Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Παράρτημα» τής … Σύρου το Νοσοκομείο Νάξου

Οι μισοί και πλέον ιατροί τού νοσοκομείου Νάξου πήραν μέρος στην κρίσιμη χθεσινή Γενική Συνέλευση που με πρωτοβουλία τους πραγματοποιήθηκε, με αιτία και αφορμή τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, που αφορούν σε πολλά «μέτωπα», όπως: στα διοικητικά, στα εργασιακά, στις τεταμένες σχέσεις τού επιστημονικού προσωπικού με τον διοικητή Θ.Λάμπου, αλλά και στο μείζονος όσο και πολυσυζητημένο θέμα των Εφημεριών.


* Καταγγελτικό θα είναι το ψήφισμα τής Γ.Σ. που αναμένεται να δοθεί σήμερα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και όχι μόνον, και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στοχοποιεί τον κ. Λάμπου, καταλογίζοντάς του ευθύνες για την εικόνα διαλύσεως που παρουσιάζει το εν λόγω δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. *Στον αντίποδα τής παραπάνω εξελίξεως, που για πολλοστή φορά «σήκωσε στο πόδι» χθες το ιατρικό προσωπικό τού Νοσοκομείου, η εσπευσμένη αναχώρηση τού κ,. Λάμπου στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση, εκτός απροόπτου, με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, «για τις συγχωνεύσεις»…

Οι εφημερίες…

Τα διοικητικά…
Οι ψαλιδισμένος προϋπολογισμός…
Η συγχώνευση.
Ετούτο το τελευταίο επισκιάζει όλα τα παραπάνω. Υπαγωγή τού Νοσοκομείου Νάξου σε αυτό τής Σύρου - στο Βαρδάκειο και Πρώιο δηλαδή – είναι το κορυφαίο θέμα των ημερών, αφού όλος ο ιατρικός και όχι μόνο κόσμος τού οικείου νοσοκομείου δημόσια εκδηλώνεται, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «με την συγχώνευση, υποβαθμίζεται η δημόσια περίθαλψη στο νησί μας…».
Και ενώ το θέμα της «συγχωνεύσεως» εξανεμίζει και τις τελευταίες ελπίδες και προσδοκίες όλων όσοι μέχρι πρότινος πίστευαν ότι το ημέτερο δημόσιο νοσηλευτήριο τού νησιού μας θα γίνει νοσοκομείο με όλη τη σημασία τής λέξεως στο άμεσο μέλλον, η πλειονότητα των ιατρών έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον διοικητή Θεοχάρη Λάμπου, αφού του επιρρίπτει την ευθύνη για την «διάλυση» τού νοσοκομείου…
«Θέλω να έρθεις ώρες απογευματινές εδώ» μου έλεγε προ ωρών ιατρός, «για να δεις με τα μάτια σου ότι τίποτε δεν λειτουργεί εδώ μέσα. Ο ένας γιατρός τρέχει στα δικαστήρια. Ο άλλος έρχεται από τα δικαστήρια. Ο ένας βγαίνει στα ραδιόφωνα, ο άλλος στις εφημερίδες. Μας έχει κάνει άνω κάτω ο διοικητής… Τα κατάφερε να μας κάνει άνω κάτω… Δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Εμείς, θα έπρεπε να ασχολούμαστε με την περίθαλψη και μόνο των ασθενών. Όμως, ασχολούμαστε με συνεδριάσεις, συσκέψεις, ανακοινώσεις και ψηφίσματα… Δεν είναι πράγματα αυτά…».

Έχει χάσει τον έλεγχο…
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σταχυολογήσει εδώ και κάμποσο καιρό αβίαστα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο διοικητής κ. Λάμπου έχει χάσει τον διοικητικό έλεγχο τού νοσοκομείου.
Τα δέκα, τους δύο τελευταίους μήνες, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τής «Κυκλαδικής» άλλωστε, που ουδείς (και ποτέ) διέψευσε, αδιάσειστα ντοκουμεντάρουν το παραπάνω συμπέρασμα.
Έχουν «επαναστατήσει» οι πιο πολλοί γιατροί (… για τα καλά) τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιοι αυτοί γιατροί που μήνες τώρα γκρινιάζουν «για τον τρόπο που βγάζει τις εφημερίες ο διοικητής…»

Οι δύο ανακοινώσεις…
Χαρακτηριστικές είναι οι δύο παρακάτω ανακοινώσεις, που δημοσίευσε η «Κυκλαδική»:
Υπό τον γενικό τίτλο «Οι "10" και η καταγγελία τους.», φέραμε στο προσκήνιο τής τοπικής επικαιρότητας την καταγγελία των ιατρών κ.κ. Ιωάννη Γεωργίου, Μαρίας Δούρου, Ιωάννη Οργανόπουλου, Λιουντμίλα Πουτιλίνα, Ιγκόρ Στεφανίδη, Λιουντμίλα Μησιάρη, Φραγκίσκου Βενιέρη, Βασίλειου Ραπτάκη, Απόστολου Δούλη, Πλάτωνος Τομπά.
Να, πώς έχει η καταγγελία των «δέκα»:
«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ιατροί του ΕΣΥ του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου έχοντας από καιρό επισημάνει τη συσσώρευση και μη επίλυση πάρα πολλών προβλημάτων, όπως:
-Πρόβλημα εφημεριών όπου με τρόπο παράνομο, εξοντωτικό και εξαναγκαστικό ο Διοικητής έφτασε τους γιατρούς σε κατάσταση απόγνωσης,
-Τριτοκοσμικές συνθήκες στα θέματα καθαριότητας νοσηλευομένων ασθενών και χώρων του Νοσοκομείου,
-Σημαντικές ελλείψεις σε βασική τεχνολογική υποδομή, παραϊατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, φύλαξη και πολλά άλλα,
Δηλώνουν ότι:
-Το πρόγραμμα εφημεριών Ιουλίου 2011 που εκδόθηκε με αποκλειστική ευθύνη του Διοικητή είναι παράνομο, παράλογο, εκδικητικό και αντιεπιστημονικό-αντιιατρικό διότι βάζοντας στους περισσότερους γιατρούς από 14 έως 17 εφημερίες, τις περισσότερες ετοιμότητας, τους εξοντώνει ψυχικά και σωματικά και σε άλλους μόνο 11 ετοιμότητας τους εξοντώνει οικονομικά.
-Συμπεριφερόμενος με ανάλογο τρόπο με τις εφημερίες των αγροτικών ιατρών πιθανόν να τους αναγκάσει σε μαζική παραίτηση.
-Όλες οι παραπάνω ενέργειες και πρακτικές του Διοικητή έχουν φτάσει το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου σε κατάσταση διάλυσης.
-Αυτό το πρόγραμμα εφημεριών, με όσα συνεπάγεται, περικλείει δυνητικά μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Και ζητούν:
-Την άμεση αλλαγή του προγράμματος εφημεριών Ιουλίου, δηλαδή έως 5 ενεργές εφημερίες και έως 2 ετοιμότητας για τους διευθυντές, και έως 7 ενεργές, και 4 ετοιμότητας για τους επιμελητές Α’ και Β’, αλλιώς οδηγούμαστε στο μονόδρομο της υποβολής ομαδικής παραίτησης».
ΤΗΝ Τετάρτη 22 Ιουλίου δημοσιεύσαμε την πρώτη της σειράς των δύο επιστολών, σημειώνοντας τα εξής στο σχετικό ρεπορτάζ:
Τον δρόμο και προς την Εισαγγελική Αρχή, έχει πάρει ήδη το παρακάτω έγγραφο, που υπογράφεται από πέντε εκ των παλαιοτέρων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου (Κέντρου Υγείας) Νάξου.
Ο μόνιμος πονοκέφαλος των περισσότερων ιατρών τού ημέτερου νοσοκομείου είναι - τί άλλο; - οι εφημερίες.
Η «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ» που παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις, που αφορούν στο ημέτερο νοσοκομείο, συνεχίζοντας την σχετική έρευνά της…
Να, πώς έχει το έγγραφο αυτό που εκτός από τα γραφεία τής Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου, βρίσκεται στα χέρια τού διοικητού τού νοσοκομείου Χ. Λάμπου, στα γραφεία τής Δ/νσεως τής 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και στον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων.
«Οι υπογεγραμμένοι πιο κάτω ιατροί τού Γ.Ν. – Κ. Υ. Νάξου, ενημερώνουμε δια του παρόντος ότι από τούδε και εις το εξής περιστατικά ασθενών που η ειδικότητα που απαιτούν δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα εφημερίας της ημέρας, θα διακομίζονται άμεσα στο Νοσοκομείο Σύρου ή σε Νοσοκομείο Πειραιά-Αθήνας, με ό,τι μέσο κρίνεται προσφορότερο.
Με το πρόγραμμα εφημεριών ως αυτό εγκρίθηκε από το Δ.Σ. είναι εμφανές ότι το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου δεν καλύπτεται
-12 ημέρες από τις 30 από Καρδιολόγο
-19 ημέρες από τις 30 από Ακτινολόγο
-19 ημέρες από τις 30 από παιδίατρο
-12 ημέρες από τις 30 από γενικό Χειρουργό
-12 ημέρες από τις 30 από Μικροβιολόγο
-7 ημέρες από τις 30 από Ορθοπεδικό.
Η απόφαση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για την προάσπιση της Υγείας και των ασθενών όσο και την δική μας προστασία. Είναι μακράν κάθε λογικής και σίγουρα εκτός των υποχρεώσεών μας να επωμιζόμαστε μόνον εμείς τις εγγενείς αδυναμίες του ΕΣΥ λειτουργώντας μία μονάδα με ένα ανασφαλές πρόγραμμα εφημεριών και θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών όσο και τους εαυτούς μας, παραπεμπόμενοι από τις Εισαγγελικές Αρχές, ως κατηγορούμενοι για περιστατικά που δεν εμπίπτουν στην ειδικότητά μας, και τα οποία εκβιαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε από ένα πρόγραμμα τέτοιων εφημεριών.
Οι ιατροί: Δημήτριος Βενιέρης, Ηλίας Καραμπάτσος, Γερμανός Καπίρης, Ιωάννης Κλεάνθους, Παναγιώτης Σίδερης».

Ψήφισμα-καταγγελία και αναχώρηση Λάμπου στην Αθήνα…
Εχθές, οι μισοί και πλέον, ιατροί πήραν μέρος στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση που με πρωτοβουλία τους πραγματοποιήθηκε, με αιτία και αφορμή τις «εφημερίες» και όχι μόνον…
Καταγγελτικό θα είναι το ψήφισμα τής Γ.Σ. που αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα στον τοπικό (Νάξου και Κυκλάδων) Τύπο, να δημοσιευθεί στις ιατρικού περιεχομένου ιστοσελίδες (Διαδίκτυο), να «ταξιδέψει» στην 2η ΔΥΠΕ, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας και αλλού…
Θα χαρακτηρίζει το σημερινό ψήφισμα απαράδεκτο (σ.σ.: και όχι μόνον) το «εφημεριακό καθεστώς μηνός Ιουλίου», όπως αυτό εκπονήθηκε από τον διοικητή κ. Λάμπου, ο οποίος χθες αναχώρησε από το νησί μας με προορισμό την Αθήνα, όπου, εκτός απροόπτου, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδου, για να συζητήσει μαζί του, προφανώς, το μείζονος σημασίας θέμα της συγχωνεύσεως του νοσοκομείου του νησιού μας με το Βαρδάκειο και Πρώιο…
«Πάνε να μας κάνουν παράρτημα του νοσοκομείου της Σύρου», μου δήλωσε αργά χθες το μεσημέρι, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνελεύσεως, ένας εκ των παλαιοτέρων ιατρών του νοσοκομείου. «Θυμάσαι» πρόσθεσε «που σου τά’λεγα. Χαμός γίνεται. Με παραιτήσεις απειλούν πολλοί συνάδελφοι. Χάλια. Δεν είχε και στελέχη για να διοικήσει…» (σ.σ.: ο διοικητής Θ. Λάμπου)

Η «συγχώνευση»…
Η Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων υγείας ΕΣΥ φέρνει τα πάνω κάτω στην Δημόσια Υγεία στα νησιά μας (Νάξο & Μικρές Κυκλάδες).
Θα έχουμε υπαγωγή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου σε αυτό της Σύρου. Διοικητική και οικονομική υπαγωγή. Συνεπώς υποβάθμιση… Τεράστιο το θέμα… Επιβάλλεται οι βουλευτές του νομού μας να κάνουν τις παρεμβάσεις τους υπέρ της Νάξου & των Μικρών Κυκλάδων.
Να, πώς έχουν οι σημαντικότερες παράγραφοι της παραπάνω «προτάσεως»:
-Απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι στο μέλλον η διοικητική ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την ενοποίηση των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
-Προτάσεις για κοινό Διοικητή και Δ.Σ.
Συν-διοίκηση Νοσοκομείων (Συγκροτημάτων) με κοινό Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο.
Πρόταση διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση τις τωρινές λειτουργούσες κλίνες:
2η Δ.Υ.Πε.
44 9 Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» 96 Διοικητής

45 Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου 20 ΣΥΝΟΛΟ 116 Αναπληρωτής
2η Δ.Υ.Πε.
Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» 220
Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου 22
Η ανωτέρω τελική πρόταση μειώνει τα Διοικητικά Συμβούλια από133 σε 83 και τους Διοικητές σε 78.
Παρά το γεγονός ότι δημιουργεί 23 νέες θέσεις Αναπληρωτών Διοικητών για τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, το σύνολο των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών ανέρχεται πια σε 145 αντί 175 (+2 Γενικοί Διευθυντές) που είναι σήμερα.
-Περαιτέρω, στις τροποποιήσεις οργανισμών θα εξετασθούν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου