείο; Δημιουργείται πρόβλημα σοβαρό. Πρόβλημα λειτουργικότητας του νοσοκομείου. Τώρα, να περάσουμε στο θέμα της λειτουργίας του Επιστημονικού Συμβουλίου, του διοικητικού Συμβουλίου και των Εφημεριών.
Όσον αφορά το πρώτο δημοσίευμα για τις εγγενείς αδυναμίες του ΕΣΥ, είναι σωστό. Θα έπρεπε όπως οι παθολόγοι είναι τέσσερις και λειτουργούνε μία χαρά το τμήμα τους, να έχουμε τρεις (3) καρδιολόγους, τρεις (3) παιδίατρους, τρεις 93) μικροβιολόγους, τρεις (3) χειρουργούς, τρεις (3) ορθοπαιδικούς, δύο (2) οδοντίατρους κ.λπ. Έτσι λειτουργούν τα νοσοκομεία. Δεν λειτουργούν με έναν ακτινολόγο, με έναν παιδίατρο και ο παιδίατρος να αναγκάζεται να εφημερεύει τριάντα (30) μέρες το μήνα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Μπαίνουν σε όλα αυτά και προτεραιότητες. Πρέπει να μπαίνουνε και προτεραιότητες... Αν δεν αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα και πρωτίστως τα οικονομικά που δεν είναι σε καλή κατάσταση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για το νοσοκομείο μας, θα γίνουν χειρότερα…
Εμείς, λοιπόν, από τότε που ήρθε ο καινούργιος διοικητής αντιμετώπισε, όχι όμως για λόγους ιδιοτελείς ο άνθρωπος…, απλώς γιατί πίστευε, νομίζω, ότι έτσι είναι καλύτερα…, κατά παράβαση του νόμου του ΕΣΥ περί εφημεριών - που είναι αυστηρός για επτά (7) εφημερίες στου Διευθυντές και έντεκα (11) στους Επιμελητές - έβαζε τους Διευθυντές και τους Επιμελητές από δεκαπέντε (15) μέρες το μήνα… Παράβαση, δηλαδή… Παράβαση, που έκανε για να έχει, υποτίθεται, καλύτερη κάλυψη. Τι γίνεται όμως: Ασφαλέστερη είναι η εφημερία, όπως πολύ σωστά έγραψες, όταν είναι σε «ετοιμότητος» ο γιατρός δεκαπέντε (15) μέρες ή είναι ασφαλέστερη η εφημερία όταν είναι επτά (7) μέρες στο κρεβάτι του εκεί και κοιμάται από το πρωί ώς το βράδυ; Εδώ είναι το θέμα, τώρα…
Ασφαλέστερη, λοιπόν, εφημερία είναι η ενεργός εφημερία…, είναι όταν είναι ο γιατρός από το πρωί ώς το βράδυ εκεί… Και να σου πω και κάτι άλλο; Θα έπρεπε για τις ενεργείς εφημερίες (οι οποίες πληρώνονται ‘περισσότερο’) να έχει εξασφαλίσει κοιτώνες. Δεν έχουμε όμως κοιτώνες στο νοσοκομείο μας. Δεν ξέρετε ότι η μικροβιολόγος, ο χειρουργός, ο ακτινολόγος, και να μην πω και για άλλους…, έχουν ράντζα μέσα στα ιατρεία τους. Άρα δεν κάνουνε πλασματικές εφημερίες οι άνθρωποι.
Τι γίνεται τώρα…: Σε άλλα νοσοκομεία συνδυάζουν τον νόμο με μία εθελοντική κάλυψη τις υπόλοιπες μέρες. Δηλαδή, στην Σύρο ένα παράδειγμα, Έχουμε δύο (2) χειρουργούς. Τί κάνουν οι δύο (2) χειρουργοί; Μοιράζονται το μήνα μεταξύ τους με ‘ανοικτά τα κινητά’. Δηλαδή,. Δεκαπέντε (15) μέρες ο ένας και δεκαπέντε (15) μέρες ο άλλος. Και μπαίνει επτά (7) ο Διευθυντής και έντεκα (11), αλλά τις υπόλοιπες οκτώ (8) που μένουνε για τον έναν…, έχει το κινητό ανοικτό, και άμα συμβεί κάτι έκτακτο, μόνο και μόνο από το ιατρικό του καθήκον, πάει και αντιμετωπίζει το περιστατικό. Τώρα, ο διοικητής, βάζοντας τους γιατρούς δεκαπέντε (15) και είκοσι (20) μέρες…, γινόταν ένας χαμός… Το αποτέλεσμα ήταν ότι και ασφαλείς εφημερίες δεν είχαμε, αλλά και με τέτοιο κλίμα επιθετικότητας και αντιπαλότητας που καλλιεργήθηκε … δεν θα σού ‘ρθει ο γιατρός την δέκατη έκτη (16η) μέρα. Τις δεκαπέντε (15) ημέρες θα είναι παρών, αλλά την δέκατη έκτη θα έχει κλειστό το κινητό. Άρα, δεν έχουμε ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Θέλουμε επτά (7) και έντεκα (11), αλλά θέλουμε κλίμα συναίνεσης… Διευκρινίζω: όταν ένας γιατρός είναι εκτός εφημερίας έχει κάθε δικαίωμα να μην έχει ανοικτό το κινητό του. …Εκεί, είναι καλυμμένος ο γιατρός. Εμείς, δεν θέλουμε αντιπαλότητα μεταξύ των γιατρών…
Το πρόγραμμα Εφημεριών που εξόντωνε τους γιατρούς δεν ήταν ασφαλές. Και δεύτερον, δεν παίρνανε τα ρεπό τους, δεν παίρνανε τις άδειές τους, και επιπλέον δεν συναινούσαν οι γιατροί να έρχονται σε μέρες που δεν εφημέρευαν και να καλύπτουν ζωτικά περιστατικά… Εμείς, λοιπόν, ερχόμαστε ως Επιστημονικό Συμβούλιο να προτείνουμε ένα πρόγραμμα Εφημεριών το οποίο να είναι μέσα στο νόμο, αλλά και να αποκαθιστά τις σχέσεις μεταξύ των γιατρών, ώστε να μπορούν να ‘ρχονται ανά πάσα στιγμή στο νοσοκομείο για περαστικά. Δυστυχώς το πρόσφατο περαστικό με την θρομβόλυση ενέπεσε σε αυτό το θέμα…
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλοι θέλουν να φύγουν από το νοσοκομείο… Σχεδόν όλοι οι γιατροί… Και αυτό γιατί δεν ήταν το κλίμα το εργασιακό σωστό… Κατάλαβες; Άρα, στόχος μας είναι να αδειάσει το νοσοκομείο από τους γιατρούς; Ρωτώ… Ή, να αποκαταστήσουμε ένα καλό κλίμα εργασίας, συνεργασίας και συναίνεσης; Γιατί, λοιπόν, να βάζουμε τους γιατρούς σε παράνομα προγράμματα εφημεριών και να τους εξαντλούμε… Δεν το κάνει από κακό ο άνθρωπος (Διοικητής). Η τακτική δεν είναι η σωστή και δεν είναι και νόμιμη.
Το σκεπτικό του κυρίου διοικητή στο θέμα των εφημεριών, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και τελικά και της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (δυστυχώς το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου μας, τώρα απεδέχθη τις εισηγήσεις του Επιστημονικού, μόνο αυτόν τον μήνα) είναι λάθος…

Το 2ον μέρος τής συνεντεύξεως του οδοντιάτρου Πλάτωνος Τομπά…
Π.Τομπάς: «Γιατί θα σου πω είναι λάθος; Γιατί απεδείχθη στην πράξη ότι αφενός μεν η εφημερία ετοιμότητος δεν είναι ασφαλής εφημερία, διότι ο γιατρός είναι μόνο με το κινητό, και μπορεί να είναι για μπάνιο (…ξέρω ‘γω)… Δεν είναι καλύτερα, λοιπόν, να είναι σε ενεργή εφημερία και να είναι εκεί; Γι’ αυτό μιλάω για τους κοιτώνες που πρέπει να υπάρχουν για τους εφημερεύοντες γιατρούς στο νοσοκομείο. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται σε εγγενή αδυναμία του ΕΣΥ.

-Είναι ένα θέμα που αφορά στην αποφασιστικότητα του Διοικητού;
Π. Τομπάς: Θα έπρεπε να το ‘χει εφαρμόσει. Φταίει ως προς αυτό και οι προηγούμενες Διοικήσεις έχουν τις δικές τους ευθύνες. Δεν φταίει μόνο ο νυν Διοικητής. Μην τα ρίχνουμε όλα στον Διοικητή.
Αναφορικά με το ερώτημα που μου θέσατε και το οποίο αφορά στην Διεύθυνση τού Επιστημονικού Συμβουλίου θέλω να πω ότι κατά την ψηφοφορία, ο κύριος Ραπτάκης βγήκε τρίτος, βγήκε πρώτος ο κύριος Δημήτρης Βενιέρης και δεύτερος ο κύριος Ηλίας Καραμπάτσος… Για Διευθυντή Τομέα Χειρουργικού ψηφίσαμε τον κύριο Γιαννουλόπουλο…
Πάμε παρακάτω:
-Ασφαλέστερη εφημερία, λοιπόν, είναι η ενεργή εφημερία.
-Δεν έχουμε κοιτώνες στο νοσοκομείο για να γίνονται σωστά οι ενεργές εφημερίες.
-Με το να βάζουμε τους γιατρούς πάνω από επτά (7) και έντεκα (11)…, Διευθυντές - Επιμελητές, δεν τηρούμε το νόμο του ΕΣΥ που είναι σαφέστατος.
-Σε όλα τα άλλα νοσοκομεία της χώρας, πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων – βλέπε Σύρο π.χ. -, εφαρμόζεται αυτό το πρόγραμμα. Επτά (7) και έντεκα (11), και μοιράζονται άτυπα το μήνα οι μονοειδικότητας και οι ειδικότητες και καλύπτουν και άλλα περιστατικά.
-Το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο προσπάθησαν από κοινού να αποκαταστήσουν για πρώτη φορά τον φετινό Ιούνιο το κλίμα συναίνεσης των γιατρών που ήταν τελείως χαλασμένο, κατεστραμμένο με αποτέλεσμα η καρδιολόγος να θέλει να φύγει (είναι στα δικαστήρια με τον κύριο Διοικητή, όπως και εσείς προ καιρού γράψατε, «για παράβαση του νόμου περί εφημεριών), ο γυναικολόγος είναι ήδη υπό φυγή, τρίτον η μικροβιολόγος έχει κάνει αίτηση μετάθεσης στην Αμοργό, ο κύριος Ραπτάκης ήθελε να φύγει στην Κρήτη, και τί άλλο (;)… Έτσι είναι, δεν λέω τίποτε λιγότερο… Αυτά που γράψατε είναι ‘σταγόνα στον ωκεανό’…
Αλλά πού οφείλονται αυτά; Αυτό είναι το ερώτημα… Οφείλονται στην αυθαιρεσία της Διοίκησης να εξαντλεί τους γιατρούς και να τους κάνει να εφημερεύουν παράτυπα πέραν των δυνατοτήτων τους, με αποτέλεσμα το Πρόγραμμα Εφημεριών και ασφαλές να μην είναι, αλλά και να δημιουργείται κλίμα αντισυναδελφικότητος και κλίμα όχι συναίνεσης στο Νοσοκομείο, που βλάπτει την Υγεία, την Περίθαλψη. Υποβαθμίζεται η Περίθαλψη… Άρα, εμείς θέλουμε την αποκατάσταση της πραγματικότητας, θέλουμε το κλίμα συναίνεσης και την εργασιακή ειρήνη, θέλουμε να σταματήσουμε την τάση φυγής των γιατρών, θέλουμε στις Εφημερίες να εφαρμοστεί ο Κοινοτικός Νόμος, και αν είναι δυνατόν να περάσουν οι πρόσθετες εφημερίες, τις οποίες έπρεπε να προτείνει η Διοίκηση και δεν πρότεινε, έτσι; Τώρα, μπαίνει στην διαδικασία να τις προτείνει…, οι οποίες βέβαια είναι πολύ λίγο παραπάνω, αλλά τέλος πάντων κάτι είναι…
Θέλουμε στο νοσοκομείο να γίνουν κάποιες υποδομές πολύ βασικές, όπως είναι οι Κοιτώνες, όπως είναι ο Οργανισμός, όπως είναι ο εμπλουτισμός του προσωπικού σε καθαρίστριες μόνιμες, σε μόνιμο Τεχνικό Προσωπικό (ένας δεν μπορεί να τρέχει για όλα), σε θυρωρούς μόνιμους, σε παιδίατρο δεύτερο μόνιμο, σε τρίτο καρδιολόγο επικουρικό κλ.π. Επαναλαμβάνω έχουμε ελλιπή χρηματοδότηση, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν το ξέρει ο κόσμος, γιατί ο Διοικητής έχει βγει στην εφημερίδα σας και έχει πει ότι όλα πάνε καλά. Ότι τα έσοδα είναι περισσότερα και τα έξοδα είναι λιγότερα. Γεγονός είναι ότι τα έσοδα είναι περισσότερα, διότι μπήκε το πεντάευρο, αλλά η χρηματοδότηση που είναι τουλάχιστον κατά 50% μειωμένη από το Κράτος, δεν δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα; Οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες…
Αναφορικά με το θέμα της θρομβόλυσης και του ‘περιστατικού’ του τελευταίου για το οποίο γράψατε σχετικό θέμα στην εφημερίδα σας, έχω να πω ότι δεν είναι αποκλειστικά θέμα δικό μου. Είναι θέμα του συναδέλφου του καρδιολόγου, όμως όπως αποδείχθηκε καλώς δεν έγινε θρομβόλυση… Δεν έπρεπε να γίνει θρομβόλυση…
-Έχουμε πρόβλημα σε εξοπλισμό σε αρκετά ‘ζητήματα’…
-Δεν έχουμε λ.χ. οδοντιατρείο, που θα μπορούσε να δώσει πολλά έσοδα στο Δημόσιο.. Έχουμε διακομιδές οι οποίες είναι απαράδεκτες – πλωτές διακομιδές, ενώ θα έπρεπε το Νοσοκομείο να έχει Χειρουργείο και Μονάδα Αίματος, και να μη γίνονται διακομιδές, που είναι και κοστοβόρες για το Ελληνικό Δημόσιο…
-Δεν πρέπει να έχουμε εργολαβίες στην Καθαριότητα και σε άλλα ‘θέματα’, γιατί είναι κοστοβόρα όλα αυτά για το Ελληνικό Δημόσιο…, θα έπρεπε να έχουμε μόνιμες καθαρίστριες, που θα κόστιζαν και πολύ λιγότερα λεφτά στο Ελληνικό Δημόσιο… Όλα αυτά, λοιπόν, είναι θέματα τα οποία μπορείς να τα γράψεις.
«Θέλει»…
Και να απαντήσουμε στο θέμα ότι ο Διοικητής ΘΕΛΕΙ και το Διοικητικό Συμβούλιο τού ακυρώνει τις αποφάσεις. Το αντίθετο συμβαίνει: Το Διοικητικό Συμβούλιο ΘΕΛΕΙ και εμπόδιο μέχρι σήμερα ήταν ο κύριος Διοικητής… Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται στοχοποίηση του κυρίου διοικητή• γιατί και ο κύριος Διοικητής με όλα αυτά που πρότεινε και εισηγήθηκε, ασυνείδητα και άθελά του, δημιούργησε πρόβλημα στους γιατρούς και στις μεταξύ του σχέσεις με το επιστημονικό προσωπικό.
Δεν το έκανε επίτηδες και ούτε από εμπάθεια. Κατά τη γνώμη του το έκανε…
Εμείς πιστεύουμε ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι η πρόταση που κάνουμε - ΕΜΕΙΣ - για τις εφημερίες. Είναι αυτή καλύτερη από την πρόταση που κάνει ο κύριος Διοικητής, χωρίς να του επιρρίπτουμε την παραμικρή ευθύνη. Γι’ αυτό και η πρότασή μας ‘πέρασε’ στο Διοικητικό Συμβούλιο…
Στο Διοικητικό Συμβούλιο μέσα υπάρχει ένα πρόβλημα μόνο στο θέμα των εφημεριών. Με τα λεγόμενα του κυρίου Διοικητή ταυτίζονται οι παθολόγοι, γιατί οι παθολόγοι θέλουν – ΠΑΡΟΛΟ που έχουν δίκιο στο έγγραφό τους, δεν διαφωνεί κανένας με το έγγραφό τους το οποίο δημοσιεύσατε κατ’ αποκλειστικότητα εσείς κύριε Βλαχάκη – όταν είναι παθολόγος στο Νοσοκομείο, να έχει αυτός και την κάλυψη ενός καρδιολόγου ή ενός μικροβιολόγου όλες τις ημέρες. Αυτό όμως είναι πρακτικά αδύνατον. Αυτοί είναι τέσσερις (4), ενώ εμείς είμαστε ένας (1) – δύο (2)… Με κατάλαβες;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ‘μπλοκ’ των παθολόγων παίρνει τη θέση του κυρίου Διοικητή, υποστηρίζει τις θέσεις του κυρίου Διοικητή για περισσότερες εφημερίες στις ‘μονοειδικότητες’…
Πρέπει να σε πληροφορήσω όμως ότι ο νόμος αλλάζει και δίνει στον Διοικητή από ‘δω και πέρα - ο νόμος ψηφίστηκε, αλλά δεν βγήκε ακόμη στο ΦΕΚ -, τη δυνατότητα να βγάζει μόνος του το πρόγραμμα των εφημεριών. Είναι πιθανό, λοιπόν, τον Ιούλιο εμείς να προσπαθήσουμε να περάσουμε το πρόγραμμα του Ιουνίου το οποίο δούλεψε πάρα πολύ καλά… Τα μόνα προβληματάκια που είχαμε με το πρόγραμμα του Ιουνίου, και τα οποία δεν περιμέναμε ότι θα δημιουργούντο, ήταν μία αναρρωτική άδεια και η αποχώρηση κάποιων αγροτικών γιατρών…
Οι αγροτικοί…
Οι αγροτικοί γιατροί σε κάθε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας φεύγουν γιατί λήγει η θητεία τους… Μερικοί εξ αυτών παίρνουνε ‘παράταση’…
-Έχω πληροφορηθεί ότι κάποιοι αποχωρούν, εκφράζοντας τη δυσφορία τους…
-Π. Τομπάς: Όχι, όχι δεν εκφράζουν τη δυσφορία τους… Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τους εκμεταλλεύονται. Γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Λήγει η θητείας του και φεύγουν, επαναλαμβάνω…
Η ουσία του ζητήματος είναι ότι εμείς θέλουμε να έχουμε την εξυπηρέτηση της υγείας των ασθενών και να δουλεύει καλά το νοσοκομείο… Όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες…
Ο οδοντίατρος Πλάτων Τομπάς, που υπηρετεί στο Γ.Ν. – Κ. Υ. Νάξου, είναι αντιπρόεδρος τού Επιστημονικού Συμβουλίου, Εκπρόσωπος Ιατρών στο Δ.Σ. τού Νοσοκομείου και Μέλος τού Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας & Νοσοκομείων ν. Κυκλάδων, πλην Νοσοκομείου Σύρου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συνέντευξη του κ. Τομπά στην Κυκλαδική, δεν «κλείνει» εδώ… Θα υπάρξει και τρίτο μέρος, αφού λόγω των απρόβλεπτων γεγονότων στο Δημαρχείο επιβεβλημένο κρίθηκε να δοθεί περισσότερος χώρος από τον προβλεφθέντα, στα της συνεδριάσεως τού οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου