Ισχυρό μετασεισμό τουλάχιστον 7 Ρίχτερ περιμένει μέχρι την Τετάρτη η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.
«Υπάρχει κίνδυνος 70% να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 βαθμών ή και ισχυρότερος τις επόμενες τρεις ημέρες, ως στις το πρωί της 16ης Μαρτίου», δήλωσε ο Τακάσι Γιοκότα, διευθυντής σεισμικής πρόβλεψης της υπηρεσίας.
Από την Παρασκευή έχουν σημειωθεί χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους από 2 έως και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Επίσης, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς, από 8,8 που είχε αναφέρει αρχικά.
Εν τω μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
κηρύχθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα της Ιαπωνίας, το δεύτερο κατά σειρά, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν, ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό.
Ο σεισμός «ξύπνησε» φαίνεται ένα ηφαίστειο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας το οποίο έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, άρχισε πάλι να εκτοξεύει σήμερα πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, όπως ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές.
Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά
έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται πως οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίμα, η οποία αποτελείται από 20 περίπου ηφαίστεια.
Μη χάσετε αύριο μία έρευνα στην εντυπη "Κ". Πόσο κινδυνεύουν και πόσο θωρακισμένα από μεγάλο σεισμό και στη συνέχεια τσουνάμι είναι τα νησιά μας.
Για να δώσουμε κάποια στοιχεία, να θυμηθούμε τι έγινε στον μεγάλο σεισμό του 1956, το κύμα που έπνιξε τα νησιά μας...
Το πιο πρόσφατο τσουνάμι που καταγράφηκε στον Ελλαδικό χώρο, έπληξε την περιοχή μας και είναι αυτό που προκλήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1956 από υποθαλάσσια κατολίσθηση εξαιτίας ενός σεισμού μεγέθους 7,5 στην κλίμακα ρίχτερ με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή της νήσου Αμοργού. Το τσουνάμι χτύπησε τα γύρω νησιά μεταξύ των οποίων ήταν και η Κάλυμνος από όπου και υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ελάχιστα λεπτά μετά τον σεισμό η θάλασσα άρχισε να μαζεύεται προς τα μέσα έως και 200 μέτρα (!) και αμέσως μετά έφθασε το πρώτο κύμα που είχε ύψος σχεδόν 4 μέτρα. Συγκεκριμένα έλαβαν χώρα τρεις διαδοχικές εισχωρήσεις και αποχωρήσεις της θάλασσας. Η θάλασσα εισχωρούσε αρκετές εκατοντάδες μέτρα μέσα στο νησί ενώ όταν τα νερά αποχωρούσαν παρέσυραν μαζί τους από ζώα έως και δένδρα. Στις περισσότερες περιοχές το έδαφος απογυμνώθηκε. Τα ύψος του τσουνάμι ήταν 25 μέτρα στην Αμοργό, 20 μέτρα στην Αστυπάλαια, 10 μέτρα στην Φολέγανδρο, 5 μέτρα στους Λειψούς ενώ έφθασε και ως την Χίο και την Ρόδο με ύψος 0,15 και 0,20 μέτρα αντίστοιχα.
Στη Νάξο είχαμε το χτύπημε του τσουνάμι στον συγκεκριμένο σεισμό. Στη Χώρα, μάρτυρες μιλούν για την θάλασσα που μπήκε μέσα στα παραλιακά καταστήματα της Χώρας, ενώ κάλυψε και τον παραθαλάσσιο οικσιμό του Απόλλωνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου