Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Τρία κρούσματα βαριάς δηλητηρίασης

Εσπευσμένα μεταφέρθηκαν σε Αθήνα και Σύρο τρία περιστατικά λόγω δηλητηρίασης από κατανάλωση του χόρτου Τάτουλας (βρωμόχορτο) με τους ασθενείς να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Μουτσούνας


Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού καθώς τις τρεις τελευταίες ημέρες είχαμε απανωτά κρούσματα βαριάς μορφής δηλητηρίασης όπως αναφέρεται σε σχετικό επείγον έγγραφο (με χθεσινή ημερομηνία) από το Νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας Νάξου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Δασονομίας και του Αστυνομικού Κέντρου στο Φιλώτι. Η κατανάλωση του χόρτου με το όνομα Τάτουλας (ή βρωμόχορτο ή Διαβολόχορτο) το οποίο μοιάζει αρκετά με τα γνωστά σε όλους μας βλήτα προκάλεσε συμπτώματα βαριάς μορφής δηλητηρίασης σε τρεις κατοίκους (ανάμεσά τους και μία γυναίκα) της ευρύτερης περιοχής στη Μουτσούνα. Μεταφέρθηκαν αρχικά στο Νοσοκομείο της Νάξου και μετά τις πρώτες εξετάσεις κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους τόσο στο Νοσοκομείο της Σύρου όσο και της Αθήνας. Μάλιστα, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διασωληνωμένη, απόδειξη της βαρύτητας του περιστατικού. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπτώματα είχαν σχέση με παραισθήσεις αλλά και παράλυση του σώματος.

Κινήσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση με σκοπό να επιστήσει τη προσοχή στους πολίτες όσον αφορά την κατανάλωση του σχετικού χόρτου που δύσκολα μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει από τα βλήτα. Μάλιστα, οι αστυνομικές αρχές με την αρωγή γεωπόνων του Δήμου και αρμόδιου από το Δασονομείο Νάξου θα μεταβούν στην περιοχή της Μουτσούνας ώστε οι γεωπόνοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από την πλευρά του Δήμου «Ενημερώνουμε τους δημότες μας, μετά από σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης, που συνέβησαν στη Νάξο (ευρύτερη περιοχή Μουτσούνας) και οφείλονται στην κατανάλωση του αγριόχορτου Τάτουλας ή Βρωμόχορτο ή Διαβολόχορτο (Datura stramonioum, οκ. Solanaceae), να προσέχουν κατά τη συλλογή των χόρτων, διότι ακόμα και μικρές ποσότητες από αυτό είναι τοξικές και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Το φυτό αναπτύσσεται σε περιοχές όπου αναπτύσσεται και το βλήτο και είναι επικίνδυνο σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Η επικινδυνότητά του οφείλεται στις αλκαλοειδείς ουσίες που περιέχει (υοσκαμίνη, ατροπίνη και σκολοπαμίνη)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου