Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΔΟΥ Νάξου: Μένει αλλά … άδεια



Η
ΔΟΥ Νάξου παραμένει ανοιχτή αλλά δεν έχει ουσιαστικά καμία αρμοδιότητα καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πάει …Σύρο – Ποιες είναι οι 14 ΔΟΥ στα νησιά του Αιγαίου που κλείνουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου – Τι έχει αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Λογιστών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων για την κατάργηση τμημάτων στη ΔΟΥ Νάξου


Τελειώνει ο Αύγουστος και μαζί οι όποιες ελπίδες είχαν κάποιοι τοπικοί άρχοντες ώστε να κρατήσουν τις ΔΟΥ των περιοχών τους ανοιχτές. Καλώς ή κακώς αυτά τα πράγματα τελείωσαν και πλέον πρέπει να ζήσουμε με τη νέα εποχή. Που για την ώρα είναι μόνο στα χαρτιά και στο μυαλό του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος έχει την αίσθηση ότι ζει στην Γερμανία ή την Αμερική και γιατί όχι στην Αυστραλία όπου λόγω αποστάσεων όλοι έχουν την δυνατότητα χρήσης wi fi ώστε να επικοινωνούν με τις Δημόσιες υπηρεσίες και να επιλύουν τις όποιες διαφορές έχουν. Εδώ είναι Ελλάδα και ακόμη κάτι τέτοιο (βλ χρήση internet ως μέσο επικοινωνίας με το Δημόσιο) μοιάζει απίθανο. Προσωπική επαφή και … Άγιος ο Θεός. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί από την 8η Αυγούστου έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία βάζει τέλος στην αναδιάρθρωση για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) μπαίνοντας στην 4η και τελική φάση με σκοπό να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.

Κόβονται
Και τα τελευταία …θύματα είναι οι 16 υπηρεσίες σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Με βάση το οργανόγραμμα: οι ΔΟΥ Σκοπέλου και Σκιάθου διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 28/08/2013, οι Δ.Ο.Υ. Κέας, Μήλου, Λήμνου και τέως Δ.Ο.Υ. Σαλαμίνας  διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 02/09/2013, οι Δ.Ο.Υ. Καλύμνου, Καρπάθου και Αγ. Κηρύκου Ικαρίας  διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 04/09/2013 και τέλος, οι Δ.Ο.Υ. Άνδρου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τήνου και η τέως Δ.Ο.Υ. Κυθήρων  διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 09/09/2013. Πολύ απλά τέσσερις υπηρεσίες που βρίσκονταν στις Κυκλάδες ήτοι Μήλου, Κέας, Άνδρου και Τήνου βάζουν λουκέτο και ο όγκος εργασίας μεταφέρεται είτε στη Σύρο (Τήνο) είτε στον Πειραιά (Μήλο, Κέα) είτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής (Άνδρος). Τι μένει στη θέση τους; Έχουμε την ίδρυση Γραφείου  Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ θα στεγαστούν σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Κι εκεί οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ…

Νησιωτικότητα
Βέβαια εδώ υπάρχει ένα μικρό unfair καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι οι συγκεκριμένες ΔΟΥ θα λειτουργούν ως τμήματα συνδεδεμένα με το Υπουργείο. Αλλά προφανώς κάτι άλλαξε… Πως έγινε η επιλογή των …κομμένων υπηρεσιών; Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο τα κριτήρια ήταν οικονομικά (ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011) και διοικητικά (έτσι ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία). Μάλιστα μας ανακοίνωσαν ως Νησιώτες ότι μας κάνουν χάρη γιατί «ειδικά για τους 2 Νομούς της χώρας που διαθέτουν ευρύ νησιωτικά συμπλέγματα, λήφθηκε μέριμνα ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία 5 ΔΟΥ στις Κυκλάδες και 2 ΔΟΥ στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Νομών της χώρας, όπου πλέον λειτουργεί μόνο 1 ΔΟΥ. Η απόφαση αυτή έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, καθώς και το άρθρο 101 (παράγραφοι 2 και 3) του Ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «...ο νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών». Και για να χρυσώσουν ακόμη περισσότερο το …χάπι στους Έλληνες πολίτες τόνισε ότι «Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr), ενώ και νέες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο μέχρι τέλος του 2013 να είναι εφικτή η διεκπεραίωση όλων των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ και συνεπώς να εξαλειφθεί η υποχρέωση των πολιτών να προσέρχονται στις ΔΟΥ για διεκπεραίωση πληρωμών»

Τμήματα
Και τι μένει; Στις Κυκλάδες πριν την αναδιάρθρωση είχαμε εννέα Υπηρεσίες που λειτουργούσαν αυτόνομα και κάλυπταν τις ανάγκες των πολιτών. Μάλιστα αρκετές ανάμεσα τους κι αυτή της Νάξου κάλυπτε πέραν του ενός νησιού ήτοι Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων. Στην πρώτη αναδιάρθρωση Νάξος και Σύρος ήταν οι μοναδικές που έμεναν χωρίζοντας ουσιαστικά το Νομό σε Βόρειο και Νότιο. Όμως, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες κυρίως για την επιλογή της Νάξου από Σαντορινιούς με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα δεδομένα και τελικά να μείνουν στις 120 τόσο η ΔΟΥ Σαντορίνης όσο και αυτές της Πάρου και Μυκόνου. Με αποτέλεσμα οι Κυκλάδες να κρατήσουν πέντε υπηρεσίες αλλά με την Σύρο με βάση την απόφαση της 8ης Αυγούστου να λειτουργεί ως Διεύθυνση, κάτι που της δίνει το δικαίωμα να έχει δύο τμήματα ελέγχου και έξι γραφεία… Αντίθετα, οι υπόλοιπες τέσσερις που λογίζονται ως Β’ τάξης διαρθρώνονται με τέσσερα γραφεία ήτοι: Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους φορολογουμένους, Εσόδων, Διοικητικής & Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Διαχείρισης. Και καταλήγει η απόφαση στην παράγραφο 2 «Όλες οι Δ.Ο.Υ. ασκούν, στα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους, η οποία παραμένει ως έχει, τις καθ' ύλην αρμοδιότητες που προβλέπονται οπό τις διατάξεις του π.δ. 551/1988 (Α'259), εφαρμοζομένου και του π.δ. 16/1989 (Α- 6), όπως ισχύει».

Αντίδραση
Βέβαια το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει το δικαίωμα ελέγχου. Καθότι αυτό ανήκει στην Διεύθυνση Σύρου. Και βέβαια παίζει ρόλο και πόσοι υπάλληλοι θα υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία και τμήμα ή γραφείο από εδώ και πέρα. Εάν μάλιστα, φύγει και ο κώδικας από τις τέσσερις εναπομένουσες υπηρεσίες τότε ουσιαστικά δεν θα έχουν λόγω ύπαρξης με δεδομένο ότι ηλεκτρονικά πλέον μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, βεβαιωμένες οφειλές αλλά και μισθωτήρια, κάτι που έως τώρα ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία. Η καλύτερη απάντηση έχουμε την αίσθηση δίνεται μέσα από την ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο Σύλλογος Λογιστών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με πρόεδρο τον κ. Στέφανο Φρατζέσκο, οποίος με αφορμή την κατάργηση του τμήματος Ελέγχου και του Δικαστικού από την ΔΟΥ Νάξου είχε τονίζει εκφράζοντας την αντίθεση του συλλόγου « Η Δ.Ο.Υ. Νάξου η οποία εξυπηρετεί και τα νησιά Δονούσα, Κουφονήσια,  Σχοινούσα, Ηρακλεία και Αμοργό,  είναι ήδη  επιφορτισμένη  με μεγάλο όγκο υποθέσεων που απορρέει από την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων και της φορολογητέας ύλης που έχει υπό την εποπτεία της αναβαθμίζοντάς την ως μια από τις μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ. με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο και όγκο ύλης. Έτσι, αντί να ενισχυθεί με προσωπικό και υποδομές, προκειμένου να εξυπηρετήσει και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες των γύρω νησιών, σήμερα με την πιο πάνω απόφαση αποψιλώνεται, υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται η ελεγκτική της δυνατότητα με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Το Υπουργείο αγνοεί και αδιαφορεί επιδεικτικά για την ταλαιπωρία που θα υποβάλλονται οι επιχειρηματίες, οι φορολογούμενοι και οι συναφείς επαγγελματίες (λογιστές- φοροτεχνικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.) όσον αφορά το κόστος και το χρόνο κατά τη μετάβαση και επιστροφή τους από την Σύρο, αναλογιζόμενοι και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα, αλλά και τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που υπάρχουν την περίοδο αυτή. Αφαιρείται δηλαδή ουσιαστικά το αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών για άμεση εξυπηρέτηση και εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή είναι η επικαλούμενη ιδιαιτερότητα της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ …..

Αυτοδύναμη
Επί πλέον το Δικαστικό τμήμα της Δ.Ο.Υ. Νάξου με τον μεγάλο όγκο εργασιών που είναι επιφορτισμένο έχει ως αντικείμενο τις ρυθμίσεις οφειλών, την αντίκρουση προσφυγών, την εκδίκαση υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, την λήψη μέτρων είσπραξης κ.λπ. με την συμμετοχή υπαλλήλων, πολιτών και επαγγελματιών στις εργασίες αυτές, η ταλαιπωρία θα είναι πολλαπλή για όλους τους εμπλεκόμενους και αμέτρητες εργατοώρες θα χαθούν από τις μετακινήσεις αυτές. Ακόμα η κατάργηση του Τμήματος Ελέγχου θα επιφέρει την καθυστέρηση σε ελεγχόμενες υποθέσεις για την επιβολή φόρων ή προστίμων, την επιστροφή χρημάτων σε φορολογούμενους, τη διεκπεραίωση υποθέσεων για περαιώσεις, παύσεις εργασιών, μεταβιβάσεις ποσοστών, μεριδίων και επιχειρήσεων κ.λπ.. με αποτέλεσμα την ένταση της φοροδιαφυγής και κατ' επέκταση την απώλεια κρατικών εσόδων σε ένα νησί με έντονη τουριστική κίνηση, με μεγάλες επιχειρήσεις και αυξημένες οικονομικές συναλλαγές . Απευθυνόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα πολιτικά κόμματα, στον Υπουργό και τους βουλευτές του νομού μας και όλους τους επαγγελματικούς φορείς να στηρίξουν το αίτημα μας αυτό ώστε να παραμείνει η Δ.Ο.Υ. Νάξου αυτοδύναμη και στελεχωμένη, να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών του νησιού και να συμβάλλουν στην αποφυγή της ταλαιπωρίας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των φορολογούμενων συμπολιτών μας» .
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου