Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Το τρίγωνο της ...αγανάκτησης




ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ καύσωνας «λειώνει» την πόλη της Νάξου στο μεγαλύτερη τμήμα της. Από το Κέντρο υγεία και κάτω – ίσαμε τον κόμβο του θερινού κινηματογράφου και από εκεί, ίσαμε την τελευταία «γωνιά» της παραλίας λουομένων του Αγίου Γεωργίου, οι αναρίθμητες πινακίδες του Κ.Ο.Κ., που με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη, που εφαρμόζεται μήνα Ιούλιο στην Χώρα, οι μονοδρομήσεις δρόμων, που μέχρι τα χτες ήσαν διπλής κατευθύνσεως και η (ταυτόχρονη) «ακύρωση» της μέχρι πρότινος «λειτουργίας» κάποιων άλλων πολυσύχναστων δρόμων και δρομίσκων, έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών των κατοίκων της πόλεως Νάξου.

Από την προηγούμενη Παρασκευή, σε ισχύ ετέθησαν οι νέες, ρηξικέλευθες, θα λέγαμε, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την μελέτη Περιμένη, που προβλέπουν:
1. Μονοδρόμηση τμήματος της οδού Αν. Παπανδρέου μεταξύ της συμβολής της με την οδό Μ. Μαρκοπολίτη (Εθνική Τράπεζα) και την οδό Παπαρηγοπούλου, με κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο (κάθοδος - έξοδος).
2. Μονοδρόμηση της οδού που ξεκινάει από την οδό Παπαρηγοπούλου και καταλήγει στην Αν. Παπανδρέου (περίπτερο) με κατεύθυνση προς το περίπτερο (άνοδος).
3. Μονοδρόμηση της οδού Παπαρηγοπούλου με κατεύθυνση από το Θερινό Σινεμά προς την Πλ. Πρωτοδικείου (άνοδος).
4. Μονοδρόμηση της οδού που ξεκινάει από το Μικρό Περιφερειακό (Korali Garden Hotel) και καταλήγει στον κόμβο Κ15 στην οδό Αν. Παπανδρέου με κατεύθυνση προς την Αν. Παπανδρέου (παιδότοπος Dolce).
5. Μονοδρόμηση της οδού Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη που ξεκινάει από Πλ. Πρωτοδικείου έως την παραλία του Αγ. Γεωργίου (κάθοδος).
6. Μονοδρόμηση τμήματος οδού Αγ. Αρσενίου από το Α.Τ. Νάξου έως το ξενοδοχείο Σπύρος προς το ξενοδοχείο Porto Naxos.
7. Η οδός Παπαβασιλείου από τις 8:00μ.μ. έως τις 6:00π.μ, θα λειτουργεί μόνο ως άνοδος, από την Τράπεζα Πειραιώς έως τη συμβολή με την οδό που οδηγεί στην Πλ. Πρωτοδικείου. Η οδός Κύπρου, έμπροσθεν του καταστήματος Escoba, μονοδρομείται και λειτουργεί μόνο ως έξοδος από τα parking του Δημαρχείου προς την Παπαβασιλείου και την παραλία.
8. Μονοδρόμηση όλων των στενών στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Παπαρηγοπούλου - Παπαβασιλείου - Αγ. Γεωργίου - Αγ. Αρσενίου. Εφιστούμε την προσοχή των οδηγών στην νέα σήμανση, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή που αλλάζει η κατεύθυνση των περισσότερων οδών.
«Παρακαλούνται όλοι οι χρήστες της οδού, οδηγοί και πεζοί, να συμμορφωθούν με τη νέα σήμανση και να επιδείξουν την απαιτούμενη κατανόηση διότι οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στις συμβολές των οδών μέσω της μείωσης του αριθμού των εχθρικών ρευμάτων της κυκλοφορίας, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση», ο δήμαρχος, Μανώλης Μαργαρίτης.

Οι κάτοικοι
Κάτοικοι της περιοχής Φρατζεσκάκη, όπου το περίστερο (που βρίσκεται έναντι του Ιατρικού Κέντρου «Ι. Πρωτονοτάριος»), μας επεσήμαναν πράγματα, προ ωρών:
Μας μίλησαν για το εικονιζόμενο στο πρωτοσέλιδό μας κόμβο. Μας μίλησαν και/για την εκεί «μονοδρόμηση» (που περνά μπροστά από το περίπτερο της περιοχής).
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής:
-          Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, προ καιρού, δήλωσε: «Θα κάνουμε κάτι, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα…»
-          «Φοβούνται πρόκληση ατυχήματος, στον κόμβο που είναι σε απόσταση αναπνοής από το περίπτερο της οικογένειας Δ.Α. Γι’ αυτό και έβαλαν τα «πασαλάκια», στην γωνία του περιπτέρου, εκεί που στρίβουν τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν από τον δρόμο της Εφορίας…»
-          «Εγώ, ήμουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Η πρώτη ένστασή μου, η πρώτη παρατήρησή μου, ήταν; Παιδιά, εκεί στην γωνία του περιπτέρου, θα γίνει ατύχημα. Υπάρχει η άνοδος, που διασταυρώνεται με τον δρόμο που κατεβαίνει από την Εφορία και συνεχίζει προς την Εθνική Τράπεζα...», δηλώνει ο επαγγελματίας Νίκος Κουτελιέρης, που δραστηριοποιείται στην εν λόγω περιοχή. Και προθέτει: «Το είπα στην Επιτροπή Διαβούλευσης το πρόβλημα. Το επεσήμανα.
Οι επαγγελματίες της περιοχής, ο κρεοπώλης, όλοι είναι εξοργισμένοι.
Ο κ. Λιανός, υποσχέθηκε στον ιδιοκτήτη του περιπτέρου ότι θα του λύσει το πρόβλημα με τα ‘πασαλάκια’, αλλά ακόμη περιμένουν οι άνθρωποι.
Ρώτησα τον Λιανό. Μου απάντησε: «Θα κάνουμε κάτι, ώστε να αποφεύγεται το ατύχημα. Και αυτό το κάτι, είναι τα ‘πασαλάκια’ που βλέπετε μπροστά στο περίπτερο.
Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, μου είπε ότι πήγε και στον δήμαρχο και στον Λιανό και ότι και οι δύο τού υποσχέθηκαν ότι, ‘θα τον πάρουν πίσω (στο τηλέγφωνο) να του μιλήσουν, να του εξηγήσουν, ότι κάποια αλλαγή θα κάνουν, εν πάση περιπτώσει, για τα ‘πασαλάκια’.
Ο αντιδήμαρχος κύριος Δημήτρης Λιανός, επισκέφτηκε την περιοχή στον εν λόγω κόμβο.
Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής πιστεύουν ότι δεν έχει περάσει από εκεί ο μελετητής.
Υποστηρίζουν πολλοί ότι, ο μελετητής έχει κάνει την μελέτη του, βάσει Google Earth, βλέποντας του δρόμους από ψηλά.
Και ο δήμαρχος πέρασε από εκεί.
Με την τοποθέτηση των πασάλων κοντά στην γωνία του περιπτέρου, φέρνουν το αυτοκίνητο - που περνάει μπροστά από το κατάστημά μου, στον δρόμου ανόδου που έκαναν δηλ.- τέρμα δεξιά της ανόδου, έτσι ώστε αυτός που κατεβαίνει από την Εφορία, να έχει τη δυνατότητα να δει ποιος έρχεται από την άνοδο που περνά μπροστά από το περίπτερο και ενδεχομένως να φρενάρει, για να αποφύγει το ατύχημα.
Οι κάτοικοι όλοι, μιλούν για αυταρχισμό και ισχυρογνωμοσύνη των υπευθύνων του δήμου.
Και να υπάρξει αντίδραση, τί θα γίνει; Να πιάσουμε να βγάλουμε τα πασαλάκια; Αυτό συνιστά παρανομία. Η μόνη διαμαρτυρία μας θα γίνει στην κάλπη. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Τι θα βγάλει τώρα μια ακόμη διαμαρτυρία;
Υπάρχει κίνδυνος να φύγει το περίπτερο από τη θέση που είναι σήμερα, πρώτο, επειδή δεν είναι επάνω σε πεζοδρόμιο και, δεύτερο, γιατί θα εφαρμοστεί, σε λίγο καιρό ο κανονισμός παραχώρησης χώρου, που θα του δίνει του περιπτερά μόνο δύο τετραγωνικά, όπως έχει ‘περάσει’ στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

Μονοδρομήθηκε η «μισή» Παπαβασιλείου
Οξύτατες διαμαρτυρίες…
Μονοδρομήθηκε η «μισή» Παπαβασιλείου, στο ύψος της στροφής, πλησίον του καφενείου Μελανίτη. Ο εν λόγω κεντρικός δρόμος, παύει από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, να λειτουργεί ως άνοδος – κάθοδος. Μονοδρομήθηκε, ήδη. Από τις 8 το βράδυ, το ρεύμα καθόδου διακόπτεται στην στροφή τού εν λόγω καφενείου και διοχετεύει την κίνηση των οχημάτων προς την άλλοτε  Πλατεία Πρωτοδικείου, νυν Π. Ευριπαίου. Παρ’ όλα αυτά, κυκλοφοριακό βραχυκύκλωμα / κομφούζιο, κατά τις ώρες αιχμής σημειώνεται στην «Στροφή Μανωλά», στο έμπα του κεντρικού παραλιακού δρόμου (περιοχή «Πηγαδάκια»)
ΣΤΗΝ πλατεία Πρωτοδικείου, υπάρχει οφθαλμοφανές πρόβλημα. Τα αυτοκίνητα, για να «βγουν» στο πλησίον του Δημαρχείου δημοτικό χώρο σταθμεύσεως, υποχρεούνται να «περνούν» από ένα δρομίσκο μικρού «ανοίγματος», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΣΤΗΝ περιοχή της παραλίας λουομένων του Αγίου Γεωργίου, στους δρόμους της περιοχής αυτής, δημιουργείται εδώ και μερικές ημέρες πανικός. Πολλά τα σήματα του Κ.Ο.Κ. Τεράστια η σύγχυση. Τεράστια και η γκρίνια των κατοίκων και των ξενοδόχων της περιοχής, που διαπιστώνουν ότι με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις η περιοχή τους βάλλεται άσχημα, αφού «ο κυκλοφοριακός φόρτος επιβαρύνει τον Άι-Γιώργη».
Το παραπάνω πρόβλημα με τα σήματα του Κ.Ο.Κ., ξεκινάει από την περιοχή του θερινού κινηματογράφου και «απλώνεται» μέχρι την τελευταία «γωνιά’ του Άι-Γιώργη.
Για το παραπάνω πρόβλημα, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες τής περιοχής εκφράζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την δυσαρέσκεια τους. Ημέρα με την ημέρα δε, οι αντιδράσεις τους γίνονται όλο και πιο… θορυβώδεις. Στις παρέες τους, στα «πηγαδάκια» του Άι-Γιώργη, στον κεντρικό παραλιακό δρόμο… Παντού…

Εμποροεπαγγελματικός προς τον δήμο: «Να εφαρμοστεί μετά την λήξη της σεζόν»
Προ εβδομάδων, ο Εμποροεπαγγελματικος Σύλλογος Νάξου, με αιτία και αφορμή την υλοποίηση των  νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Χώρα Νάξου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Νάξου, έχοντας πλήρη ευθύνη απέναντι στα μέλη του, αντιλαμβανόμενος την αγωνία και την αγανάκτηση που διακατέχει τους περισσότερους συναδέλφους επαγγελματίες, από διαφαινόμενη αναστάτωση που θα προκαλέσει η παράταση της κυκλοφοριακής ολοκλήρωσης της μελέτης και έχοντας και σημάδια όχι τόσο καλά για το νησί μας από το τουριστικό ρεύμα και θέλοντας να μην επιβαρύνουμε άλλο την ατμόσφαιρα , συνήλθαμε εκτάκτως για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος το Δ.Σ και ύστερα από τρίωρη σύσκεψη και βάζοντας στο τραπέζι όλες τις παραμέτρους αποφασίσαμε ομόφωνα ότι:
1.Επειδή βρισκόμαστε είδη στην μέση της σεζόν και τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά από αυτά που περιμέναμε μάλλον είναι όνειρο άπιαστο και εφόσον εσείς πήρατε παράταση τριών μηνών για ολοκλήρωση των εργασιών παρακαλούμε και αιτούμε όπως η κυκλοφοριακή μελέτη να παραταθεί, και να εφαρμοστεί μετά την λήξη της σεζόν ώστε η πόλης να μην διαταραχτεί και να διακιντυνέψουμε αντί να προσφέρουμε καλό προς όφελος όλων μας, να ψάχνουμε στο τέλος τι και ποιός έφταιξε για αυτό.
2.Προτείνουμε να παραμείνει το κυκλοφοριακό όπως έχει τώρα να μην ανοίξουν οι επιγραφές και με αστυνόμευση κυκλοφοριακή όπου χρειάζεται να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό, εφόσον και εσείς δεν μας διευκρινίζετε, τι προβλέπει η τρίμηνη καθυστέρηση.
3.Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να γίνουν πρωτίστως οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις που προβλέπει η κανονιστική μελέτη και εφόσον επιτευχθεί αυτό να γίνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προβλέπει το κλείσιμο της πόλης στα αυτοκίνητα εκτός των επιβεβλημένων εξαιρέσεων. Εννοούμε ότι θα γίνουν όλα αυτά που θα κάνει ευκολότερη την περίπτωση να κλείσει η πόλις. Πχ.(περιφερειακά παρκινγκ περιφραγμένα φωτιζόμενα, πουλμανάκια συνεχούς ροής)εξ άλλου αυτό είναι το πάγιο αίτημα μας από χρόνια τώρα.
Αυτό μπορεί να γίνει με ηρεμία και νηφαλιότητα τον Οκτώβρη μήνα και όπου δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα να το διορθώσουμε ώστε οι συνάδελφοι να μην νιώθουνε αδικημένοι από τυχών λάθη και αδικίες.
Πιστεύοντας ότι θα μας κατανοήσετε και θα αντιληφτείτε την αγωνία μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου