Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Δεν είναι, κύριοι αρμόδιοι, η καλύτερη εικόνα, αυτή που αντικρίζουν όσοι επιχειρούν να παρακάμψουν, πεζή ή με τα ιδιωτικής χρήσεως ή άλλα αυτοκίνητά τους, τον κόμβο έναντι του Κέντρου Υγείας.

Τους εικονιζόμενους κάδους απορριμμάτων γιατί τους εγκαταστήσαμε επάνω στο πεζοδρόμιο; Η απάντηση που σε προ εβδομάδων σχετικό ερώτημα μας έδωσε ο αρμόδιος για την καθαριότητα στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης, ήταν «πως υπάρχει στο πρόγραμμα, να διευθετηθεί, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πρόβλημα με τους κάδους πλησίον του πάρκου Έλλης» και πως «η εγκατάσταση τους εκεί, ως έχει σήμερα,  δεν σημαίνει ότι είναι μια ‘μόνιμη εγκατάσταση’».
Ο Αύγουστος φεύγει και κάτι νεότερο γύρω από τους εν λόγω κάδους δεν υπάρχει. ..


Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κεφάλαιο αποκομιδή απορριμμάτων είναι και παραμένει ανοιχτό. Ξέρουμε πολύ καλά επίσης, ότι δρομολογούνται εξελίξεις που θα αφορούν στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων από κομβικά και μη σημεία της Χώρας. Το θέμα είναι, «γιατί χρονοτριβούμε;»
Οι εικονιζόμενοι κάδοι είναι σε απόσταση αναπνοής από τα παιδιά που στο εν λόγω πάρκο ξοδεύουν τις απογευματινές ώρες της καλοκαιρινής ανεμελιάς τους. Οι εικονιζόμενοι κάδοι είναι σε απόσταση αναπνοής από επισκέπτες του πάρκου. Συντοπίτες μας, συμπολίτες μας, ενίοτε και επισκέπτες του νησιού μας. Άλλωστε οι κάδοι οι εικονιζόμενοι είναι… ευδιάκριτοι από τα τέσσερα σημαία του ορίζοντα.
Δεν είναι, κύριοι αρμόδιοι, η καλύτερη εικόνα, αυτή που αντικρίζουν όσοι επιχειρούν να παρακάμψουν, πεζή ή με τα ιδιωτικής χρήσεως ή άλλα αυτοκίνητά τους, τον κόμβο έναντι του Κέντρου Υγείας.
Είναι εικόνα αποκρουστική. Και, βεβαίως, λόγοι δημοσίας υγείας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να τους πάρετε απ’ εκεί τους εικονιζόμενους κάδους και να τους μεταφέρετε κάπου αλλού.
Δεν είναι προϊόν προς διαφήμιση, οι κάδοι των απορριμμάτων…
Θα μπορούσατε, κύριοι που καταγίνεστε με της αποκομιδής των απορριμμάτων και την καθαριότητα, γενικότερα, να προμηθευτείτε βυθιζόμενους κάδους και να τους εγκαταστήστε σε κάποια πολυσύχναστα σημεία της πόλεως μας. Επιβάλλεται, πιστεύω, να γίνει κάτι τέτοιο. Εκτός των άλλων, οι εικονιζόμενοι κάδοι εμποδίζουν την διέλευση πεζών…
Τα πεζοδρόμια, κύριοι, τα κατασκευάζουμε για τον πεζό. Για την μάννα που συνοδεύει στο σχολείο του ή στην έξοδό του, και όχι μόνο, το ανήλικο παιδί της.
Τα πεζοδρόμια είναι για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν την δυνατότητα να περπατούν με χαρακτηριστική άνεση πάνω στους δρόμους.
Βυθιζόμενοι θα πρέπει να είναι κάδοι απορριμμάτων…
Το πρόβλημα που δημιουργείται με τους κοινούς κάδους, που συνήθως είναι ανοιχτοί και υπερχειλισμένοι, με αποτέλεσμα την αβάσταχτη δυσοσμία αλλά και τον κίνδυνο μόλυνσης, φαίνεται πραγματικά ανυπέρβλητο. Έτσι λοιπόν τα βυθιζόμενα συστήματα αποτελούν μια καινοτομία, η οποία εφαρμόζεται με αυξανόμενους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, αλλά τώρα και σε πολλούς Δήμους της χώρας μας. Πρόκειται για ένα σύστημα δύο βυθιζόμενων κάδων χιλιάδων λίτρων ο καθένας και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των επαγγελματιών της πόλης, να μην πετάνε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, όπως γίνεται τώρα με τα χαρτόνια και τις κούτες από τα μαγαζιά τους.
Σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τις αφίσες που έχουν «κρεμάσει» στους δρόμους και στα πεζοδρόμια επάνω, τι να πει κανείς; Δεν είναι κατάσταση αυτή…
Μπορεί το καλοκαίρι να ετοιμάζει … «βαλίτσες» αλλά αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αδιαφορούμε για την εικόνα της πόλεώς μας. Τα… «σανδάλια» κυκλοφορούν ακόμη, κύριοι αρμόδιοι, στην πόλη μας μέσα και μας… βλέπουν. Μας βλέπουν και απαθανατίζουν εικόνες όπως αυτή που φέρνουμε σήμερα στο προσκήνιο της επικαιρότητας και οι οποίες κατά το κοινώς λεγόμενο δεν μας κολακεύουν.
Θα πρέπει να αναληφθούμε ότι, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι κεφάλαια μείζονος σημασίας, ζωτικής σημασίας για όλους μας σε τούτο το νησί το τουριστικό.
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου