Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΑΝΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΑΞΟΥ



                Η περιοχή των Μελάνων έχει μέσα στο γενικότερο τοπίο της Νάξου σημαντικά πλεονεκτήματα: Μικρές αλλά εύφορες κοιλάδες εναλλάσσονται με βραχώδη εδάφη που περιέχουν άφθονο το ευγενές πέτρωμα του μαρμάρου. Στην περιοχή αναβλύζουν πλούσιες πηγές. Η θέση της κοντά στο αστικό κέντρο είναι προνομιακή. Τα στοιχεία αυτά της έδωσαν στην αρχαιότητα μια σημαντική θέση στη ζωή του νησιού. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μαρμάρου από τον 8ο π.Χ. αιώνα συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομία και την ισχύ της αρχαίας Νάξου, αλλά και στην ανάπτυξη των τεχνών, καθιστώντας το νησί πρωτοπόρο στην ελληνική παραγωγή μεγάλων αγαλμάτων και μαρμάρινων κτιρίων. Ζωτικής σημασίας για την πόλη της Νάξου υπήρξε άλλωστε το μεγάλο τεχνικό έργο, που από τον 6ο π.Χ. αιώνα εξασφάλισε την ύδρευσή της από τις πηγές των Μελάνων. Μια τέτοια περιοχή δεν μπορούσε παρά να συνδέεται με ζωτικούς μύθους θεών και ηρώων της Νάξου.
Β. Λαμπρινουδάκης   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
                  Η Πολιτιστική Χορευτική Ομάδα  Κορωνοχωρίου –Μύλων Νάξου «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΛΕΡΙΟΤΙΣΣΑ» σας προσκαλεί στις 21 Αυγούστου 2013  ημέρα    Τετάρτη   και   ώρα   8:30μ.μ., στο Δημοτικό σχολείο-Μουσείο στο Κορωνοχώρι.
                Θα γίνει παρουσίαση και προβολή εικόνων της περιοχής μας, στην ζωή της αρχαίας Νάξου, από τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

                                                                        Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου