Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το «όχι» των γιατρών στις "εφημερίες"…το «όχι» τού Δήμου στην "συγχώνευση"

Και ενώ οι περισσότεροι ιατροί τού οικείου νοσοκομείου απειλούν με μαζική παραίτηση – «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» - οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης τής χώρας «καίγονται» για ένα άλλο τεράστιας σημασίας θέμα• ένα θέμα που αφορά σε αυτό καθ’ εαυτό το ΕΣΥ και την δομή του. «Κλείνουν (σ.σ.: αναφερόμενοι στους τής πολιτικής ηγεσίας τού υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) αντί ν΄ ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, ένα έγκλημα εκ προμελέτης, αφού ήδη με τη σημερινή κατάσταση πεθαίνουν ετησίως 2500 νέοι άνθρωποι εκτός κλίνης ΜΕΘ.

Η έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση και το «όχι» στην «συγχώνευση»…
Την ώρα που οι τής Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κάνουν λόγο για «κατεδάφιση» τού ΕΣΥ, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ετοιμάζεται να «βγει μπροστά», και με ψήφισμά του να διατρανώσει το αίτημα των χιλιάδων κατοίκων των πέντε νησιών τού «καλλικράτειου» δήμου μας, που λένε «όχι» στην συγχώνευση τού Γ. Ν. – Κ. Υ. Νάξου με το Βαρδάκειο και Πρώιο τής Σύρου, διατεινόμενοι ότι αυτό συνεπάγεται και συνιστά υποβάθμιση τού οικείου νοσοκομείου.
Έκτακτη και κατεπείγουσα θα είναι η αμέσως επόμενη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου• μία συνεδρίαση που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή, εκτός απροόπτου. Η εν λόγω συνεδρίαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο, ώρες απογευματινές, όμως το - για θέματα του οικείου δήμου - ταξίδι τού δημάρχου Μανώλη Μαργαρίτη στην Αθήνα σήμερα (επιστρέφει σε δύο ημέρες), αναβάλλει την προγραμματισμένη συνεδρίαση, κατά πάσα πιθανότητα, για την προσεχή Παρασκευή.
ΟΜΟΦΩΝΑ αναμένεται το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων να πει «όχι» στην συγχώνευση τού οικείου νοσοκομείου με αυτό της Σύρου («Βαρδάκειο και Πρώιο»), επικαλούμενο λόγους υποβαθμίσεως τής δημόσιας περιθάλψεως των χιλιάδων κατοίκων των πέντε νησιών τού «καλλικράτειου» δήμου μας. Θα είναι το «όχι» αυτό, ένα «όχι» στον νέο υγειονομικό χάρτη, όπως αυτό σχεδιάζεται και προωθείται από το αρμόδιο καθ’ ύλην υπουργείο.
Στο μεταξύ, τα απανωτά δημοσιεύματα τής «Κυκλαδικής» που «άνοιξε» - κατά τους τελευταίους δύο μήνες, σχεδόν όλα τα καυτά θέματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο Νάξου - έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων συνδημοτών μας, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο ΕΣΥ, σχολιάζοντας επικριτικά τις επιλογές Λοβέρδου.
Φοβάται ο κόσμος ότι, η συγχώνευση τού νοσοκομείου Νάξου με το Βαρδάκειο και Πρώιο τής Σύρου, αυτομάτως θα σημάνει υποβάθμιση «τού νοσοκομείου μας»... Πολύς δε είναι ο κόσμος που σχολιάζει, ποικιλοτρόπως, την συμπεριφορά των ιατρών, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «καλά κάνουν και διαμαρτύρονται, αφού και αυτοί, όπως ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να δουλεύουν σαν άνθρωποι και όχι σαν δούλοι τού συστήματος … επειδή έτσι τους θέλει το Μνημόνιο• όμως, γιατί δεν λένε όχι στη συγχώνευση τού νοσοκομείου μας με το νοσοκομείο τής Σύρου; Αυτό δεν είναι ‘θάψιμο’ της δημόσιας υγείας στο νησί μας;»

Το υπόμνημα (ψήφισμα)…
Το προς τον «Αξιότιμο Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Πρόεδρο 2ης ΔΥΠΕ κ. Παπανικολάου» ψήφισμα δέκα ιατρών τού νοσοκομείου Νάξου (σ.σ.: το οποίο κοινοποιήθηκε προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και την ΟΕΝΓΕ), έχει ως εξής:
«Υπόμνημα Γενικής Συνελεύσεως 07/07/2011 Ιατρών Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου.
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ιατροί ΕΣΥ του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου, θεωρούμε πρωτοφανές, καταχρηστικό, παράνομο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το πρόγραμμα εφημεριών για το μήνα Ιούλιο 2011 που καταρτίστηκε από το Διοικητή κ. Λάμπου.
Η μετατροπή των περισσότερων ενεργών και μικτών εφημεριών στις σαφώς ανασφαλέστερες ετοιμότητος (αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιατροί να κάνουν από 14 έως 17 εφημερίες – εξόντωση ψυχική και σωματική, αλλά μόνον 11 ετοιμότητος – εξόντωση οικονομική), η υποβάθμιση της παροχής δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης (ανεπίτρεπτο να νοσηλεύονται ασθενείς από κλινικούς ιατρούς που βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητος), η ταπείνωση της ιατρικής προσωπικότητας και η περιφρόνηση – παράβαση του σχετικού νομικού καθεστώτος (ν. 3984/2011, άρθρο 66 – καθορισμός τύπου και αριθμού και ν. 3754/2009, άρθρο 5, που απαγορεύει ρητά τη μετατροπή του τύπου των εφημεριών) είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προγράμματος.
Επειδή όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την τραγική αδιαφορία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών μας, προκαλούν πραγματική απόγνωση και οδηγούν πολλούς από μας ακόμα και σε πιθανή παραίτηση (για τους ίδιους λόγους παραιτήθηκε και το επιστημονικό συμβούλιο, πλην του προέδρου), παρακαλούμε θερμά για τη μεσολάβηση σας όπως αποκατασταθεί το σχετικό πρόγραμμα με βάση το υπάρχον νομικό καθεστώς και τη συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας.
Οι επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος, υπογράφοντες ιατροί:
Ιγκόρ Στεφανίδης, Απόστολος Δούλης, Πλάτων Τομπάς, Ιωάννης Γεωργίου, Φραγκίσκος Βενιέρης, Λιουντμίλα Μησιάρη, Δημήτριος Γιαννουλόπουλος, Λιουντμίλα Πουτιλίνα, Μαρία Δούρου και Ιωάννης Οργανόπουλος».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου