Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Με το βλέμμα στραμμένο στον Μάιο του 2014… / Δημοτικός Εκλογές… / Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΑ «ΔΩΣΟΥΝ» ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Μπήκε ο Ιούλιος και για τα καλά το καλοκαίρι! Ένας από τους πιο όμορφους μήνες του χρόνου είναι εδώ!  Ζέστη, θάλασσα, όμορφες νύχτες! Δεν θα μας κάνει να χαλάσουμε τις συνήθειες μας η φοβερή και τρομερή τρόικα! …Και οι συνήθειές μας αυτές (συζητήσεις / διεργασίες),  όταν «ακουμπούν» σε μήνα, (Ιούλιο) που για να παραδώσει σε μήνα προεκλογικό (Απρίλιο) σκυτάλη, δεν θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από 8 μήνες, ενίοτε, είναι και… προεκλογικές.
Γνωστόν είναι – εδώ και μερικές εβδομάδες - ότι, στην διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην ώρα τους κατέληξαν, οι ηγεσίες των δύο από τα τρία κόμματα της κυβερνήσεως. Αποφάσισαν να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου 2014 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τα δύο κόμματα οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση: Λόγος, πρώτος: 

 Η απόφαση για παράταση των εκλογών θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να «σηκώσει» το θέμα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι φοβούνται μία εκλογική αναμέτρηση. Λόγος, δεύτερος: Μπορεί να ικανοποιούσε ένα τμήμα των δημάρχων κυρίως της ΝΔ που επιθυμούν την παράταση της θητείας αλλά θα δημιουργούσε έντονη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικά στελέχη ΝΔ και ΔΗΜ.ΑΡ. που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Λόγος τρίτος: Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών η δυσαρέσκεια των πολιτών θα εκφραστεί κυρίως στην κάλπη για την ευρωβουλή με αποτέλεσμα να την «γλυτώσουν» οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων, που θα επιδιωχθεί να είναι κοινοί σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιφέρειες και μεγάλους δήμους.
Η παραπάνω καθοριστική για το μέλλον και του δικού μας του τόπου εξέλιξη, το παραπάνω γεγονός, κατά το κοινώς λεγόμενο, άνοιξε την όρεξη «κάποιων», οι οποίοι έχουν φροντίσει ήδη να βγουν στην (αυτοδιοικητική, προεκλογική) «σέντρα»!  
 
Το σχήμα που «χτίζεται»… /  Οι Ενεργοί Πολίτες…
Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι, ένα σχήμα το οποίο «χτίζεται» ετούτες τις ημέρες, και το οποίο αναμένεται να είναι μια σύμπραξη προσώπων από διάφορους πολιτικούς χώρους, με την υποστήριξη δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου χώρου της αγοράς, θα «σκάσει μύτη», πριν μας «πιάσει» για τα καλά το φθινόπωρο. Το σχήμα αυτό, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα καθορίσει εντός των επομένων εβδομάδων, και, πάντως, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου, την ιδεολογική του ταυτότητα για τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Προηγουμένως θα έχει επεξεργαστεί τις διάφορες προτάσεις, που τώρα μπαίνουν στο τραπέζι της «προεκλογικής διαβουλεύσεως». Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι, του εν λόγω σχήματος θα ηγηθεί «πρόσωπο ευρείας αποδοχής», που θα αποτελέσει έκπληξη. Πιθανολογείται δε, το «πρόσωπο» για το οποίο γίνεται λόγος, να είναι η «αιχμή του δόρατος», που με την στήριξη παλαιών και νέων αυτοδιοικητικών παραγόντων, θα επιδιώξει ριζική αλλαγή στην διακυβέρνηση του ημετέρου δήμου.
Στα προεκλογικά «πηγαδάκια» που οι ζεστές βραδιές του Ιουλίου, «γεννούν», κουβέντα πολλή γίνεται, για τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν στην δημιουργία του εν λόγω σχήματος, οι Ενεργοί Πολίτες.
Στα αξιοσημείωτα της προεκλογικής κουβέντας, εκ μέρους και των Ενεργών Πολιτών, που γίνεται εδώ και όχι μικρό χρονικό διάστημα, το γεγονός ότι, ανακοινώσεις, όπως η παρακάτω, (που έρχεται από το μακρινό καλοκαίρι του 2010) έπεσε σε ένα… τραπέζι επάνω, προ ημερών. Σύμφωνα με αυτήν, «Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου, μετά την κατάθεση της ανοικτής πρόσκλησης προς τους υποψηφίους δημάρχους για τη σύσταση Ενιαίου Ψηφοδελτίου, προχώρησε σε επιμέρους συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους (κ. Γρυλλάκη, κ. Μαράκη, κ. Μαργαρίτη) και με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια η συντονιστική ομάδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νάξου πραγματοποίησε δύο κοινές συναντήσεις με όλες τις παραπάνω πλευρές, πλην του κ. Μαράκη, ο οποίος εξαρχής αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο συμπόρευσης σε ένα Ενιαίο Δημοτικό Ψηφοδέλτιο.
Στις κοινές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία της πρωτοβουλίας των..... Ενεργών Πολιτών, αφού για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ετερόκλητες πλευρές και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού μας, εκφράστηκε η κοινή αγωνία όλων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί μας και η κοινή επιδίωξη όλων να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά ενώ τα σημεία διαφωνίας είναι ελάχιστα, αφού τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις συγκεκριμένες.
Στην τελευταία συνάντηση εξουσιοδοτήθηκαν οι Ενεργοί Πολίτες να συνεχίσουν την αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής, το οποίο θα αποτελεί συνδετικό κρίκο, θα συσπειρώνει όλες τις πλευρές και θα δεσμεύεται για την εφαρμογή του προγράμματος που θα καταρτιστεί από κοινού. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προεκλογική τους προετοιμασία μέχρι τη συζήτηση για το πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Επειδή η πρότασή μας συνεχίζει να έχει ευρεία αποδοχή στην κοινωνία μας κι επειδή το διακύβευμα για τον τόπο μας είναι τεράστιο, θα συνεχίσουμε ως το τέλος την προσπάθειά μας για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου συνδυασμού νίκης ή ακόμη και για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού ψηφοδελτίου.» 
Οι «προπομποί» των γεγονότων, που παραπάνω περιγράψαμε, «δεν θέλουν, προς το παρών, να ανοίξουν περισσότερο τα χαρτιά τους», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

«Ο Δήμος του Μέλλοντος»
Με την ευκαιρία, ας αναφερθεί ότι, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της κεντρικής Ενώσεως δήμων, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, 30 και 31 Μαΐου 2013, ο αναδομηθείς υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε, αναφερόμενος στα κύρια χαρακτηριστικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον «Δήμο του Μέλλοντος», υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι πια σαφή. Είπε:
Ο Δήμος του Μέλλοντος είναι ο οικονομικά αυτοτελής Δήμος, αυτός δηλαδή που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Ο Δήμος που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εξορθολογισμού των δαπανών, χρησιμοποιεί ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εφαρμόζει καινοτόμες αναπτυξιακές πολιτικές αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, στηρίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικά του δίκτυα και εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της επικουρικότητας, μεταφέροντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες τις αποφάσεις.
Ξέρω ότι η αποστολή που έχουμε δεν είναι εύκολη. Έχουμε όμως υποχρέωση να πετύχουμε, διότι η επιτυχία της Αυτοδιοίκησης θα είναι το πιο στέρεο θεμέλιο για τη στήριξη της κοινωνίας, την ανασύνταξη της εθνικής οικονομίας και την ανάκαμψη της Ελλάδας. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου