Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: "Οξύ Μνημονιακό οίδημα" υπέστη το Γ.Ν. - Κ.Υ. Νάξου (γνωστό και ως "Νοσοκομείο"). Μεταφέρεται επειγόντως, με πλωτό, στο Νοσοκομείο Σύρου, για περαιτέρω νοσηλεία...

ΟΛΑ όσα «περί υπαγωγής τού οικείου νοσοκομείου σε αυτό τής Σύρου», η «Κυκλαδική» (επί εβδομάδες) υποστήριζε, επιβεβαιώθηκαν: Διοικητικές συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μείωση κλινών - μέρος τού τελικού σχεδίου για την αναδιάταξη τού ΕΣΥ, ανακοίνωσε εχθές ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος... Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα…
Με βάση τον προς ψήφιση νέο νόμο:
-συγχωνεύεται το ΓΝ-ΚΥ Νάξου με το Βαρδάκειο και Πρώιο τής Σύρου. Κατόπιν τούτου:
α) στις 170 οργανικές κλίνες τού νοσοκομείου Σύρου εάν προστεθούν οι 30 τού ΓΝ – ΚΥ Νάξου, θα «δώσουν» 200 οργανικές κλίνες διασυνδεόμενων νοσοκομείων, 200 και
β) ο διοικητής για τα συγχωνευθέντα νοσοκομεία των δύο νησιών θα είναι ένας. Αυτός τού Βαρδάκειου και Πρώιο τής Σύρου, με αναπληρωτή του τον μέχρι εχθές διοικητή τού νοσοκομείου Νάξου Θ. Λάμπου.

Ο υπουργός
Με την φράση «το αχανές δεν ... διοικείται», ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε την μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης τής χώρας, την μετατροπή οκτώ (8) υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι (6) νοσοκομείων με άλλα και την μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.
Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα λεπτομερείς ανακοινώσεις, ενώ θα γίνουν γνωστές οι οκτώ (8) δομές, που αλλάζουν χρήση.
Οι έξι (6) επιστημονικές συνεργασίες αφορούν: «Το Ωνάσειο με το Αττικό, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό τής Λέρου, το Τζάνειο με το Μεταξά, το Γρεβενών με αυτό τής Καστοριάς, το Σισμανόγλειο τής Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό τής Αλεξανδρούπολης και το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό τής Πάτρας».

Η «συγχώνευσή» μας
Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, θα συνδιοικούνται το Τζάνειο με το Μεταξά. Το Θριάσειο με το Αττικό το Ασκληπιείο τής Βούλας και το Ωνάσειο. Το Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής «Α. Βαρβάρα». Το Δαφνί με το Δρομοκαϊτειο, το νοσοκομείο Σύρου με το Νάξου, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό τής Κω και το θεραπευτήριο Λέρου, το νοσοκομείο Σάμου με αυτό τής Ικαρίας και το νοσοκομείο τής Μυτιλήνης με αυτό τής Λήμνου.
ΓΙΑ να επιτευχθούν οι εσωτερικές αυτές συνενώσεις - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -, εξετάζεται στο μέλλον:
1. Ενιαίο μικτό παθολογικό τμήμα - τομέα, στον οποίο θα ανήκουν όλες οι παθολογικές υποειδικότητες, πλην π.χ. καρδιολόγων και παιδιάτρων.
2. Ένα ή δύο ενιαία μικτά χειρουργικά τμήματα - τομείς ανά επαρχιακό νοσοκομείο (αναλόγως του μεγέθους) πλην π.χ. μαιευτικής γυναικολογίας ή ορθοπεδικής.
3. Ενιαίο μεικτό τμήμα απεικονιστικών εργαστηρίων.
4. Ενιαίο μεικτό τμήμα βιοπαθολογικών εργαστηρίων.
5. Εξειδικευμένα εργαστηριακά τμήματα (π.χ. ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στο κύριο Νοσοκομείο, που θα εξυπηρετούν και τα διασυνδεόμενα κοντινά Νοσοκομεία.
Σχετικά με την πρόταση (λειτουργικής) αναδιάταξης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών τού ΕΣΥ, φαίνεται ότι επιτυγχάνονται οι βασικοί στόχοι τού σχεδιασμού τού ΥΥΚΑ, δηλαδή τής
διαμορφώσεως μίας νέας βιώσιμης αρχιτεκτονικής των Μονάδων -βέλτιστης αξιοποιήσεως των πόρων τού συστήματος -αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Μονάδων αυτών.

Νοσοκομειακοί Γιατροί: Ρυθμίσεις που θα διαλύσουν στην κυριολεξία το (εναπομείναν) δημόσιο σύστημα υγείας
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών δια του προέδρου της Δημήτρη Βαρνάβα, επισημαίνει:
«Ο κ. Λοβέρδος, εισπράττοντας την κοινωνική κατακραυγή, προσπαθεί να χορηγήσει σε μικρές δόσεις το δηλητηριώδες μίγμα περικοπών και συγχωνεύσεων, προκειμένου να οδηγήσει τους πολίτες σ’ έναν ιδιότυπο μιθριδατισμό. Σήμερα ανακοίνωσε τις συγχωνεύσεις Διοικήσεων, καθώς και τη μείωση νοσηλευτικών κλινών κατά 11.000. Κράτησε για τις επόμενες εβδομάδες την ανακοίνωση κατάργησης Κλινικών και Τμημάτων, καθώς και πολλές ακόμη θανατηφόρες ρυθμίσεις που θα διαλύσουν στην κυριολεξία το (εναπομείναν) δημόσιο σύστημα υγείας, όπως επί παραδείγματι την παρανοϊκή «εφημερία κατά τομέα», το κλείσιμο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την αλλαγή χρήσης αρκετών άλλων.
Ειδικά για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο ν΄ ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού. Τουναντίον ο κ. Λοβέρδος, υπακούοντας τυφλά στις εντολές της τρόικας, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο 11.000 κρεβατιών με βάση παραποιημένα στοιχεία και στατιστικές αλχημείες.
Ως γνωστόν, βάσει του ΠΔ 87/86 το κλείσιμο νοσοκομειακών κρεβατιών συνεπάγεται ευρείας κλίμακας απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Εντέλει τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι επουσιώδη και ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ως νοσοκομειακοί γιατροί πιστεύουμε ότι αυτό που απαιτείται στη σημερινή περίοδο έκρηξης της φτώχειας είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας, η ποιοτική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δωρεάν, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί από κοινού με την κοινωνία που πλήττεται από την βαρβαρότητα της κυβέρνησης συγκροτούμε ήδη Μέτωπο για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ακυρώσουμε στην πράξη τις ολέθριες επιπτώσεις των κυβερνητικών σχεδιασμών».

ΣΥΝ: "Η κυβέρνηση διαλύει την Υγεία"
Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία - και πριν την ανακοίνωση Λοβέρδου -, το τμήμα Υγείας τού ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας θα έπρεπε να ενισχύονται και να αναπτύσσονται για να περιθάλψουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική που τους οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τις ευλογίες της τρόικας, πράττει ακριβώς το αντίθετο.
Επικαλούμενη ανεπαρκή, λανθασμένα και πλασματικά στοιχεία, καταργεί υγειονομικές μονάδες, αφαιρεί χιλιάδες δημόσιες νοσοκομειακές κλίνες, ενώ εκχωρεί παράλληλα άλλες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας δυσχεραίνεται, η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών αυξάνεται, η παροχή υπηρεσιών υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, ενώ επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας του ελλιπούς, εξουθενωμένου και χαμηλά αμειβόμενου υγειονομικού προσωπικού.
Παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Λοβέρδου, η πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός αποδεικνύει ότι ούτε σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημιουργείται ούτε τα δημόσια νοσοκομεία ενισχύονται με το αναγκαίο προσωπικό, ούτε η διαφθορά και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος αντιμετωπίζεται.
Ο ΣΥΝ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα των υγειονομικών για την ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν καθολικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προωθεί την πρόληψη και την αγωγή υγείας σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, με ευχερή πρόσβαση σε γιατρούς ειδικοτήτων, με οικογενειακούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου πλήρως στελεχωμένα, με δημόσια νοσοκομεία που θα παρέχουν ποιοτικές και χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις υπηρεσίες στους πολίτες, με ασφαλή εφημεριακά προγράμματα που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών, αλλά και την επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια των γιατρών».

Η προς Λοβέρδο επιστολή Μαργαρίτη
Η προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και τους κ. Μιχάλη Τιμοσίδη και Νίκο Πολύζο, υφυπουργό και γ.γ. Υγείας αντίστοιχα, επιστολή τού δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη, με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2011, έχει ως εξής:
«Προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την οποιαδήποτε μορφής συγχώνευση του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, αλλά κυρίως την άμεση ανάγκη για τη διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας και στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του τόσο σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή και στη δημιουργία και λειτουργία σ’ αυτό περαιτέρω ιατρικών τμημάτων, παρακαλώ να καθορισθεί ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ραντεβού με τον κο υπουργό, πριν από τη λήψη της όποιας σημαντικής απόφασης που αφορά τη λειτουργία του Νοσοκομείου του νησιού μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
Η φωτό δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω ...διακομιδή, αλλά τα λέει όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου