Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Κοσμοπλημμύρα στην Χώρα Νάξου! Τιμήθηκε, μεγαλοπρεπώς, ο Άγιος της Νάξου, Νικόδημος ο Αγιορείτης!

Κατά τον επίσκοπο της ιεράς μητροπόλεως Παροναξίας κ. Καλλίνικο, «η Αγιοτόκος Νάξος, εόρτασε και πάλι με λαμπρότητα την μνήμη του μεγάλου τέκνου, του Σοφού και Οικουμενικού Διδασκάλου της Εκκλησίας, του κορυφαίου των λογίων Μοναχών και ακαταπονήτου Εκκλησιαστικού Συγγραφέως Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις καθιερωμένες λατρευτικές συνάξεις του διημέρου 13 και 14 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν και άλλες λατρευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες προβλήθηκε η μεγάλη προσωπικότητα τού συμπατριώτη μας Αγίου και η διαχρονική προσφορά Του στην Ορθόδοξη πνευματικότητα και στην διαμόρφωση της Ελληνοχριστιανικής ιδιοπροσωπίας μας».




Ο συγγραφέας τού Πηδαλίου» της Εκκλησίας, που εργάστηκε ως γραμματέας τής Μητροπόλεως Παροναξίας!

O Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης υπήρξε από τις σημαντικότερες ασκητικές μορφές της σύγχρονης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος Καλλιβούρτζης.
Η συνεισφορά του υπήρξε πολύπλευρη και αφορούσε ποιμαντικό και συγγραφικό έργο, ενώ είναι και ο συγγραφέας του Πηδαλίου, της Φιλοκαλίας και του Ευεργετινού.
Γεννήθηκε στο νησί μας, στην Χώρα, το 1749.
Ο πατέρας του λεγόταν Αντώνιος και η μητέρα του Αναστασία. Από μικρός γαλουχήθηκε με χριστιανική ανατροφή από τους γονείς του.
Ακολούθησε σπουδές και αποφοίτησε αρχικά από την σχολή του Αγίου Γεωργίου στην Νάξο όπου είχε διδάσκαλο τον αδελφό του Κοσμά του Αιτωλού αρχιμανδρίτη Χρύσανθο.
Εν συνεχεία αναχώρησε για ανώτερες σπουδές στην Σμύρνη. Εκεί σπούδασε στην Ευαγγελική σχολή της Σμύρνης, για πέντε έτη. Διέπρεψε μάλιστα τόσο στη σχολή αυτή ώστε ο Ιερόθεος Σμύρνης τον ήθελε για μελλοντικό διευθυντή της σχολής του. Η μόρφωσή που έλαβε στη Σμύρνη εκτός από τη θεολογική επιστήμη περιελάμβανε και άλλες γνώσεις όπως φιλοσοφικές, οικονομικές, ιατρικές, αστρονομικές και στρατιωτικές.
Το 1770, αφού αποφοίτησε από την Σχολή, επέστρεψε στην Νάξο και για μια πενταετία περίπου εργάστηκε ως Γραμματέας της Μητροπόλεως Παροναξίας υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Παροναξίας Ανθίμου του Γ΄ (1742-1779).
Ο Νικόδημος ήταν λάτρης της μοναστικής πολιτείας. Αυτή η επιθυμία του, γιγάντωσε με τη γνωριμία με μοναχούς του Αγίου Όρους και με άλλες προσωπικότητες, όπως είναι ο Άγιος Μακάριος Νοταράς, επίσκοπος Κορίνθου.
Το 1775 εγκαταστάθηκε στην Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους. Εκεί εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος.


Μέγα το πλήθος, στην λιτανεία της Εικόνας τού Ναξίου Αγίου

Κορυφώθηκαν το βράδυ της προηγουμένης Κυριακής οι εορταστικές – λατρευτικές συνάξεις οι αφιερωμένες στην μνήμη του Ναξίου Αγίου, Νικοδήμου του Αγιορείτου, στο πλαίσιο των θρησκευτικών – εορταστικών εκδηλώσεων «Νικοδήμεια 2013». Οι εν λόγω εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, θυμίζουμε…
Κατά την διάρκεια των «Νικοδημείων» (7-14 Ιουλίου) πραγματοποιήθηκαν καθημερινές εκπομπές από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ημετέρας μητροπόλεως (92,3 FM) με κεντρικό θέμα την ζωή και το έργο του μεγάλου Αγίου μας, σε συνδυασμό με σχετικούς εκκλησιαστικούς ύμνους (παράκλησις του Αγίου, Θεοτοκάριον κ.λπ.)
Αξιοπρόσεκτος αριθμός ιερέων, από διάφορες Μητροπόλεις τής χώρας, έδωσαν το παρών και στα φετινά «Νικοδήμεια», προσδίδοντας μεγαλοπρέπεια στην μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή του νησιού. Αλλά και ο λαός της Νάξου έκανε αισθητή την παρουσία – συμμετοχή του στις εκδηλώσεις. Στα αξιοπρόσεκτα της μεγάλης τοπικής εορτής, το γεγονός ότι και εκατοντάδες ημεδαποί που βρίσκονταν στο νησί μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, πήραν μέρος στον μεγαλοπρεπή εορτασμό.
Το Σάββατο, 13.7.13, στις 17:45, έγινε η υποδοχή των Τιμίων Λειψάνων του Προφήτη, Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη,  και ακολούθησε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, συμπαραστατούμενου από τους Μητροπολίτες Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριου, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου.
Ανήμερα της γιορτής (Κυριακή 14 Ιουλίου), οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων από την παραλιακή οδό της Χώρας Νάξου προς τον Μητροπολιτικό Ναό.
Τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη του Ναξίου Αγίου, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες: Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμος, Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και βεβαίως ο Παροναξίας κ. Καλλίνικος.
Το «παρών» στις εκδηλώσεις, μεταξύ των άλλων, εκλεγμένων μας, έδωσαν: Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, οι αντιδήμαρχοι κ. Πρωτονοτάριος, Λιανός, Πολυκρέτης, Μανιός, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Θεόφιλος, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πολιτευτές της Ν.Δ. στις Κυκλάδες, Γιώργος Βακόνδιος και Κατερίνα Μονογιού, εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της Νάξου κ.ά.
Η ομιλία του Επισκόπου Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριου στην κεντρική πλατεία της παραλίας, όπου εψάλη και η παράκληση της Παναγίας, συγκλονιστική.
Αισθητή έκανε την παρουσία της, η μπάντα του δήμου συνόδεψε την πομπή όπως και ο σύλλογος φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης Νάξου «Ο Άγιος Νικόδημος». Καταχειροκροτήθηκαν όλα της μέλη της… Αλλά και το Ναυτικό Παρατηρητήριο, δια των ενστόλων ανδρών του συνέδραμε τις προσπάθειες της Ι.Μ.Παροναξίας σε ό,τι έχει να κάνει με το άρτιο και μεγαλοπρεπές των θρησκευτικών – λατρευτικών εκδηλώσεων. Όπως και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου. Οι άνδρες τόσο του «Παρατηρητηρίου» όσο και αυτοί της «Πυροσβεστικής» κράτησαν στα χέρια τους την πάνσεπτη Εικόνα τού Ναξίου Αγίου…
Εντυπωσιακά ομολογουμένως τα βεγγαλικά που έκαναν την νύχτα μέρα, προχθές βράδυ, στην Χώρα! Βεγγαλικά, για τα οποία φρόντισε ο ημέτερος δήμος.     
γιαννης βλαχακης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου