Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Του Αγίου Νικοδήμου σε Νάξο και Αθήνα

Η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ Νάξος θα εορτάσει και πάλι εφέτος με λαμπρότητα την μνήμη τού μεγάλου της τέκνου, τού σοφού και οικουμενικού διδασκάλου τής Εκκλησίας, τού πρυτάνεως των λογίων μοναχών και τού ακαταπόνητου εκκλησιαστικού συγγραφέως αγίου Νικοδήμου τού αγιορείτου...

Σε δύο ημέρες από σήμερα - 14 Ιουλίου 2011 - συμπληρώνονται 202 χρόνια από την ημέρα που, ένας από τους σοφότερους ανθρώπους πολλών αιώνων, έφυγε από το μάταιο κόσμο μας και πήγε να συναντήσει το Λατρευτό Κύριό του, που με πίστη κι αφοσίωση είχε υπηρετήσει σε όλη τη ζωή του...
O ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ο Αγιορείτης (1749-1809) είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και υπήρξε από τις σημαντικότερες ασκητικές μορφές της σύγχρονης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος Καλλιβούρτζης.
Η συνεισφορά του υπήρξε πολύπλευρη και αφορούσε ποιμαντικό και συγγραφικό έργο, ενώ είναι και ο συγγραφέας του Πηδαλίου, της Φιλοκαλίας και του Ευεργετινού.
Γεννήθηκε στο νησί μας, στην Χώρα, το 1749.
Ο πατέρας του λεγόταν Αντώνιος και η μητέρα του Αναστασία. Από μικρός γαλουχήθηκε με χριστιανική ανατροφή από τους γονείς του.
Ακολούθησε σπουδές και αποφοίτησε αρχικά από τη σχολή του Αγίου Γεωργίου στη Νάξο όπου είχε διδάσκαλο τον αδελφό του Κοσμά του Αιτωλού αρχιμανδρίτη Χρύσανθο.
Εν συνεχεία αναχώρησε για ανώτερες σπουδές στη Σμύρνη. Εκεί σπούδασε στην Ευαγγελική σχολή της Σμύρνης, για πέντε έτη. Διέπρεψε μάλιστα τόσο στη σχολή αυτή ώστε ο Ιερόθεος Σμύρνης τον ήθελε για μελλοντικό διευθυντή της σχολής του. Η μόρφωσή που έλαβε στη Σμύρνη εκτός από τη θεολογική επιστήμη περιελάμβανε και άλλες γνώσεις όπως φιλοσοφικές, οικονομικές, ιατρικές, αστρονομικές και στρατιωτικές.
Το 1770, αφού αποφοίτησε από την Σχολή, επέστρεψε στην Νάξο και για μια πενταετία περίπου εργάστηκε ως Γραμματέας της Μητροπόλεως Παροναξίας υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Παροναξίας Ανθίμου του Γ΄ (1742-1779).
Ο Νικόδημος ήταν λάτρης της μοναστικής πολιτείας. Αυτή η επιθυμία του, γιγάντωσε με τη γνωριμία με μοναχούς του Αγίου Όρους και με άλλες προσωπικότητες, όπως είναι ο Άγιος Μακάριος Νοταράς, επίσκοπος Κορίνθου.
Το 1775 εγκαταστάθηκε στην Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους. Εκεί εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος.
Ως μαναχός συνέταξε μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων και βιβλίων που γίνετε εμφανής η ορθόδοξος θεολογία.
Στόχος του ήταν μια δυναμική απόκρουση των αιρέσεων και των κακοδοξιών των ημερών του. Είναι η προεξάρχουσα μορφή των Κολυβάδων, αυτών που ήθελαν δηλαδή τα Ιερά Μνημόσυνα των νεκρών να γίνονται Σάββατο και όχι Κυριακή.
ΕΚΟΙΜΗΘΗ την Τετάρτη, 14 Ιουλίου τού 1809 και σε ηλικία 60 ετών στο κελί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πώς να μη ησυχάσω;».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία από το 1955 τον κατέταξε στο Αγιολόγιό της. Η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου εορτάζεται στις 14 Ιουλίου.
ΑΛΛΑ και οι Νάξιοι μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών - σύμφωνα με τον πρόεδρο τής Ο.ΝΑ.Σ. Ν. Μαϊτό και τον γ.γ. Π. Καραπάτη - προετοιμάζουν εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Οσίου Νικοδήμου. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση τής Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων, που υπογράφουν οι προαναφερθέντες: «Η Ο.ΝΑ.Σ. καλεί όλους τους συμπατριώτες μας στην Αθήνα να τιμήσουν μαζί της τη μνήμη του Οσίου Νικοδήμου τού Ναξίου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, ως εξής:
-Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011 7.30 μμ στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου : Πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία.
-Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011 9.30 μμ: Μετά τον εσπερινό, ναξιώτικο γλέντι με ναξιώτες μουσικούς και τραγουδιστές στο γήπεδο μπάσκετ δίπλα στην Αγία Γλυκερία ( οδός Ιπποκράτους ).
-Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 7.30 πμ στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου: Όρθρος και Θεία Λειτουργία .
Στις παραπάνω εκδηλώσεις συμπαρίσταται Δήμος Γαλατσίου και ο σύλλογος ¨ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ¨ Γαλατσίου.
Η Ο.ΝΑ.Σ. προτείνει να καθιερωθεί ο επίσημος εορτασμός του Οσίου μας και στην Αθήνα, εμπλουτισμένος και με άλλες παράλληλες εκδηλώσεις . Η φετινή χρονιά ας αποτελέσει μόνο την αρχή».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, Νικόδημο τον αγιορείτη, σε ήχο α’, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ψάλλει το παρακάτω απολυτίκιο:
«Τον του Άθω φωστήρα και της Νάξου το βλάστημα,
και της Εκκλησίας απάσης τον θεόπτουν διδάσκαλον,
Νικόδημον τιμήσωμεν πιστοί,
ως έμπλεων σοφίας θεϊκής.
Διδαχάς γάρ ουρανίους και δαψιλείς,
βλυστάνει τοις κραυγάζουσι.
Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ,
δόξα τω σε στεφανώσαντι,
δόξα τω σε χορηγούντι διά σου ημίν τα πρόσφορα».
ΣΕ δε ήχος γ΄ ψάλλεται και το εξής απολυτίκιο.
«Σοφίας χάριτι,
Πάτερ κοσμούμενος,
σάλπιγξ θεόφθογγος,
ώφθης του Πνεύματος,
και αρετών υφηγητής,
Νικόδημε θεηγόρε.
Πάσι γαρ παρέθηκας,
σωτηρίας διδάγματα,
βίου καθαρότητος,
διεκφαίνων την έλαμψιν,
τω πλούτω των ενθέων σου λόγων,
δι' ών ως φως τω κόσμω έλαμψας».
«Νικοδήμεια 2011».
Το πρόγραμμα των λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού των «Νικοδημείων 2011», άρχισε να υλοποιείται από τις 7 τρέχοντος (μηνός).
Για σήμερα 12 Ιουλίου, το πρόγραμμα προβλέπει: α) 7.30 π.μ.: Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγίας Θεοδοσίας, την οποία ευλαβείτο ιδιαιτέρως ο άγιος Νικόδημος και της συνέγραψε Ιερά Ακολουθία. Θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει ο παν. Αρχιμ. Π. Χριστόφορος Νάνος, β) 7.30 μ.μ.! Εγκαίνια Εκκλησιαστικού Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας στο ισόγειο τού Επισκοπείου Νάξου, παραπλεύρως τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, υπό του σεβασμιοτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου.
Τα «Νικοδήμεια 2011» συνεχίζονται και αύριο, για να ολοκληρωθούν μεθαύριο Πέμπτη, 14 Ιουλίου με την λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των τιμίων λειψάνων τού Ναξίου αγίου, δια της παραλιακής οδού προς τον μητροπολιτικό ναό πόλεως Νάξου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου