Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Μάκης ενανατίον ...Μάκη στην Δημοτική Κοθνότητα Χώρας Νάξου: Περί σφουγγοκωλάριων και …βολεμένων



Ο Μάκης Συμεώνογλου στην παρθενική εμφάνιση του Μάκη Μαυρογιάννη στη προεδρία της Δημοτικής Κοινότητας έθεσε ερωτήσεις που θέτει προς των ευθυνών και τα μέλη της αντιπολίτευσης και αγγίζει και το λιμενικό ταμείο – Βαριές εκφράσεις για «πατρονάρισμα» και «βόλεμα» - Ποια η αντίδραση του νέου προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας

Ποιος είδε τον Μάκη Συμεώνογλου και δεν τον φοβήθηκε…
 Η πρώτη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουλίου, υπό την προεδρία του Μάκη Μαυρογιάννη είχε στοιχεία …ανάκρισης. Μπορεί το θέμα συζήτησης να ήταν η παραχώρηση αδειών μουσικής σε καταστήματα, αλλά σε κάποια στιγμή ο νέος πρόεδρος Μάκης Μαυρογιάννης δεν άντεξε στη θυελλώδη επίθεση του Μάκη Συμεώνογλου και αντέδρασε «είμαι ανακρινόμενος και δεν το ξέρω;»…  Τα θέματα της… μουσικής, της παραχώρησης δηλαδή των απαραίτητων αδειών τελείωσαν μέσα σε πέντε λεπτά, με την αποχώρηση του μοναδικού μέλους της αντιπολίτευσης, του Νίκου Σέργη, αλλά στη συνέχεια ήρθαν τα …καλύτερα.

Ασυδοσία
Ο Μάκης Συμεώνογλου αποφάσισε να βάλει τα πράγματα σε μία σωστή βάση και έθεσε σειρά ερωτημάτων προς το νέο πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, ο οποίος κράτησε την ψυχραιμία του προφανώς γιατί ήταν προετοιμασμένος και περίμενε ότι θα δέχονταν επίθεση. Απλώς, δεν γνώριζε το μέγεθος…. Και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων με την ανακοίνωση για συνεδρίαση την προσεχή Τετάρτη 17 Ιουλίου της Δημοτικής Κοινότητας (στις 10 το πρωί) ο κ. Συμεώνογλου είχε δίκιο…. Ξεκινώντας από το …τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι μεθαύριο το συμβούλιο της Κοινότητας καλείται να πάρει θέση για τα ανταποδοτικά και για ότι συμβαίνει στην Χώρα Νάξου όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, τις επιγραφές και το κυκλοφοριακό. Βλέπετε, αυτό που συμβαίνει με τα τραπεζοκαθίσματα και τις επιγραφές ή τις καταλήψεις δεν έχει προηγούμενο: στη χερσαία ζώνη όπου ευθύνη έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, υπάρχει μία προσπάθεια για να μπει τάξη αν και υπάρχουν γκρίνιες περί δύο μέτρων και δύο σταθμών. Στους υπόλοιπους χώρους; Ο καθένας κάνει ότι θέλει… Και φτάσαμε στο σημείο να δούμε … ιδιωτικές παραλίες στον Άγιο Προκόπιο, καταστροφή αμμοθινών στην Πλάκα και τραπεζοκαθίσματα στον δρόμο του παλιού ταχυδρομείου και κανείς να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του…. Ασυδοσία που δεν έχει όρια.

Διορισμός
Επιστρέφουμε όμως στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον Μάκη Συμεώνογλου να θέτει μία σειρά από ερωτήματα στον κ. Μαυρογιάννη. Πρώτο και πιο σημαντικό κατά τη σειρά που τα έθεσε; «Ποιος σε διόρισε πρόεδρο; Με ποιο χαρτί και πότε;» Ο κ. Συμεώνογλου ανέφερε ότι ο κ. Παπαδόπουλος όταν …διορίστηκε, υπήρχε στην πράξη διορισμού και μία σειρά από Νόμους που «δικαιολογούσαν» την κίνηση του Δημάρχου, ενώ στην περίπτωση του Μαυρογιάννη υπήρχε ένα δελτίο Τύπου χωρίς μάλιστα ημερομηνία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου ήρθε μετά την ανακοίνωση από το Δήμο της σύγκλησης έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στις 2 Ιουλίου όπου το παρών θα έδινε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου. Και όπως τόνισε «εάν μπει κανείς στην ιστοσελίδα του Δήμου θα δει πρώτο το δελτίο σύγκλησης έκτακτης δημοτικού συμβουλίου στις 2 Ιουλίου και αμέσως μετά ένα δελτίο χωρίς ημερομηνία που ενημερώνει ότι «αυτοδικαίως» από την 1η Ιουλίου πρόεδρος είναι ο κ. Μαυρογιάννης».

Διαγραφή
Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ήταν «πως αφού είστε διαγραμμένος, είστε πρόεδρος; Εγώ, επειδή ανεξαρτητοποιήθηκα μου είπαν ότι δεν είμαι πλέον πρόεδρος. Εσείς που είστε διαγραμμένος, με ποιο δικαίωμα αναλάβατε την Κοινότητα; Μήπως ξέχασαν ότι είστε διαγραμμένος; » Ο κ. Συμεώνογλου ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε γίνει στο ξενοδοχείο «Γρόττα» είχε αποφασιστεί η διαγραφή τόσο του κ. Φρατζέσκου όσο και του κ. Μαυρογιάννη., κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Μαυρογιάννης λέγοντας «δεν υπήρξε ποτέ θέμα διαγραφής μου». Στη συνέχεια ο κ. Συμεώνογλου τον ρώτησε πότε κλήθηκε να αναλάβει χρέη προέδρου και άρχισε να τον ρωτάει για τις θέσεις του τόσο για τα ανταποδοτικά, για τις ρυθμίσεις στο κυκλοφοριακό, όσο και για τα ζητήματα που άπτονται της παραλίας όσον αφορά τις πέργκολες, τα τραπεζοκαθίσματα και την καθαριότητα και ουσιαστικά τον ειρωνεύτηκε λέγοντας «εδώ καίγεται η Νάξος όσον αφορά το Κυκλοφοριακό, τα τραπεζοκαθίσματα και  εσύ κάλεσες συμβούλιο για τις μουσικές;» Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι άμεσα θα καλέσει συμβούλιο για το ζήτημα των ρυθμίσεων όσον αφορά το κυκλοφοριακό, τα τραπεζοκαθίσματα και την καθαριότητα  (σ.σ. κάτι που έκανε μόλις έληξε η συνάντηση της Παρασκευής), ενώ ενοχλημένος απάντησε «καλά ανάκριση μου κάνεις;» με τις ερωτήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. 

Κωλοτούμπες
Στην ερώτηση δε γιατί δεν εμφανίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της 2ης Ιουλίου που είχε σχέση με την παράταση στο ζήτημα του κυκλοφοριακού τόνισε ότι «έγινε ένα μπέρδεμα και δεν μπόρεσα να έρθω άμεσα» Όμως ο κ. Συμεώνογλου απάντησε  «αφού είδαν εμένα στη συνεδρίαση έσπευσαν να σε καλέσουν κι εσένα τηλεφωνικά αλλά ήρθες αφού τελείωσε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Δημοτική Κοινότητα»… Στη συνέχεια, ο κ. Συμεώνογλου χαρακτήρισε τον κ. Μαυρογιάννη «βολεμένο» λέγοντας «με το «Αυτοδικαίως» βολεύτηκες κι εσύ ε; Μήπως θα έπρεπε να κάνεις μία ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών όπως έκανα εγώ ώστε να γνωρίζεις τι γίνεται; Αλλά, έχεις κι εσύ ευθύνες και θα με βρεις απέναντί σου»… Και η μπάλα αμέσως μετά πήρε και την αντιπολίτευση λέγοντας «οι ευθύνες είναι τεράστιες και για την αντιπολίτευση. Ίσως και βαρύτερες γιατί αυτοί γνώριζαν τα χάλια της πόλης. Ο κ. Παπαδόπουλος και η κ. Ξενάκη ως πλειοψηφία έχουν το ελαφρυντικό ότι πρέπει να πηγαίνουν με τα νερά της δημοτικής αρχής. Όμως, η αντιπολίτευση έπρεπε να καυτηριάσει τα θέματα που λυμαίνονται στη πόλη. Αλλά κι αυτοί έκαναν κωλοτούμπες. Και ευθύνες έχουν, καθώς αποδέχονται τις παρανομίες που έχουν γίνει έως σήμερα. Και γι΄αυτό θα κριθούν από τους πολίτες για την στάση τους και το ξεπούλημα της κοινότητας».

Σφουγγοκωλάριος
Ο κ. Συμεώνογλου όμως μίλησε και για …σφουγγοκωλάριους (σ.σ. ο σφουγγοκωλάριος ήταν υψηλό αξίωμα και ταυτοχρόνως επάγγελμα στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το έργο του ήταν να σκουπίζει τα οπίσθια των αυτοκρατόρων) με αφορμή την αναφορά στην αντίδραση της κ. Ξενάκη σχετικά με τις προσκλήσεις που τύπωσε ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ενόψει του εορτασμού του Αγίου Νικοδήμου. Εκεί τόνισε ότι «εμείς βάζουμε τα λεφτά εμείς αποφασίζουμε είναι το σκεπτικό τους. Ο σφουγγοκωλάριος πήρε τον άλλο, του φόρεσε καινούργιο κουστούμι και τον πατρονάριζε. Τον περιέφερε από τη μία λιτανεία στην άλλη. Εσένα δεν σου είπαν να πάρεις νέο κοστούμι για να σε πατρονάρουν;» ρώτησε τον κ. Μαυρογιάννη που είχε μείνει στήλη άλατος. Πρόσθεσε δε, ότι ουδείς αντέδρασε στο γεγονός ότι για 5η σερί χρονιά το «Συνέδριο της Νάξου» γίνεται εκτός πόλης λέγοντας «πέντε χρόνια τώρα, λες και η Χώρα δεν έχει χώρους, το Συνέδριο γίνεται εκτός πόλης. Την έχουν καταστρέψει. Και όλως τυχαίως φέτος γίνεται στην Απείρανθο. Θα έπρεπε να ντρέπονται». Και πρόσθεσε «όταν αγοράζουν φωτιστικά και πιάνα αξίας 3.000 ευρώ και πληρώνουν 1000 ευρώ για μεταφορικά έχουν χρήματα. Όταν όμως μιλάμε για τους παιδικούς σταθμούς βάζοντας τροφεία 50 ευρώ, δεν έχουμε;» 

Καρνάγιο
Και κατέληξε λέγοντας «αρνούμαι να δεχτώ αυτή την κατάσταση, δεν την αναγνωρίζω. Και καλοσύνη τους που επαναφέρουν την γραμμή του πολίτη. Αλλά η κοινότητα είναι κλειστή έχοντας διορισμένο πρόεδρο. Η ένοχη σιωπή όλων θα πληρωθεί. Καταστρέφουν όλοι τη Νάξο συνειδητά. Και ο Δήμος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη. Ο άλλος τουλάχιστον έφυγε καταγγέλλοντας. Εσείς τι κάθεστε; Δούλοι είστε;». Και στο τέλος, ανέφερε ότι «σχετικά με τα ανταποδοτικά έχει αναλάβει πλέον ο Εισαγγελέας που έχει καλέσει το Δήμο να επιστρέψει τα 70.000 ευρώ που μας πήραν με το έτσι θέλω για να κάνουν έργα στο Δήμο. Αντί να μας δώσουν τα χρήματα που μας οφείλουν, μας πήραν κι από πάνω. Τώρα, στην Οικονομική υπηρεσία τρέχουν. Αλλά έρχονται και άλλα. Αλήθεια, στο χώρο δίπλα από τον Μετεωρολογικό σταθμό ενώ είχαμε πει μέσω από τεχνικό πρόγραμμα να κατασκευαστεί πεζούλι με φωτισμό και φύτευση νέων αλμυρικιών ποιος τα καταπατάει; Με ποιανού εντολή έχει γίνει πάρκινγκ έως τη μάντρα; Και στο Καρνάγιο το Λιμενικό Ταμείο ξέρει τι γίνεται; Ποιος είναι αυτός που επιτρέπει να ανεφοδιάζονται τσάμπα με νερό τα ξένα σκάφη;»

Καιροσκοπική
Απαντήσεις δεν πήρε. Ισως να έχουμε σήμερα απ’ όσους εμπλέκονται. Λίγο πριν αποχωρήσει κατέγραψε τη διαφωνία του στα πρακτικά της Κοινότητας και εκεί αναφέρει « Δεν υπογράφω το παρόν πρακτικό διότι αρνούμαι να επικυρώσω παράνομες  παράτυπες πράξεις τόσο του Δημάρχου όσο και του διορισμένου από αυτόν «προέδρου» που βρήκε ευκαιρία, με την ανοχή των μελών της Δ.Κ.Ν να αυτοχρισθεί «Πρόεδρος» καλυπτόμενος πίσω από ένα (χωρίς ημερομηνία) δελτίο Τύπου που θεωρεί εαυτόν «αυτοδικαίως» πρόεδρο. Αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που μεγάλα ανοιχτά προβλήματα για τους δημότες μας (καθαριότητα, κυκλοφοριακό, καταλήψεις πεζοδρομίων και πάσης φύσεως αυθαιρεσίες). Αντί να είναι κλειστή η Δ.Κ.Ν και ο δήμαρχος κατά καιρούς να λανσάρει παράνομα πρόσωπα για προέδρους αυτής, πρόθυμα να τον εξυπηρετήσουν στις πάσης φύσεως επιλογές του, ας συναισθανθεί έστω και την τελευταία στιγμή τις ευθύνες του. Όσο για τη στάση των υπολοίπων μελών της Δ.Κ.Ν. της θεωρώ καιροσκοπική και επιεικώς απαράδεκτη. Η όλη συμπεριφορά των υπεύθυνων – ανεύθυνων δημοτικών αρχόντων πάσης βαθμίδας, απέναντι στα προβλήματα της Χώρας Νάξου , είναι ανεπίτρεπτη και ποινικά διευρενητέα. Σύντομα θα απολογηθούν ενώπιον του κόσμου που τους ψήφισε και τους εμπιστεύθηκε. Προδίδουν καθημερινά με την στάση τους και τις υπογραφές τους τα συμφέροντα των συνδημοτών μας». 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου