Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ζέσταμα... για τον εκλογικό μαραθώνιο με "επαθλο" την καρέκλα του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων



Η άποψη του εντεταλμένου του καταργηθέντος Επαρχείου Νάξου, ανωτέρου στελέχους τής περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο νησί μας, Λάζαρου Θεόφιλου, σύμφωνα με την οποία, «τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, πρέπει να τον διεκδικήσει (από τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Μανώλη Μαργαρίτη) ένας συνδυασμός που να «πιάνει» από τις παρυφές μαργαρίτη ως τις παρυφές Ψαρρά», φαίνεται πως δεν «μετράει» μέχρι στο ΠΑΣΟΚ, που θέλει τον πρόεδρο της Ο.ΝΑ.Σ. Νίκο Μαϊτό, επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου, εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2014.


Το προηγούμενο Σάββατο, συνάντηση είχαν κάπου στην βορεινή Νάξο - σε παραθαλάσσια περιοχή παρακαλώ! -, οι κ. Μαϊτός, Θεόφιλος και Γρυλλάκης. Άκαρπη απέβη η συνάντησή τους. Ουδεμία σύγκλιση υπήρξε. Τα νεότερα θέλουν τον πρόεδρο της Ο.ΝΑ.Σ., να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εντός των επομένων εικοσιτετραώρων. Κατόπιν τούτου, «εκτός» προεκλογικής κούρσας, ως επικεφαλής ψηφοδελτίου, φαίνεται να μένει εκτός Θεόφιλου και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών τής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο νησί μας, και προ τριών ετών περιαλειφόμενος για την θέση του επικεφαλής τού «πράσινου» ψηφοδελτίου στο ημέτερο («καλλικράτειο») δήμο, συντοπίτης μας Θανάσης Γρυλλάκης.
Ο φετινός Αύγουστος έφερε γερά «μαγειρέματα» σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τον «πράσινο» υποψήφιο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές….
Γράψαμε προ ημερών (14.8) «Ο Μαϊτός είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει. Θα ανακοινώσει μέσα στον Αύγουστο». Για να επιχειρήσει ο ίδιος να μας διαψεύσει λίγ
ες ώρες αργότερα…  Ήρθε όμως πολύ γρήγορα το πλήρωμα του χρόνου που επιβεβαίωσε την παραπάνω αναφορά μας.
Οι παράμετροι που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα της 18 Μαΐου 2014, μεταξύ των άλλων είναι, οι εξής: α) Ο ρόλος του βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα και σε τι βαθμό ο τελευταίος θα μπορέσει να πείσει και να αποσπάσει την ψήφο του ΠΑΣΟΚου ψηφοφόρου υπέρ του κ. Μαϊτού. β) Τί δυναμική θα αναπτύξουν υπέρ Μαϊτού, οι ακραιφνείς υποστηρικτές του και σε τι βαθμό θα κατορθώσουν να «ελέγξουν» όλους όσοι λένε «όχι» στην υποψηφιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων. γ) Τα «συν» τής υποψηφιότητας Μαϊτού, (πρόσβαση στους Ναξίους, που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, δυνατότητα νοικοκυρέματος και ελέγχου στα οικονομικά του δήμου) δ) Η δυναμική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που έτσι κι αλλιώς θα μπει με αξιώσεις στην «μάχη» των εκλογών, αφού τον ευνοούν οι συγκυρίες, (οικονομικές και άλλες) ε) Η επιδίωξη νεολαίων και άλλων «άφθαρτων», να μπουν «σφήνα» στην προεκλογική περίοδο με δικό τους ψηφοδέλτιο, (το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι, με ποιον επικεφαλής και πώς θα μπορέσουν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο!) και στ) το αποτέλεσμα της προσπάθειας των της πλειονοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, (συνδυασμός Μαργαρίτη) που εντός των πρώτων ημερών τού προσεχούς Σεπτεμβρίου θα βγουν για τα καλά στο προεκλογικό πεζοδρόμιο προκειμένου να πείσουν τον κόσμο για όσα έκαναν και όσα πρόκειται να κάνουν ως το τέλος τής θητείας τους. («Για τον ίδιο τον δήμαρχο, η προεκλογική μάχη έχει ήδη ξεκινήσει». Αυτό υποστηρίζουν συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί του)


Φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ
Όλοι όσοι στηρίζουν την υποψηφιότητα Μαϊτού, θέλουν να το επιβάλουν κιόλας «στο όλον ΠΑΣΟΚ». Τούτο το τελευταίο, «προσκρούει» σε αντιδράσεις. Αντιδρούν αρκετοί στην εν λόγω υποψηφιότητα.  Αντιδρούν  σχεδόν όλοι όσοι το ’10, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του τότε προαλειφομένου για την θέση τού επικεφαλής τού ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γρυλλάκη. Ως δεδομένη εκλαμβάνουμε την κάθετη διαφωνία των κ. Γρυλλάκη και Θεόφιλου. Και υποστηρίζουν, σε κάθε ευκαιρία, οι «αρνητικοί» για Μαϊτό ότι πίσω από την υποψηφιότητα του προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ. είναι  (κρύβεται) ο βουλευτής Κυκλάδων, Παναγιώτης Ρήγας. «Τώρα, μπορεί να μη φαίνεται πουθενά, όμως όταν έρθει η ώρα θα βγει μπροστά και θα υποστηρίξει ανοιχτά τον Μαϊτό. Τώρα δεν βγαίνει μπροστά, γιατί θέλει να μην οξύνει τα πνεύματα») Επισημαίνουν, χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, «απέναντί» τους βγαίνουν οι υποστηρικτές τού κ. Μαϊτού, στηλιτεύοντας τις δηλώσεις και τα σχόλιά τους, ενώ δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν ότι «δεν υπάρχει κανένας Ρήγας, πίσω από την υποψηφιότητα Μαϊτού».
Στο «άρμα» Μαϊτού, ο πρόεδρος της «πράσινης» Τοπικής, Μανώλης Σέργης, ο δημοτικός σύμβουλος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Καπούνης. (στέλεχος του συνδυασμού Μαράκη).
Στα «πηγαδάκια» της Χώρας ακούγονται πολλά τούτες τις τελευταίες ώρες. Όπως: «Το ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τον Μαϊτό». «Δεν το στηρίζουν οι άνθρωποι του Γρυλλάκη. Όπως ο πρώην αντιδήμαρχος Στράτος Φουτάκογλου, ο ‘δηλωμένος πιστός’ του Γρυλλάκη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Βιτζηλαίος και άλλοι».  Τα «πηγαδάκια» αυτά, αναμένεται να πάρουν φωτιά μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, όποτε και αναμένεται η σχετική ανακοίνωση Μαϊτού.
Όλα τα παραπάνω που άπτονται της υποψηφιότητας Μαϊτού, και εφόσον ο πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ., θα είναι αυτός που από πλευράς ΠΑΣΟΚ θα μπει στην κάλπη της 18ης Μαΐου, ασφαλώς και θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς «ρυθμιστές» της επικείμενης δημοτικής εκλογικής αναμετρήσεως.

Στο άλλο το «στρατόπεδο»…
Η υποψηφιότητα Μαργαρίτη θεωρείται δεδομένη. Όπως ως «δεδομένα» θα πρέπει να εκλάβουμε όλα όσα έχουν να κάνουν σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου…
Μετεγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Επιζητεί και επιδιώκει ο κ. μαργαρίτης, να ενισχύσει όσο πιο πολύ γίνεται το ψηφοδέλτιό του, για να… επιβεβαιώσει ότι παραμένει το μεγάλο φαβορί εν όψει των εκλογών τού Μαΐου.
Οι τριγμοί που έχουν σημειωθεί στους κόλπους του συνδυασμού τής Συμπολιτεύσεως είναι γνωστοί. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα έχει κοντά του στις προσεχείς εκλογές ο νυν δήμαρχος κάποια στελέχη, (π.χ. Συμεώνογλου, Παπαδόπουλο κ.ά.) που στις εκλογές του 2010, ήταν ψηλά στο ψηφοδέλτιό του. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι «μαγειρέματα» έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο. Πολλοί είναι οι νεολαίοι εκείνου, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές στήριξαν «με νύχια με δόντια» το ψηφοδέλτιο του κ. Μαργαρίτη, αλλά και όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται «άφθαρτοι», που – σύμφωνα με πληροφορίες – προθερμαίνονται αυτή την εποχή, με στόχο και σκοπό να κατεβάσουν δικό τους ψηφοδέλτιο…
Οι του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, και από την στιγμή που ο κ. Μαϊτός βγει δημόσια και δηλώσει «υποψήφιος», ασφαλώς και θα επιταχύνουν / επισπεύσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες, προκειμένου να βγουν νωρίς στον προεκλογικό αγώνα, και όχι μέσα στον χειμώνα όπως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μας υποστήριζαν μέχρι πρότινος. Σε κάθε περίπτωση, οι συγκυρίες αναμένεται να ευνοήσουν  το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δε υπάρξει και το «μεγάλο όνομα» που λέγεται ότι ενδέχεται να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, το οποίο εκπροσωπούν στο ημέτερο δήμο οι «Πολίτες για τα Νησιά μας», (Θ. Κίζη – Δ. Βασαλάκη») τότε η «κόντρα της κάλπης με τον συνδυασμό μαργαρίτη, θα είναι αξιοπρόσεκτη.
Σε ό,τι αφορά στο Κ.Κ.Ε. και ειδικότερα στο «κόκκινο» ψηφοδέλτιο, η κα Ευδοκία Ψαρρά, φαντάζει να είναι η αδιαφιλονίκητη επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Ν. Μαϊτός
Ο 49χρονος Νίκος Μαϊτός είναι ο προϊστάμενος ειδικής ελεγκτικής ομάδας του ΣΔΟΕ που κατέθετε το τελευταίο δεκαήμερο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη – με 19 κατηγορούμενους – για τις μίζες Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Μαϊτός είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες.
Έχει ενταχθεί στο ΣΔΟΕ την τελευταία τριετία και έπαιξε ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στις έρευνες για τις ύποπτες συναλλαγές του πρώην υπουργού και παρ” ολίγον πρωθυπουργού.
Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ εντόπισε τις σχέσεις των υπεράκτιων εταιρειών Torcaso και Μorellia Trading με την υπόθεση Βατοπαιδίου, με ακίνητα που αγοράστηκαν από τον Α. Τσοχατζόπουλο, αλλά και με τις προμήθειες για την αγορά των υποβρυχίων. Έλυσε επίσης τον γρίφο με τον πραγματικό ιδιοκτήτη της… πανταχού παρούσας εταιρείας-μπαλαντέρ Torcaso, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον ξάδελφο του Α. Τσοχατζόπουλου και ήδη κατηγορούμενο για την υπόθεση Νίκο Ζήγρα.
Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ είναι αυτός που συντονίζει ακόμη πολλές από τις έρευνες του υπουργείου Οικονομικών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς δικηγόρων, γιατρών και άλλων ιδιωτών. Από τον ίδιο εξάλλου εκπορεύονται και άλλες σημαντικές αναζητήσεις του ΣΔΟΕ σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή παράνομων συναλλαγών που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Παράλληλα είναι από τους ανθρώπους που ζητούν την ενίσχυση των μηχανισμών του ΣΔΟΕ για τους ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών, απ” όπου μπορεί να προκύψουν μεγάλα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Στον κ. Μαϊτό έχει προταθεί, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, να θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές για δήμαρχος στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, (συμπεριλαμβάνει τα Κουφονήσια, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και τη Δονούσα) κάτι που φαίνεται ο ίδιος «να σκέφτεται και να εξετάζει διεξοδικά». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε σχετικά στη Νάξο, προ εβδομάδων, απάντησε: «Αυτό θα το συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι” αυτό το εγχείρημα. Ας μη βάζουμε από τώρα ταμπελίτσες».
Μάλιστα, ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ έκανε προσφάτως και ένα άνοιγμα στην Αριστερά, λέγοντας ότι «τα κόμματα της Αριστεράς έχουν περισσότερες ευαισθησίες από άλλους πολιτικούς χώρους και θα πρέπει κάποια στιγμή να τις βάλουμε στο πλαίσιο του ρεαλισμού και να παλέψουμε να μην τις αφήσουμε γενικώς να πλανώνται στον αέρα. Να τις κάνουμε πράξη».

Ο Θ. Γρυλλάκης
ΕΙΧΕ 22 ο Μάρτιος του 2010, όταν έδωσε στη δημοσιότητα την υποψηφιότητά του για τον "καλλικράτειο" Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ο Θανάσης Γρυλλάκης. Ανέφερε, τότε:
«Σήμερα δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των δυνατοτήτων σύγχρονων πολιτικών. Αυτό που αμφισβητείται είναι η προσήλωση τους στον όρκο τους να υπηρετήσουν το λαό. Πολιτική, λέξη ομόρριζη με τον πολιτισμό. Πολιτισμό που τον έχουμε ξεχάσει, τον έχουμε στα αζήτητα. Είναι καιρός να απαλλάξουμε την πολιτική από τις δουλείες της! Είναι καιρός η πολιτική να γίνει άσκηση θυσίας και προσφοράς, να υπηρετεί σκοπούς και όχι σκοπιμότητες!
Ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να δει πέρα από τα όρια των κομμάτων και έτσι να υπηρετεί αναγκαιότητες και όχι ανάγκες! Η πολιτική είναι η τέχνη να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Είναι απαραίτητο να κατανοηθεί πως η ηθική πρέπει να γίνει η βάση για τη χάραξη μιας νέας ρεαλιστικής πολιτικής σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Έχοντας στο μυαλό μου αυτές τις σκέψεις και ξεκινώντας από ειλικρινή αγωνία και ανησυχία για το μέλλον αυτού του τόπου και τα προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους πολίτες του, πραγματοποίησα συναντήσεις και επαφές με φίλους που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και αποφάσισα να συνεχίσω στο στίβο της πολιτικής και να ηγηθώ ψηφοδελτίου στον ενιαίο Δήμο Νάξου όπως θα προκύψει από τη ψήφιση του νομοσχεδίου "Καλλικράτης".
Για μας κυριαρχεί μια μόνο αξία κι ένα μέτρο, 'ο άνθρωπος'! Όπως έλεγε και ο Πρωταγόρας "Μέτρον πάντων χρημάτων άνθρωπος".» 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου