Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ! Δ. Λιανός:" Εάν αποτύχουμε θα πάμε στα σπίτια μας".

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ να πιστεύουμε ότι στις εξετάσεις που δίνουμε εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στην πόλη μας, σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας τού (νέου) Κυκλοφοριακού, «κερδισμένοι» δεν βγαίνουμε.
Τα εικονιζόμενα στιγμιότυπα, από κεντρικούς δρόμους της Χώρας, είναι ο αδιάψευστος «μάρτυρας» των λεγομένων μας...
Κρίνουμε, ότι δεν περάσαμε με επιτυχία την πρώτη γερή δοκιμή…
Έντονη είναι η αίσθησή μας ότι, μετεξεταστέοι μείναμε…
Θελήσαμε, χθες, νωρίς το απόγευμα, να ζητήσουμε την συνολική άποψη τού αρμοδίου καθ’ ύλην αντιδημάρχου, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος, μοιραία, είναι στο προσκήνιο τής επικαιρότητας, εδώ και αρκετές εβδομάδες…
Τον ακούσαμε... Καταγράψαμε τις απόψεις του... Και σας τις μεταφέρουμε…:  


«Ο περισσότερος κόσμος είναι σύμφωνος με τις νέες ρυθμίσεις. σας τοπ λέω και σας το δηλώνω. Ρωτήστε, και μην ακούτε, τί λένε… επειδή πρέπει κάτι να λένε.
Κατανοώ ότι υπάρχει κρίση. Χθες, ήμουν, επί δύο ώρες, στην Παπαβασιλείου και είδα τί λέει ο κόσμος. Ο καθένας, λέει, όμως, ό,τι θέλει…
Άκου να σου πω: Όπως και να το δεις το νέο Κυκλοφοριακό, θα καταλάβεις ότι αυτό που γίνεται είναι το αυτονόητο.»

«Όταν πήγαμε να κάνουμε τους κόμβους οι άνθρωποι τού ΚΤΕΛ έρχονταν στο γραφείο μου και μου πετούσαν τα κλειδιά του ΚΤΕΛ πάνω στο γραφείο μου στον δήμο και μου έλεγαν: ‘Πάρε τα κλειδιά…’
Τα ίδια συνέβησαν και όταν ξεκινήσαμε τις μονοδρομήσεις. Το γνωρίζω… Υπάρχει ένα πρόβλημα στην πλατεία Πρωτοδικείου αυτή τη στιγμή. Θα το λύσουμε. Εκεί, υπάρχει πρόβλημα, γιατί ο αστυνόμος ‘τα πήρε’ και έκανε τροχονομία, ξαφνικά, χθες (σ.σ.: προχθές) Αυστηρή, μάλιστα…
Να σου πω και κάτι: Εδώ, στο νησί μας μιζεριάζουμε. Και μαζί μας μιζεριάζει και ο τόπος μας. Σερνόμαστε…
Δεν υπάρχει λογική. Είδα επαγγελματία καλό να μεταφέρει και να ακουμπάει, να πετάει, σε ακατάλληλο σημείο, ένα ψυγείο άχρηστο. Είναι πράγματα αυτά; Δεν έχουμε αγωγή… Δεν βλέπουμε το σωστό. Εμείς, κάνουμε τα αυτονόητα αυτή την εποχή.»


«Έχεις πλάτος δρόμου 5 μ., δεν γίνεται να περνάνε δύο αυτοκίνητα…
Η Κοντολέοντος, δεν έχει πεζοδρόμιο. Το ξέρω, ότι υπάρχουν παρκαρισμένα…
Σε μερικές ημέρες, θα έρθουν οι ειδικοί να κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις. Τώρα, θα κάνουν και νέες μετρήσεις, τώρα που έχει τεθεί σε εφαρμογή το Κυκλοφοριακό. Μετρήσεις έκαναν. Τις έκαναν όμως όταν δεν είχαμε ξεκινήσει την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στην πόλη μας.
Έχω να σου πω ότι, οι επτά στους δέκα, είναι υπέρ τού Κυκλοφοριακού. Εγώ, σου το λέω… Μπέσα! Γι’ αυτό και δεν βγαίνουν μπροστά να μου που πράγματα, που τα λένε στις παρέες για να δημιουργούν εντυπώσεις.»

«Στην Παπαβασιλείου τα ‘κόψαμε’, τα λεωφορεία, για κάποιες ώρες τής μέρας. Πήγαμε εκεί, με την Αστυνομία... Τις ώρες που δεν πρέπει, δεν θα περνάει λεωφορείο από την Παπαβασιλείου. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού, άρχισε ήδη…
Γιάννη, άκουσε να σου πω κάτι: Εγώ, δεν έχω καμία εμμονή. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Αυτή την εποχή που είναι πολύ δύσκολη για τους επαγγελματίες, πρέπει να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις. Μόνο έτσι, αλλάζει η ψυχολογία του κόσμου.
Εν χορώ, προχθές, όταν ελλιμενίστηκε το «πλοίο της γραμμής», και είχαμε ξεκινήσει τις μονοδρομήσεις, όλα τα ‘καμάκια’ εκεί πέρα, μας έδωσαν συγχαρητήρια. Πήγαινε και ρώτα τους... Ακόμη και αυτοί που δεν μας ψηφίσανε, μας έδωναν συγχαρητήρια…
Ξέρεις, τί μου λέγανε κάποιοι; ‘Συγχαρητήρια, Λιανέ, γιατί δεν λογάριασες το πολιτικό συμφέρον. Το είδατε γενικά το θέμα, όλοι σας, και ‘μπράβο σας!’.
Έχω να σου πω, Γιάννη, ότι είμαστε κακομαθημένοι. Και λέμε πολλά και με μεγάλη ευκολία. Όλο σχόλια… σχόλια… σχόλια…»

«Πρέπει να το δούμε για μία εβδομάδα ολοκληρωμένο το νέο Κυκλοφοριακό, για να μπορέσουμε να δούμε τις αδυναμίες του. Άμα δεν το αξιολογήσουμε τώρα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ…
Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα, από πέρσι τέτοια εποχή, στον κόμβο του Λυκείου.
Μου λες ότι, ‘δεν αφουγκράζομαι την κοινωνία’. Την αφουγκράζομαι. Και σου λέω ότι, η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη.
Υπήρξε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου… Πήρε έγκριση… Ε, υλοποιείται μία μελέτη. Και σου λέω: ‘Εδώ, είμαστε, εμείς, εάν δεν λειτουργήσει, θα το αλλάξουμε… Είμαστε πρόθυμοι. Είμαστε αποφασισμένοι…»

Μου είπε ο πρόεδρος τού δημοτικού συμβουλίου, ο Φώτης ο Μαυρομμάτης, προ ημερών: ‘Δημήτρη, ασ ‘το, τώρα, το Κυκλοφοριακό… μέχρι να φύγει ο Αύγουστος.’ Και του λέω: ‘Όχι, γιατί εγώ κατηγορούμαι’. Λένε ότι, ‘επειδή θίγεται ο Λιανός, δεν το κάνει’. Και κατηγορούμε πάρα πολύ έντονα.
Θα φανεί η δουλειά μας! Υπομονή για καμιά εικοσαριά μέρες πρέπει να κάνουμε. Θα φανεί η δουλειά. Το έχουμε πει εκατό πενήντα χιλιάδες φορές: ‘Αν κάτι δεν είναι σωστό θα το αλλάξουμε’. Έχουμε πρόθεση να το αλλάξουμε.»

«Να σε ρωτήσω  και κάτι: Αν αλλάξουμε την παραλία και την κάνουμε ‘άνοδο’, τί θα πουν κάποιοι;’ Βλέπεις ότι ο καθένας μιλάει για το προσωπικό του συμφέρον, και ‘όχι για το συμφέρον τής πόλης μας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι, ουδείς σέβεται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και όλοι, ή σχεδόν όλοι, μπλοκάρουν τα στενά με τα οχήματά τους. Αυτή είναι η νοοτροπία μας. Και να το γράψεις αυτό.
…Θα μιλήσω εν καιρώ και για κάποια άλλα πράγματα που έχω ήδη δει.»

«Άκου με, να σου πω: Κάποιοι θίγονται. Αυτή, είναι η αλήθεια… Πάντα όμως, κάποιοι θα θίγονται. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μονοδρομηθούν όλοι οι δρόμοι και να γίνουν πεζοδρόμια. Πε-ζο-δρό-μια!
Ο κόσμος, φέρνει κόσμο... Άμα θέλουμε να κάνουμε σωστό τουρισμό, πρέπει να διευκολύνουμε τον κόσμο. Και τους ντόπιους αλλά και τον κόσμο που έρχεται στο νησί μας.
Παρόλα αυτά, μια νταλίκα που είδα, χθες, σε ένα λεπτό, από την στροφή πάνω τού Βιδάλη, ήταν στην στροφή του Λυκείου.»

«Για τον δρόμο από την στροφή του Μανωλά μέχρι τον Μετεωρολογικό, σου λέω ότι λύση θα δοθεί. Κάποια τουριστικά οχήματα θα μπαίνουν σε αυτόν τον δρόμο και θα εξυπηρετούν τα ξενοδοχεία της περιοχής τού Αγίου Γεωργίου.
Πρέπει να στοχεύσουμε στον αλλοδαπό τουρίστα…
Η κατάσταση που επικρατεί πάνω στην πλατεία Πρωτοδικείου, το ξέρω ότι είναι απαράδεκτη. Σήμερα, θα πάρουμε νέα μέτρα. Θα διορθωθεί εκεί η κατάσταση. Το ξέρω υπάρχει πρόβλημα. Θα κάνουμε μια παρέμβαση εκεί πέρα…»

«Η κοινωνία θα καρπωθεί την επιτυχία τού Κυκλοφοριακού.
Εάν αποτύχουμε θα πάμε στα σπίτια μας.
Είναι συλλογική η προσπάθεια που γίνεται. Συλλογική, κατάλαβέ το!
Από τον Σεπτέμβρη, ξέρεις τί θα λες: ‘Από τους δρόμους, δεν περνάει ψυχή από τους δρόμους, ρε παιδιά!’
Θέλεις, να πάμε τώρα, κάτω στην παραλία, να ρωτήσεις έναν – έναν, αν είναι ευχαριστημένος; Πάμε!
…Η προσπάθειά μας αφορά το γενικό σύνολο.»

«Σου μιλάω μπέσα! Ειλικρινά! Κάποιοι, κάθε φορά, θα θίγονται και κάποιοι άλλοι, όχι.
Είναι συνολική η προσπάθεια που γίνεται. Καταλάβετέ το!
Σε είκοσι μέρες, να βγουν και να μας πουν οι συμπολίτες μας, πώς το βλέπουν. Αυτό θα πει, ‘κάνω διάλογο’
Θα κάνουμε διάλογο. Και ό,τι χρειαστεί να αλλάξουμε, για το καλό της πόλης μας, θα το αλλάξουμε με τη μία. Πρέπει όμως προηγουμένως, να δούμε τα ‘συν’ και τα ‘πλην’.»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου