Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

"Λάμπει" το Κουφονήσι από καθαριότητα μέσα στο καλοκαίρι

«…Είναι το μικρό Παρίσι!» λένε όταν αναφέρονται στο νησί τους, οι Κουφονησιώτες… Καμαρώνουν για το νησί τους• και με το δίκιο τους!..
Ποιος δεν επισκέφθηκε το Κουφονήσι και δεν έπαθε (κατά το κοινώς λεγόμενο), την πλάκα της ζωής του; Ποιος;
Πανέμορφος είναι αυτός ο τόπος. Πανέμορφος και προσεγμένος-φροντισμένος στην ... πένα!..
Ανέκαθεν οι κάτοικοι τού Κουφονησίου έδιναν όλο τους το «είναι» για την πρόοδο τού τόπου τους• για την αναβάθμιση ενός νησιού, που κατά τα τελευταία χρόνια έχει «κερδίσει» πολλούς θερινούς περιηγητές.
Και δυνατά, πασίγνωστα «ονόματα» των Αθηνών περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Άνω Κουφονήσι• όμως και από άλλες περιοχές τής χώρας μας και τις Κυκλάδες, επίσης, ταξιδεύουν, κατά τους μήνες τού θέρους, στο Κουφονήσι για να βρουν την ηρεμία τους, να απολαύσουν τα μπάνια τους και να γευθούν τις καταπληκτικές κυκλαδίτικες-κουφονησιώτικες συνταγές του, ουκ ολίγοι λάτρες τού καλοκαιριού.
Τα κουφονησιώτικα εδέσματα είναι μοναδικά. Αλλά και - κατ’ ομολογία όλων όσοι το έχουν επισκεφθεί έστω και για μία φορά – το κρασί του είναι μοναδικό.
Εκείνο όμως το στοιχείο που κερδίζει τον επισκέπτη είναι η καθαριότητα. Λάμπει - κατά γενική ομολογία - το Κουφονήσι.
Μία πρόσφατη επίσκεψη συνεργατών τής εφημερίδας μας, επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω «καλά λόγια» που … αραδιάζουμε σήμερα για το Κουφονήσι. Ιδιαίτερα για την καθαριότητα που επικρατούσε στο νησί. Αδειοι κάδοι, καθαροί, καλωσόρισμα με μηνύματα για την καθαριότητα και το περιβάλλον. Φαίνεται ότι οι κάτοικοι έχουν κάνει δική τους υπόθεση την καλή εικόνα του νησιού τους. Δεν είναι ούτε ζήτημα εξουσίας, ούτε αρμοδιοτήτων. αυτό βλέπει ένα μάτι που είδε πολλά. Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους...
ΤΑ Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι, και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.
Η Κοινότητα Κουφονησίων είναι μία από τις έντεκα κοινότητες του νομού Κυκλάδων και περιλαμβάνει τα δύο Κουφονήσια, την Κέρο και εννιά ακόμα μικρότερες νησίδες που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από τα μεγαλύτερα νησιά. Η κοινότητα έχει πληθυσμό 366 κατοίκους και έκταση 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο σε έκταση νησί της κοινότητας είναι η Κέρος ενώ το μόνο κατοικημένο είναι το Άνω Κουφονήσι που αποτελεί και την έδρα της κοινότητας.
Κύρια ασχολία των κατοίκων τού Άνω Κουφονησίου είναι η αλιεία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα). Επίσης ξεχωρίζουν οι πέντε αξιόλογες παραλίες που υπάρχουν στο νησί, με ωραιότερες το Πορί και τον Φοίνικα. Ο οικισμός τής Χώρας στη νοτιοδυτική ακτή τού νησιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής.
Στο Κάτω Κουφονήσι, τώρα: Αν και παλαιότερα υπήρχε ένας οικισμός δέκα οικογενειών, στις μέρες μας είναι σχεδόν ακατοίκητο, καθώς διαθέτει μόνο μερικές κατοικίες ψαράδων και κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι. Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχει και μια γραφική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, που είναι κτισμένη επάνω σε αρχαία ερείπια.
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου