Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο



Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο απόψε (20:00) με σημείο αναφοράς τις εξελίξεις στο θέμα της αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ των αλυκών σε Άγιο Προκόπιο, αεροδρόμιο και Καλαντό – Την Κυριακή λαϊκή Συνέλευση στον Άγιο Αρσένιο (11:00) για το καυτό θέμα των αλυκών


Τώρα εάν πούμε ότι αργά το θυμήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνουμε κακοί. Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο λόγος για τις εξελίξεις που τρέχουν όσον αφορά την αξιοποίηση – πώληση των αλυκών στον Άγιο Προκόπιο ενώ ακολουθούν και τα αντίστοιχα φιλέτα κοντά στο αεροδρόμιο Νάξου και βέβαια στον Καλαντό. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κινητοποιείται τελευταίος καθώς ήδη εδώ και μερικές ημέρες το θέμα έφτασε και στη Βουλή μέσω επερώτησης από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιο. Αυτό που δυστυχώς έπρεπε να είχε γίνει από τον Απρίλιο όταν έγινε από αυτή εδώ την εφημερίδα η πρώτη αναφορά για αξιοποίηση των αλυκών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται τώρα. Τότε η αντιμετώπιση ήταν επιφανειακή μέσω τηλεφωνικών επαφών και τίποτα περισσότερο.

Μέση λύση
Στη συνέχεια τα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε Πανελλήνιο έδωσαν και πήραν. Και όταν πλέον έγινε αντιληπτό ότι γραφείο Real Estate έχει αναλάβει την υπόθεση όσον αφορά την μελέτη για την αξιοποίηση των αλυκών στον Άγιο Προκόπιο κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν και άρχισαν να κινούνται ακόμη περισσότερο. Όμως, το κακό έχει γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Οι επαφές με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είναι δεδομένες. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν Ναξιώτες επιχειρηματίες που συνεργάζονται με ξένα επενδυτικά funds με σκοπό την αξιοποίηση των αλυκών του Αγίου Προκοπίου. Μάλιστα έχουν γίνει και τα απαραίτητα τοπογραφικά και οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να «πιέζει» με ευγενικό τρόπο τους επενδυτές προς την μικρότερη δυνατή αξιοποίηση των αλυκών. Πως θα γίνει αυτό; Μα πολύ απλά μέσω κάλυψης μικρότερου ακόμη ποσοστού όσον αφορά τη δόμηση που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής στην περιοχή. Με την κίνηση αυτή θεωρούν οι αξιωματούχοι του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα βρουν συμμάχους στην τοπική κοινωνία και οι αντιδράσεις θα είναι μειωμένες. Όσο για το θέμα της προστασίας λόγω Natura; Μπορεί ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης και αρκετοί ακόμη να ισχυρίζονται ότι λόγω Natura τίποτα δεν μπορεί να πωληθεί, όμως άπαντες ξεχνούν ότι οι Νόμοι καταργούνται οι αλλάζουν μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Κάτι που σημαίνει ότι εύκολα σε μία βραδιά θα γίνει αποχαρακτηρισμός της περιοχής αν και η πιο λογική λύση που ακούγεται ήδη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και σε άλλα ενδιαφερόμενα γραφεία είναι να υπάρχει αλλαγή στον χώρο που χαρακτηρίζεται ως Natura. Και αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό του χώρου που έχει τον τίτλο προστασίας και όλοι είναι χαρούμενοι… 

Συναντήσεις
Από εκεί και πέρα, απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως αναφέραμε, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό με σημείο αναφοράς τις αλυκές του Αγίου Προκοπίου, στο αεροδρόμιο και στον Καλαντό. Απών από τη συνεδρίαση θα είναι ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης ο οποίος έχει μεταβεί στη Σύρο για επιχειρησιακούς λόγους και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα όπου και θα έχει σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά το συγκεκριμένο καυτό ζήτημα. Επίσης έχει γίνει γνωστό ότι με επιστολή του ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ζητάει διευκρινήσεις πάνω στο θέμα της αξιοποίησης και μάλλον οι απαντήσεις θα δοθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μαργαρίτης.

Συνέλευση
Παράλληλα, το πρωί της Κυριακής (11:00) στον Άγιο Αρσένιο και δη στη καφετέρια του Γιώργου Καλογείτονα στην είσοδο του χωριού από την πλευρά της Αγίας Άννας θα πραγματοποιηθεί Λαϊκή Συνέλευση με θέμα «εκποίηση των αλυκών του Αγίου Προκοπίου». Πρόκειται για μία ανοιχτή συνέλευση, έχουν προσκληθεί όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το θέμα και θα εκφράσουν όλοι την άποψή τους. Στόχος της συνέλευσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγίου Αρσενίου κ. Νίκου Μαργαρίτη είναι η κοινή απόφαση των κατοίκων της Κοινότητας στο καυτό ζήτημα ενώ η πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας είναι «να παραμείνουν στο Δημόσιο οι αλυκές αλλά επιτέλους να αξιοποιηθούν. Να παραμείνει ελεύθερη η επισκεψιμότητά τους αλλά να εξαφανιστεί επιτέλους η βρώμα που κρατάει όμηρους τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Ναι δοθεί ένα τέλος στο υπάρχων καθεστώς και να προχωρήσει ο Δήμος στην πλήρη αξιοποίηση της περιοχής έχοντας τον απόλυτο έλεγχο». 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου