Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αναλαμβάνουν τα σκουπίδια της Νάξου οι Γερμανοί;



Γαλλογερμανική συνεργασία στα σκαριά με σκοπό τη διαχείριση απορριμμάτων ανάμεσα στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και τα νησιά του Αιγαίου με σημείο αναφοράς τη Νάξο – Τι δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης

Αχ, αυτά τα σκουπίδια. Αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη για τους δημάρχους από τη στιγμή που μοιάζει αδύνατον να τα …νικήσουν. Βλέπετε, μερικές φορές μοιάζουν ως τους άθλους του Ηρακλή και δη τους στάβλους του Αυγεία όπου χρειάζονται δραστικές λύσεις. 
Μπορεί η Άνδρος να είναι το νησί στις Κυκλάδες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά η πραγματική ωρολογιακή βόμβα είναι αυτή της Νάξου, όπου ο μοναδικός ΧΑΔΑ που λειτουργεί στο νησί στην περιοχή έξω από τη πόλη της Νάξου, στον Ξηρόκαμπο, φορτώνεται καθημερινά με τόνους απορριμμάτων και έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του. Μάλιστα, για όσους βλέπουν την εξέλιξή του καθημερινά σχηματίζεται ένα τεράστιο βουνό με το φόβο της …διάλυσης και της πτώσης στην θάλασσα να είναι υπαρκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης όταν πριν από δύο χρόνια ήρθε …ινκόγκνιτο για να δει την κατάσταση, έφυγε τρέχοντας. Πέρυσι, ήταν η σειρά του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, του γερμανού υφυπουργού με χαρτοφυλάκιο την Ελλάδα να κάνει αναφορά για τα δρώμενα στην Νάξο όταν μιλώντας για την διαχείριση των απορριμμάτων στις 9 Σεπτεμβρίου είχε τονίζει ότι «γνωρίζω τα προβλήματα και μάλιστα στη Νάξο υπάρχει ένα βουνό από σκουπίδια» προσθέτοντας «Εδώ μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα η ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στη Γερμανία πειραματιζόμαστε εδώ και 30 χρόνια με διαφορετικές μεθόδους. Με την εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους να αποφύγουν τα δικά μας σφάλματα και να υιοθετήσουν κατευθείαν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες. Στην Ελλάδα σήμερα τα απορρίμματα κοστίζουν πολλά χρήματα, ενώ στη Γερμανία έχουν βρει τρόπους να βγάζουν χρήματα από αυτά. Αυτό μπορεί να συμβεί και εδώ».

Δήμος
Μάλιστα, είχε ανάψει φωτιές η απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να προσκαλέσει γερμανούς εμπειρογνώμονες στη Νάξο (χωρίς να το γνωρίζει ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης) με σκοπό να έχουν ίδια άποψη για το πρόβλημα. Κίνηση που είχε ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις 29 Οκτωβρίου 2012 με τον κ. Μαργαρίτη με γραπτή του δήλωση να αρνείται ότι είχε ο ίδιος επαφή και επικοινωνία με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Φούχτελ για το θέμα. Και είχε τονίσει ότι ήταν πρωτοβουλία του κ. Μαχαιρίδη – κάτι που δεν αρνήθηκε ο Περιφερειάρχης μιλώντας και για λάθος καθώς ο Δήμαρχος ενημερώθηκε τελευταίος – ενώ τα έξοδα είχαν επιβαρυνθεί οι γερμανοί. Εκείνη η συνεδρίαση πάντως οι τόνοι είχαν ανέβει αρκετά, με σημείο αναφοράς τη παρέμβαση του Λευτέρη Βερύκοκκου που είχε τονίσει «Οι Γερμανοί, με αποικιοκρατική νοοτροπία αλωνίζουν μέσω Φούχτελ στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για να αγοράσουν τον πλούτο μας» ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μαράκη (είχε νωρίτερα μιλήσει για μονόδρομο επιλογής καθότι οι γερμανοί έχουν τεχνογνωσία) είχε δηλώσει «κ. Μαράκη έχετε καταστρέψει έναν τόπο κι αντί να ζητήσετε συγνώμη από τους πολίτες, μας λέτε ότι είναι μονόδρομος…» Δήλωση που είχε προκαλέσει την αποχώρηση του κ. Στάθη Πιτταρά σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έλλειψης σεβασμού…

Συνεργασία
Αυτά τότε… Τώρα έναν χρόνο αργότερα έρχεται δημοσίευμα του ιστότοπου Deutsche Welle να ρίξει λάδι στη φωτιά με δεδομένο ότι αποκαλύπτεται η ύπαρξη συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την περιφέρεια της Βάδης – Βυρτεμβέργης με σκοπό την διαχείριση του προβλήματος. Και όπως αποδεικνύεται οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά τους τελευταίους μήνες ώστε να μιλάμε ακόμη και για συμφωνία που θα λύσει το πρόβλημα. Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα που υπογράφει η Δήμητρα Κυρανούδη και έχει τίτλο «Συνεργασία για τη διαχείριση σκουπιδιών» οι αρχές του νησιού (σ.σ. της Νάξου) αλλά και οι κάτοικοι βλέπουν θετικά αυτή τη συνεργασία με στόχο την ελάφρυνση του νησιού από τόνους σκουπιδιών… Βέβαια μιλάει ότι τα σκουπίδια πέφτουν στη θάλασσα κάτι που ενδεχομένως να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την αδρεναλίνη ενώ υπάρχουν και δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Μανώλη Πολυκρέτη. Ο κ. Πολυκρέτης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα και τόνισε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με αρμόδιους γερμανούς εμπειρογνώμονες και υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την Δημοτική Αρχή με στόχο την άμεση λύση του προβλήματος.

Ευκαιρία
Τι αναφέρει το δημοσίευμα; «Η Νάξος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαχείρισης σκουπιδιών, κυρίως το καλοκαίρι. Μεγάλες ποσότητες λυμάτων διοχετεύονται καθημερινά στη θάλασσα. Οι υποδομές για μια διαφορετική επεξεργασία των σκουπιδιών είναι ανύπαρκτες. Ο Γκέρχαρντ Μπάουερ, περιφερειάρχης στην επικράτεια του Σβέμπις Χολ στη Βάδη - Bυρτεμβέργη θέλει να συνδράμει με τεχνογνωσία και έμψυχο δυναμικό στη διαχείριση του προβλήματος, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και θα έχει διάρκεια. Οι αρχές του νησιού αλλά και οι κάτοικοι βλέπουν θετικά αυτή την συνεργασία, με στόχο την ελάφρυνση του νησιού από τόνους σκουπιδιών. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων στον τομέα της αποκομιδής και ανακύκλωσης σκουπιδιών. Ο υφυπουργός Εργασίας και επιτετραμμένος της καγκελαρίου για θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ αναφέρει χαρακτηριστικά στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ένας από τους βασικούς στόχους των κοινών προγραμμάτων είναι η ανταλλαγή απόψεων αλλά και τεχνογνωσίας και στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Νάξου και υπεύθυνος για θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος Εμμανουήλ Πολυκρέτης λέει σχετικά: «Για εμάς είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα με τα σκουπίδια». Στόχος του δήμου Νάξου είναι να βρεθεί λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών μέχρι το τέλος του 2014.

Ικαρία
Αντίστοιχα προβλήματα με τη Νάξο, αντιμετωπίζει και η Ικαρία. Και στην Ικαρία αναμένεται να ξεκινήσουν αντίστοιχα ελληνογερμανικά προγράμματα. Σε πολλά νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν χωματερές, η λειτουργία των οποίων αντίκειται στα στάνταρντς που θέτει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στο μεταξύ στην Ελλάδα τα «εναλλακτικά» συστήματα διαχείρισης σκουπιδιών βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Οι γερμανοί ειδικοί αναμένεται να εργαστούν με συναδέλφους τους από την Ελλάδα με γνώμονα την ανάπτυξη του τομέα με την εισαγωγή νέων συστημάτων. Στόχος του κ. Μπάουερ είναι η εξοικείωση και των ίδιων των νησιωτών με θέματα που αφορούν την καθημερινή διαχείριση των σκουπιδιών, ώστε τα ελληνικά νησιά να μην είναι «παράδεισοι» μόνο στο φαίνεσθαι, αλλά και στο περιβαλλοντικό είναι. Η ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των σκουπιδιών αποβλέπει στην καλύτερη προστασία του νησιωτικού περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία πιο «πράσινων» συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους τους. Για τον κ. Εμμανουήλ Πολυκρέτη είναι πολύ σημαντικό οι προσπάθειες αυτές να ξεκινήσουν από τον καθημερινό διαχωρισμό των σκουπιδιών, όπως γίνεται και στη Γερμανία. Κι αυτή είναι μία πρακτική, η οποία θα μπορούσε εύκολα να διαδοθεί και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά».
NIKOΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου