Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ..πρωτάκια της Νάξου στα ΑΕΙ ...



Τα ..πρωτάκια της Νάξου στα ΑΕΙ έκλεψαν την παράσταση καθώς μπήκαν σε υψηλές θέσεις – Οικονομικά κυρίως τα κριτήρια των επιλογών – Τι λένε: Μανώλης Καραμπίνης (Ιατρική Λάρισας), Αρετή Πολυκρέτη (Κοινωνιολογία Ρεθύμνου), Βαγγελίτσα Ψαρρά (Αγρονόμων, Τοπογράφων ΕΜΠ), Μαρία Βασιλάκη (Παιδαγωγική Αθηνών) και Γιάννης Φουτάκογλου (Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών Σπουδών)


Η ανακοίνωση των βάσεων όσον αφορά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων έφερε χαμόγελα αλλά και ανακούφιση στους υποψήφιους. Βλέπετε το γεγονός ότι ο βαθμός δυσκολίας ήταν αρκετά μεγάλος την τρέχουσα εξεταστική περίοδο είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι το λάθος ήταν των μαθητών, οι οποίοι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξεταστών. Όμως, η ανακοίνωση σε συνδυασμό με την τεράστια πτώση που συνόδευσε τις σχολές (ακόμη και τις καλές, όπως Ιατρική και Νομική) απέδειξε ότι το… λάθος ήταν των εξεταστών και όχι των μαθητών. Αυτός είναι και ο λόγος που ουκ ολίγοι μαθητές εμφανίστηκαν όχι απλώς χαρούμενοι αλλά συνάμα ανακουφισμένοι καθώς γλύτωσαν τις επαναληπτικές εξετάσεις. Βλέπετε αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να δώσουν τη νέα χρονιά και πάλι Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα από ένα σύστημα που διαλύει τις ψυχικές αντοχές των μαθητών, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να μπουν στις σχολές που ήθελαν…

Πρωτιές
Είπαμε όμως, το λάθος ήταν των εξεταστών και του συστήματος. Οι βάσεις έπεσαν και αρκετοί Ναξιώτες βρέθηκαν ανάμεσα στους καλύτερους. Συν Αθηνά και χείρα κίνει λοιπόν, καθώς έως τώρα τα παιδιά της Νάξου είχαν υψηλούς βαθμούς απολυτηρίου αλλά από εδώ και πέρα αφήνουν βαριά κληρονομιά στους… επιγόνους τους ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών για τα επόμενα χρόνια.  Βλέπετε, φέτος είχαμε μαθήτρια που μπαίνει πρώτη σε σχολή και μάλιστα του ΕΜΠ Αθηνών, αλλά και μαθητές που μπαίνουν ως 2οι είτε στην σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, είτε στην Κοινωνιολογία ή το Παιδαγωγικό. Και βέβαια έχουμε και φέτος τη συνέχεια της παράδοσης που θέλει μαθητές από τη Νάξο να εισάγονται στις ιατρικές σχολές. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα φέτος; Ότι μπήκαν στις σχολές όπου υπήρχαν και τα αδέλφια τους ή προτίμησαν να είναι κοντά στο σπίτι τους ή σε μεγάλα αστικά κέντρα ώστε να μειώσουν τα έξοδα. Πλέον, η οικονομική κρίση δεν παίζει ρόλο μόνο στην επιλογή της σχολής αλλά και της έδρας της… 

Έμπρακτη
Και έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με πέντε παιδιά λίγο πριν πάρουν το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης καθώς από την 11η Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εγγραφές στο 1ο εξάμηνο της σχολής όπου πέτυχαν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί είναι οι επιτυχόντες που ήδη έχουν φύγει κυρίως για Βόρεια Ελλάδα, νησιά Βορείου Αιγαίου και Ιόνιο με σκοπό να βρουν κατάλυμα σε προσιτή τιμή ενόψει της φοιτητικής ζωής που ξεκινάει με οράματα και πολύ πολύ όρεξη… Ένας εκ των πρωταγωνιστών της φετινής εξεταστικής περιόδου είναι ο Μανώλης Καραμπίνης, ο οποίος θα ζήσει το φοιτητικό του όνειρο ως φοιτητής Ιατρικής στη Λάρισα. Και όπως μας ανέφερε «Πέρασα  ιατρική, αποτέλεσμα που με ευχαριστεί ιδιαίτερα, καθώς ήταν η πρώτη επιλογή μου. Θα ήθελα να γίνω ένας γιατρός που θα προσφέρει έμπρακτα στο συνάνθρωπό του και όχι κάποιος που προσπαθεί να σώσει το κόσμο χωρίς να λερώσει την άσπρη μπλούζα του. Σκοπός ζωής να θεραπεύω τον πόνο γιατί όταν σώζεις μια ζωή νοιώθεις σαν ήρωας. Ελπίζω ο ενθουσιασμός μου για την ιατρική να μην μπει εμπόδιο στην ανθρωπιά μου». Σχολιάζοντας τη χρονιά που πέρασε μας αναφέρει «Η προετοιμασία  για τις Πανελλαδικές ήταν ιδιαίτερα απαιτητική κυρίως  για τα παιδιά τις θετικής κατεύθυνσης που προσδοκούσαν ιατρικές επιστήμες. Κάθε μέρα έμοιαζε πρόκληση, αν την άφηνες αναξιοποίητη μπορεί να σε γέμιζε «κενά» και να σε οδηγούσε σε αδιεξόδους. Αν όμως την εκμεταλλευόσουν μπορούσε ακόμα και να σου δώσει το πολυπόθητο χρυσό εισιτήριο της σχολής που επιθυμούσες .Τα φροντιστήρια ήταν αρκετά και οι ώρες διαβάσματος από τις 3 έως τις 11 το βράδυ,  ενώ οι μέρες ιδιαίτερα στο τελευταίο μισό του φετινού χρόνου περνούσαν αρκετά γρήγορα .Τότε γεμίζεις με άγχος και φαντάζεσαι εκείνη την στιγμή που πλησιάζει και είναι έτοιμη να σε καθορίσει. Αλλά ,η οργάνωση ,το σωστό πρόγραμμα και η πειθαρχία ήταν και είναι τα κλειδιά της επιτυχίας». Και βέβαια μέσα από μία τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η …επόμενη ημέρα, με τον Καραμπίνη να τονίζει « Οφείλουμε να μην αποποιηθούμε την επαναστατική μας φύση, να έχουμε τις φαρέτρες μας γεμάτες με νέους στόχους και να υφαίνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά κυρίως να προσπαθούμε να τα πραγματοποιήσουν. Επιφορτιζόμαστε την ευθύνη να γκρεμίσουμε ένα αμαρτωλό παρόν που περιέχει οικονομική κρίση, ανεργία και ηθικοπνευματική αποτελμάτωση. Και όπως έλεγε ο Παλαμάς «το γκρέμισμα θέλει νου και καρδιά και χέρι».

Επιλογή
Αφήνουμε τον Καραμπίνη και περνάμε στην Μαρία Βασιλάκη, που πέρασε στην Παιδαγωγική Αθηνών και μας αναφέρει ότι «ήταν η πρώτη μου επιλογή αν και πρέπει να ομολογήσω ότι αποφάσισα την τελευταία στιγμή. Οι γονείς μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα για την επιλογή σχολής και άλλωστε από μικρή μου άρεσε η επαφή και η ενασχόληση με τα παιδιά. Η επιλογή της σχολής πάντως έγινε και με οικονομικά κριτήρια καθώς στην Αθήνα σπουδάζει ήδη η αδελφή μου, Αναστασία, στην Παιδαγωγική, είμαστε δηλαδή συμφοιτητές με τρία χρόνια διαφορά. Στη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων δεν είχα ιδιαίτερο άγχος, είχα την βοήθεια των γονιών και των φροντιστών μου και πλέον κοιτάζω την φοιτητική ζωή που ξεκινάει τις επόμενες εβδομάδες. Η Παιδαγωγική σχολή ξέρω ότι δεν προσφέρει άμεσα επαγγελματική αποκατάσταση, όμως θα προχωρήσω με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή και που ξέρες; Θα γυρίσω κάποια στιγμή στη Νάξο για να δουλέψω».

Φόβος
Ο Γιάννης Φουτάκογλου, μπήκε ως 2ος στην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, σχολή με βαριά κληρονομιά καθώς μπορεί να δώσει διαβατήριο για εξέλιξη μέσα από την οικονομική επιστήμη. Ο νεαρός Φουτάκογλου τονίζει «ήταν από τις πρώτες μου επιλογές από τη στιγμή που μου αρέσουν τα οικονομικά και διάβαζα πάνω στην συγκεκριμένη επιστήμη. Το γεγονός ότι πέρασα ως 2ος οφείλεται κυρίως στο ότι έχει σχέση με τους τρίτεκνους όμως η πτώση των βάσεων ήταν πολύ μεγάλη και έτσι τα μόρια που έπιασα ουσιαστικά δεν πήραν κάποιο bonus λόγω της τριτεκνείας. Ξέρω ότι θα αντιμετωπίσω πρόβλημα όταν τελειώσω τη σχολή με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα, αλλά δεν κρύβω ότι σκέφτομαι την λύση του εξωτερικού κυρίως όσον αφορά το μεταπτυχιακό. Η είσοδος στη συγκεκριμένη σχολή ικανοποίησε και τους γονείς μου ενώ δεν έκρυψα ποτέ την πιθανότητα να έδινα και του χρόνου εάν δεν είχα μπει στην σχολή που ήθελα. Όμως τέλος καλό, όλα καλά και οι περισσότεροι από τους συμμαθητές μου ηρέμησαν καθώς ο φόβος της αποτυχίας λόγω των δύσκολων θεμάτων στις Πανελλαδικές μας είχε καταβάλλει».

Δυσκολία
Η Αρετή Πολυκρέτη μπήκε και αυτή ως 2η στη σχολή Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι κάπως …μαγκωμένη από τη στιγμή που θα προτιμούσε να μπει στο Παιδαγωγικό της Πάτρας ακολουθώντας τα βήματα της μεγαλύτερης αδελφής της Άννα – Μαρίας που είναι κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη. «Είμαι ενθουσιασμένη που μπήκα σε μία τόσο ενδιαφέρουσα σχολή αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι θα ήθελα να είχα μπει σε σχολή της Πάτρας και δη στο Παιδαγωγικό ώστε να είμαι μαζί με την αδελφή μου. Οι καιροί είναι δύσκολοι και μία οικογένεια δεν μπορεί εύκολα να συντηρήσει τρία σπίτια, ένα στη Νάξο, ένα στη Πάτρα κι ένα στη Κρήτη. Ήθελα επαρχία από την αρχή, όμως οι υψηλές βάσεις που είχαν οι σχολές της Πάτρας δεν με βοήθησαν. Όπως και το γεγονός ότι δεν πήρα bonus για το γεγονός ότι προέρχομαι από οικογένεια τρίτεκνων ούτε από το γεγονός ότι έχω αδελφή που σπουδάζει. Και δεν μπορώ να πάρω και μεταγραφή. Όμως, αυτά είναι παρελθόν. Η Κοινωνιολογία είναι μία ενδιαφέρουσα επιστήμη μου άρεσε πολύ όταν ήρθα σε επαφή μαζί της στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεση αποκατάσταση στην αγορά εργασίας μέσω μεταπτυχιακού θα μπορέσω να διεκδικήσω κάτι καλύτερο».

Ανυπομονησία
Τέλος, η Βαγγελίτσα Ψαρρά είναι η 1η μαθήτρια της Νάξου τα τελευταία χρόνια που μπαίνει ως 1η σε σχολή ΑΕΙ και μάλιστα του επιπέδου του ΕΜΠ Αθηνών ήτοι στην Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. «Νιώθω πολύ όμορφα και είμαι αρκετά ευχαριστημένη από το γεγονός ότι πέρασα στην σχολή που αποτελούσε την 1η μου επιλογή. Να πω την αλήθεια ανυπομονώ να ξεκινήσει η σχολή, έχει πολλές επιλογές και βέβαια περιμένω πως και πως την πρακτική εξάσκηση μετά την θεωρεία. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της σχολής έπαιξε ο αδελφός μου Κωνσταντίνος, που είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός και θεωρούνται παραπλήσιες σχολές. Στη διάρκεια των εξετάσεων σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γονείς και οι φροντιστές μου καθώς με στήριξαν στον ψυχολογικό τομέα. Ξέρω που πηγαίνω, η οικοδομή σήμερα περνάει κρίση, όμως είμαι πεπεισμένη ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Και βέβαια με την βοήθεια ενός μεταπτυχιακού τα εφόδια που θα έχω θα είναι αρκετά ώστε να βγω έτοιμη στην αγορά εργασίας»… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΊΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου