Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

"Καίνε" Δονούσα και Σχοινούσα, τα άλυτα προβλήματά τους…

"Καίνε" Δονούσα και Σχοινούσα, τα άλυτα προ-βλήμα-τά τους…
Νερό και Καθαριότητα, ψηλά στην ατζέντα των προέδρων, Μαρίνου Σιγάλα (Δονούσας) και Γιώργου Γρίσπου (Σχοινούσας).
«Καυτό» θα είναι το εννεάμηνο Σεπτεμβρίου – Μαΐου, για την υπό τον κ. Μανώλη Μαργαρίτη, δημοτική αρχή. Ουσιαστικά, ό,τι είναι να γίνει στις 26 δημοτικές και τοπικές κοινότητες των πέντε νησιών τού «καλλικράτειου» δήμου μας, θα πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες. * Τα χρονικά περιθώρια έχουν τραγικά στενέψει. Και λέμε «τραγικά», διότι, πρώτον χρόνος πολύς δεν υπάρχει, δεύτερον, χρήμα πολύ δεν υπάρχει και, τρίτον, τα προβλήματα τα άλυτα, διογκώνονται καθημερινά…  


 Η Δονούσα είναι ένα μικρό νησάκι στις νοτιανατολικές Κυκλάδες και βρίσκεται, 10 μίλια βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου. Η έκταση του νησιού είναι 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η διάμετρός του σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα. Γκρίζα απόκρυμνα βράχια βουτάνε στην θάλασσα και στη φουρτούνα και στην καλοσύνη συντάσσοντας ένα φαντασμαγορικό τοπίο.  Ιστορικά οι πρώτοι της κάτοικοι ήρθαν στο νησί από την Αμοργό και ίδρυσαν το χωριό «Σταυρός» όπου έκτισαν την ομώνυμη εκκλησία με τον όμορφο μπλε τρούλο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.  Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου φιλοξενεί αρχαϊκά ευρήματα, τα οποία ανακαλυφθήκανε στην Δονούσα κατά τις ανασκαφές που κατασκευάστηκαν το 1968. Αυτά τα ευρήματα είναι βασικά αμφορείς υψηλής ποιότητας κεραμικής τέχνης, τα οποία  χρονολογήθηκαν ως της γεωμετρικής περιόδου (προς το τέλος του 9ου αιώνα προ Χριστού).
Το πιο αξιοσημείωτο από όλα είναι οι μεγάλοι αμφορείς με την διακόσμηση από κύκλους. Κάτω από το έδαφος αυτής, υπάρχουν σαφείς μαρτυρίες ζωής που χρονολογούνται στις παλαιότερες περιόδους της ιστορίας. Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία το νησί πήρε το όνομα του από τον θεό Διόνυσο, ο οποίος έζησε σ’ αυτό το νησί. Ο Θησέας και η Αριάδνη σταμάτησαν στη Δονούσα, η οποία τότε ονομαζόταν "Δία", όταν επέστρεφαν από την Κρήτη. Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε τρελά. Γι’ αυτό η θεά Αθηνά διέταξε τον ήρωα Θησέα να υπακούσει στον Διόνυσο και να αφήσει την Αριάδνη στο νησί. Έτσι η μοίρα της Αριάδνης ήταν να γίνει η αχώριστη σύζυγος του Διονύσου. Επιπροσθέτως η Δονούσα χρησιμοποιήθηκε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους σαν τόπος εξορίας. Σήμερα τα ασβεστωμένα σπίτια με τα μπλε και πράσινα παράθυρα κάνουν το κυκλαδίτικο χρώμα της Δονούσας 'όλο και πιο ζωντανό, καθώς απλώνονται αμφιθεατρικά πάνω από την προβλήτα και τον μόλο.
Το τοπίο συμπληρώνεται από μια χρυσή αμμουδερή παραλία και ένα λόφο με ένα ασβεστωμένο κάτασπρο εκκλησάκι, την Παναγία, όπου ένας λαμπρός εορτασμός λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου. Αιώνιοι φοίνικες σαν πυργίσκοι στολίζουν το νησί, ενώ από το υψηλότερο σημείο που είναι το βουνό ο «Πάππας» μπορεί κανείς να απολαύσει την εξαίσια θέα. Κοντά στην υπέροχη αμμουδερή παραλία του Κέδρου, στον βυθό της θάλασσας, μπορεί κανείς να δει τ’ αχνάρι ενός πλοίου του αντιτορπιλικού "Orion" που βυθίστηκε τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχει αρκετό πόσιμο νερό στην Δονούσα εκτός από την «πηγή» στο χωριό Μερσίνι, το οποίο ρέει ακατάπαυστα. Εκεί η φύση οργιάζει σε ένα πραγματικά εκπληκτικό συνδυασμό πράσινου και απέραντης θάλασσας. Υπάρχει μια βάρκα ονόματι «λάντσα» η οποί μεταφέρει τους τουρίστες σε απομακρυσμένες ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες όταν θέλουν να κολυμπήσουν σε σμαραγδένια εξωτικά νερά και να περάσουν υπέροχα.
Επίσης υπάρχουν ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, αρκετά καφέ-μπαρ όπου κάθε βράδυ όλοι οι φίλοι γίνονται ένα, και απολαμβάνουν το ποτό τους συνάμα με το υπέροχο τοπίο. Υπάρχει και ντόπιος χωριάτικος φούρνος που καθημερινά σπάει την μύτη των περαστικών με την ποικιλία των αρτοσκευασμάτων του. Η Δονούσα δεν είναι ένα νησί ακραίου στυλ – ζωής αλλά κάτι πιο ενδιαφέρον, απόλαυση ηρεμίας και απόλυτης ξεκούρασης.


Ο πρόεδρος Μαρίνος Σιγάλας, δηλώνει στην «Κ»:
«Εκείνο που μας απασχόλησε όλο το καλοκαίρι είναι ότι δεν πήγε αστυνομικό όργανο φέτος στο νησί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και ακόμη ότι, περιμένουμε να φτειαχτεί το ιατρείο το οποίο είναι σε κακή κατάσταση. Σχετικό αίτημα έχω κάνει.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι με χρήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αθήνας φτειάχτηκαν οι τουαλέτες που είναι στην είσοδο του νησιού μας, οι οποίοι ήταν εκτός λειτουργίας…

…Η κίνηση του καλοκαιριού ήταν πολύ καλή. Τα μαγαζιά δεν δουλεύουν όμως όπως θα ήθελαν...
…Ο κόσμος που έρχεται στο νησί μας διαμένει για όσο χρειαστείς σπίτια συγγενών και φίλων. Πάντως, το σημαντικό είναι ότι στο νησί μας βρίσκεται αυτές τις μέρες πάρα πολύς κόσμος…

…Το οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση…

…Το ακτοπλοϊκό: Πολύ καλά πηγαίνουμε. Τέσσερεις φορές την εβδομάδα έχουμε το Blue Star, τρεις φορές Σκοπελίτη, επικοινωνία με την Σύρο και την Νάξο… Είμαστε καλά…

…Υπάρχει πρόβλημα με την περίθαλψη, με την υγειονομική υποστήριξη των συν δημοτών μας στην Δονούσα. Δεν έχουμε γιατρό. Κάθε δεκαπέντε μέρες αλλάζει ο γιατρός.
Τώρα, έχει πάει μία (1) γιατρός κάτω, εδώ και περίπου 20 μέρες – ένα μήνα, η οποία είναι όμως γυναικολόγος…

Τα έργα που ήταν στο Πρόγραμμα
- Ολοκλήρωση Βιολογικού Καθαρισμού
«Έχει βγει ο ανάδοχος για τον Βιολογικό. Δουλειά θα πιάσει από τον Οκτώβριο.»

 - Εύρεση χώρου και δημιουργία σταθμού υγρών καυσίμων
«Για την εξεύρεση χώρου υγρών καυσίμων δεν έχει γίνει κάτι»
 
- Ανάδειξη μνημείων και περιπατητικών μονοπατιών
«Για τα μονοπάτια: Έχει γίνει αυτό. Υλοποιήθηκε.»

 - Δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ.
«Για την δημιουργία ΧΥΤΥ είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια προκειμένου με την χρησιμοποίηση ‘κοντέινερς’ να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Απ’ ό,τι φαίνεται η όλη προσπάθεια είναι σε καλό δρόμο, όμως δεν έχουμε κάτι νεότερο γύρω από αυτή την υπόθεση.

- Ανάπτυξη ψηφιακής πόλης (τηλεϊατρική)
«Αναφορικά με την τηλεϊατρική δεν έχει γίνει τίποτε.»

- Βελτίωση γηπέδου 5Χ5 (υδροδότηση – ηλεκτροδότηση – αποδυτήρια)
«Γήπεδο: Και το γήπεδο έχει γίνει. Έχουν ολοκληρωθεί οι ενδεδειγμένες ενέργειες. Πρόσφατα το ενισχύσαμε και με καινούργια δοκάρια.»
 
Η ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
 Η Σχοινούσα είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου ΠελάγουςΠρωτεύουσα του νησιού είναι η Σχοινούσσα. Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.
Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Τη συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς. Είναι ένα μικρό νησί, με έκταση 8,144 τ. χλμ. που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Ανήκει στην επαρχία της Νάξου και έχει τακτική συγκοινωνία, με το ταξίδι από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, το ασφαλές λιμάνι της, να διαρκεί 7 – 8 ώρες. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσσαριά απέχει 2,5 χλμ. από τη Χώρα.
Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Τα παλαιότερα χρόνια το νησί είχε υποστεί πολλές καταστροφές από πειρατικές επιδρομές. Έτσι, οι κάτοικοι έκτισαν το χωριό της Παναγιάς, όπως αλλιώς αποκαλούν τη Χώρα από την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, σε ύψωμα για να έχουν ορατότητα προς τη θάλασσα. Τα σπίτια είναι κτισμένα με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά διακρίνεται για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και απέχει 1,6 χλμ. από τη Χώρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Τα τελευταία χρόνια το νησί επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες που αναζητούν ήσυχα μέρη με παρθένες ομορφιές για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Διαθέτει συνολικά 15 παραλίες. Κατά την περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού, ξεκινώντας από το λιμάνι, συναντάμε την παραλία Μερσίνι, το Τσιγκούρι, το Λιβάδι, η Λιώλιου, την Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α.
 
Γιώργος Γρίσπος: «Εδώ είμαστε για κλάματα.»
 - Άμεση λύση στο πρόβλημα ύδρευσης κι επάρκειας νερού με την κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης νερού, χωρητικότητας που να διασφαλίζουν τη συνεχή υδροδότηση του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
«Δεν έχει δυστυχώς γίνει απολύτως τίποτε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ύδρευσης. Μάλιστα, η χρονιά αυτή του ’13 ήταν η χειρότερη χρονιά στα χρονικά που εγώ είμαι στο νησί. Σου μιλάω για τριάντα ολόκληρα χρόνια. με τα κοινά ασχολούμαι 16 χρόνια … Αυτή η χρονιά ήταν η χειρότερη.
Πού οφείλεται αυτή η ιστορία; Ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε να ενεργοποιήσει τις δημοπρασίες. Και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε όσοι εργάζονται στην δημοτική κοινότητα της Σχοινούσας είναι εθελοντές.
Παρότι μου υποσχέθηκαν κάποια πράγματα από τον δήμο, και ο κύριος Πρωτονοτάριος, δεν έγιναν κάποια πράγματα για το πρόβλημα αυτό και την επίλυσή του. δεν έγινε η δημοπρασία για τον χειριστή των αντλιών και εξακολουθούμε να είμαστε με εθελοντή. Δεν ενδιαφέρθηκε καν ο δήμος, να πάρει ένα τηλέφωνο και να πει, σύμφωνα με τις υφιστάμενες στο νησί μας ανάγκες, ‘θα κάνουμε μια δεξαμενή’. Δεν το συζήτησαν καν…»  
 - Αποπεράτωση νέου λιμανιού και ολοκλήρωση περιφερειακού δρόμου.

«Η αποπεράτωση του νέου λιμανιού δεν έχει γίνει εξακολουθεί το πρόβλημα να υπάρχει. Έχει να κάνει με την εκσκαφή στις χερσαίες εγκαταστάσεις του λιμανιού που δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχουμε καμία αποπεράτωση του νέου λιμανιού.
Δεν έχει υλοποιηθεί καμία εργασία.
Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό δρόμο, προώθησα την διάνοιξη τμήματος του δρόμου από την αρχή του χωριού μέχρι την κεντρική αρτηρία Χώρας – Μεσσαριάς. Αυτό το τμήμα ήταν το προβληματικότερο. Έγινε η διάνοιξη. Έχει πέσει 3Α. Έχει δημοπρατηθεί. Μας είπαν ότι θα ξεκινήσει τέλη Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη Ευελπιστώ!»
 
- Δημοτική συγκοινωνία – άδεια ταξί.

«Δεν έχουμε τίποτε από αυτά. Υπάρχει εδώ ένα μεγάλο παράπονο. Για το Κουφονήσι έχουν γίνει κάποια πράγματα. Υπάρχει δημοτική συγκοινωνία. Στη Σχοινούσα που έχει το μεγαλύτερο δίκτυο, ο δήμος μας δεν ενδιαφέρθηκε να στείλει έστω ένα λεωφορείο. Και να πει ‘ρε παιδιά, κι εσείς εδώ είσαστε άνθρωποι…,., το νησί σας είναι ανερχόμενο τουριστικά, πάρτε ένα λεωφορείο να κάνετε τη δουλειά σας.
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα σοβαρό.
Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την άδεια ταξί, έχω να σου πω ότι, δεν έχει γίνει τίποτε. Τι να σου λέω τώρα…»  
 
- Επιτάχυνση και αποπεράτωση εργασιών δρόμων υπό κατασκευή και βελτίωση υπαρχόντων.

«Ήταν κυρίως το έργο που αφορούσε στην ασφαλτόστρωση από την Χώρα μέχρι τη Μεσσαριά. Αυτό το έργο ήταν μέσα στο πρόγραμμα ‘Θησέας’ που τελείωσε πέρσι. Μέσα στον Ιούνιο, ολοκληρώθηκε. Έγιναν μερικές βελτιώσεις δεξιά και αριστερά του ‘έργου’. Κάποια χαντάκια.
Η βελτίωση των υπαρχόντων δρόμων, μέσα στα τελευταία χρόνια, δεν έγινε. Με την ευκαιρία αυτού του έργου, στρώθηκαν και ολοκληρώθηκαν κάποιοι δρόμοι. Το 2011, δεν έγινε τίποτε. Το ’13 δεν έγινε τίποτα. Αυτά γίνανε μέσα στο ’12.»
 
- Βελτίωση γηπέδου: περίφραξη – ηλεκτροδότηση – υδροδότηση, αποδυτήρια – μικρή εξέδρα.

«Απολύτως τίποτε. Το μόνο που έγινε ήταν η μελέτη για τα αποδυτήρια και φυσικά για εγκαταστάσεις και για 5χ5 και για εξέδρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση ότι βρισκόμαστε στην διαδικασία μιας μελέτης. Δεν είχε απολύτως τίποτε.»
 
- Στελέχωση γραφείου ΚΕΠ.

«Εδώ, είμαστε για κλάματα. Εμφανίστηκε, στην ουσία, από τον Φλεβάρη του ’13. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ΚΕΠ. Πέρασαν δύο χρόνια στα οποία μία κοπέλα, η οποία εγκυμονούσε δεν ήταν εκ των πραγμάτων να προσφέρει δουλειά. Άλλον υπάλληλο η κοινότητά μας δεν διαθέτει. Ούτε γραμματειακή υποστήριξη έχουμε . Ό,τι κάνουμε το κάνουμε τώρα με την εν λόγω κυρία, η οποία είναι υπάλληλος του Κ.Ε.Π.»
 
- Ημερήσια σύνδεση με Νάξο τουλάχιστο δύο φορές ημερησίως.

«Δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση. Κάναμε λόγο για κάποιο σκάφος το οποίο θα ναύλωνε ο δήμος και θα σύνδεε τα νησιά μας με τον κεντρικό δήμο. Την σύνεση την κάνει ο Σκοπελίτης. Τι να πούμε τώρα…»
 
- Επαρκής σήμανση με σκοπό την άψογη εξυπηρέτηση επισκεπτών του νησιού.

«Τίποτε. Τα μόνα σήματα που μπήκαν ήταν αυτά που παρέλαβα εγώ στις αποθήκες του νησιού, τα οποία ήταν εγκαταλειμμένα εκεί από το 2006.
Ζητήσαμε κάποια πράγματα, αλλά δεν είδαμε κανένα ενδιαφέρον»
 
- Μεταφορά απορριμμάτων αμέσως μετά τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. στη Νάξο.

«Πού είναι ο ΧΥΤΥ στη Νάξο, για να δούμε και την μεταφορά των σκουπιδιών.
Μας έχουν πνίξει τα σκουπίδια.
Η σχετική σύμβαση με τον εργολάβο δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Είμαστε στο αέρα. Με ιδιωτική πρωτοβουλία δίναμε και εξακολουθούμε να δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα».
Στα περσινά δεδομένα κινήθηκε ο τουρισμός φέτος. Ο κόσμος ήταν συγκρατημένος. Μαγείρευαν μέσα στα ‘στούντιος’. Οι διακοπές έχουν αλλάξει πλέον… Μέσος όρος διαμονής από τρείς ώες πέντε μέρες ‘μάξιμουμ’».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου