Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ : Τα τροφεία προκαλούν τριγμούς



Η απόφαση του ΔΣ του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ για επιβολή τροφείων στους σταθμούς του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πυροδοτεί αντιδράσεις – Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ο Κανονισμός του 2002 – Ενήμερος ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης που δηλώνει «είμαστε ο μοναδικός Δήμος στις Κυκλάδες που δεν είχε έως σήμερα. Θα το εξετάσουμε όμως και πάλι»


Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με βασικά θέματα συζήτησης θέματα που είχαν σχέση με τον αθλητισμό ήτοι την ηλεκτροδότηση του γηπέδου στον Άγιο Αρσένιο και στην επισκευή της στέγης στο κλειστό γυμναστήριο της Χώρας Νάξου. Η ηλεκτροδότηση του γηπέδου στον Άγιο Αρσένιο εξελίσσεται σε γιοφύρι της Άρτας καθώς έχει ξεκινήσει από το 2010 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί με τον τελευταίο μελετητή να αποδεικνύεται ασυνεπής με αποτέλεσμα να πάμε σε νέα μελέτη με το χρόνο να μετράει αντίστροφα. Παράλληλα, ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ περιμένει την ολοκλήρωση της μελέτης που κάνει η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου όσον αφορά τη νομιμοποίηση χώρων για να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικοί χώροι ώστε να λειτουργήσει ως πραγματικό γήπεδο που θα δώσει ανάσες στις ομάδες του νησιού που δεν έχουν άλλο γήπεδο που να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αγωνιστούν στο τοπικό πρωτάθλημα. Με το κλειστό γυμναστήριο υπάρχει το πρόβλημα της απάντησης από την ΕΜΥ σχετικά με τους… ανέμους που πνέουν στην περιοχή ώστε να προγραμματιστεί ο χρόνος επισκευής του κλειστού ώστε να είναι έτοιμο για τη νέα χρονιά για να υποδεχτεί κυρίως την γυναικεία ομάδα του Πανναξιακού που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αγωνιστεί στην Α1 κατηγορία.

Κατ’ αποκοπή
Το θέμα όμως της ημέρας προέκυψε όταν τέθηκε από τα εκτός ημερησίας διατάξεως και είχε ως σημείο αναφοράς τον καθορισμό τροφείων στους δύο παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Θέμα το οποίο είχε ανοίξει από το καλοκαίρι του 2011 ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Ναυπλιώτης λέγοντας ότι είναι υποχρεωτικός από το Νόμο ο καθορισμός των τροφείων και μάλιστα προβλέπει και βαριές ποινές εάν δεν τεθούν σε ισχύ. Όμως, από τότε είχε συζητηθεί μεταξύ …τυρού και αχλάδου και δύο ή τρία Δημοτικά Συμβούλια χωρίς όμως να υπάρχει κάποια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και «αίφνης» τέθηκε ως θέμα συζήτησης στα τρέχοντα από τον πρόεδρο του κ. Ναυπλιώτη. Η πρόταση τελικά πέρασε με ψήφους 6 – 4 (μειοψήφησαν οι Σιδερή, Βουτσίνος. Βλησίδης και Γ. Μανιός) και μάλιστα το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αποφασίστηκε κατ’ αποκοπή στα 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί και με μείωση ή και απαλλαγή για δύο ή περισσότερα παιδιά. Μάλιστα, ο ορισμός των 50 ευρώ κρίθηκε ως προς το συμφέρον των γονιών καθώς όπως τονίστηκε «εάν λαμβάναμε υπόψη τα έξοδα, τότε το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο» ενώ ορίστηκε ως όριο όσον αφορά το φορολογικό εισόδημα τα 40,000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα τροφεία θα είναι στα 70 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.

Ερωτήσεις
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Είναι νόμιμος ή όχι ο καθορισμός των τροφείων από τον ΝΟΠΠΑΠΠΑ; Χρειάζεται ή όχι την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου; Ήταν ενήμερος ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την κίνηση αυτή; Σε μία εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ουκ ολίγους ανέργους και έχουν μειωθεί οι μισθοί πρέπει να μπουν τροφεία; Και ποιος ορίζει εάν τα 50 ευρώ είναι πολλά ή λίγα; Ήταν ενήμεροι οι γονείς για τον καθορισμό τροφείων από τη νέα χρονιά; Αρχικά πρέπει να πούμε ότι τα τροφεία ανάγονται στα ανταποδοτικά τέλη και σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, οι αρμόδιοι για την είσπραξή τους φορείς ελέγχονται γι’ αυτά. Επίσης, στη διάρκεια της συζήτησης έγινε πρόταση να εκπονηθεί σχετική μελέτη για αν προσδιοριστεί το ανταποδοτικό τέλος, βάσει των εξόδων, πρόταση όμως που έπεσε στο κενό. 

Πρώτη φορά
Πρέπει να σημειώσουμε επικαλούμενοι και την μαρτυρία της κ. Λιάνας Βλασσερού, υπεύθυνης του 1ου Παιδικού Σταθμού στην Έλλη ότι «όλοι οι γονείς ήταν ενήμεροι από την 1η ημέρα ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν τροφεία. Και μάλιστα δεν είχαμε καμία αντίρρηση. Οι παροχές που παρέχουμε σε σχέση με τους άλλους σταθμούς στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακές και οι γονείς είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Κανείς επαναλαμβάνω δεν έφερε αντίρρηση και πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τον πρότυπο κανονισμό όπως έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ θα τηρηθούν στο απόλυτα τα κριτήρια όσον αφορά τους πολύτεκνους ή τα υπόλοιπα κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το Νόμο». Οπότε η πρώτη απάντηση στα ερωτήματα είναι ότι όλοι οι γονείς είναι ενήμεροι και δεν έχουν φέρει αντιρρήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά πάντα τον Παιδικό σταθμό στην Έλλη. Από εκεί και πέρα, έως σήμερα ποτέ ο πάλαι ποτέ Δήμος Νάξου δεν είχε θέσει θέμα τροφείων. Μία προσπάθεια είχε γίνει το 2002 επί Δημαρχίας Κόκκοτα, ελήφθη η σχετική απόφαση, η οποία όμως δεν τέθηκε σε λειτουργία. Άρα, έχουμε την πρώτη φορά που ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κινείται προς αυτή την κατεύθυνση κάνοντας πράξη τις εντολές του υπουργείου με δεδομένο πάντα ότι μιλάμε για ανταποδοτικό τέλος.

Αιτήσεις
Οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν την 15η Ιουνίου με βάση το Νόμο και οι δύο Παιδικοί σταθμοί για την επόμενη χρονιά θα πάρουν και πάλι περίπου τον ίδιο αριθμό παιδιών. Βέβαια εδώ υπάρχει μία μίνι αυθαιρεσία. Με βάση τους κανονισμούς οι δύο σταθμοί πρέπει να λαμβάνουν 75 παιδιά. Αντίθετα, την χρονιά που μας πέρασε φιλοξένησαν περίπου 130 (!!!) Οι φετινές αιτήσεις είτε για νέα εγγραφή είτε για επανεγγραφή άγγιξαν και πάλι τον αριθμό αυτό (μόνο στον Παιδικό της Έλλης είχαμε 80 αιτήσεις, οι 50 για παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά) και εδώ τίθεται το ερώτημα: μήπως πρέπει να προχωρήσουμε στην δημιουργία και 3ου παιδικού σταθμού στη Νάξο και γιατί όχι και 4ου στην ορεινή πλευρά του νησιού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην χρειάζεται να «καταστρατηγείται» ο Νόμος; Ερώτηση που προφανώς θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την ραγδαία αλλαγή των κοινωνικών δομών στην Ελλάδα και στο πολυνησιακό Δήμο μας.. Και το γεγονός ότι υπάρχει … πρόβλημα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων δεν επιτρέπει στον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ να ενταχθούν οι δύο σταθμοί σε πρόγραμμα επιδότησης της ΕΕΤΑΑ, που αναλογεί σε 2.500 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί…

Γνώση
Αλήθεια ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη; Ο κ. Ναυπλιώτης – Σαραντηνός δήλωσε ότι «ο Δήμαρχος ήταν ενήμερος. Είχαμε μιλήσει πριν από 15 ημέρες περίπου και μου είχε πει να προχωρήσω και να καθοριστεί το ποσό». Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης λέγοντας «Ναι το γνώριζα. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος που δεν είχε αποφασίσει έως σήμερα να προχωρήσει στην θέσπιση τροφείων, κάτι το οποίο ορίζει κατηγορηματικά ο Νόμος. Το ποσό που τέθηκε είναι το μικρότερο όσον αφορά τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων καθώς στη Σαντορίνη φτάνουν και τα 120 ευρώ ενώ στη Σύρο είναι στα 100 και στην Πάρο στα 70 ευρώ». Άρα καλύπτεται και το ερώτημα «εάν ο Δήμαρχος είχε γνώσει του όλου ζητήματος». Όμως, πρωτοκλασάτα στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου αντέδρασαν και μάλιστα έντονα. Αν και δεν θέλησαν να επισημοποιήσουν τις δηλώσεις τους έθεσαν θέμα νομιμότητας καταθέτοντας την άποψή τους ότι είναι παράνομη και άκυρη η κίνηση αυτή από την πλευρά του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ καθώς δεν έχει τη σύννομη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνη γνώμη
Που στηρίζονται; Στο άρθρο 9 του ΦΕΚ 497 του 2002 όπου μιλάει για τους πόρους του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Κι εκεί το άρθρο είναι ξεκάθαρο «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου μετά από πλήρως τεκμηριωμένη σύμφωνη γνώμη του οικείου Ο.Τ.Α. και η οποία θα είναι σύμφωνη με τον κοινωνικό χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών, μπορεί να ορίζει κριτήρια επιβολής μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (τροφεία) στις οικογένειες των φιλοξενούμενων παιδιών, σύμφωνα με την οικονομική τους δυνατότητα. Στην περίπτωση επιβολής της οικονομικής εισφοράς, αυτή πρέπει να γνωστοποιείται με ανάρτηση πριν από την έναρξη του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων για εγγραφή. Με την ίδια απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο, ορίζει τις περιπτώσεις των οικογενειών που μπορούν να απαλλαγούν από την καταβολή της οικονομικής εισφοράς ή που θα καταβάλλουν αυτή μειωμένη». Αυτό το άρθρο λοιπόν είναι πυροδοτεί τις αντιδράσεις και δεν είναι λίγες καθώς οι τόνοι έχουν ανέβει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για την επόμενη ημέρα.

Θα δούμε
Και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (συμπολίτευση) ουσιαστικά θέτουν ζήτημα αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση ενώ είναι ξεκάθαρα θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει εάν θα μπουν ή όχι τα τροφεία. Αυτό το «σύμφωνη γνώμη» είναι που έχει προκαλέσει τριβές και αυτές είναι ξεκάθαρα σε πολιτικό επίπεδο μιλώντας για «έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας» φτάνουν σε εκφράσεις «παράνομη και άκυρη» και βέβαια θέτουν και ζήτημα όσον αφορά τα κριτήρια που όρισαν ποιο θα είναι το κατ’ αποκοπή αντίτιμο όταν υπάρχουν Δήμοι όπως είναι του Αμαρουσίου ή της Αλεξανδρουπόλεως που μιλούν για μη καταβολή τροφείων σε όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης αφήνει περιθώριο ενδεχομένως για κάποιες αλλαγές λέγοντας «θα το δούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο» ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι θα πρέπει το Νομικό Πρόσωπο να καταθέσει έγγραφη μελέτη προς το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα καταδεικνύει την ανάγκη του αντιτίμου ώστε να πάρει απόφαση το αρμόδιο σύμφωνα πάντα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικό Συμβούλιο. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου