Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πανελλήνιες: 114 χαμόγελα φωτίζουν το "αύριο" της Νάξου!



Επιτέλους χαμόγελα – 114 μαθητές της Νάξου εισήχθησαν στις Ανώτατες και Ανώτερες σχολές της Ελλάδας – 88 από το ΓΕΛ Νάξου, οι 66 σε ΑΕΙ – 26 από την Τραγαία οι 20 σε ΑΕΙ – Επέλεξαν τις σχολές της Κρήτης συνολικά 27 μαθητές και 6 σχολές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο – Δύο σε τουριστικά επαγγέλματα – Κανένας σε στρατιωτικές σχολές και τρεις μόλις στην Ιατρική σχολή – Το βάρος σε τμήματα που έχουν σχέση με Οικονομία, πληροφορική και Αγροτική ανάπτυξη 
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΩΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΝΑΞΟΥ, ΤΡΑΓΑΙΑΣ, ΑΜΟΡΓΟΥ, ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ...
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ "Κ"


Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων καθώς από τις 10 το πρωί μέσω ιντερνετ (και στις 12 υπήρχε ανάρτηση στα σχολεία) οι υποψήφιοι φοιτητές γνώριζαν που είχαν πετύχει. Και η γενική εικόνα ήταν ότι οι βάσεις … έπεσαν. Και μάλιστα αρκετά. Άλλωστε για πρώτη φορά στην ιστορία είδαμε την Ιατρική σχολή να σπάει το φράγμα των 19.000 μορίων (!!!) με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, σε 338 τμήματα σε όλα τα Ιδρύματα έχουμε πτώση, με μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα και στα Ιδρύματα «πρώτης γραμμής» εκείνη του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά που έπεσε 1.953 μόρια ή του Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που κατρακύλησε κατά 1.809 μόρια σε σχέση με πέρυσι. Και τα οικονομικά τμήματα ήταν αυτά που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα καθώς έχουμε μείωση κατά 10% των εισακτέων. Πτώσεις όμως είχαμε και στα Παιδαγωγικά τμήματα καθώς πλέον οι δάσκαλοι δεν διορίζονται με το όριο των 17.000 να σπάει κι αυτό. Μάλιστα το τμήμα της Φλώρινας έπεσε κοντά στις 13.000 (!!!) Αντίθετα, είδαμε άνοδο σε 96 τμήματα (κυρίως των ΤΕΙ, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται οι Στρατιωτικές σχολές οι οποίες ανέβηκαν αρκετά εφέτος, με εξαίρεση τις Σχολές Ευελπίδων και Ικάρων που έμειναν σταθερές). Τέλος 28 τμήματα έμειναν σταθερά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν εφέτος και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις της «Αθηνάς» που δεν είναι συγκρίσιμα σε σχέση με τις περυσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους).

Μουσική
Συνολικά, 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%). Αντίθετα, κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν εφέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα). Και επειδή μιλήσαμε αρχικά για τις ιατρικές σχολές πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ιατρική Αθήνας βρέθηκε κάτω από τα 19.000 μόρια και συγκεκριμένα στα 18.916 μόρια σημειώνοντας πτώση 254 μόρια. Στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η πτώση έφτασε τα 414 μόρια και η βάση διαμορφώθηκε στα 18.090 μόρια. Στη Νομική είχαμε πτώση σε όλα τα τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση κατά 362 μόρια στη Νομική Κομοτηνής η οποία βρέθηκε κάτω από τα 18.000 μόρια και συγκεκριμένα στα 17.914 μόρια. Και βέβαια από την ..πτώση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι Πολυτεχνικές Σχολές (οι Πολιτικοί Μηχανικοί Αθήνας έπεσαν κατά 959 μόρια εφέτος σε σχέση με την περυσινή τους βάση). Αντίθετα, το τμήμα Μουσικών σπουδών Αθήνας σημείωσε μια ...περίεργη άνοδο 6.670 μορίων που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν. Κατά 5.023 έπεσε εφέτος το τμήμα Ιταλικής γλώσσας (στο οποίο εξετάζεται όμως ειδικό μάθημα) και κατά 4.548 το τμήμα Γαλλικής γλώσσας Θεσσαλονίκης. Στα ΤΕΙ έχουμε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι, μάλιστα κάποια τμήματα τους της «πρώτης γραμμής» έχουν ανέβει (διοίκηση επιχειρήσεων, πληροφορικής κλπ.) Αντίθετα σε άλλα τμήματα έχουμε εφέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν τα Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση  κοντά στα  4000 μόρια).

Τραγαία
Και πάμε μία βόλτα στη Νάξο και τα εξεταστικά κέντρα σε Χώρα, Τραγαία και Μικρές Κυκλάδες. Ξεκινώντας ανάποδα και δη από το εξεταστικό κέντρο των Κουφονησίων πρέπει να σημειώσουμε ότι έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις μόλις έξι μαθητές και πέρασαν οι δύο από την Σχοινούσα σε Κρήτη (Νοσηλευτική) και Μεσολόγγι (Λογιστική) αντίστοιχα. Στη συνέχεια περνάμε στην Τραγαία όπου έδωσαν 34 μαθητές, οι 28 για πρώτη φορά και πέρασαν οι 26 υποψήφιοι, εντυπωσιακό αν μη τι άλλο το ποσοστό. Οι 20 εξ αυτών σε ΑΕΙ και οι υπόλοιποι σε ΤΕΙ. Από τους είκοσι εισακτέους οι 9 έχουν σχέση με θεωρητικά μαθήματα και μόλις ένας επέλεξε να ακολουθήσει σχολή που έχει άμεση σχέση με τουριστικά επαγγέλματα. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια δεν έχουμε επιτυχόντα στην Ιατρική κι έχουμε επίσης έναν υποψήφιο που επέλεξε το τμήμα της Γυμναστικής Ακαδημίας. Όσο για τη Χώρα της Νάξου; Από τους 88 επιτυχόντες σε σύνολο 96 που έδωσαν πρώτη φορά οι 66 πέρασαν σε ΑΕΙ. Και έχουμε τρεις σε ιατρικές σχολές (οι δύο στην Κρήτη) και δύο στη Νομική.

Νησιά
Τα μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν 22 επιτυχόντες ενώ έχουμε στροφή σε τμήματα και σχολές που έχουν σχέση με την Αγροτική Ανάπτυξη (10) και πληροφορική (16). Επίσης σημαντική ώθηση έχουμε σε σχολές που έχουν σχέση με τα οικονομικά επαγγέλματα (20) αλλά και τη διοίκηση επιχειρήσεων (10). Για μία ακόμη χρονιά γυρίσαμε την πλάτη σε τουριστικά επαγγέλματα (μία επιτυχία, ενώ πέρυσι δεν είχαμε καμία) και στις στρατιωτικές σχολές (κανένα, πέρυσι είχαμε 2 και πρόπερσι πέντε). Όσον αφορά την ιατρική σχολή πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τρεις που περνούν την πύλη είναι ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, καθώς το 2011 είχαμε οκτώ επιτυχόντες και πέρυσι τέσσερις. Σταθερές πάντως παραμένουν οι επιλογές των Ναξιωτών όσον αφορά τα τμήματα που έχουν σχέση με τις θεωρητικές σχολές (28 το 2011, 34 το 2012 και 31 φέτος), Και βέβαια για να δικαιολογήσουμε τον αρχικό τίτλο «Πάμε …Κρήτη) για δεύτερη σερί χρονιά είχαμε αυξημένο κύμα μαθητών που επέλεξε τη μεγαλόνησο ώστε να ακολουθήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα. Πέρυσι είχαμε 31 επιτυχόντες και φέτος είχαμε 27 ενώ υπήρξε και διασπορά στα νησιά του Αιγαίου με έξι επιτυχόντες. Η …νησιωτικότητα παίζει το ρόλο της.  

Υποψήφιοι
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με την μεγαλύτερη κατηγορία του 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.  Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615.Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.

Εγγραφές
Και μία χρήσιμη υπενθύμιση. Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.  Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ. Ε. Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.  Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου