Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Εντός των επομένων ωρών, "φεύγει" το περίπτερο της παραλίας Νάξου

Δρομολογούνται οι εξελίξεις που αφορούν στο ξήλωμα του περιπτέρου το ποίο από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50 είναι εγκαταστημένο στην κεντρική πλατεία της Χώρας – στον παραλιακό δρόμο (πρώην πλατεία Δημαρχείου). Είναι θέμα ωρών, το ξήλωμά του. Σήμερα, αύριο, ΤΕ-ΛΕΙ-Ω-ΝΕΙ το περίπτερο. Αποτελεί αυτό το τελευταίο πολιτική βούληση της νυν διοικήσεως του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, του ιδίου του δημάρχου κ. Μαργαρίτη. Διατείνονται οι του ημετέρου δήμου ότι, δεν τους καλύπτει ο νόμος στην περίπτωση που «κρατήσουν» το περίπτερο στην συγκεκριμένη (εικονιζόμενη) θέση…
Γι’ αυτό και είναι πεπεισμένοι ότι κάνουν το σωστό. 


Για το μέχρι τα χτες αφεντικό του περιπτέρου, καθώς και για τον πολύ τον κόσμο της Χώρας, «το περίπτερο, θα είναι άδικο να φύγει από εκεί και να στερηθεί τη δυνατότητα ένας συντοπίτης μας να δουλέψει για την οικογένειά του». Όλοι, πλην ολίγων, στην παραλία της Χώρας κάνουν αυτή τη δήλωση, αφού, εκτός των άλλων, γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας Βασίλη Βιλαντώνη.
Γνωστόν είναι ότι από πέρσι τέτοια εποχή, η εισαγγελική αρχή είχε ζητήσει από τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και από τον ίδιο τον δήμαρχο την απομάκρυνσή του περιπτέρου. Ο χρόνος όμως «κύλησε»… Πέρασαν μερικοί μήνες, για να έρθει προ καιρού ο ημέτερος δήμος και να βάλει «λουκέτο» στο περίπτερο.  
Προ ημερών, το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Νάξου, υπό την προεδρία του Γιάννη Μαμουζέλου έλαβε την κατά πλειονοψηφία απόφαση, σύμφωνα με την οποία το περίπτερο πρέπει να μείνει στην  θέση του. Η απόφαση αυτή σε καμία των περιπτώσεων δεν ικανοποίησε τον δήμαρχο Νάξου κ. Μαργαρίτη. Κάτι που… προ πολλού γνώριζε (;) ο κ. Μαμουζέλος.
Το θέμα είναι ότι ετούτη την εποχή, που για πολλά ο κόσμος στο νησί έχει να διαμαρτύρεται (π.χ. κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.λπ.) η «υπόθεση περίπτερο παραλίας», μοιραία, λαμβάνει διαστάσεις τέτοιες που αγγίζουν την υπερβολή.
Τα ερωτήματα, θα λέγαμε, τα εύλογα που τούτες τις ημέρες… εγείρονται, πολλά. Μερικά εξ αυτών, και/τα εξής:
-Ο Νόμος που εφαρμόζεται στην περίπτωση του εν λόγω περιπτέρου, γιατί δεν εφαρμόζεται σε όλη την χερσαία ζώνη;
-Γιατί μπροστά στα στραβά τα ανάποδα και τα «παράνομα» της παραλίας, αλληθωρίζουμε;
-Αν παρ’ ελπίδα, με αφορμή και αιτία, το ξήλωμα του περιπτέρου, «ψαχτούν» σε… κανάλια τηλεοπτικά των Αθηνών, προκειμένου να καταγγείλουν πράγματα και καταστάσεις στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, τί θα γίνει μεσοκαλόκαιρα στο νησί (μας);
-Γιατί, μήνα Ιούλιος, πάμε να ανοίξουμε τον «ασκό του Αιόλου;»
-Η «θέση» περιπτέρου υφίσταται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, για μελλοντική χρήση;
-Το υπάρχον υφιστάμενο / συγκεκριμένο περίπτερο πρέπει να μετακινηθεί;
-Τελικώς, ποια είναι η απόφαση που έλαβε το δ.σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου; Είναι, μήπως, αίολη η απόφαση αυτή;
-Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου Γιάννης Μαμουζέλος, ως προς την παρουσία περιπτέρου στην κεντρική πλατεία τού παλαιού Δημαρχείου, αλλά και ως προς την θέση του συγκεκριμένου περιπτέρου, ποια είναι τελικά; Και, ποια είναι η θέση του διοικητικού συμβουλίου του «ταμείου»; Η περί παραμονής απόφαση, στην προκειμένη περίπτωση, με βάση και την τελευταία εξέλιξη που δρομολογείται, οπωσδήποτε και πρέπει να αποσαφηνιστεί / διευκρινιστεί.
-Δέχεται πιέσεις και από ποιους ο δήμαρχος, προκειμένου να «φύγει» το περίπτερο από την παραλία;
Στο σημείο αυτό, αποκαλύπτουμε, χαρακτηριστικό απόσπασμα από την 30 Νοεμβρίου 2012, και με αρ. πρωτ. 45256, εγκύκλιο που αφορά στον Ν. 4093/2012, του Υπουργείου Εσωτερικών (Δ/νση Οικονομικών Ο.Τ.Α. – Τμήμα Περιουσίας).
Η σχετική εγκύκλιος «έφυγε» τότε προς όλες τις ανά την χώρα Αποκεντρωμένες Διοικήσεις…
«Β1«Εκμετάλλευση Περιπτέρων
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται οι θέσεις των περιπτέρων και αποτυπώνονται σε σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα αρμόζουσας κλίμακας, στα οποία απεικονίζεται και ο κοινόχρηστος περιβάλλον χώρος. Για τη έκδοση της σχετικής απόφασης, απαιτούνται σωρευτικά γνώμη του συμβουλίου της οικείας δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και γνώμη της οικείας αστυνομικής αρχής. Ο χρόνος παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη. Σύζυγος και ενήλικα τέκνα που καθίστανται κληρονόμοι των ανωτέρω προσώπων, κατά το διάστημα αυτό υπεισέρχονται αυτοδίκαια στο ανωτέρω δικαίωμα, εφόσον δηλώσουν την επιθυμία τους στην αρμόδια αρχή».
Η παραπάνω εγκύκλιος, ως ακροτελεύτια παρατήρηση, έχει την ακόλουθη: «Τέλος, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο μας με νέα εγκύκλιο, η οποία θα συνταχτεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρόκειται να παράσχει αναλυτικότερες οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν το συγκεκριμένο θέμα».
-Υποστηρίζεται από ανθρώπους του ημετέρου δήμου ότι, η τελευταία αυτή επισήμανση, πρέπει να προβληματίσει εντονότατα τον πρόεδρο του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου κ. Μαμουζέλο, καθώς, η απόφαση που, προ ημερών, ελήφθη, ελήφθη την ώρα που «αναλυτικότερες οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν το συγκεκριμένο θέμα» (ποτέ) δεν υπήρξαν.... 
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου