ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ
Σειρά επαφών στην Νάξο είχε την Κυριακή 27 Μαρτίου ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Στο πλαίσιο επίσκεψής του συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα “ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση” που διοργάνωσαν την Κυριακή 27/3 στην Νάξο οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο Δήμος Νάξου, η Ένωση Ξενοδόχων και ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης ¨Φιλοξένια” του νησιού. Έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με προτάσεις για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικών υποδομών και πράσινων μορφών οικονομίας καθώς και θεμάτων που αφορούν στην λειτουργία της Περιφέρειας, τις συνενώσεις σχολείων αλλά και διεθνή θέματα όπως η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Το απόγευμα ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων του νησιού συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ Μανόλη Μαργαρίτη και τους αντιδημάρχους Μανώλη Πολυκρέτη και Τοτόμη Πρωτονοτάριο και συζήτησαν θέματα σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των αποβλήτων ελαιουργείων, τυροκομείων και οινοποιείων, την ανάγκη δημιουργίας συμμετοχικής – δημοτικής εταιρίας παραγωγής πράσινης ενέργειας, την συνεργασία μεταξύ γειτονικών νησιών κα
Την Δευτέρα 28 Μαρτίου ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέπτεται την Πάρο, ενώ την Τρίτη 29 Μαρτίου θα είναι στη Σύρο, όπου η περιφερειακή κίνηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και η περιφερειακή οργάνωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ν. Αιγαίου διοργανώνουν δημόσια εκδήλωση με θέμα “τσουνάμι και πολιτική προστασία” στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, ώρα 18.30
Εκδήλωση ενημέρωσης: «Τσουνάμι και πολιτική προστασία. Οργανώνοντας την προστασία μας, μαθαίνοντας από τα παθήματα»
Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, όπως είναι γνωστό, το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητάει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Αναλυτικά τα πιο βασικά σημεία της συνέντευξης στα ΜΜΕ της Νάξου
Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή 27/3 στα ΜΜΕ της Νάξου ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα νησιά της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των σχεδίων διαχείρισης σε κάθε νησί, του σχεδιασμού για όλη την περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων – ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου) και συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις, τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που προκύπτουν από τη νομοθεσία. Με δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να ακολουθεί την ιεραρχία:πρόληψη-αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κμποστοποίηση και μόνο μετά πρέπει να γίνεται όποια συζήτηση για ενεργειακή αξιοποίηση και για την τελική διάθεση των υπολειμμάτων, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου πρέπει να βοηθήσει τους Δήμους να διαμορφώσουν σχέδια για μια στρατηγική δεκαετίας που θα οδηγήσει σε σχεδόν μηδενικά απόβλητα. Τα έργα που προκηρύσσονται ή θα υλοποιηθούν με ευρωπαϊκους πόρους με την ευθύνη του Υπουργείο ΠΕΚΑ ή της Περιφέρειας πρέπει να στοχεύουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση και όχι απλώς στην κατασκευή χώρων ταφής των απορριμμάτων.
Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι έχει συσσωρευτεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό-κοινωνικό χρέος λόγω της απουσίας περιβαλλοντικά σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων και τώρα δυστυχώς έρχεται η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Η κατάρρευση της χωματερής της Άνδρου και η μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων στην γειτονική παραλία και την θάλασσα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παθητικότητα τη στιγμή που αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Θα πρέπει να την δούμε και ως μια προειδοποίηση για τον κίνδυνο παρόμοιων καταστροφών που μπορούν να συμβούν και αλλού, με δεδομένο ότι παρόμοιες χωματερές υπάρχουν σε πολλά άλλα νησιά. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε: “Όποιο και αν είναι το κόστος πρέπει να καθαριστεί άμεσα η περιοχή. Σχετική επερώτηση έχω καταθέσει και στην Περιφέρεια από τις 22/2/2011 και δυστυχώς δεν έχω λάβει απάντηση, απόδειξη ότι υπάρχει μεγάλο περιβαλλοντικό έλλειμα σε έναν θεσμό που ξεκίνησε πρόσφατα και δεν θα έπρεπε να παρουσιάζει φαινόμενα αρτηριοσκλήρυνσης σαν και αυτά της κεντρικής διοίκησης”.
Σχετικά με τις συνενώσεις σχολείων
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά με τις υποχρεωτικές συνενώσεις σχολείων στα νησιά: “Μια απόφαση που έχει επιπτώσεις στην ζωή των μαθητών και των παιδιών μας, όπως η συνένωση σχολείων, θα ήταν σωστή αν ήταν εθελοντική, είχε προκύψει μετά από πρωτοβουλία των τοπικών κοινωιών, ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με τους διαφορετικούς ενδιαφερόμενους (συμπεριλαμβανομένων των γονιών) και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να βασίζεται σε παιδαγωγικά και μόνο κριτήρια. Προηγουμένως θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί πρώτα μια σειρά ερωτημάτων, όπως πχ πόσο μπορεί να επιβαρύνονται οι μαθητές με συνεχείς μετακινήσεις, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις – με αξιοποίηση και της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορικής - για να σπάσει η απομόνωση των μαθητών και να βοηθηθεί η κοινωνικοποίησή τους, μπορεί οι όποιοι πόροι υπάρχουν σήμερα για τις μετακινήσεις μαθητών να διατεθούν πιο αποτελεσματικά για την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου στα υπάρχοντα σχολεία (πχ εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο, προώθηση οργανωμένων επισκέψεων των μαθητών σε χώρους και θεσμούς παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, συμμετοχή των μαθητών μέσω της χρήσης υπολογιστή σε κοινές εργασίες με μαθητές από άλλα σχολεία, “κινητές” εκπαιδευτικές δομές κα). Φοβόμαστε, όμως, ότι το μόνο κριτήριο που κυριάρχησε είναι η υπόθεση ότι με τις συνενώσεις θα περικοπούν δαπάνες από το Υπουργείο Παιδείας. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ακόμα και σε αυτό να κάνει λάθος εκτιμήσεις γο Υπουργείο, μια και η συνένωση θα μπορούσε να οδηγήσει απλώς σε μεταφορά του κόστους απο τη λειτουργία των σχολείων σε δαπάνες μετακινήσεων, με δεδομένο ότι δεν έχουμε δει έστω έναν συνολικό (και οικονομικό) σχεδιασμό. Εξάλλου από τον προϋπολογισμό που θα συζητήσει αύριο το Περιφερειακό Συμβούλιο προκύπτει ότι για μετακινήσεις μαθητών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα διατίθενται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις νέες συνενώσεις σχολείων”.
Σχετικά με την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών νησιών και της δημιουργίας συνοχής στη περιφέρεια
Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ γειτονικών νησιών και ανάληψης πρωτοβουλιών από τους τοπικούς φορείς για ανταλλαγή εμπειρίας και προώθηση από κοινού δράσεων στους τομείς επεξεργασίας των λυμμάτων, των αποβλήτων ελαιουργείων-τυροκομείων-οινοποιείων (αξιοποιώντας υπάρχουσα σήμερα εμπειρία) καθώς και παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα από συμμετοχικές – δημοτικές επιχειρήσεις. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου οφείλει να βοηθήσει και να στηρίξει ενεργά τέτοιες προσπάθειες σημαντικές για την δημιουργία συνοχής στο εσωτερικό της περιφέρειας μας. Με αφορμή και τον προϋπολογισμό που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου την Τετάρτη 30/3/2011 αλλά και τους προϋπολογισμούς που συζητιόνται στα δημοτικά συμβούλια των νησιών, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη μιας νέας πολιτικής για την οικονομία της περιφέρειας αλλά και για τα οικονομικά των αυτοδιοικητικών θεσμών ώστε να είναι βιώσιμοι, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελεσματικοί οι θεσμοί αυτοί αλλά και οι όποιοι πόροι υπάρχουν να διατίθενται για τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών. Νέες πηγές πόρων μπορεί να προέλθουν για τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση αν αυτή αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς των νησιών σε πράσινους τομείς οικονομίας. Δεν μπορεί η Περιφέρεια και οι Δήμοι να παραμένουν επαίτες των κάθε φορά διαθέσεων της κεντρικής εξουσίας, πολύ περισσότερο που σήμερα υπάρχει μια αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη περικοπή πόρων χωρίς να εξετάζονται οι κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλούνται.
Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για κατασκευή 700.000 παραθεριστικών κατοικιών
Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση για δόμηση 700.000 παραθεριστικών κατοικιών σε δημόσιες περιοχές (μερικές από τις οποίες φαίνεται να είναι σε νησιά).
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος: “Δεν μπορεί στο όνομα της μείωσης του χρέους να καταστρέψουμε το μέλλον των νησιών μας, τον φυσικό και πολιτισμικό μας πλούτο. Αν γίνει κάτι τέτοιο η χρεοκοπία – ηθική και πολιτική – θα είναι τεράστια. Γιατί το οικονομικό χρέος μπορεί κάποια στιγμή να το αντιμετωπίσουμε, αλλά την τσιμεντοποίηση των νησιών και του περιβάλλοντος δεν θα μπορέσουμε να την διορθώσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα υπάρχουν νησιά που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος δόμησης αλλά και υπάρχουν περίπου 150.000 απούλητες οικοδομές. Τι νόημα έχει να προσθέσουμε άλλες 700.000 (το 10% των υπαρχόντων σήμερα κτιρίων) όταν γνωρίζουμε το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας που αφενός αναγκάζεται να κατεδαφίσει κτίρια και αφετέρου έχει απούλητες πάνω από 1.000.000 παραθεριστικές κατοικίες. Τι θέλουμε, δηλαδή να μετατρέψουμε τα νησιά σε αστικά προάστια? Ελπίζουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ Γ.Ραγκούσης δεν έχει ξεχάσει όσα έλεγε όταν ήταν δήμαρχος Πάρου (είχε οργανώσει και σχετική ημερίδα) και θα μπλοκάρει παρόμοια αδιανόητα σχέδια, τα οποία εξάλλου κατείγγειλε ο πρωθυπουργός όσο ήταν αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση οι νησιωτικές κοινωνίες δεν πρέπει να επιτρέψουμε την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς των νησιών μας και να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας στη βάση κοντόφθαλμων και αποτυχημένων πολιτικών”.
Σχετικά με την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας:
Ο Νίκος Χρυσόγελος, μίλησε εξάλλου για την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, την ανάγκη εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικήσεων και των κοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή μας για να εγκαταλειφθούν τα σχέδια κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία και νέων στην Βουλγαρία – Ρουμανία αλλά και για να κλείσει άμεσα η πυρηνική μονάδα στο Κοζλοντούι, μια από τις πιο επικίνδυνες πυρηνικές εγκαταστάσεις στον κόσμο.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος: “Αν το ραδιενεργό νέφος από την Ιαπωνία (έστω και σε αραιωμένη προς το παρόν μορφή) χρειάστηκε λιγότερο από δυο εβδομάδες για να φτάσει και στη χώρα μας, η τυχόν διαφυγή ραδιενεργού υλικού από το Κοζλοντούι θα έπλητε τη χώρα μας μέσα σε 2-3 μέρες και θα ήμασταν εμείς που θα δεχόμασταν τη μεγαλύτερη ραδιενεργή μόλυνση. Πριν γίνουμε και εμείς μέρος μιας πυρηνικής καταστροφής όπως αυτής στην Φουκουσίμα, χρειάζεται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ώστε να στραφούμε συνολικά ως κοινωνίες στην πράσινη ενέργεια και στην μείωση της σπατάλης ενέργειας στις οικοδομές και στις μεταφορές. Πρέπει να περάσουμε από συμβολικές κινήσεις, όπως η συμμετοχή στην ¨Ώρα της Γης” σε οργανωμένη αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου προς πράσινη κατεύθυνση, με κυρίαρχο το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στις επενδύσεις και στην αποκόμιση του περιβαλλοντικού και οικονομικού οφέλους που προκύπτει”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου