Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΞΙΑΚΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Τη «βαθιά της θλίψη» για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Για «μοναδική προσφορά στην Τέχνη και καθοριστική συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο» λέει το υπουργείο Πολιτισμού. Φτωχότερος «ο πολιτισμός και τα ελληνικά γράμματα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Τον αγωνιστή, τον δημιουργό, τον θεατρικό συγγραφέα» αποχαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Mε βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του.
«Η μοναδική προσφορά του στην Τέχνη και η καθοριστική συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση
και στους αγώνες για τη Δημοκρατία αφήνουν μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Η ζωή και το πολυσήμαντο έργο του θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για τις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Παπούλιας.
«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Άνθρωπος του πολιτισμού, μα και ένας φλογερός αγωνιστής της Αντίστασης που δεν κάμφθηκε ποτέ, ούτε καν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν. Θεατρικός συγγραφέας με αξεπέραστο έργο. Κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Αφηγήθηκε με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό την πορεία και τη ζωή των Ελλήνων. Κατάφερε όπως κάνεις άλλος να συνθέσει τις δυσκολίες, τον αγώνα αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του Ελληνικού λαού. Το έργο του και η πνευματική του κληρονομιά μας έκανε περήφανους και ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
«Μια σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων έφυγε από κοντά μας» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός που ανέδειξε μέσα από το έργο του τις πολυτιμότερες αρετές της ελληνικής ψυχής, την ανθρωπιά, την ευαισθησία, την αγωνιστικότητα, το πάθος της ελευθερίας, στοιχεία που χαρακτήρισαν και τη δική του ζωή» τόνισε.
«Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και ο εγκλεισμός του από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν σφράγισαν τη μετέπειτα πορεία του. Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία» πρόσθεσε.
«Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής γενιάς, διεθνής προσωπικότητα, (ο Ιάκωβος Καμπανέλλης) έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο και καθόρισε το ύφος του, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θεατρική σκηνή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
«Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά. Τα αγάπησε επειδή εξιστόρησαν με μοναδική νηφαλιότητα αλλά και πίστη την πραγματική ζωή του Έλληνα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες του» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μετοίκησε σήμερα στη "γειτονιά των αγγέλων"» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
«Δημιουργός ως την τελευταία του πνοή, σφράγισε με τα έργα του, το χώρο του θεάτρου που αγάπησε και τάχθηκε να υπηρετεί.
» Γνήσιος πατριώτης εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, από όπου -όπως ο ίδιος έλεγε- τον διέσωσε η τύχη. Όσα έζησε εκεί, αλλά όχι μόνο, τα μετέτρεψε σε ιστορικής σημασίας έργα, θεατρικά κείμενα και ποίηση» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Ίσως μάλιστα να μην φανταζόταν ούτε ο ίδιος, ότι στους δύσκολους καιρούς που περνά και πάλι ο τόπος μας, θα ήταν και σήμερα τόσο επίκαιρος:
» Φεύγοντας αφήνει σε όλους μια πλούσια πολιτική παρακαταθήκη. Αφήνει, όμως, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα πολύ φτωχότερα. Ο πνευματικός κόσμος χάνει έναν αυθεντικό εκπρόσωπό του» πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
«Στην συγγραφική του δημιουργία εμπνεύστηκε από τα προβλήματα και τα όνειρα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον κατακτητή, που τη φρίκη της πολιτικής του έζησε, με χιλιάδες άλλους κρατούμενους, στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Ιδιαίτερη υπήρξε η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ελληνικού θεατρικού λόγου. Επεξεργάστηκε σε βάθος τις παραδόσεις και τα προβλήματα της θεατρικής γραφής, οδηγώντας το ελληνικό θέατρο από τον Ξενόπουλο στην ωρίμανσή του» ανέφερε.
«Το έργο του θα μείνει στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου» πρόσθεσε η ανακοίνωση.
«Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε από τη ζωή, έναν σπουδαίο άνθρωπο. Τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τον αγωνιστή που πλήρωσε τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, με τον εγκλεισμό του στο φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Μαουτχάουζεν. Τον δημιουργό που με την πένα του ύμνησε τη ζωή, τον έρωτα και την ελπίδα, ακριβώς εκεί, στην καρδιά του θανάτου, στους θαλάμους των αερίων, στη σκάλα, στο πολυβολείο. Τον θεατρικό συγγραφέα που πλούτισε την ελληνική θεατρική σκηνή» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.
«Σε μία εποχή που οι αξίες οπισθοχωρούν, ο θάνατος του Ιάκωβου Καμπανέλλη δημιουργεί στην ελληνική ζωή ένα ανυπόφορο κενό» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς τους, σε «όλους και όλες που τον αγάπησαν πολύ».
«Τα ελληνικά γράμματα είναι πολύ πιο φτωχά από σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σημαντικός Έλληνας, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, γνήσιος πατριώτης και δημοκράτης. Πολυτάλαντος, σφράγισε με το έργο του τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Θα τον κρατάει πάντα ζωντανό η μεγάλη του προσφορά και το έργο του» τόνισε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.
«Η είδηση για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με χτύπησε σαν κεραυνός», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Όταν έχεις ζήσει μαζί του, τόσο στενά δεμένος από την εφηβεία σου, νοιώθεις μέσα σου ένα κενό, σαν να έχεις χάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Άλλοι θα μιλήσουν για τη μεγάλη του αξία και την ανυπολόγιστη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικά στο θέατρο. Εγώ θρηνώ τον φίλο, τον συνεργάτη και τον άνθρωπο, που ομόρφυνε με τα έργα του τη ζωή μας», δήλωσε.
Ο Λεωνίδας Κύρκος δήλωσε ότι «ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε από τη ζωή. Η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός αποχαιρετούν τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Το λογοτέχνη που πρώτος διάβηκε την πόρτα της Ακαδημίας, μολονότι ήταν αυτοδίδακτος. Ο Ιάκωβος, ένας εξαιρετικά αγαπητός καλλιτέχνης, αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό, στον οποίο πρόσφερε άφθονο τον καρπό της δημιουργίας του. Διέπρεψε σε όλα τα είδη του λόγου και ιδιαίτερα του θεατρικού, όπου δημιούργησε πρωτότυπα έργα, που μαρτυρούσαν τη βαθιά του σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Έγινε παγκόσμια γνωστός με το έργο που
πρωταγωνίστησε η Μελίνα και που τη μουσική έγραψε ο Μίκης.
» Ο Καμπανέλλης ήταν εκλεχτό μέλος της ομάδας των λαϊκών καλλιτεχνών, που ανδρώθηκαν μέσα στην Αντίσταση και δεν ξέχασαν ποτέ την οφειλή τους. Ο πνευματικός κόσμος κλείνει ευλαβικά το γόνυ στο μεγάλο δημιουργό, που χάραξε νέους δρόμους στη συγγραφή θεατρικών έργων».
Newsroom ΔΟΛ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γραφείο Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου
Σύρος, 29.3.2011
Αποχαιρετισμός στον συμπατριώτη και οικογενειακό φίλο Ιάκωβο Καμπανέλλη.
Είχαμε τη Δωρεά Θεού εμείς οι Ναξιώτες, να γεννηθεί στην γη μας , ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο εστεμμένος Ποιητής και Μέγας Θεατρικός Συγγραφέας της Σύγχρονης Ελλάδας.
Παιδικά χρόνια δύσκολα, ζωή βασανισμένη, μεγάλωσε και θέριεψε και κατέκτησε τον κόσμο όλο, με το ελεύθερο πνεύμα του, το ήθος, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια, τα βαθειά δημοκρατικά του αισθήματα, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του, το πάθος του, την μεγαλοσύνη και μεγαλοψυχία του, το αξεπέραστο και απαράμιλλο συγγραφικό και ποιητικό του έργο.
Μοναδικός λειτουργός των Ελληνικών Γραμμάτων, Θρύλος στην Ιστορία της Τέχνης, ακούραστος Εργάτης του Πολιτισμού, ξεχωριστός Φίλος, Ανεκτίμητος Σύντροφος, εκπληκτικός Πατέρας και ένας υπέροχος Παππούς.
Φωτεινή παρουσία στους μίζερους καιρούς μας, θαυμαστός Υμνογράφος του Ουμανισμού, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αγάπησε την Ελλάδα πολύ, αγάπησε τη Νάξο περισσότερο.
Σπάνια περίπτωση πνευματικού Ανθρώπου που έτυχε της ευρύτερης αποδοχής όλων των ομότεχνών του και όχι μόνο, και τιμήθηκε όσο λίγοι στην ζωή , εντός και εκτός συνόρων.
Δύσκολα αποχαιρετάς έναν Δάσκαλο τέτοιου μεγέθους και συγχρόνως τόσο σεμνό και διακριτικό Άνθρωπο. Γιατί όπως έλεγε και ο Σεφέρης «…… όταν αραιώνουν οι τάξεις, χαμηλώνουν οι φωνές…»
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ταξιδεύει στην άπλαστη αρμονία των Ουρανών, ευτυχής και πλήρης.
Καλό του ταξίδι.
Στους αγαπημένους του, εύχομαι τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.
Γιώργος Γκούφας
Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Δημοτική Κίνηση:

«Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»
Μαράκης Νικόλαος, Επικεφαλής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νάξος, 30/03/2011
Θέμα: «Μήνυμα για την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη»
Η Νάξος και η Ελλάδα αποχαιρετούν σήμερα ένα άξιο τέκνο τους, έναν Ναξιώτη που με την ζωή και το έργο του μας έκανε όλους περήφανους που καταγόμαστε από αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
Τα λόγια είναι λίγα για να εκφράσουν τον θαυμασμό μας απέναντι στην Αντιστασιακή Δράση (και την φυλάκιση στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν από τους Γερμανούς Κατακτητές) και το πνευματικό έργο του Ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση επιβάλλει την πνευματική αφύπνιση και την αντίσταση έναντι της επαπειλούμενης οικονομικής κηδεμονίας οφείλουμε όλοι να παραδειγματιστούμε από την ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Η «Γειτονιά των Αγγέλων» (έργο του που συγγράφηκε το 1963) τον υποδέχεται κάνοντας τον κόσμο μας σημαντικά φτωχότερο.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Εκ του Γραφείου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου