Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ;

Εδώ και τρεις εβδομάδες τα δρώμενα στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου είναι σε ημερήσια διάταξη και είναι στιγμές που οι εξελίξεις δεν προλαβαίνουν ούτε τον πλέον ευφάνταστο συγγραφέα. Λες και έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και όλοι βρίσκονται απέναντι σε όλους.
Το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Νάξου εδώ και μία εβδομάδα ουσιαστικά έχει μπει υπό την ομπρέλα του Νοσοκομείου Σύρου μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Λοβέρδου και το ερωτηματικό είναι πότε θα γίνει Νόμος του κράτους η αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του.


Τα περιστατικά
Όμως αυτό είναι το λιγότερο. Το περασμένο Σάββατο συνέβη ένα απίστευτο περιστατικό που οδήγησε σε επώνυμη καταγγελία η οποία έφτασε χθες στα χέρια του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Λάμπου. Συν τοις άλλοις είδε το φως της δημοσιότητας η απόφαση με ημερομηνία 1η Ιουλίου από την Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου σύμφωνα με την οποία αποφασίζεται η έγκριση του κόστους των πρόσθετων εφημεριών μηνός Απριλίου με συνολικό κόστος 435.763 ευρώ. Και σ’ αυτή την απόφαση το Νοσοκομείο Νάξου δεν είχε υποβάλει αίτημα για έγκριση κόστους για εφημερίες. Ήταν το 3ο Νοσοκομείο (τα άλλα δύο είναι στην περιοχή της Αττικής) που δεν κατέθεσε ανάλογο αίτημα προκαλώντας ερωτηματικά με δεδομένο ότι το Υπουργείο μοιάζει να φωνάζει ότι «λεφτά υπάρχουν».
(…)
Τα 2 έγγραφα
Στο σημείο αυτό η «κυκλαδική» δημοσιεύει – κατ’ αποκλειστικότητα – δύο σημαντικά έγγραφα. Και συγκεκριμένα: Το «επείγον» της 2ης ΔΥΠΕ προς δεκαέξι διοικητές ισάριθμων νοσοκομείων και την «Απόφαση» περί «εγκρίσεως εφημεριών, μηνός Απριλίου 2011», που και αυτή υπογράφεται από την 2η ΔΥΠΕ.
Με ημερομηνία 1.7.2011 και αριθμ. πρωτ. 17758 και υπό τον γενικό τίτλο «Απόφαση», η 2η ΔΥΠΕ με θέμα «έγκριση πρόσθετων εφημεριών, μηνός Απριλίου 2011», σημειώνει:
«Έχοντας υπόψη: α) τις διατάξεις του Ν. 3329/05, β) τον Ν. 3527/07 με βάση τον οποίο συγχωνεύθηκαν οι πρώην Δ.Υ. ΠΕ Βορείου Αιγαίου, Α’ Νοτίου Αιγαίου και Β’ Νοτίου Αιγαίου στη 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, γ) τις διατάξεις του Ν. 3868/2010, άρθρο 4, παρ. 1Γ, δ) τα αποσπάσματα εγκριτικών αποφάσεων Δ.Σ. των νοσοκομείων αρμοδιότητάς μας και ε) την με αριθ. Πρωτ. 2/75264/0022/30-11-2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία διορθώθηκε στο ΦΕΚ 2008/27-12-2010 αποφασίζει: την έγκριση του κόστους των πρόσθετων εφημεριών μηνός Απριλίου 2011 των νοσοκομείων αρμοδιότητάς μας, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, με συνολικό κόστος 435.763 €.
Σ.Σ.: Αναφέρονται 21 νοσοκομεία. Για το νοσοκομείο Νάξου η δαπάνη εφημεριών, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, είναι μηδενική.

Η 2η ΔΥΠΕ / το «επείγον» έγγραφο
Στο με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2011 και αριθμ. πρωτ. 17902 (και) προς τον διοικητή του νοσοκομείου Νάξου Θ. Λάμπου έγγραφο, αναφέρονται τα εξής:
«Θέμα: Διαβίβαση απόφασης έγκρισης πρόσθετων εφημεριών μηνός Απριλίου 2011»: Σας διαβιβάζουμε την απόφαση έγκρισης πρόσθετων εφημεριών μηνός Απριλίου 2011, σύμφωνα με το όριο 9%.
Όσον αφορά στα νοσοκομεία της Αττικής παρακαλούμε για την άμεση ενταλματοποίηση και πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.
Όσον αφορά στα νοσοκομεία Αιγαίου, παρακαλούμε για την άμεση αποστολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την επιχορήγηση των πρόσθετων εφημεριών μηνός Απριλίου και Μαΐου.
Επιπλέον παρακαλούμε για την άμεση αποστολή των αποφάσεων Δ.Σ. για την έγκριση του τακτικού και πρόσθετου προγράμματος εφημεριών μηνός Μαΐου 2011.
Παρακαλούμε για την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών σας.
Ο υποδιοικητής Ζώτος Σωτήρης
*Πίνακας αποδεκτών
Δεκαέξι είναι οι διοικητές ισάριθμων νοσοκομείων που πήραν στα χέρια τους το παραπάνω επείγον έγγραφο. Ένας εξ αυτών είναι και ο διοικητής του νοσοκομείου Νάξου Θεοχάρης Λάμπου.
Με βάση όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην άγρια κόντρα γιατρών και διοικητού για τις εφημερίες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «δεν θέλουν πολύ για να μάς τρελάνουν, τα νεότερα γύρω από το εν λόγω (ανατολικό) ζήτημα…».
(…)
Και βέβαια υπήρξε πληροφορία ότι επικουρικός γιατρός με ειδικότητα ορθοπεδικού δεν είχε ορκιστεί αν και είναι στη διάθεση του νοσοκομείου εδώ και αρκετές ημέρες. Όπως ήταν λογικό περάσαμε την πόρτα του γραφείου του διοικητή του ΓΝ – ΚΥ Νάξου, κ. Λάμπου ο οποίος και μας έδωσε απαντήσεις στα τρία αυτά θέματα ενώ άδραξε την ευκαιρία για μία πρώτη απάντηση πάνω στα θέματα που εδώ και εβδομάδες αναδεικνύονται μέσα από την εφημερίδα μας…

Οι απαντήσεις
Και βέβαια τον πρώτο λόγο έχουν οι απαντήσεις… Ο κ. Λάμπου μας ανέφερε ότι «ο κ. Γιώργος Μουζόπουλος θα ορκιστεί σήμερα και θα ξεκινήσει άμεσα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τα χαρτιά του το οποίο διευθετήθηκε και θα ορκιστεί κανονικά. Δεν βλέπω το λόγο να μην γίνει άλλωστε». Σχετικά με το θέμα των εφημερίων, ο διοικητής του Νοσοκομείου ξεκαθάρισε ότι «για να καταθέσω ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να υπάρχει κι από τους γιατρούς ένα ανάλογο αίτημα. Και θα πρέπει να σου πω ότι ποτέ δεν μου έγινε πρόταση από τους γιατρούς για επιπλέον εφημερίες ώστε να αποζημιωθούν. Ποιοι είναι οι λόγοι; Τους γνωρίζουν καλύτερα από εμένα οι ίδιοι οι γιατροί. Πάντως όποιος θέλει είναι ελεύθερος να καταθέσει πρόταση κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά τότε δεν είχε εγκριθεί… Όμως προτάσεις μπορούν να καταθέσουν όσοι γιατροί επιθυμούν και εάν περάσουν από τα αρμόδια όργανα εγώ είμαι υποχρεωμένος να την καταθέσω προς τα ανώτατα κλιμάκια». Όσο για το έκτακτο περιστατικό; «Μόλις χθες πήρα την επώνυμη καταγγελία και θα ζητήσω άμεσα να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ. Το να πω ότι έχω γνώση του ζητήματος με βάση αυτά που άκουσα στον διάδρομο και να ασκήσω κριτική θα είναι λάθος και σαφώς μη δεοντολογικό. Δημιουργήθηκε Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη όπου έχω ζητήσει να γίνονται καταγγελίες επώνυμες για να μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Όπως έγινε μ’ αυτή, ή την προηγούμενη με το καρδιολογικό περιστατικό που συνέβη όταν ήμουν απών από το νοσοκομείο. Και να είστε σίγουροι ότι θα σεβαστούμε τις εκτιμήσεις και κρίσεις της ΕΔΕ ώστε να αποφεύγονται ανάλογα συμβάντα».

Και η παράκληση...
Όμως, υπάρχει και μία παράκληση - εάν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε μ’ αυτή τη λέξη - εκ μέρους του κ. Λάμπου και αν μη τι άλλο οφείλουμε να την σεβαστούμε. «θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι επί δύο εβδομάδες η Κυκλαδική έχει ως βασικό θέμα γεγονότα γύρω από το νοσοκομείο και δεν έχει έρθει να πάρει την άποψη μου. Πολλά απ’ αυτά είναι ψέματα και επιπλέον φουσκώνονται με αποτέλεσμα να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου για το νοσοκομείο. Και εδικά σε μία περίοδο όπου ανοίγουν ιδιωτικά κέντρα οπότε είναι κατανοητό να αναρωτηθεί τι συμβαίνει; Θα παρακαλούσα για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ώστε να ξεκαθαρίσουμε πάρα πολλά πράγματα. Εάν κάτι δεν κάνω νόμιμα δεν θα ήθελα να είναι δικαστές τα ΜΜΕ και να έχουν ρόλο καταγγέλλοντος αλλά αυτές οι καταγγελίες να παίρνουν το νόμιμο δρόμο και τα αρμόδια όργανα να απονέμουν την τάξη. Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά αυτά που έχω πει από την πρώτη φορά που ήρθα στη Νάξο. Στόχος μου είναι ο λαός του νησιού να έχει την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο υγείας. Υπάρχουν ελλείψεις αλλά γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να καλυφθούν. Και μία πρώτη σύγκριση με βάση τα περσινά δεδομένα δείχνουν την διαφορά.
Πέρυσι είχαμε έναν ορθοπαιδικό και φέτος έχουμε δύο και από αύριο (σ.σ. σήμερα) τρεις. Πέρυσι είχαμε έναν καρδιολόγο, φέτος έχουμε δύο και ίσως να είχαμε δύο ακόμη αλλά οι προκηρύξεις που έγιναν κατέληξαν άγονες και θα επανακηρυχθούν. Πέρυσι είχαμε έναν ακτινολόγο και δύο τεχνολόγους αλλά φέτος έχουμε πέντε τεχνολόγους κάτι που σημαίνει ότι όλο το 24ωρο και όλο το μήνα μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες. Το ίδιο ισχύει και για το μικροβιολογικό. Από τους δύο πέρυσι τεχνολόγους φέτος έχουμε πέντε και βέβαια πέρυσι είχαμε έναν χειρούργο και φέτος δύο.

Ομόφωνες αποφάσεις
Τα προβλήματα δυστυχώς θα υπάρχουν αλλά με τη βοήθεια του νέου Νόμου ο διοικητής έχει το δικαίωμα να βάλει εφημερίες στους γιατρούς και με γνώμονα πάντα το κοινό καλό. Και όπου υπάρχουν δύο και πλέον γιατροί γενικής ειδικότητας (χειρούργοι , καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, παθολόγοι) για όλο το μήνα υπάρχουν εφημερίες στο νοσοκομείο. Δυστυχώς ο νέος Νόμος χάλασε τη βολή κάποιων γιατρών και άρχισαν να διαμαρτύρονται σε αναρμόδια όργανα όπως είναι τα ΜΜΕ και όχι σ’ αυτά που οφείλουν αν απευθυνθούν όπως είναι η ΔΥΠ, το Υπουργείο ή και ο Εισαγγελέας. Όσο για ένα προηγούμενο δημοσίευμα που ανέφερε ότι το ΔΣ δεν με στηρίζει. Θα πω ότι είναι ψέματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων είναι ομόφωνη και υπάρχουν λίγες αποφάσεις που έχουν ληφθεί με βάση την πλειοψηφία κάτι που το θεωρώ απόλυτα δημοκρατικό και λογικό και με ικανοποιεί…».
Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι δύο φορές έως τώρα ζητήσαμε την άποψη του για θέματα της επικαιρότητας αλλά για διάφορους λόγους (που δεν είναι απαραίτητα μονόπλευρη η ευθύνη) δεν μπορέσαμε να έχουμε την απάντησή του. Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Σεβόμαστε απόλυτα την θέση και την άποψη του κ. Λάμπου ως διοικητή του ΓΝ – ΚΥ Νάξου και παραθέτουμε τα λεγόμενά του και ελπίζουμε ότι άμεσα θα έχουμε την ολοκληρωμένη του απάντηση στα θέματα του Νοσοκομείου Νάξου.

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Βαρνάβα, για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Νάξου, έχει ως εξής:
«Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου 2011
μετά από συζήτηση κατέληξε στην εξής ομόφωνη απόφαση:
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νάξου κ. Λάμπου, παρά την κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις μέσα στο Νοσοκομείο, παρά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον του από γιατρούς και λοιπό προσωπικό συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό του έργο. Ενώ πριν λίγους μήνες ο υπουργός Υγείας τον απέπεμψε στη συνέχεια και για λόγους παντελώς ακατανόητους τον επανέφερε κι εκείνος ανέλαβε να ολοκληρώσει την διάλυση του Νοσοκομείου. Κατά το μικρό διάστημα της αποπομπής του η λειτουργία του Νοσοκομείου και τα προγράμματα εφημέρευσης είχαν επανέλθει σε ένα επιστημονικά επαρκή και ασφαλή ρυθμό. Με την επαναφορά του κ. Λάμπου τα προγράμματα εφημέρευσης τέθηκαν εκ νέου σε τροχιά παραφροσύνης.
Συγκεκριμένα:
Σχεδόν εκμηδενίζει τις ενεργείς εφημερίες και τις μετατρέπει σε ετοιμότητας, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από το νόμο 3754/09. Τοποθετεί Διευθυντές σε 14 εφημερίες ετοιμότητας και Επιμελητές Α΄ σε 17 εφημερίες ετοιμότητας, αριθμοί που οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα τους γιατρούς σε πλήρη εργασιακή εξόντωση και οικογενειακή διάλυση. Απεναντίας περικόπτει δραματικά τις εφημερίες σε ορισμένους γιατρούς με εκδικητικό στόχο να μειώσει τις αποδοχές τους, αδιαφορώντας για τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους ασθενείς.
Η ΟΕΝΓΕ με τον πλέον ρητό τρόπο κρίνει πως η τοποθέτηση κρίσιμων ειδικοτήτων σε εφημερία από το σπίτι, όπως τω καρδιολόγων, των χειρουργών κ.ά., μόνον ως έγκλημα εκ προμελέτης μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένης της έλλειψης άλλου γιατρού ίδιας ειδικότητας μέσα στο Νοσοκομείο. Πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να σωθούν με έγκαιρη αντιμετώπιση από γιατρό που βρίσκεται μέσα στο Νοσοκομείο, τώρα είναι καταδικασμένα από την τακτική του κ. Λάμπου να υποστούν βαρύτατες και μη επανορθώσιμες βλάβες, είτε να καταλήξουν.
Καλούμε λοιπόν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει στην ΟΕΝΓΕ και κυρίως στην κοινωνία της Νάξου για ποιο λόγο και με ποιο σκοπό επανέφερε και συνεχίζει παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα δεκάδες διαβήματα να διατηρεί στη θέση του τον κ. Λάμπου».

Η καταγγελία Νίκου Βαλέττα
Με τίτλο «Αναφορά για τον κ. (…)», ο συντοπίτης μας Νίκος Βαλέττας, απέστειλε στην εφημερίδα μας επιστολή-καταγγελία, που αφορά σε «περιστατικό» το οποίο σχετίζεται με συγγενικό του πρόσωπο.
Σ.Σ.: Η «Κυκλαδική», τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας, δημοσιεύει αποσπάσματα της εν λόγω καυστικής και αρκούντως καταγγελτικής επιστολής, την οποία - σημειωτέον -, έχει ήδη στα χέρια του ο διοικητής τού νοσοκομείου.
-«Σήμερα στις 9 Ιουλίου 2011 και μετά από μία περιπέτεια υγείας που είχαμε με τον πεθερό μου Γ. Δράγαζη κάτοικο Σαγκρίου, καλέσαμε το ΕΚΑΒ, το οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα που κάναμε και σε πολύ σύντομο χρόνο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νάξου γύρω στις 6:30μ.μ. …»
-«Εκεί, του χορηγήθηκαν οι πρώτες βοήθειες…»
-«Κατά τις 8μ.μ. θεώρησαν οι γιατροί αναγκαίο να καλέσουν το χειρούργο κο (…)»
-«Είχε πέσει η πίεσή του (σ.σ: του Γ.Δ.) πάρα πολύ και συγχρόνως αιμορραγούσε…»
-«Ερχόμενος ο κος … στο Κέντρο Υγείας γύρω στις 8μ.μ., τον εξετάζει και φεύγει χωρίς να μας πει κάτι, αν πρέπει ή όχι να παραμείνει στο Κέντρο Υγείας ή να μεταφερθεί στη Σύρο ή στην Αθήνα...»
-«Γύρω στις 11μ.μ. τον ειδοποιούν ξανά να έρθει να δει τον ασθενή… Βλέποντάς τον και ενώ είχε εικόνα από τις 8μ.μ. μάς είπε ότι πρέπει να μεταφερθεί οπωσδήποτε στη Σύρο, αλλιώς να παραμείνει στο Κέντρο Υγείας με δική μας ευθύνη. Φυσικά δεν το δεχτήκαμε και του είπαμε να γίνουν όλες οι διαδικασίες για να τον μεταφέρουμε στη Σύρο…»
-«Και ενώ ετοιμαστήκαμε και βρισκόμασταν μέσα στο ασθενοφόρο με προορισμό τη Σύρο, ακούσαμε τον αγροτικό γιατρό να λέει ότι το σκάφος θα πάει πρώτα Φολέγανδρο να πάρει κάποιο άλλο ασθενή και μετά στη Σύρο … όταν ο ασθενής αιμορραγούσε και είχε πίεση 8 με 5 … να κάνει ένα ταξίδι με πολύ άσχημο καιρό, 5 ωρών, επιπλέον, ενώ για να πάει απευθείας στη Σύρο ήθελε μία ώρα...»
-«Ο κύριος (…) λοιπόν με αυταρχικό και δικτατορικό τρόπο απαίτησε το σκάφος να πάει πρώτα στη Φολέγανδρο με δύο λέξεις: «τέρμα και τελείωσε το σκάφος θα πάει πρώτα στη Φολέγανδρο…»
-«Έτσι αναγκαστήκαμε, και αφού ο ασθενής ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ, να περιμένουμε να έρθει την επόμενη μέρα, δηλαδή 10 ώρες μετά, να ταξιδέψουμε με το Blue Star για Αθήνα και χωρίς συνοδό ιατρό...»
-«Εάν τέτοιου είδους γιατροί σαν τον κύριο (…), παραμένουν στο Κέντρο Υγείας Νάξου, να είστε σίγουροι ότι θα στείλει στο θάνατο και άλλους ανθρώπους, καθώς μάλλον ο ίδιος δεν γνωρίζει την αξία της ζωής. Είμαστε λοιπόν άξιοι της τύχης μας, αν αφήσουμε τέτοιους ανθρώπους να παίζουν με τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών, των γονιών μας…»
Ρεπορτάζ:

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ επιμελεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου