Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Για Τʼ Απεράθου, στην «Κ», ο Ιάκωβος Γιακουμής «Το χωριό, δείχνει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης»

Κατά μέτωπο επίθεση του Ιάκωβου Γιακουμή κατά της δημοτικής αρχής. Ο λόγος; «Το χωριό μας, δείχνει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης».
Άνοιξε τα χαρτιά του και τα κιτάπια του, χθες, στην «Κ», ο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκπρόσωπος του συνδυασμού της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, (συνδυασμός Μαράκη) εξ Απειράνθου ορμώμενος, Ιάκωβος Γιακουμής. Βαρύγδουπες, οι δηλώσεις του…
Συνομιλήσαμε μαζί του… Του θέσαμε, υπ’ όψιν τα του προεκλογικού προγράμματος του συνδυασμού του νυν δημάρχου, συγχωριανού του, Μανώλη Μαργαρίτη, και τον… ακούσαμε…


Μας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το «σήμερα» Τ’ Απεράθου, που όπως εμφαντικά επισημαίνει, «εγκαταλείφθηκε…». «Καμία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ακούστε, λοιπόν: 1) «Δεν έχουν αλλάξει όλες τις σωλήνες αμιάντου. Αντικαθιστούν τον αμίαντο, μόνο όπου κάνουν κάτι πλακοστρώσεις». 2) «Το ΚΤΕΛ της Μουτσούνας, που αργεί να μπει, είναι το μεγάλο καλοκαιρινό πρόβλημα». 3) «Πρόβλημα, υπάρχει και με τον Γιατρό. Δεν καλύπτονται, οι κάτοικοι του χωριού. Γιατί;». 4) «Ούτε ΒΙΟ.ΚΑ., έχουμε… Τα λύματα, εξακολουθούν να πέφτουν στο γνωστό φαράγγι...». 5) «Στο δικό μας το πρόγραμμα, είχαμε επικεντρώσει στην κατασκευή τού δρόμου της Μουτσούνας, μέσω Ε.Σ.Π.Α., που θα έδινε δυνατότητες ανάπτυξης και στις παραλίες και στο ίδιο το χωριό μας. Αυτός, ήταν ο κύριος άξονας του προγράμματος του συνδυασμού τού Νίκου Μαράκη.


Το χωριό χωρίς γιατρό είχε μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα…
Μέσα στον Αύγουστο δεν είχαμε δημοτικό φωτισμό καλό. Γενικά, η εικόνα του χωριού μας είναι μια εικόνα χωριού που βιώνει μέρες πλήρους εγκατάλειψης.
Η καθαριότητα. Μεγάλο και αυτό το πρόβλημα.
Δεν έχουν αλλάξει τις σωλήνες αμιάντου που υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης.
Βάζουν φώτα κάτω στην Μουτσούνα. Κάποιες επεκτάσεις έχουν γίνει εκεί κάτω…
Ούτε η Μουτσούνα έχει Βιολογικό καθαρισμό ούτε το χωριό. Τα λύματα πέφτουν ανεπεξέργαστα στο γνωστό φαράγγι στην περιοχή που είναι ο σκουπιδότοπος.
Η έλλειψη του δρόμου της Μουτσούνας δεν αφήνει τα παράλια μας να αναπτυχθούν.
Η Σ.Α.Τ.Α. την πρώτη χρονιά ήταν €74.000. Τώρα ‘πέφτει’ κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.
Αναφορικά με την σύνθεση, την συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου έχω να σου πω ότι είμαι κάθετα αντίθετος.
‘Έξω’ είναι, οι Γλέζος και Αντωνίου, μετά τις παραιτήσεις τους. Δεν ξέρω πώς έχουν εκεί τα πράγματα. Δεν ξέρω πώς τα κατάφεραν. Μπήκε σύμβουλος του νυν δημάρχου στην θέση παραιτηθέντος συμβούλου που εξελέγη με τον συνδυασμό του επικεφαλής του δικού μας συνδυασμού του Νίκου Μαράκη.
Δεν πηγαίνω στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου. Άλλωστε, δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις. Κυριαρχεί μια εικόνα διάλυσης στο Τοπικό Συμβούλιο.
Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας κατά καιρούς βάλαμε κάποια αιτήματα, αλλά δεν προχώρησαν. Να σου πω με την ευκαιρία ότι δεν έχω καμία επικοινωνία με τον κύριο μαργαρίτη. Ούτε «Καλημέρα»…  Δεν έχουμε κοντραριστεί, αλλά δεν επικοινωνούμε…
737 ψήφους πήρα στις εκλογές του 2010. Με τίμησε ο κόσμος και θέλω για μια ακόμη φορά, με την ευκαιρία της σημερινής (σ.σ.: χθεσινής ) επικοινωνίας μας, να τον ευχαριστήσω.
Γιάννη, με πικραίνει το γεγονός ότι το δικό μας το χωριό, που είναι γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας αλλά και εκτός των συνόρων της χώρας μας, δεν έχει την αντιμετώπιση που του πρέπει. Ας αναρωτηθεί ο κόσμος ‘τι συμβαίνει;’.



«Ορθά κοφτά», για το προεκλογικό Πρόγραμμα Μαργαρίτη
-Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμου από Πάνορμο προς Σπεδό.
«Ούτε…»
-Ασφαλτόστρωση οδικού δικτύου από Μουτσούνα προς Αζαλά.
«Ούτε…»
-Συντόμευση και καλυτέρευση οδικού δικτύου Απειράνθου – Μουτσούνας.
«Ούτε...»
-Εύρεση χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
«Όχι, βέβαια.»
-Βελτίωση δημοτικού φωτισμού.
«Κάποιες επεκτάσεις κάτω στην Μουτσούνα ‘έχουν γίνει. Εντάξει! Έχουν βάλει κάτι λάμπες…»
-Βελτίωση και εκσυγχρονισμός Παιδικής Χαράς.
«Όχι, βέβαια.»
-Αναστήλωση / αποπεράτωση κτηρίου Κουνέτη.
-«Όχι.»
-Αποκατάσταση γηπέδου.
Όχι.
-Διάνοιξη αγροτικού δρόμου Λακομερσίνων κ.λπ.
Όχι.

16 παρατηρήσεις / ισάριθμα σχόλια…
1.Το πιο μεγάλο πρόβλημα του χωριού είναι ο Γιατρός. Υπάρχουν προβλήματα. Δεν έχει δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα αυτό. Όλο το καλοκαίρι που πέρασε, δεν είχαμε γιατρό στο χωριό. Με μία επίσκεψη την εβδομάδα δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα περίθαλψης.
2.Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο δρόμος της Μουτσούνας, που όπως είναι γνωστό έχει πάρα πολλές στροφές, και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την βελτίωση του σε πάρα πολλά σημεία. Τεράστιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι και περισσότερο οι επισκέπτες της Μουτσούνας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες αυτού του δρόμου.
3.Ένα άλλο πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Και φωτισμός κατάλληλος δεν υπάρχει. Κατά τους μήνες του καλοκαιριού ήταν αισθητά τα προβλήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα και τον φωτισμό. Για τον φωτισμό σου μιλάω εκ πείρας. Το έζησα κι εγώ μέσα στο καλοκαίρι το πρόβλημα με τον φωτισμό μέσα στον οικισμό.
4.Με το νερό δεν υπήρξαν προβλήματα. Ευτυχώς. Θα ήταν καταστροφή, καλοκαιριάτικα.
5.Τα σχολεία: Οι υποδομές για την παιδεία δεν είναι σε καλή κατάσταση. Οι τουαλέτες του δημοτικού, που είναι έξω από το σχολείο είναι σε κακή κατάσταση.
6.Η Παιδική Χαρά δεν φτειάχτηκε ποτέ… και θυμάμαι που έλεγαν και έταζαν  προεκλογικά ότι θα την μεταφέρνανε κάπου απέξω από τον σχολικό χώρο. Δεν έγινε τίποτα…
7.Υπάρχουν πολλά παράπονα. Όμως, σου επαναλαμβάνω: Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι κάτοικοι είναι ο Γιατρός.
8.Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα: η συγκοινωνία. Ο κόσμος παραπονιέται και λέει ότι ‘η σύνδεση με την μουτσούνα, με το ΚΤΕΛ, άργησε πολύ να ξεκινήσει φέτος’. Άργησε…
9.Το Τοπικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί από τότε που παραιτήθηκαν οι δύο της ‘μείζονος’. 10.Αυτοί που παραιτήθηκαν, αντικαταστάθηκαν από την ‘τρίτη’ της μείζονος – γιατί είχαμε τρείς στο ψηφοδέλτιο – και έναν (1)από τον συνδυασμό του Μαργαρίτη. Τώρα: με ποια νομοθεσία και κ.λπ., δεν γνωρίζω. Φοβερά πράγματα… Τώρα, πρόεδρος είναι η κα Χριστίνα Γιακουμή, αφού παραιτήθηκε, όπως όλοι ξέρουμε από την πρώτη στιγμή, ο Ζαφείρης του συνδυασμού του δημάρχου. Άλλο πάλι κι αυτό! Άλλος εκλέγεται, δηλαδή και άλλος διοικεί. Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα…
11.Το αγροτικό δίκτυο: Από το αγροτικό δίκτυο… ξεκίνησε η υπόθεση της παραίτησης του Γιώργου Αντωνίου και του… Γλέζου… Δεν φτειάχνονταν οι αγροτικοί δρόμοι, κάποια λίγα μεροκάματα με το GCB του δήμου γινόντουσαν… και με αφορμή αυτό είχαμε την διαφωνία που οδήγησε στην παραίτηση. Μάλιστα η πρόεδρος η τωρινή, η Χριστίνα Γιακουμή, έχει μηνύσει τους συμβούλους που παραιτήθηκαν. Αιτία ήταν η καταγγελία που είχαν κάτι, σύμφωνα με την οποία, ‘ενώ χρησιμοποιούνταν GCB του δήμου, χρεώνονταν μεροκάματα από εργολάβο. Τώρα, είμαστε στην προανάκριση, σύμφωνα με όσα έχω πληροφορηθεί τελευταία…
12.Το θέμα είναι ότι το αγροτικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ο πιο σημαντικός αγροτικός δρόμος, ο δρόμος δηλαδή που συνδέει την περιοχή του Αζαλά με την περιοχή της Μουτσούνας, δεν είναι σε καλή κατάσταση.
13.Το δεύτερο Κοιμητήριο του χωριού είναι καινούργιο. Προβλήματα δεν υπάρχουν.
Αυτή την εποχή κάνουν πλακοστρώσεις μέσα στο χωριό και κάτι τσιμεντοστρώσεις σε κάτι δρομάκια φίλων και συγγενών.
14.Ο φωτισμός – η επέκταση…: Στην Μουτσούνα έχουν μπει κάποια φώτα.
15.Για τη μεταφορά των μαθητών έχω να σου πω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η ορεινή Νάξος, το αντιμετωπίζουμε κι εμείς. Κατά τις απογευματινές ώρες δεν γίνεται κατά τον καλύτερο τρόπο η μεταφορά των μαθητών. Κάποια δρομολόγια απογευματινά έχουν κοπεί. Δεν υποστηρίζονται οι μαθητές όσο θα έπρεπε, ώστε να μπορούν να κατεβαίνουν στην Χώρα για τα απογευματινά φροντιστήριά τους.
16.Πρόσβαση προς Τραγαία, δρομολόγιο υπάρχει. Δεν υπάρχει πρόβλημα.


Για το Νοσοκομείο: «Ο αγώνας μας είναι διπλός»
Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής (σ.σ.: χθεσινής) μας επικοινωνίας να σου αναφέρω και τα παρακάτω, αναφορικά με τον τεράστιο πρόβλημα της Δημόσιας Περίθαλψης στο νησί μας και στις Μικρές Κυκλάδες, κατ’ επέκταση.
«Γιάννη, η μείζων μειοψηφία του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, παραμένει στο προσκήνιο και ενώνει την φωνή της, με όλους τους φορείς και την κοινωνία των νησιών μας, που απαιτούν από την Πολιτεία να παρέχει προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας, τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται.
Ο αγώνας μας είναι διπλός καθώς αξιώνουμε: Την αυτονομία του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου σε λειτουργικό, οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο με την διατήρηση του ανεξάρτητου Νομικού Προσώπου
Την εξάλειψη, επιτέλους, του όρου Κέντρο Υγείας από την ονομασία του Νοσοκομείου και την αναβάθμισή του σε μία σύγχρονη υγειονομική μονάδα που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας.
Η λειτουργική, οργανωτική και διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου Νάξου, είναι επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:
Γεωγραφικοί και Πληθυσμιακοί: Η Νάξος, οι Μικρές Κυκλάδες και η Αμοργός έχουν μόνιμο πληθυσμό μεγαλύτερο των 22.000 κατοίκων, ενώ την τουριστική περίοδο οι ημερήσιοι κάτοικοι των νησιών ξεπερνούν κατά πολύ τους 100.000. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 6 κατοικημένα νησιά, τα οποία διαθέτουν ορεινές περιοχές και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (π.χ. χωριά και οικισμοί της Νάξου απέχουν από το Νοσοκομείο περισσότερα από 50χλμ). Δεν υπάρχει περιοχή του ηπειρωτικού δικτύου της Ελλάδας που να συγκεντρώνει αυτά τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια και να μην έχει Νοσοκομείο
Νησιωτικότητα: Οι διοικούντες, μέσα στην δίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν περιπέσει, δεν λαμβάνουν υπόψη, ούτε τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργεί το γεγονός ότι τα νησιά περιβάλλονται από θάλασσα, ούτε βέβαια και το άρθρο 101 του Συντάγματος. Όμως, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι υπέρτατο αγαθό. Για να επισκεφθεί ο Νησιώτης έναν γιατρό ή ένα Νοσοκομείο (αν δεν υπάρχουν στο νησί του) θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πλωτό ή εναέριο μέσο και άρα η μετακίνησή του δυσχεραίνεται από τα ωράρια των δρομολογίων και τον καιρό. Αυτόματα ο νησιώτης καθίσταται πολίτης Β’ Κατηγορίας χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και έχοντας ανασφάλεια για την ζωή του.
Επένδυση στον Τουρισμό: Σήμερα, που οι εξαγωγές της Ελληνικής Οικονομίας είναι σημαντικότερες από ποτέ, η λειτουργία ενός συγχρόνου Νοσοκομείου στα νησιά μας, αποτελεί ουσιαστικά μία επένδυση για το Κράτος. Οι επισκέπτες των Νησιών από το εξωτερικό και τα ταξιδιωτικά γραφεία ενδιαφέρονται να υπάρχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους τόπους προορισμού, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουν τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλότερου εισοδήματος. Η έλλειψη Υγειονομικών Υπηρεσιών είναι λόγος μη επιλογής ενός προορισμού έναντι ανταγωνιστικών. Το μέγεθος αυτό, αν και μη μετρήσιμο δημοσιονομικά, το αντιμετωπίζουν όλοι όσοι απασχολούνται στον Τουρισμό, καθημερινά.
Διοικητικό Κόστος: Οι κρατούντες, λένε, ότι υπάρχει υψηλό κόστος διοίκησης λόγω των αμοιβών του Διοικητή και του Συμβουλίου. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε υψηλό κόστος με ευθύνη του Κράτους. Σήμερα, όμως το σύστημα εξορθολογίστηκε – οι διπλοί μισθοί των διοικούντων των νοσοκομείων κόπηκαν και μαζί οι υπέρογκες παροχές. Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι Διοικητές υπήρξαν λειτουργοί του Κράτους (γιατρός του ΕΣΥ και απόστρατος αξιωματικός), άρα και το κόστος της διοίκησης του Νοσοκομείου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Γιατί, λοιπόν, η παγιοποιηθεί η ενοποίηση των δύο νοσοκομείων (της Νάξου και της Σύρου) που μόνο προβλήματα διοικητικά θα δημιουργήσει, ενώ θα αυξήσει και το κόστος διοίκησης καθότι θα αυξηθεί η κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων και του μελών του Δ.Σ. ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία;
Οργανόγραμμα Νοσοκομείου: Ήδη τα πρώτα προβλήματα από την λειτουργική ενοποίηση των δύο Νοσοκομείων έχουν προκύψει. Με το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Νάξου αυτό περιορίστηκε στους 19 γιατρούς, έναντι 27 που είχε όταν ήταν Κέντρο Υγείας!!! Η Νάξος και τα γύρω Νησιά γυρίζουν πίσω υγειονομικά 20 χρόνια, δηλαδή. Ταυτόχρονα, η κτηριακή και η υλικοτεχνική υποδομή που αγοράστηκε πολύ πρόσφατα απαξιώνεται χωρίς κανέναν λογικό ή τεχνοοικονομικό λόγο.
Ζητάμε, λοιπόν, την λειτουργική, οργανωτική και διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου της Νάξου καθώς δεν ζημιώνει τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο οφέλη έχει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και την Ελληνική Οικονομία.»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου