Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πανελλήνιες: Πτώση έως και 1000 μόρια



Προς τους χαμηλότερους βαθμούς της τελευταίας δεκαετίας βαδίζουμε λίγο πριν την ολοκλήρωση των μηχανογραφικών

Μπαίνουμε στη δεύτερη εβδομάδα συμπλήρωσης και κατάθεσης των μηχανογραφικών από τους υποψήφιους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθότι η καταλυτική ημερομηνία είναι η 12η Ιουλίου και με την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων όσον αφορά τα ειδικά μαθήματα υπάρχει πλέον μία πιο σαφής εικόνα όσον αφορά τις βάσεις για τα ΑΕΙ τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. 
Και οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι : με 18 είσαι στους πολιτικούς μηχανικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 18,8 στη Νομική Αθηνών, 16 στο Φυσικό και περίπου 19 στην Ιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών (!!) Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά έχουμε τους χαμηλότερους βαθμούς που απαιτήθηκαν για την είσοδο στις πιο περιζήτητες πύλες της ανώτατης εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το Μετσόβιο σκαρφάλωσε στο 19 και η Ιατρική κάλπαζε ασυγκράτητη προς το 19,5. Αυτό αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο οποίος σημειώνει σε δημοσίευμά του, ότι σύμφωνα με την αναλυτική επεξεργασία των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνάρτηση με τις αυξομειώσεις των εισακτέων που αποφασίστηκαν υπό τη σκιά της "Αθήνας", ο βαθμός εισαγωγής για τους Μηχανικούς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα πέσει στο 18,6, ενώ για το Φαρμακευτικό της Αθήνας στο 18.

Διακύμανση
Ο μοναδικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων που παραμένει άγνωστος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων.  Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις θέσεις στις σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών των παιδιών τους μακριά από την οικογενειακή εστία. Μοναδική διέξοδος για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις είναι οι μετεγγραφές που επανήλθαν εκτάκτως τη χρονιά που πέρασε. Πως όμως θα κινηθούν οι βάσεις ανάλογα με τα πεδία;
1ο Πεδίο: Περίπου 100 μόρια κάτω οι Νομικές. Οι δύο Νομικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πέφτουν κατά περίπου 100 μόρια η καθεμία, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Κομοτηνής εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την περσινή βάση εισαγωγής. Έως και 200 μόρια αναμένεται να πέσει η βάση στο Φιλολογικό Αθηνών. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τα Φιλολογικά της περιφέρειας.
2ο Πεδίο και 4ο Πεδίο: Μεγάλη ζημιά από τα μαθηματικά. Η μεγαλύτερη ζημιά στα δύο αυτά πεδία έγινε από τα μαθηματικά και όχι από τη φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης στην οποία παρά το θόρυβο που ξέσπασε για ορισμένες επιλογές των θεματοδοτών, οι υποψήφιοι απέδωσαν περίπου όσο πέρυσι. Το έδαφος για την πτώση των βάσεων στις Φυσικομαθηματικές του 2ου και τα Πολυτεχνεία του 4ου επιστημονικού πεδίου είχε προετοιμάσει η αύξηση των θέσεων στα αντίστοιχα τμήματα.
3ο Πεδίο: Το Βατερλό των αριστούχων. Στο 3ο πεδίο δραματική είναι η μείωση των αριστούχων. Μόλις το 1,67% της θετικής κατεύθυνσης που πολιορκεί τις ιατρικές συγκέντρωσε γενικό βαθμό πρόσβασης από 19 έως 20. Η χαμηλότερη ιατρική, αυτή της Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα πέσει στα 18.300 μόρια από 18.500 πέρυσι.
5ο Πεδίο: Παταγώδης αποτυχία. Καμία από τις περσινές βάσεις δε θα μείνει όρθια σε αυτό το πεδίο καθώς η αποτυχία ήταν εδώ παταγώδης. Οι υποψήφιοι δεν έγραψαν καλά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας με αποτέλεσμα να πέσει στο μισό το ποσοστό των αριστούχων στις ΑΟΘ. Μάλιστα, η πρόβλεψη για το Οικονομικό του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι για πρώτη φορά κάτω από 15.000 μόρια, ενώ κατρακυλά κοντά στο 17,5 η βάση εισαγωγής στο Χρηματοοικονομικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου