Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης χημικών σταθερών τουαλετών στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ τουαλέτες και οι «ντουζιέρες» στο προσκήνιο!.. Το νησί μας σε ό,τι αφορά τους χώρους υγιεινής αποκτά νέο πρόσωπο/εικόνα. Και οφείλεται αυτό στην πρωτοβουλία τού οικείου δήμου και ειδικότερα τού αρμοδίου αντιδημάρχου Τομόμη Πρωτονοτάριου.

Μεθ’ ικανοποιήσεως διαπιστώσαμε, προ ημερών, ότι σε πολλές περιοχές, που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση έγιναν παρεμβάσεις• παρεμβάσεις που αφορούν στην υποστήριξη της δημόσιας υγείας, πιστεύουμε, πρωτίστως, και δευτερευόντως στην υποστήριξη- εξωραϊσμό τής εικόνας τού οικείου δήμου.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτονοτάριο, «από την Κυριακή 3 Ιουλίου έχει ξεκινήσει το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης χημικών σταθερών τουαλετών και ‘ντουζιέρων’ σε χώρους ευθύνης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το πρόγραμμα θα καλύψει δοκιμαστικά ένα μικρό μέρος των αναγκών σε διάφορα σημεία σε μία προσπάθεια αυτές οι υπηρεσίες να καλύψουν τουριστικές περιοχές, δημόσιους χώρους, δημοτικές εκδηλώσεις κ.λπ.». Επισημαίνει, επίσης, ο υπεύθυνος για την Δημόσια Υγεία αντιδήμαρχος: «Το πρόγραμμα θα καλύψει δοκιμαστικά ένα μικρό μέρος των αναγκών σε διάφορα σημεία, σε μια προσπάθεια αυτές οι υπηρεσίες να καλύψουν τουριστικές περιοχές, δημόσιους χώρους, δημοτικές εκδηλώσεις κ.λπ. Η επιλογή των χώρων τοποθέτησης χημικών τουαλετών έγινε με κριτήριο την επισκεψιμότητά τους, ώστε να επιτυγχάνεται η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού χρηστών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Μικρή Βίγλα, Αλυκό, Αγιασσός, Κούρος Μελάνων, λιμάνι Χώρας, Απόλλωνας, Μουτσούνα, Καλαντός, Κουφονήσι, κ.ά.
Για τη συντήρηση, που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της ανωτέρω υπηρεσίας, υπάρχει ειδικά εξοπλισμένο όχημα το οποίο επισκέπτεται τις τουαλέτες και μεριμνά για τη συντήρησή τους και την αντικατάσταση των αναλώσιμων χαρτιών, σαπουνιών, κ.λπ.». Και καταλήγοντας, ο κ. Πρωτονοτάριος υπογραμμίζει: «Πρόθεσή μας είναι το ως άνω πρόγραμμα, που για πρώτη φορά υλοποιείται σε περιοχές πλην της Χώρας Νάξου, να επεκταθεί μελλοντικά σε ακόμα περισσότερες περιοχές του Δήμου μας που στερούνται χώρων υγιεινής».
ΑΞΙΖΕΙ να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι οι εικονιζόμενες στα στιγμιότυπα χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν είναι αμερικάνικης κατασκευής, δεν χρειάζονται σύνδεση με αποχέτευση ή ύδρευση. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι: συστήματα εξαερισμού, δυνατότητα άνω των 15ο χρήσεων, ανεξάρτητος νιπτήρας.
Στα σημεία που τοποθετήθηκαν υπήρξε προσπάθεια για να εξυπηρετούν τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών με ταυτόχρονη επιλογή χρωμάτων τα οποία να ταιριάζουν με τον περιβάλλοντα χώρο.
Για την συντήρηση που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι τής ανωτέρω υπηρεσίας, υπάρχει ειδικά εξοπλισμένο όχημα, το οποίο επισκέπτεται τις τουαλέτες και τις συντηρεί καθώς και αντικαθιστά τα αναλώσιμα χαρτιά, σαπούνια κ.λπ.
ΑΛΛΑ και σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Απεντομώσεως, ο εν λόγω αντιδήμαρχος, ανακοινώνει τα εξής: «Τις τελευταίες 15 ημέρες ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων υλοποιεί Πρόγραμμα απεντόμωσης, το οποίο εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές ευθύνης του που διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, που είχε πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί, έχουν ψεκαστεί στη Χώρα της Νάξου 526 (πεντακόσια είκοσι έξι) φρεάτια και υπολείπεται ένας μικρός αριθμός προκειμένου να ολοκληρωθεί η απεντόμωση του συνόλου των φρεατίων της πόλης.
Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη παρουσία μικρού αριθμού εντόμων (κατσαριδών) πλησίον των φρεατίων είναι αναμενόμενη κατά τη διάρκεια των απεντομώσεων. Προτείνεται δε στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και κυρίως αυτών που λειτουργούν στην παραλιακή ζώνη της πόλης, να προβούν και οι ίδιοι σε απεντόμωση των εσωτερικών φρεατίων των καταστημάτων τους, ώστε το πρόγραμμα να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Τέλος, όποιος δημότης εντοπίζει πρόβλημα στην περιοχή του με έντομα προερχόμενα από αποχετεύσεις (κατσαρίδες), μπορεί να επικοινωνεί με το Δήμο στα τηλέφωνα 2285360155 & 2285360150 προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εξάλειψή του».
Γ,ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου