Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Η ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει πλήρως την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης στα σχολεία του νομού μας. Οι ενέργειες για την κατάργηση - συγχώνευση σχολικών μονάδων, αποτελούν τη χαριστική βολή για το σχολείο και τους μαθητές των Κυκλάδων.


Για μία ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου αντιμετωπίζει την εκπαίδευση με οικονομικά και λογιστικά κριτήρια και όχι με εκπαιδευτικά ως οφείλει.

Σημειώνουμε ότι στο νομό Κυκλάδων λειτουργούν 200 σχολεία Πρωτοβάθμιας και 71 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και πολλά ειδικά και επαγγελματικά σχολεία στα οποία ο ρόλος τους υποβαθμίζεται συνεχώς.

Με την ενδεχόμενη συγχώνευση των σχολικών μονάδων οι τοπικές μας κοινωνίες θα μαραζώσουν, ενώ πολλές οικογένειες θα επιβαρυνθούν οικονομικά λόγω της μεταφοράς των σε κοντινές περιοχές.

Είναι σίγουρο ότι η εκπαιδευτική διαδικασία και η καθημερινότητα των μαθητών, θα γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω.

Ως ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Καλούμε την κ. Διαμαντοπούλου να σταματήσει τις παλινωδίες στο χώρο της παιδείας και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είμαστε δε, ενάντια σε οποιαδήποτε συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας, η οποία θα «στοιβάξει» μαθητές σε τάξεις, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει το χρόνο και το κόστος μεταφοράς των μαθητών.

Επιδιώκουμε:

• Όλες οι μονάδες να καταστούν το μέγιστο λειτουργικές.

• Εφαρμογή αυστηρών κανόνων και μηχανισμών στον τομέα της σχολικής μεταφοράς, ώστε να πάψει επιτέλους η σπατάλη δημόσιου χρήματος, που παρατηρείται.

• Ενίσχυση των απομακρυσμένων σχολικών μονάδων στα νησιά , που αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τους τόπους που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Η λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κρατά ζωντανή όχι μόνο την πνευματική, αλλά και την πολιτιστική και οικονομική ζωή των νησιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου