Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Καλά …κρασιά



Στην Κωμιακή το περασμένο Σάββατο είχαμε το πρώτο πάτημα για τη νέα χρονιά – Εκδηλώσεις Σαββατοκύριακου: Από τον …Καβάφη στον … Περίδη και από το «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική» στις Γαϊδουροδρομίες της Σχοινούσας

Μπορεί ο Σεπτέμβριος να λογίζεται ως «ο Τρυγητής» για τους γεωργούς και τους ανθρώπους της υπαίθρου όμως οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά από τα δεδομένα και έτσι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, περίπου έναν μήνα νωρίτερα έχουμε τρύγο. Κάτι που μοιάζει απίθανο όταν φτάνει στα αυτιά των γηραιότερων αλλά αποτελεί την σκληρή πραγματικότητα.
 Και οι κάτοικοι της Κωμιακής έχοντας αμπέλια στα βόρεια παράλια του νησιού, ήτοι στην Χίλια Βρύση, στο Αμπράμ και στον Κάμπο προχώρησαν όχι στην συλλογή των σταφυλιών (τρύγο) και στο πάτημα. Μάλιστα με την βοήθεια του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο την ετήσια «γιορτή Κρασιού» με τη βοήθεια του συλλόγου γυναικών αλλά και του πολιτιστικού συλλόγου είχαμε και το άνοιγμα του ανανεωμένου πατητηριού που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Μάλιστα, έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα από τα λίγα κλειστά πατητήρια που υπάρχουν στην Νάξο και στην ορεινή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της ανοιχτής ληνού που έχουμε συνηθίσει στην πεδινή Νάξο. Το κλειστό πατητήρι έχει βέβαια την εξήγησή του και οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταφύλια στην Ορεινή Νάξο ωριμάζουν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου όπου η θερμοκρασία έχει πέσει, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της βροχής και βέβαια χρειάζεται το απαραίτητο φως (ηλεκτρισμός) για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Διαδικασία
Και έτσι δεκάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο πατητήρι για να δουν από κοντά την όλο μυσταγωγία που όμως δύσκολα μπορεί να σε παραπέμψει στις παλιές καλές εποχές. Οι ποικιλίες που συγκεντρώνονται είναι συνήθως Φωκιανό, Ποταμίσια, Ροζακό, Ασύρτικο, Μαντηλαριά, Μονεμβασιά με αποτέλεσμα να παράγουν ένα κόκκινο ξηρό κρασί με αρκετά πάντως «γράδα» (μονάδα μέτρησης) κάτι που ενδεχομένως να αναγκάσει τους παραγωγούς λίγο αργότερα να χρησιμοποιήσουν νερό ώστε να κατεβάσουν την … ένταση ώστε να μπορεί να πίνεται πιο εύκολα και βέβαια σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ο χρόνος ώστε να μετατραπεί από μούστος σε κρασί είναι περίπου 40 ημέρες αν και οι παλαιότεροι επέλεγαν την εμπειρική μέθοδο όπου ακούμπαγαν το αυτί τους στα βαρέλια και άκουγαν την βράση του μούστου. Όταν σταματούσε, ήταν έτοιμο. Συνήθως, η αναλογία είναι 2 προς 3 όσον αφορά την παραγωγή μούστου σε σχέση με τα σταφύλια που συλλέγονται ενώ το πλέον χαρακτηριστικό κοτσάκι που ακούγεται κατά την διαδικασία του πατήματος είναι «βάλε Μαντηλαριά και Ασύρτικο, Φλάσκο και Ποταμίσα, βάλε στο πατητήρι σου να τρέχει σαν την βρύση» Και βέβαια προς θεού μην αναφέρεται τη λέξη «Ξύδι» σε όλη τη διαδικασία. Κίνδυνος – θάνατος καθώς είναι απαγορευμένη λέξη… Με το πέρας του πατήματος από τους παραγωγούς (πλέον δεν γίνεται με γυμνά πόδια αλλά με μπότες καθότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τσιμπήματος από τις σφήκες ή τις μέλισσες) έρχεται η ώρα του «μαγγανίσματος» όπου μεγάλες ορθογώνιες πέτρες έρχονται να στραγγίξουν έως … τελευταίας ρανίδας τα τσάμπουρα σε μία διαδικασία που κρατάει περίπου 36 ώρες. Στη συνέχεια μαζεύεται από το πολήμι ο μούστος και μεταφέρεται με τουλούμια (από δέρμα κατσικιού τις περισσότερες φορές) στους χώρους αποθήκευσης με σκοπό να γίνει ο «παυσίλυπος οίνος» και η γιορτή αρχίζει… Μία γιορτή που έχει τέλος συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας με το κέφι να κορυφώνεται τη στιγμή που οι τραγουδοποιοί δίνουν το τόνο με νησιώτικα τραγούδια και το κρασί, το κρέας να προσφέρονται άφθονα στους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους που μαζεύονται στο κέντρο του χωριού.

Αμερική
Αφήνουμε όμως τον τρύγο και περνάμε στις εκδηλώσεις που έρχονται μέσα από τη διοργάνωση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Πρώτη στάση, το Σάββατο 17 Αυγούστου στο Δημοτικό θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλης» όπου στις 20:00 θα γίνει η παρουσίας της ποιητικής συλλογής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τίτλο «ΟΝ» των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Και μία ώρα αργότερα (21:00) θα έχουμε τη θεατρική παράσταση «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική». Σίγουρα πάντως όχι ο Κολόμβος. Μία παράσταση, όπου η Χρύσα Σπηλιώτη καταγράφει σκηνές από τη ζωή δυο γυναικών από τα 8 μέχρι τα 88 τους χρόνια. Η Λίζα και η Καίτη, η Καίτη και η Λίζα. Δυο χαρακτήρες που μοιάζουν και διαφέρουν σαν τις όψεις του ίδιου νομίσματος, ζωντανεύουν την πορεία της προσωπικής τους ιστορίας. Με χιούμορ και ευαισθησία, μας παρασύρουν στη διαδρομή της ζωής τους με τα όνειρα, τους έρωτες, τις επιθυμίες, τις αναζητήσεις, τις ματαιώσεις τους, τις σχέσεις με τον εαυτό τους και τους άλλους. Κι όλα αυτά μέσα από ένα υπέροχο σκηνικό παιχνίδι, με εξαιρετικά άμεσο λόγο, και σκηνές κινηματογραφικού ρυθμού. Μια γκάμα συναισθημάτων μας συνεπαίρνει, από το απόλυτα τραγικό, μέχρι το απόλυτα κωμικό, σαν την ίδια τη ζωή μας! Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι της Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, η εικαστική επιμέλεια (φωτογραφίες) είναι της Αγγελίνας Παγώνη και παίζουν οι Βίβιαν Κοντομάρη και Νατάσα Μαρματάκη.

Περίδης
Και για όσους λατρεύουν το έντεχνο ελληνικό τραγούδι δεν έχουν παρά να πάνε έως τον Πύργο Μπαζαίου όπου στις 21:30 ο Ορφέας Περίδης θα μαγέψει τους ακροατές του στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Νάξου (με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ). Η παράσταση του Ορφέα Περίδη στηρίζεται σε μια επιλογή τραγουδιών απ’ τα εννέα προσωπικά του άλμπουμ, από τραγούδια συμμετοχές, αδισκογράφητο υλικό και μελοποιημένα ποιήματα. Επίσης θα ακουστούν τραγούδια απ το πρώτο προσωπικό CD της Εύας Ατματζίδου (Μάταιο Ροζ) και του Αλέξανδρου Ιακώβου (Κάτι καινούργιο απ τα παλιά) που θα ερμηνεύσουν οι ίδιοι. Η παράσταση πλαισιώνεται από τους :
Εύα Ατματζίδου: ακουστική κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι και τραγούδι, Εύη Κανέλλου: ντραμς, κρουστά, Ήλια Θεμελή: κρουστά, τραγούδι, Αλέξανδρος Ιακώβου: βιολί, τραγούδι, Κώστας Σταυρόπουλος: μπάσο και ηχοληψία: Γιώργος Αδάμος. Σε αντίθεση με τις άλλες εκδηλώσεις εδώ υπάρχει εισιτήριο, ήτοι 15 ευρώ.

Καβάφης
Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή και πάλι στο Δημοτικό θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλης» έχουμε ένα σούπερ αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη καθώς διανύουμε και το «Έτος Καβάφη» σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού. Από το Φιλώτι κατεβαίνουμε στη Νάξο και θα δούμε μία μορφή θεατροποιημένου αναλογίου… «Μέσα από την πορεία των σημαντικότερων γεγονότων της ζωής του, τα ταξίδια και τις γνωριμίες του, τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά του για την εποχή και το περιβάλλον του, επιχειρείται ένα πορτρέτο του ποιητή. Με την ανάγνωση της γνωστής και λιγότερο γνωστής ποίησής του, των σκέψεων και των αφηγήσεών του αποκαλύπτεται η προσωπικότητα του μεγάλου Αλεξανδρινού με τη διεθνή αναγνώριση, που έχει ανοίξει δρόμους στη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Διαβάζουν: Δημήτρης Βασαλάκης, Μαρία Γλύμπη, Λευτέρης Ελευθερίου, Βίβιαν Κοντομάρη, Νατάσα Μαρματάκη, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βασίλης Πριόβολος, Σταύρος Τσουμάνης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Φωτογραφίες: Κατερίνα Προμπονά.

Γαϊδούρια
Το πρωί της ίδιας ημέρας πάντως θα έχουμε στην παραλία της Χώρας (Βίντσι) την τελετή λήξης των μαθημάτων ιστιοπλοΐας με τις σχετικές απονομές επάθλων και την επίδειξη από τους μαθητές των όσων έμαθαν στο διάστημα αυτό… και το κερασάκι στην τούρτα; Στην Σχοινούσα έχουμε την διεξαγωγή για 3η χρονιά αγώνα δρόμου γαϊδουριών (!!!)  Η εκδήλωση κρατά το πολυπληθές φιλοθεάμον κοινό σε αγωνία για τον νικητή του αγωνίσματος. Στον πρωταθλητή γάιδαρο, θα απονεμηθεί βαρύτιμο τρόπαιο, πιθανόν σανός τοπικής παραγωγής, ενώ ο αναβάτης θα σανοστεφανωθεί. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου