Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η αλίμενη Νάξος γιόρτασε κι εφέτος, με κάθε μεγαλοπρέπεια, την Παναγιά την Μυρτιδιώτισσα!

Το ημερολόγιο χθες έδειχνε 24 Σεπτεμβρίου και η εκκλησία μας εόρταζε την εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώ-τισσας. Πανηγύριζε, χθες, το νησί μας. Όπως και το νησί των Κυθήρων…
Ο εορτασμός της Παναγιάς της Μυρτιδιώ-τισσας, της Παναγιάς του λιμανιού, όπως λένε, πολλοί στο νησί μας, ήταν κι εφέτος μεγαλοπρεπής. Λιτός μεν, όπως άλλωστε, κάθε χρόνο, πλην μεγαλοπρεπής!
Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το εκκλησάκι που «στολίζει» την αλίμενη Νάξο, για να πάρει την ευλογία της Μεγαλόχαρης. Πολλοί και οι ναυτικοί μας, οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς… Γιορτάζουν και οι ναυτικοί μας, κάθε χρόνο, στις 24 Νοεμβρίου!

Το καΐκι του «Καραμαλή» (Παν. Πολυκρέτης) παραδοσιακά έδωσε κι εφέτος το «παρών» στον εορτασμό. Η συμμετοχή του, η προσφορά του σημαντική. Σημαντικότατη. Με το καΐκι του ο συμπαθής σε όλους τους συντοπίτες μας ερασιτέχνης αλιέας ταξίδεψε στην Παναγιά του Λιμανιού δεκάδες συμπολιτών μας.
Ο καιρός ήταν καλός. Το μονόλεπτο «πέρασμα» στο εκκλησάκι που κοσμεί και προστατεύει το λιμάνι μας και τους ναυτικούς μας με την Χάρη του, απολαυστικό. Μιας φορά τον χρόνο, άλλωστε, ο κόσμος της νησιού μας έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται την Παναγιά την Μυρτιδιώτισσα και να «παίρνει την Χάρη της!»
Το  γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο καλωσόρισμα στο νησί μας. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στο σημείο που δένουν τα πλοία στην κεντρική προβλήτα...
Το εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, είναι χτισμένο πάνω σε μια μικρή βραχονησίδα, η οποία έχει διαπλατυνθεί και διαμορφωθεί με τα χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η βραχονησίδα αυτή χρησιμοποιούνταν τα αρχαία χρόνια ως τόπος λατρείας και συγκεκριμένα ως ναός του Ποσειδώνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, τον γραφικό αυτό ναό της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας έκτισαν (ή συνέβαλαν στο να κτιστεί) Κυθηραίοι ναυτικοί ή επιβάτες, οι οποίοι διασώθηκαν αφού κινδύνευσαν να ναυαγήσουν στο θαλάσσιο χώρο μάλλον πλησίον της Νάξου. Επίσης, ως γνωστόν, υπάρχει στα Κήθυρα μεγάλο Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της οποίας η εικόνα βρέθηκε πλησίον του Μοναστηριού αυτού κατά τον 14ο αιώνα.
Στα Κύθηρα και σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, στις 24 Σεπτεμβρίου - 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου - εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς την Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανευρέσεως της εικόνας. Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Με βαριά καρδιά γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανευρέσεως, αλλά εκεί είδε πάλι την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρεί. Δοξάζοντας τον Θεό, την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά την νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί.
Κατά γενική ομολογία, είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία να βρεθεί κανείς στο νησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με φόντο το λιμάνι, την θάλασσα, την χερσόνησο της Στελίδας από την μια πλευρά, αλλά και την πόλη με τον παραλιακό δρόμο, τα σπίτια και ψηλά στον λόφο ανατολικά να φαίνεται η συνοικία του Κάστρου και να δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο της πόλεως (ανατολικά) και μάλιστα παρακολουθώντας τις ιερές ακολουθίες…
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου