Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Μαργαρίτα Χωριανοπούλου: «Ανυπομονώ να ζήσω την φοιτητική ζωή»Η Μαργαρίτα Χωριανοπούλου, η καλύτερη στη Νάξο όσον αφορά την Έκθεση, την Λογοτεχνία και τα Αρχαία Ελληνικά ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Κέρκυρα και το τμήμα μεταφραστών – διερμηνέων – Τι λέει για τις εξετάσεις, το ρόλο των φροντιστών και την Γ’ Λυκείου που μοιάζει περισσότερο με «προθάλαμο για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο»


Το βασικό της προσόν είναι το χαμόγελό της. Κυριαρχεί στο πρόσωπό της και σε κερδίζει με το καλημέρα της συζήτησης. Στα 18 της χρόνια έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της και βέβαια είναι έτοιμη να κάνει πραγματικότητα κάθε επιθυμία της. Η Μαργαρίτα Χωριανοπούλου μπορεί να μην είχε στο βαθμό απολυτηρίου της άνω του 19 αλλά είχε την ευτυχία να έχει μερικούς από τους κορυφαίους βαθμούς όσον αφορά τα γραπτά στις Πανελλαδικές εξετάσεις. 19,2 στην Έκθεση (ο μεγαλύτερος βαθμός στη Νάξο), 18,6 στη Λογοτεχνία (ο μεγαλύτερος στη Νάξο), 16,8 στα Αρχαία Ελληνικά (ο 2ος καλύτερος βαθμός στη Νάξο) ενώ και στα άλλα τρία μαθήματα δεν τα πήγε… άσχημα: 17,7 στην Ιστορία, 19 στην Βιολογία και 19,2 στα Λατινικά. Η σούμα; Κάτι περισσότερο από 18.500 μόρια (για την ακρίβεια 18.583) που την φέρνουν στην σχολή που έχει επιλέξει να συνεχίσει την ακαδημαϊκή της μόρφωση: Τμήμα ξένων γλωσσών μετάφρασης και Διερμηνείας. Ακούγεται αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Και το καλύτερο; Η έδρα στην Κέρκυρα, στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, στο Ιόνιο….

Σκούρα
Βέβαια για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τους βαθμούς της θα πρέπει να περιμένουμε (όπως η ίδια και η οικογένειά της) τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έδωσε στα ειδικά μαθήματα και δη σε Αγγλικά και Γαλλικά. «έδωσα στην Αθήνα στις 15 και 20 Ιουνίου. Αναμένω ότι θα έχω καλούς βαθμούς καθώς τα λάθη που έκανα ήταν λίγα» δηλώνει η Μαργαρίτα Χωριανοπούλου που μας αναφέρει ότι «τα μαθήματα που έδωσα δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, χρειάζονταν όμως καλό διάβασμα. Αυτό που ήταν δύσκολο ήταν το μάθημα στα Αρχαία Ελληνικά και δη το άγνωστο κείμενο. Εκεί τα βρήκαμε σκούρα όσον αφορά την μετάφραση γιατί ήταν από τα πιο δύσκολα κείμενα που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια». Είναι χαρακτηριστικό ότι για το επίμαχο κείμενο του Θουκυδίδη υπήρξε καταγγελία από φιλόλογο που μιλάει για λάθη που έγιναν από την Επιτροπή και τα οποία καθιστούν αδύνατη τη την κατανόηση του κειμένου και κατ’ επέκταση την απόδοση της μετάφρασής του.

Υπερεκτίμηση
Πως όμως αντέδρασε στη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων; «πρέπει να ομολογήσω ότι είχα λιγότερο άγχος απ΄ ότι περίμενα. Ίσως το όλο ζήτημα των εξετάσεων να είναι υπερεκτιμημένο. Έχω ακούσει τόσα πολλά πράγματα για τις εξετάσεις, για ότι συμβαίνει, για ακραίες αντιδράσεις μαθητών που θεωρώ ότι μάλλον είναι παραφουσκωμένα και τίποτα περισσότερο». Πως όμως κρίνει το σύστημα των εξετάσεων έχοντας περάσει μέσα απ’ αυτό; «Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, μία διαδικασία άκρως αγχωτική για το σύνολο των παιδιών που δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά την πραγματική μάθηση των παιδιών, Ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κάποια στιγμή το παράδειγμα των ξένων, όπου οι μαθητές μπαίνουν στη Πανεπιστημιακή σχολή της αρεσκείας τους και μέσα από εξετάσεις κάθε μορφής, οι καλύτεροι φτάνουν στο απολυτήριο και την έξοδο στην αγορά εργασίας».

Προθάλαμος
Ποια είναι η άποψή της για την 3η Λυκείου και τον τρόπο που προετοιμάζονται τα παιδιά για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; «Γ’ Λυκείου; Δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον προθάλαμο για την εισαγωγή μας στο Πανεπιστήμιο. Έτσι είχα ακούσει και τελικά αυτό διαπίστωσα και εγώ την τελευταία χρόνια. Ενδεχομένως θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση όλο το σύστημα που έχει σχέση με το σχολείο και την διδασκαλία των μαθημάτων. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή, όλο το σύστημα εξυπηρετεί μόνο μία κατεύθυνση, αυτή των εξετάσεων. Ίσως θα πρέπει να αποκτήσει μία ευρύτερη δομή και να δώσει το δικαίωμα στην πραγματική παιδεία των μαθητών με την εισαγωγή μαθημάτων γενικής γνώσης αλλά και μαθήματα που έχουν σχέση με τη τέχνη».

Κριτήριο
Γιατί όμως επέλεξε μία σχολή που μοιάζει να είναι διαφορετική από τις άλλες; «από μικρή μου άρεσαν οι ξένες γλώσσες και ήθελα να γίνω καθηγήτρια Αγγλικών ενώ εναλλακτική λύση ήταν να γίνω ψυχολόγος. Τελικά, κατέληξα στην επιλογή της συγκεκριμένης σχολής καθότι έχει και καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Στην εποχή που ζούμε η επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτή που κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιλογή σχολής». Είχε κάποια πίεση από την οικογένειά της όσον αφορά την συγκεκριμένη επιλογή σχολής; «να πω την αλήθεια προτιμούσαν την Νομική σχολή λόγω της πληθώρας επιλογών όσον αφορά το τέλος των σπουδών. Όμως, τους είχαν προετοιμάσει και έτσι δεν έφεραν αντίρρηση για την απόφασή μου».

Φροντιστήριο
Ποιος όμως είναι ο ρόλος του φροντιστηρίου και πόσο χρόνο ξόδεψε για να κερδίσει μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; «Από τη Β’ Λυκείου ξεκίνησα να κάνω εντατικά μαθήματα ενώ από το περασμένο καλοκαίρι έκανα μαθήματα και στην Ιστορία, Κείμενα, Λογοτεχνία και Βιολογία. Κάτι περισσότερο από 10 ώρες την εβδομάδα είχα φροντιστήριο και οφείλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου, τον κ. Αντώνη Χερουβείμ και Γιάννη Παπακωνσταντή για την βοήθεια που μου πρόσφεραν όλο αυτό το χρόνο». Ποια η βοήθεια που προσφέρει το φροντιστήριο; «Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε καθέναν από τους μαθητές, κάτι που δεν είναι εύκολο στο σχολείο όπου οι μαθητές είναι πολύ περισσότεροι. Επίσης τα διαγωνίσματα είναι προσεγμένα, όπως και οι σημειώσεις και οι ασκήσεις που κάνουν είναι πιο κοντά στην ύλη των εξετάσεων, σε σχέση με τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο. Και βέβαια η ψυχολογική υποστήριξη που είχα από τους φροντιστές μου ήταν ιδιαίτερα σημαντική ώστε να είμαι σε θέση να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων». Αλήθεια πως την βλέπουν οι καθηγητές της; Ζητήσαμε την άποψη του φροντιστή της Αντώνη Χερουβείμ, ο οποίος μας δήλωσε «Είναι ένα παιδί με ιδιαίτερη ευφυΐα. Είναι δυναμικό και μέσα σε όλα. Δουλεύει σκληρά και του άξιζε η βαθμολογία που είχε αλλά και η σχολή στην οποία εισάγετε. Και βέβαια είναι ένα παιδί με πολύ σωστή αγωγή από το σπίτι του».

Υπολογιστής
Ποιες είναι οι θυσίες που έχει κάνει και ποιος ο ρόλος της οικογένειάς της; «Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι είχαν μειωθεί οι έξοδοι, οι βόλτες και βέβαια ο υπολογιστής. Λιγότερη ώρα απασχόλησης μαζί του. Όμως, στην πενθήμερη πήγα. Δεν υπήρχε η περίπτωση να την χάσω αυτή την εκδρομή με τίποτα». Όσο για την οικογένειά της; «Με στήριξε σημαντικά σε όλες τις αποφάσεις μου. Και δεν μιλάμε μόνο για την οικονομική στήριξη αλλά και την ψυχολογική. Χάρηκαν ιδιαίτερα όταν έγιναν γνωστοί οι βαθμοί μου και όπως ανέφερα τους είχα προετοιμάσει όσον αφορά την επιλογή της σχολής μου και με στήριξαν με χαρά στην κίνηση αυτή». Και μια που ανέφερε την λέξη «υπολογιστής» ποια είναι αλήθεια η σχέση της μαζί του; « Το χειμώνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος καθώς αποτελεί την ιδανική παρέα στον λίγο χρόνο ξεκούρασης. Όμως, το καλοκαίρι η χρήση του είναι ελάχιστη. Μέσα από το διαδίκτυο παίρνω τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ και το Facebook αποτελεί συνήθεια που όμως το καλοκαίρι εξαφανίζεται γιατί προτιμώ να βλέπω τους φίλους μου από κοντά και όχι μέσα από μία κάμερα ή έναν υπολογιστή».

Κέρκυρα
Πως βλέπει όμως τον εαυτό της ως φοιτήτρια; «Ανυπομονώ. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει αυτό που νιώθω. Βέβαια, δεν ξέρω πως είναι ή τι θα συναντήσω αλλά γνωρίζω ότι η φοιτητική ζωή αποτελεί τα καλύτερα χρόνια μας. Και έτσι περιμένω πως και πως. Τον Σεπτέμβριο θα πάμε με την μητέρα μου στην Κέρκυρα όπου θα βρεθώ σε ένα κοσμοπολίτικο νησί που σίγουρα έχει πολλές διαφορές με την Νάξο. Η σχολή μου θα μου δώσει τη δυνατότητα να ταξιδέψω στο εξωτερικό καθώς είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση ενός εξαμήνου σε πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδας ενώ μέσα από τη δουλειά θα μπορέσω ακόμη και να ασχοληθώ με το διπλωματικό σώμα. Άρα νέες εμπειρίες και καταστάσεις πρωτόγνωρες. Όπως και η δυνατότητα να δουλέψω σε κάποιον εκδοτικό οίκο όπου θα στελεχώσω το τμήμα των μεταφράσεων. Ίσως να είναι και το παράθυρο για να γυρίσω στην Νάξο και να δουλέψω από απόσταση. Θα ήθελα να γυρίσω στη Νάξο, όμως η πρώτη… ανάγνωση μάλλον το αποκλείει αυτό για την ώρα». 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

3 σχόλια:

 1. Ψάχνετε για ένα επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό, δάνεια αυτοκινήτων, φοιτητικά δάνεια, τα δάνεια σταθεροποίησης, ακάλυπτων δανείων, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, κλπ .. Ή αρνήθηκε ένα δάνειο από μια τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό διαμόρφωση, ή και περισσότερες αποφάσεις και τους λόγους. Μπορείτε πιστώσει! Είμαι ένα Επίσκοπο, ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα, τα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες σε ένα χαμηλές και προσιτές επιτόκιο 2%. Ενδιαφερόμενος? Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε ένα δάνειο για να συνεχίσει τη μεταφορά εντός 48 ωρών. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Email paulloanoffer20@gmail.com Σας ευχαριστώ και ο Θεός να σας ευλογεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πάρτε 2% νόμιμο δάνειο για
    για επαγγελματικούς σκοπούς, για την ανακαίνιση του σπιτιού και για την πληρωμή ιατρικών λογαριασμών επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρειάζεστε 2% αξιόπιστο δάνειο για
    τις επιχειρηματικές επενδύσεις, την ανακαίνιση του σπιτιού και την πληρωμή ιατρικών λογαριασμών επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή