Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Καταπονημένα είναι τα περισσότερα σχολεία των νησιών μας

Σε πραγματικό εργοτάξιο δεν είναι εύκολο να μετατραπούν αυτή την εποχή οι αύλειοι χώροι των σχολείων του ημέτερου δήμου σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες. Οι καλές δουλειές γίνονται τους μήνες του θέρους – τότε που τα σχολεία είναι κλειστά.
Προσπάθειες έχουν γίνει από τους αρμοδίου, όμως δεν έχουν γίνει όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που θα άλλαζαν την εικόνα των εξωτερικών χώρων όλων μα όλων των σχολικών μονάδων των νησιών μας.

 
Ετούτη την εποχή δεν είναι εύκολο να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις. Τα σχολεία άλλωστε άνοιξαν και η εποχή δεν προσφέρεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να γνοιαστούν για όλα, μα για όλα τα σχολεία των πέντε νησιών του δήμου μας, διορθώνοντας τα “κακώς κείμενα”. Και αναφερόμαστε στις ακαταλληλότητες εκείνες και στις ανεπάρκειες σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τις κτηριακές εγκαταστάσεις τους και τους αύλειους χώρους τους, που συνεπάγονται κινδύνους για τους μαθητές.
Τα δημοτικά θα πρέπει να τα φροντίσουμε περισσότερο. Ευνόητοι οι λόγοι...
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το χρήμα δεν «τρέχει» (και) στον δικό μας δήμο. Όμως, πρέπει... Είναι ανάγκη να αποκαταστήσουμε κάποιες «βλάβες», μικρές «βλάβες», που είναι ικανές να κάνουν την ζημιά.
Καταγεγραμμένα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους αύλειους χώρους όλων των σχολικών μονάδων των νησιών μας. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών, κύριοι του ημετέρου δήμου, δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων, για να κάνουμε ό,τι πρέπει και επιβάλλεται. Τώρα, πρέπει. Αργότερα, ανάγκη επιτακτική είναι να μετατραπούν οι εν λόγω χώροι σε πραγματικά εργοτάξια. Το οφείλουμε αυτό στα παιδιά μας.
Την αδιαφορία του Κράτους την γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Όπως γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την ευαισθησία όλων όσοι σε τοπικό επίπεδο και από το αυτοδιοικητικό μετερίζι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καταγίνονται με την βελτίωση των σχολικών μονάδων. Αυτοί οι τελευταίοι θα πρέπει όμως από την θεωρία να περάσουν στην πράξη. Θα πρέπει να αποδείξουν πως αγαπούν πραγματικά το Σχολείο και πως πραγματικά γνοιάζονται για την σπουδάζουσα νεολαία των νησιών μας.
Επαναλαμβάνουμε: παρεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Επιβάλλεται να γίνουν όμως και άλλες πολλές. Τα προβλήματα, βλέπετε, που οι σχολικές μονάδες του διευρυμένου δήμου μας, ετησίως πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται. Οι λόγοι πολλοί...   
Δεν γνωρίζω αν οι αρμόδιοι καθ' ύλην έχουν επικοινωνία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων. Ο εν λόγω Οργανισμός - παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει - έχω τις πληροφορίες αλλά και την αίσθηση πως δύναται να βοηθήσει στην επίλυση χρόνιων αιτημάτων που τα σχολεία του “καλλικράτειου” δήμου μας αντιμετωπίζουν.
Για τους πολλούς μαθητές αλλά και τους γονείς τους - ιδιαίτερα την δύσκολη αυτή περίοδο – αυτό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη Πρέπει και ο Ο.Σ.Κ. να «βάλει πλάτη» στα σχολεία των νησιών μας.
Ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, κύριοι του δήμου, δύναται να αξιοποιήσει με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο τους χρηματοδοτικούς πόρους που εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς όφελος των σχολικών μονάδων των νησιών μας. Συνεπώς, δεν θα ήταν... άσκοπο να «χτυπήσετε» την πόρτα του Ο.Σ.Κ. Και να ξέρετε ότι όσο πιο δυνατά (διεκδικητικά) την «χτυπήσετε» τόσο πιο πολλές και σοβαρές θα είναι οι πιθανότητες να σας ακούσει και να σας βοηθήσει.
Καταπονημένα είναι τα περισσότερα σχολεία των νησιών μας. Μερικά εξ αυτών μπορεί κατά την περσινή χρονιά να μην έβγαλαν προβλήματα, τού χρόνου όμως δεν θα συμβεί το ίδιο. Και αν βγάλουν προβλήματα του χρόνου, τα προβλήματα αυτά θα είναι άσχημα διογκωμένα και η αντιμετώπιση -αποκατάστασή τους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη 
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου