Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ "Κ": Από τις Κυκλάδες ξεκίνησα, εδώ θα κλείσω και την πολιτική μου πορεία

Σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη η παραμονή του συντοπίτη μας Γιάννη Βρούτση στην "ηλεκτρική καρέκλα" του υπουργού Εργασίας. Η ενασχόλησή του με ένα τελείως αντιδημοφιλές χαρτοφυλάκιο, στην πιο δύσκολη περίοδο μεταπολιτευτικά, για την χώρα, πολύ έβαζαν στοίχημα ότι θα κατέβαλε τον νέο σχετικά κοινοβουλευτικό και άπειρο στα "πολιτικά τερτίπια" κοινοβουλευτικό. Όμως ο Ναξιώτης πολιτικός παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να πάρει πολλές και πολύ δυσάρεστες αποφάσεις, συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, όπως σήμερα οι μετρητές της κοινής γνώμης λένε. 



Τον συνάντησα μία ζεστή μέρα στο γραφείο του, στο υπουργείο εργασίας, επί της Σταδίου, αφού πρώτα συνάντησα μία πρωτόγνωρη εικόνα για μας, εδώ στα νησιά. Αστυνομικοί, διαδηλωτές, ΜΑΤ, συνθήματα και ένταση. Ένα σκηνικό, όπως μου είπε και ο θυρωρός του υπουργείου κατά την ώρα που περίμενα να ανέβω πάνω, συνηθισμένο. Καθημερινό...
Η μέρα ήταν όντως δύσκολη. Η τρόικα ήταν στην Αθήνα και η δόση των 8 δις δεν ήταν εξασφαλισμένη. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό δημιουργούσε ένταση παντού στο κτήριο που την συναντούσες σε κάθε βλέμμα, σε κάθε συζήτηση.
Ο Γιάννης Βρούτσης με υποδέχθηκε στο μεγάλο υπουργικό γραφείο που παράλληλα είναι και αίθουσα συσκέψεων. Πρέπει να σας πω ότι σε σχέση με άλλες μου παλαιότερες επισκέψεις σε υπουργικά γραφεία, τα πάντα εδώ θύμιζαν περικοπές. Άρα, πρέπει να ομολογήσω ότι ισχύει αυτό που λέγεται έντονα ότι το υπουργείο του ήταν ο πρωταθλητής στο ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών. Όμως είχε και έντονο νησιώτικο χρώμα, αφού ο πίνακας στον τοίχο μύριζε αιγαίο, νησιά, πατρίδα...
Μιλήσαμε για πολλά. Για τον ανασχηματισμό, τους στόχους του στο υπουργείο, το έργο του, ζητήσαμε απαντήσεις για το αν ο κόσμος θα δει φως στην άκρη του τούνελ, και αν ισχύουν οι φήμες ότι αποχωρεί πολιτικά από τις Κυκλάδες, για το μέλλον των νησιών και το δικό του σε μία συνέντευξη - εξομολόγηση, μια και σπάνια μιλάει στα μέσα ενημέρωσης από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ερώτηση: Η παραμονή ενός υπουργού σε ένα από τα λεγόμενα “κρίσιμα” υπουργεία δεν είναι συνηθισμένη σε ανασχηματισμούς. Εσείς παραμείνατε στη θέση σας. Τι μέτρησε, πιστεύετε, ώστε ο πρωθυπουργός να σας εμπιστευθεί εκ νέου την συγκεκριμένη θέση;
Γιάννης Βρούτσης:  Όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εργασίας προσπάθησα – και συνεχίζω να προσπαθώ - για το καλύτερο. Σαν ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει τη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων με την ίδια λογική, αντίληψη και νοικοκυροσύνη που απαιτεί το σπίτι και η οικογένεια του καθενός μας. Και σε κάθε περίπτωση, με τη βασική πολιτική πεποίθηση και αρχή ότι προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά δημοφιλής.
Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να υπεισέλθω στα κριτήρια με τα οποία ο  Πρωθυπουργός αξιολογεί τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Ερώτηση: Το βασικό πλάνο σας ποιο είναι μέχρι το τέλος του 2013; Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να πάρετε για να τιθασεύσετε το τέρας της ανεργίας, ιδιαίτερα μετά από το γεγονός ότι κάτι κινείται πανευρωπαϊκά γι’ αυτό το θέμα;
Γιάννης Βρούτσης:  Όλοι γνωρίζουμε ότι η πραγματική και γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι κατά βάση ζήτημα του αναπτυξιακού και ανταγωνιστικού δυναμισμού της οικονομίας. Υπερβαίνει, δηλαδή, τα όρια αρμοδιότητας ευθύνης του υπουργείου Εργασίας.
Από την άλλη, η παρέμβαση του υπουργείου μας έχει κατά βάση αμυντικό ρόλο, να μετριάσει, να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες του πλέον σκληρού και επώδυνου προσώπου της κρίσης, της ανεργίας.
Για αυτό το λόγο, κινητοποιούμε κάθε πόρο (εθνικό και κοινοτικό) προκειμένου να στηρίξουμε τους ανέργους, να τους δώσουμε ευκαιρίες απασχόλησης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. Και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ανεργίας και σημαντικά εμπόδια εισόδου στην απασχόληση. Μόλις πριν λίγες μέρες, μάλιστα, συμμετείχα στη συνάντηση του Βερολίνου, όπου και επιβεβαιώθηκε η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για αυτό το θέμα με πρόσθετους πόρους.  
Στέκομαι μόνο στο μεγάλο πρόγραμμα για τους νέους, το οποίο περιλαμβάνει κατάρτιση, μαθητεία και προσφορά θέσης εργασίας, για 45.000 νέους έως 29 ετών ώστε να αποκτήσουν «εισιτήριο» για την αγορά εργασίας. Το τέλος του 2013, μάλιστα, θα σχεδιαστεί και στις αρχές του νέου χρόνου θα πραγματοποιηθεί παρόμοιο, ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα για 75.000 νέους. Σύνολο, δηλαδή, 120.000 ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους ανέργους.
Ερώτηση: Αλήθεια, σκέφτεστε καθόλου τα νησιά, τα προβλήματά τους, τους ανθρώπους τους ανάμεσα στα τόσα που έχετε να κάνετε σαν αντικείμενο εργασίας στο υπουργείο;
Γιάννης Βρούτσης:   Στο υπουργείο είμαι υποχρεωμένος να σκέφτομαι τη μεγάλη εικόνα. Την Ελλάδα, τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλης της χώρας.
Ωστόσο, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, οι άνθρωποί της, αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας, ενώ οι ανάγκες και προτεραιότητες του τόπου μου είναι σίγουρα μια παράμετρος που συνεκτιμώ στις αποφάσεις μου. Για αυτό το λόγο εξάλλου υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο τον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα τις μικρής κλίμακας τουριστικές μονάδες που αποτελούν αναπτυξιακό τροφοδότη των περιοχών μας.
Ερώτηση: Ποιές είναι, κατά την άποψή σας, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια της, μέχρι τώρα, θητείας σας στο υπουργείο;
Γιάννης Βρούτσης:  Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρώ τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Πρόκειται για κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές και ηλεκτρονικές βάσεις που νοικοκυρεύουν το υπουργείο, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική συνοχή.
Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα:
Το ηλεκτρονικό σύστημα «Ήλιος» μας δίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πλήρη εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, των συντάξεων, της συνολικής δαπάνης και τη μέσης σύνταξης στη χώρα μας. Σε συνδυασμό με το σύστημα «Αριάδνη» - για την άμεση ενημέρωση των ασφαλιστικών ταμείων μετά από κάθε αλλαγή οικογενειακής κατάστασης - εξαλείφουν οριστικά κάθε μορφή παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και εξοικονομούν περίπου 450 εκ ευρώ ετησίως. Εάν αυτά τα συστήματα είχαν δημιουργηθεί δέκα χρόνια νωρίτερα, ίσως θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μειώσεις των συντάξεων των τελευταίων χρόνων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εργάνη» - στην οποία οι εργοδότες υποχρεωτικά από 1η Μαρτίου δηλώνουν κάθε μεταβολή προσωπικού - αποτελεί μια «ακτινογραφία» των ροών απασχόλησης στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας. Τώρα πλέον γνωρίζουμε, σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ποιες προσλήψεις και απολύσεις γίνονται, με ποιο τύπο σύμβασης, σε ποιο κλάδο, σε ποια επαγγέλματα, κ.λπ. Έτσι θα γίνει και πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Αυτό το  “εργαλείο” δημιουργήθηκε τη 1η Μαρτίου του 2013 για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην άσκηση πολιτικής απασχόλησης στο μέλλον και από τους επόμενους υπουργούς Εργασίας και τις επόμενες κυβερνήσεις και δεν θα κινούνται στα τυφλά όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Σε δύο ακόμη μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, αντίστοιχα, προχωρούμε αυτή την περίοδο. 
Πρόκειται για το νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Η πρώτη αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν. Τονίζω, πάντως, για μια ακόμη φορά ότι μέχρι και το τέλος του 2016, έχουμε εξασφαλίσει ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ.
Η δεύτερη αλλαγή, με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης και διαχείρισης των ασφαλιστικών οφειλών,  θεραπεύει ένα – έως σήμερα - κατακερματισμένο, διάτρητο και αναποτελεσματικό σύστημα είσπραξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής βάσης και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Το νοικοκύρεμα αποτελεί μία αυτονόητη πολιτική διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο σε κάθε επίπεδο αρμοδιότητας του κάτω από την πολιτική μου καθοδήγηση. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσω την «Εστία», μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιέχει όλα τα ακίνητα του υπουργείου και των φορέων του, που θα είναι ανοικτή προς όλους τους πολίτες και θα δίνει την δυνατότητα με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας  σε όλους τους φορείς να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.
 Ερώτηση: Και κάτι προσωπικό. Ακούγεται όλο και πιο έντονα (κυρίως μετά την παραμονή σας στο υπουργείο Εργασίας) ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα πολιτευτείτε στις Κυκλάδες. Ισχύει κάτι τέτοιο, ή όχι;
Γιάννης Βρούτσης:   Προφανώς και δεν ισχύει. Ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα στις Κυκλάδες, αφού οι συμπατριώτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Είναι δυνατόν να δραπετεύσω και να τους διαψεύσω;
Από τις Κυκλάδες ξεκίνησα, εκεί θα κλείσω και την πολιτική μου πορεία, όταν και όποτε το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Κυκλαδίτες.
 Ερώτηση: Μια που πλησιάζει η μεγάλη γιορτή του Αγίου Νικοδήμου αλλά και σε ένα μήνα η μεγάλη γιορτή της Παναγίας, τι ευχή κάνετε προς τους συμπατριώτες σας; Ευχές χωράνε για τα νησιά μας, ή προσευχές; Που βρίσκεται η αισιοδοξία για να πιαστούν οι πολίτες;...
Γιάννης Βρούτσης:  Το ξέρετε ότι είμαι θρησκευόμενο άτομο. Και προσπαθώ να συμμετέχω σε όλες τις μεγάλες γιορτές των νησιών μας, όπως του Αγίου Νικοδήμου, όπου σε περίπτωση που θα τα καταφέρω- καθώς θα βρίσκομαι στην Λιθουανία χώρα από την οποία θα αναλάβουμε την προεδρία της Ε.Ε από την 1η  Ιανουαρίου του 2014- θα έχω την ευκαιρία άλλη μία φορά  να συναντηθώ με τους συμπατριώτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου