Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Συναγερμό έχει σημάνει στη Νάξο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Δευτέρα. "Θερμή" αναμένεται να είναι η υποδοχή του πρώην υπουργού υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού

Ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός θα εισηγηθεί το θέμα «Θέματα Υγείας τής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση τού Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο νησί μας, στην σχολή Ουρσουλινών, στο κάστρο τής Χώρας, την Δευτέρα, 1 Αυγούστου στις 10 το πρωί. Η εν λόγω συνεδρίαση έχει ήδη σημάνει συναγερμό στο νησί μας και δή στους κόλπους τού σωματείου των εργαζομένων στο ΓΝ – ΚΥ Νάξου. Στο πλαίσιο δε των (φημολογούμενων) κινητοποιήσεων τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο νοσηλευτήριο Νάξου - και όχι μόνον αυτοί -, αύριο βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο τού ιερού ναού Παντανάσσης, θα λάβουν τις σχετικές, οριστικές τους αποφάσεις.
ΑΠΟ σήμερα στην πόλη τής Νάξου, αλλά και εκτός αυτής, αφίσες θα κάνουν την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία• αφίσες που θα λένε «όχι στην υποβάθμιση τού ΕΣΥ στο νησί μας - όχι στην συγχώνευση τού νοσοκομείου Νάξου με το νοσοκομείο Σύρου - όχι στην υποβάθμιση τής Δημόσιας Υγείας»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου προσανατολίζονται και στον συμβολικό αποκλεισμό τού λιμανιού, αλλά και τού αεροδρομίου τού νησιού μας, ενώ επιφυλάσσουν «θερμή» υποδοχή στον πρώην υπουργό Υγείας κ. Κρεμαστινό. Θα του απαιτήσουν λένε τα τελευταία νέα, να προτείνει/«ζητήσει» από την πολιτική ηγεσία τού υπουργείου Υγείας κα από τον κ. Λοβέρδο συγκεκριμένα, να μην προχωρήσει στην συγχώνευση τού νοσοκομείου Νάξου με το Βαρδάκειο και Πρώιο τής Σύρου, «γιατί αυτό θα σημαίνει υποβάθμιση του νοσοκομείου τού νησιού μας».
«Η στάση μας θα είναι δυναμική. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναλύσουμε ενώπιον όλων τους λόγους για τους οποίους λέμε όχι στην ‘συγχώνευση’» δήλωσε στην «Κ» ο οδοντίατρος του ΓΝ – ΚΥ Νάξου Πλάτων Τομπάς. Και πρόσθεσε: «Αύριο βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο τού ιερού ναού τής Παντάνασσας θα εκπροσωπηθούν και άλλοι φορείς, αυυτοδιοικητικοί και μη και θα εκφραστούν ελεύθερα».
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση-πρόσκληση που συνυπογράφουν ο Οικολογικός Άνεμος Νοτίου Αιγαίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι  Νάξου, οι Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίου Αιγαίου, και η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρεται ότι συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ημερίδα για την Υγεία – Πολιτική Υγείας στο Ν. Αιγαίο, την εποχή της κρίσης - Προβλήματα – Προοπτικές – Παρεμβάσεις».
Στην διάρκεια τής εν λόγω ημερίδα, νάξιοι ιατροί, νοσηλευτές, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων και άλλοι θα κάνουν ενδιαφέρουσες αναφορές σε θέματα υγείας που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών τής ημετέρας Περιφέρειας. Στην σχετική ανακοίνωση-πρόσκλησή τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ναξιώτες Γιατροί , Νοσηλευτές ή εκπρόσωποι Φορέων Υγείας, αλλά και συνάδελφοι τους από το Νότιο Αιγαίο θα αναδείξουν τα προβλήματα τού Δημόσιου Συστήματος Υγείας και θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις για μια καλύτερη υγεία στα Νησιά μας».
Οι πρώτες αντιδράσεις από τους γιατρούς…
ΟΙ νοσοκομειακοί γιατροί με αφορμή την επίσημη περί συγχωνεύσεων νοσοκομείων ανακοίνωση τού υπουργείου Υγείας Α. Λοβέρδου παρατηρούν, ότι «με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο ν’ ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού και όχι να κλείνουν 11.000 κρεβάτια επειδή ο υπουργός υγείας υπακούει τυφλά στις εντολές της τρόικας". Και προσθέτουν: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα φέρει απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και επισημαίνει ότι τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι επουσιώδη και ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών».
ΟΙ εργαζόμενοι…
Το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας ν. Κυκλάδων στην τελευταία ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν και τα εξής:
Το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων (Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ.) εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθεί με διάφορα μέσα ν’ αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην παροχή υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας που δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν αφουγκράστηκε τις αγωνίες μας.
Η υποβάθμιση και απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας έχει φτάσει πλέον σε σημείο να φέρνει σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή των πολιτών.
Εμείς οι νησιώτες έχουμε και ένα ιδιαίτερο και παραπάνω λόγο να ανησυχούμε για την κατάσταση αυτή διότι είμαστε γεωγραφικά αποκομμένοι όλους τους μήνες του χρόνου από την πρόσβαση σε δευτεροβάθμια οργανωμένη δημόσια περίθαλψη.
Δυστυχώς οι εκάστοτε διαχειριστές του ευαίσθητου αυτού τομέα είχαν κλειστά τα αφτιά τους στις κραυγές αγωνίας μας.
Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό είναι τραγικές.
Είναι αδιανόητο μέσα σ’ όλον αυτόν τον καταιγισμό των περικοπών να εμπεριέχουν και το εθνικό σύστημα υγείας.
Δεν μπορούν να παίζουν με την υγεία και την ζωή μας, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.
Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η αιμορραγία του συστήματος. Χορτάσαμε πλέον τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των εκάστοτε υπουργών υγείας.
Εμείς οι επαγγελματίες υγείας που ζούμε καθημερινά αυτήν την απερίγραπτη και συγχρόνως επικίνδυνη κατάσταση αρνούμαστε πλέον να είμαστε συνεργοί σ’ αυτό το έγκλημα που επιτελείται.
Για ποια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια περίθαλψη μιλάμε όταν αποφασίζεται η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου; Πού είναι οι δεσμεύσεις για νησιωτική πολιτική και με ποια κριτήρια υποβαθμίζουν μια μονάδα υγείας από την στιγμή που έχουν μάλιστα δαπανηθεί τόσο χρήματα από τους φορολογούμενους πολίτες, ώστε να γίνει το κτιριολογικό, ο ξενοδοχειακός και ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός; (βλέπε Νάξος - Σαντορίνη)».
Το Περιφερειακό
ΤΑ θέματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη συνεδρίαση τού Περιφερειακού Συμβουλίου είναι τα εξής:
Θέμα: 1 Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου
Εισηγητής : κ. Φώτιος Χατζηδιάκος
Θέμα: 2 Θέματα Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Πουσσαίος
κ. Δημήτρης Κρεμαστινός
Θέμα: 3 Έγκριση 2ης Τροποποίησης προϋπολογισμού 2011 Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου (Δ/σου)
Εισηγητής : κ. Φώτιος Χατζηδιάκος
Θέμα: 4 1η Τροποποίηση Π.Δ.Ε. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2011.
Εισηγητές : κ. Περιφερειάρχης
κ. Γεώργιος Μακρυωνίτης
Θέμα: 5 Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ (Άξονας προτεραιότητας 9,
Θεματική Προτεραιότητα 75) για την «Προμήθεια ειδών εξοπλισμού
Σχολικών Μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρίες στο Νότιο Αιγαίο».
Εισηγητές : κ. Γεώργιος Μακρυωνίτης –
κα. Δέσποινα Διακοσταυριανού Σώζου
Θέμα: 6 Έγκριση υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων και υποβολής προτάσεων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Άξονας Προτεραιότητας 1, Θεματικές Προτεραιότητες 40-43) των έργων για «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Μακρυωνίτης
Θέμα: 7 Αγορά ακινήτου στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την
στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
Θέμα: 8 Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Εισηγήτρια : κα. Δέσποινα Σώζου – Διακοσταυριανού
Θέμα: 9 Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Ανταγωνιστικό και Βιώσιμο Τουρισμό (NECSTour)
Εισηγήτρια : κα. Δέσποινα Σώζου – Διακοσταυριανού
Θέμα: 10 Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης
Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
Θέμα: 11 Επαναληπτική ψηφοφορία για την Επιλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 179 Ν. 3852/2010
Εισηγητής : κ. Φώτιος Χατζηδιάκος
Θέμα: 12 Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου :
- Παρούσα κατάσταση, και προγραμματισμός
- Σύσταση Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.ΔΙ.ΣΑ) στο Νότιο Αιγαίο.
Εισηγητής : κ. Αντώνιος Χατζηιωάννου
Θέμα: 13 Στέγαση Υπηρεσιών Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Πουσσαίος
Θέμα: 14 Παραχώρηση και μεταβίβαση μηχανημάτων έργου πρώην Νομαρχίας και Αναπτυξιακής εταιρίας Άνδρου.
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Πουσσαίος
Θέμα: 15 Ορισμός εκπροσώπων με τους αναπληρωτές τους για την α) Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος LEADER ΠΑΑ και β) Την Επιτροπή Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος Αλιείας στις Αναπτυξιακές Εταιρείες ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. και ΑΝΕΤΚΥ Α.Ε.
Εισηγητές : κ. Φώτιος Χατζηδιάκος
κ. Γεώργιος Μακρυωνίτης
Θέμα: 16 Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο
Εισηγητής : κ. Φώτιος Χατζηδιάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου