Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μήπως το αφήσαμε στη τύχη του;



Η απορία του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Ζουγανέλη «μιλάμε για νέο σχολείο ή για σχολείο της δεκαετίας του 50;» απεικονίζει την σκληρή πραγματικότητα όσον αφορά το κτήριο του Γενικού Λυκείου Νάξου – Τα προβλήματα που τέθηκαν από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η προσπάθεια για άμεση αντιμετώπισή τους  και η σημερινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με τον κ. Μαργαρίτη να προσκαλείται με την ιδιότητα του γονέα


Ορισμένα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει και πολύ. Τον περασμένο Μάρτιο και δη την πρώτη εβδομάδα (βλ 6 Μαρτίου) οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νάξου βρίσκονταν σε πυρετό καταλήψεων και ένα από τα βασικά τους αιτήματα ήταν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτήριο όπου στεγάζονταν τα όνειρα και οι ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τότε, τους είχε επισκεφθεί μετά από πρόσκληση ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης, είχε περιηγηθεί στο κτηριακό συγκρότημα από καθηγητές και μαθητές και είχε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των προβλημάτων και κυρίως την αλήθεια των καταγγελιών. Τα κυριότερα ζητήματα είχαν σχέση με την καθημερινότητα: έλλειψη κουρτινών, προβλήματα ηλεκτρολογικά, κουφώματα και πυρασφάλειας, ελλείψεις σε κομπιούτερ, ενώ όταν βρέθηκε στο αμφιθέατρο κατανόησε τις ανάγκες για αλλαγές στην μοκέτα, στα κουφώματα αλλά και στις ελλείψεις όσον αφορά τα οπτικοακουστικά υλικά και την αρτιότερη ηλεκτρονική σύνδεση. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μαργαρίτης είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση «Νταντουλίσατε την κοινωνία με τις πράξεις σας» ενώ ο κ. Κοντόπουλος (πρόεδρος της σχολικής Επιτροπής στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είχε …μαλώσει μαθητή που είχε αναφερθεί στην έλλειψη κουρτινών στην αίθουσα φυσικής λέγοντας του ««μα καλά, για τις κουρτίνες στον Δήμαρχο θα πας;» Τότε ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα στείλει υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου για να ελέγξουν γενικότερα τα κτηριακά προβλήματα, καθώς και ξυλουργό για το ζήτημα των κουφωμάτων.

Παρατήρηση
Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες, έχουμε αλλαγή σχολικής χρονιάς αλλά τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Το Γενικό Λύκειο Νάξου, ένα από τα πέντε μόλις κτήρια στο Δήμο που είναι μικρότερο των 30 ετών (!!) μοιάζει να έχει ..γεράσει προ της ώρας του. Κάτι που φάνηκε από την διαπίστωση του προϊστάμενου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Ζουγανέλη, ο οποίος ακούγοντας την παράθεση των προβλημάτων που αφορούσαν κυρίως την συντήρηση και την ασφάλεια του κτηρίου από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων κ. Ευδοκία Ψαρρά δεν άντεξε και τόνισε «μιλάμε τώρα για ένα κτήριο της δεκαετίας του 50 ή για κάποιο νεώτερο όπως αυτό του Γενικού Λυκείου Νάξου; Με όσα μου λέτε εάν δεν γνωρίζει κάποιος για πιο κτήριο μιλάμε θα υπέθετε ότι αναφερόμαστε σε πολύ παλιό κτήριο». Δεν είχε και άδικο πάντως…. Το μεσημέρι της Πέμπτης, στο γραφείο του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη βρέθηκε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου γονέων και Κηδεμόνων, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κοντόπουλος, ο Διευθυντής του ΓΕΛ κ. Γατσωτής ενώ από την Δημοτική Αρχή έδωσαν το παρών ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου κ. Μαυρογιάννης.

Παραβιάσεις
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ψαρρά στην εισαγωγή της περιέγραψε με τα πλέον γλαφυρά λόγια τις συνθήκες που επικρατούν στο κτήριο του Γενικού Λυκείου με έμφαση στην έλλειψη ασφάλειας τόσο του κτηρίου όσο και των μαθητών. Αναφέρθηκε κυρίως στην κατάσταση των κουφωμάτων, ειδικά στις τάξεις που βρίσκονται στον όροφο αρκετά είναι καρφωμένα ώστε να μην μπαίνουν νερά (εάν αυτό είναι δυνατόν) ενώ σε αρκετά ακόμη κυρίως στο ισόγειο τα κουφώματα είναι καρφωμένα για να μην μπαίνουν τα βράδια εξωσχολικοί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έχουν γίνει καταγγελίες για παραβιάσεις και είναι γνωστές τόσο στο σύλλογο όσο και στην Δημοτική Αστυνομία και την Αστυνομία». Ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τον αερισμό του κτηρίου καθώς δεν ανανεώνεται εύκολα ο αέρας λόγω των κλειστών κουφωμάτων είτε μιλάμε για πόρτες είτε για παράθυρα. Επίσης τονίστηκε το γεγονός ότι αρκετά παράθυρα μπάζουν το χειμώνα, ενώ το εσωτερικό στις αίθουσες χρειάζεται βάψιμο. Μάλιστα, κατατέθηκε από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, σχετικό πρόγραμμα της περιφέρειας (έναρξη 19 Αυγούστου) για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ που αφορά στη συντήρηση σχολείων με την υποσημείωση ότι θα μπορούσε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να υποβάλει σχετική πρόταση ώστε να χρηματοδοτηθεί για τις ανάγκες συντήρησης των σχολείων. Ο κ. Ζουγανέλης τόνισε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι ενήμερες για το σχετικό πρόγραμμα το οποίο τρέχει έως το 2015 και άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα γίνει αίτηση για ένταξη σχολικών μονάδων χωρίς όμως να είναι πιο ουσιαστικός.

Βάψιμο
Επίσης, η κ. Ψαρρά μίλησε για εμφανή σημεία στο κτήριο όπου η υγρασία κυριαρχεί (ο κ. Ζουγανέλης ζήτησε να μάθει εάν έχει γίνει καθαρισμός της ταράτσας καθώς τις περισσότερες φορές όταν βουλώνουν οι υδρορροές το νερό περνάει στο κτήριο και πήρε αρνητική απάντηση) ανέφερε ότι δεν λειτουργούν τα συστήματα πυρασφάλειας και ασφάλειας του κτηρίου αν και υπάρχουν οι σχετικές ανανεώσεις, τονίστηκε ότι η έξοδος κινδύνου ουσιαστικά είναι κλειστή μόνιμα με λουκέτο (!!!) ενώ έγινε πρόταση ακόμη και για τοποθέτηση κάμερας για τον καλύτερο έλεγχο κυρίως τις ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο αλλά τέθηκε θέμα κωλύματος λόγω προσωπικών δεδομένων. Όμως η πιο εντυπωσιακή αναφορά ήταν το γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια όπου το κτήριο έχει παραδοθεί προς χρήση δεν έχει γίνει καμία εργασία όσον αφορά το βάψιμο (άσπρισμα) τόσο εντός όσο κι εκτός του κτηρίου (!!!) . Παράλληλα ζητήθηκε να γίνει έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων καθώς ουκ ολίγες πρίζες είναι ακάλυπτες, ο φωτισμός στον αύλιο χώρο είναι κακός και αρκετές φορές οι καθηγητές αναλαμβάνουν ρόλο ..ηλεκτρολόγου όταν θέλουν να αντικαταστήσουν μία λάμπα ή πρίζα. Επίσης, πρόβλημα υπάρχει και με τον προαύλιο χώρο, τα κάγκελα ( σκουριασμένα που παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος ποτέ δεν βάφτηκαν) και τις αθλητικές εγκαταστάσεις (μπασκέτες) ενώ έγινε μεγάλη κουβέντα όσον αφορά την αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου, το αμφιθέατρο. Μάλιστα, ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ότι μπορούν μέσω του ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) να βρουν ότι χρειάζονται για τον εξοπλισμό ακόμη και ηλεκτρονικό καθότι υπάρχει άφθονος στις αποθήκες προφανώς μετά από συγχωνεύσεις σχολείων. Η κ. Ψαρρά ζήτησε επίσης εάν είναι δυνατόν να τοποθετούν παγκάκια τόσο εντός όσο κι εκτός των κοινόχρηστων χώρων αλλά και η δημιουργία χώρου πρασίνου ή προστασίας από τις καιρικές συνθήκες στον προαύλιο χώρο.

Ιεράρχηση
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ζήτησε και την άποψη του προέδρου του 15μελες κ. Αντώνη Σέργη, ανέφερε ότι είναι γνώστης όλων αυτών των προβλημάτων και ζήτησε από τον κ. Ζουγανέλη εάν είναι δυνατόν εντός της επόμενης εβδομάδας να μεταβεί ο ίδιος στο χώρο μαζί με μέλος της τεχνικής υπηρεσίας ώστε να καταγράφουν τις όποιες κακοτεχνίες αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται και έχουν καταγγελθεί τόσο από τους μαθητές όσο και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Ο κ. Ζουγανέλης δεν δεσμεύτηκε ότι θα μεταβεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, τόνισε όμως ότι κάνει πράξη την επιθυμία του Δημάρχου. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί άμεσα να γίνει μελέτη για την γενική συντήρηση του κτηρίου σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ ο κ. Μαργαρίτης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων και να ξεκινήσουν από τα πλέον απαραίτητα ώστε να καλυφθούν ανάγκες όσον αφορά την ασφάλεια των μαθητών. Η κ. Ψαρρά από τη πλευρά της τόνισε ότι θα είναι σε συνεχή επαφή με τον Δήμο και τις Υπηρεσίες για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα και κάλεσε τον Δήμαρχο στην σημερινή συγκέντρωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (18:30) για να ακούσει ως γονιός την αγωνία μαθητών και γονέων σχετικά με τις εξελίξεις στο Λύκειο με βάση τις αλλαγές στο Νόμο.

Επιδότηση
Πριν από την συγκέντρωση στο γραφείο του Δημάρχου, συνεδρίασε η Σχολική Επιτροπή όσον αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπό τον πρόεδρό της κ. Κοντόπουλο. Καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης για την τρέχουσα περίοδο (βλ 75.000 ευρώ) δόθηκε η πρώτη προκαταβολή για τα 16 σχολικά κτήρια του Δήμου, επιδότηση που καθορίζεται με αυστηρά κριτήρια που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μαθητών και την κατάσταση των κτηρίων. Μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση όσον αφορά τα συγκροτήματα στις Μικρές Κυκλάδες με αύξηση της επιδότησης και ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά έγινε απολύμανση και συντήρηση καυστήρων σε όλα τα κτήρια του Δήμου ήτοι και των Μικρών Κυκλάδων. Δόθηκαν χρήματα όσον αφορά τα καύσιμα για το 2014 (υπάρχει αύξηση κατά 25% καθότι φέτος ο χειμώνας θα είναι βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι) και αναφέρθηκε ότι οι καθαρίστριες αναλαμβάνουν κανονικά καθώς η επιτροπή έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τις υπηρεσιών τους την περσινή χρονιά… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου