Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η πιο μεγάλη Παιδική χαρά της Χώρας, αυτή τού Άλσους Έλλης, εμφανίζει εικόνα αποκρουστική.

«Κάποιος πρέπει να καθαρίσει το πάρκο της Έλλης, ειδικά την πλευρά του σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται απέναντι».
Το παραπάνω μήνυμα έλαβα στο «κινητό» μου, προ ημερών. Και επειδή θέλησα να το διασταυρώσω, έκαναν ένα περασματάκι από το πάρκο της Έλλης το οποίο φιλοξενεί την πιο μεγάλη Παιδική Χαρά της Χώρας και κατ’ επέκταση του νησιού μας…
Είδαν τα μάτια μου κάποια… πραγματάκια που δεν συνάδουν με την εικόνα που θα έπρεπε να έχει η εικονιζόμενη Παιδική Χαρά. Και ο φακός τής στήλης, έκανε την δουλειά του!


Να, πώς έχει η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) εικόνα της.
Οφείλει ο Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων να πράξει τα δέοντα.
Οφείλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να νοιαστεί για το πάρκο της Έλλης στο οποίο μέσα συνωστίζονται δεκάδες παιδιά καθημερινά. Και είναι όλα τους ανυποψίαστα και ως εκ τούτου καθημερινά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο των μικροβίων.
Το παραπάνω μήνυμα μού το ’στειλε, φίλος αναγνώστης της στήλης που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει ακόμη εγγόνια. Νοιάζεται, προφανώς, για τα εγγόνια και τα παιδιά των φίλων και γνωστών του σε τούτο το νησί, και πολύ καλά κάνει. Και μπράβο του!
Κύριοι ΑΡΜΟΔΙΟΙ: Εφεξής, για ένα ακροδάχτυλο μολυσμένο, η «είσοδος» στο υπό υποβάθμιση νοσοκομείο μας, η «είσοδος» και μόνο αυτή, θα κοστίζει €25. Δεν είναι όμως, το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. Το «ΓΙΑΤΙ;», είναι…
Γιατί δηλ. τα παιδιά του κόσμου να είναι εκτεθειμένα στην μόλυνση; Γιατί, δηλ., τα παιδιά των Ναξίων και μη μονίμων κατοίκων τής Χώρας, να είναι αναγκασμένα να παίζουν σε έναν χώρο που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές; Για ποια υγιεινή, μπορούμε, στην προκειμένη περίπτωση, να κάνουμε λόγο;
ΔΑΠΑΝΗΣΕ μπόλικο χρήμα ο ημέτερος δήμος για την διαμόρφωση του πάρκου της Έλλης και την εντός αυτού παιδικής Χαράς. Όμως, τα απορρίμματα και η ακαταστασία που επικρατεί σε αρκετές «γωνιές», εκεί μέσα, αμαυρώνει και ακυρώνει τα πάντα. Γι’ αυτό και όλοι όσοι διαμαρτύρονται έχουν χίλια δίκια…
Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να κάνουμε απέριττη αναφορά στην από 2009 απόφαση της Γενικής Διευθύνσεως Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, σύμφωνα με την οποία, «για την καταλληλότητα του χώρου για την δημιουργία Παιδικής Χαράς (άρθρο 2), πρέπει, ο χώρος που πρόκειται να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά, να συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών: α)  να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση  και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά. β) να μην γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας. γ) να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μ. από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας)  ή  πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ. δ) να μη βρίσκεται  δίπλα  σε περιοχές  που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.). στ) να μην είναι οπτικά απομονωμένος. ε) να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).  ζ) να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος  ήπιας κυκλοφορίας,  πεζοδρόμιο κλπ.).
Σύμφωνα με το αρθρο 4, του ιδίου νόμου, «στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η  ασφάλεια των παιδιών». Ενώ, στο άρθρο 6, γίνεται λόγος για την «λειτουργία Παιδικής Χαράς». Και αναφέρονται τα εξής: α) Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της Παιδικής Χαράς…, β) ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας τής Παιδικής Χαράς, γ) ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά  τη σωστή λειτουργία  της παιδικής χαράς, γ)  λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς, δ) καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.
*Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους  συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου