Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Από την παραθαλάσσια περιοχή του Αϊ-Γιώργη φαίνεται πως τελευταία δεν έχει περάσει άνθρωπος του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις «εκτεθειμένες», «γυμνές», θα λέγαμε…  Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επικίνδυνες…
Ο κίνδυνος που διατρέχει ο κόσμος στην παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Γεωργίου και στην γωνία πλησίον του λοφίσκου της εν λόγω ιστορικής παραλίας λουομένων δεν είναι μικρός.
Τα γυμνά καλώδια κρέμονται πάνω από τα κεφάλια του κόσμου.
Δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν είναι και ηλεκτροφόρα. Δεν μπήκαμε στην διαδικασία να τα «πιάσουμε»…
Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αλλά και αυτοί του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου επιβάλλεται να δώσουν την πρέπουσα λύση – απάντηση στο (εικονιζόμενο) πρόβλημα.

Εδώ και δυο τρία χρόνια το πρόβλημα με τις εικονιζόμενες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στον Αι-Γιώργη είναι ο γνωστό στους αρμοδίους. Κάθε φορά που τους επισημαίνουμε πράγματα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα – πρόβλημα, η απάντηση που παίρνουμε , είναι: Υπάρχει μεγάλη μελέτη. Θα δαπανηθεί περίπου €1 εκατ. για να ηλεκτροφωτιστεί σωστά η χερσαία ζώνη του λιμένα Νάξου. Από τον Αι-Γιώργη μέχρι τα Παλάτια. Όλο αυτό ακούμε. Όλο αυτό μας λένε. Μα λύση σ’ αυτό το πρόβλημα δεν βλέπουμε… Και ο καιρός περνά… Γιατί;
Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλο… Δεν γίνεται να δοθεί απάντηση σε προβλήματα που «βγάζουν μάτια» μετά από ούτε κι εγώ ξέρω πόσο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη για την συνολική αντιμετώπιση του σωστού ηλεκτροφωτισμού της χερσαίας ζώνης μπορεί για να υλοποιηθεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε, τι κάνουμε; Αφήνουμε τα «γυμνά» καλώδια να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων.
Θα μου πει και θα με ρωτήσει  ο… έξυπνος της παρέας: Μα τώρα που πέρασε το καλοκαίρι, γιατί να αποκαταστήσουμε αυτές τις ‘εκκρεμότητες’;». Δεν θα συμφωνήσω μαζί του.
Το σωστό, το πρέπον επιβάλλεται να γίνει… χτες. Δεν είναι κατάσταση αυτή;
Το ατύχημα – δυστύχημα δεν αργεί να γίνει. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα οι λάτρες της θάλασσας κόβουν βολτίτσες στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Όπως, εκεί, σχεδόν κάθε βράδυ, βολτίτσες κόβουν και τα (γνωστά) «ραντεβουδάκια’.
Καιρός είναι να νοιαστούμε! Καιρός είναι να λάβουμε τα μέτρα μας, γιατί το κακό δεν αργεί να γίνει. Και ούτε μικρούς, ούτε μεγάλους, ούτε καλοκαίρι, ούτε φθινόπωρο, άνοιξη ή χειμώνα, λογαριάζει...
«Τα θανατηφόρα ηλεκτρικά ατυχήματα στην χώρα μας (μου έλεγε προ ημερών παλαιός ΔΕΗτζής) είναι δέκα φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα της Γερμανίας!
Είναι φανερό ότι οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην αμαρτωλή κατάσταση των αυθαίρετων κατασκευών, στην χρησιμοποίηση λαθραίων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών (χωρίς άδεια) και στην ανυπαρξία ουσιαστικά ελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Το τελευταίο με την ευλογία της Πολιτείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες συγκλίνουσες, η κυριότερη αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων που σημειώνονται σε χώρους δημοσίους – δημοτικούς βαρύνει την εκάστοτε δημοτική αρχή καθώς και την εκάστοτε διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων πρέπει να ενεργοποιήσει, επιτέλους, την διαδικασία υποχρεωτικού αρχικού ελέγχου και επανελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από πιστοποιημένους ηλεκτρολόγους. Οι επιστημονικοί φορείς και τα σωματεία των ηλεκτρολόγων πρέπει να προασπίσουν και το ηλεκτρολογικό επάγγελμα αλλά, προπαντός, την ζωή και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Η λαθραία κατασκευή και η ανυπαρξία συντηρήσεως των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, όπως οι εικονιζόμενες, δεν ξεκλέβει χρήμα, κλέβει ζωές. Στον ανθρώπινο οργανισμό διακρίνουμε καλούς και κακούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.  Καλοί αγωγοί είναι σχεδόν όλοι οι ιστοί εκτός από το δέρμα και τα οστά, ως γνωστόν.
Και γίνονται συχνά τα «γυμνά» καλώδια η αιτία προκλήσεως ηλεκτρικού ατυχήματος - δυστυχήματος.
Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν έμπειροι συντοπίτες μας ηλεκτρολόγοι, οι παράγοντες που προκαλούν την φθορά της μονώσεως των καλωδίων είναι: α) υπερθέρμανση, β) υγρασία περιβάλλοντος, γ) οξείδωση, δ) ακτινοβολία, ε) χημικά, στ) υψηλές τάσεις, ζ) μηχανικές φθορές, η) βιολογικοί παράγοντες. Τριψίματα, σπασίματα, κοψίματα, τσακίσματα, του καλωδίου είναι οι συνηθέστερες αιτίες φθοράς της μονώσεως.
Ας αναφερθεί ακόμη ότι, τα βραχυκυκλώματα αποτελούν συνηθισμένη αιτία ατυχημάτων. Μπορούν δε να προκληθούν από επαφή με κομμένη γραμμή παροχής ρεύματος και επαφή με φορητά εργαλεία που έχει φθαρεί η εσωτερική τους καλωδίωση ή δεν φέρουν γείωση…
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου