Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Χτύπησαν λάθος πόρτα... Μιλούν για το θέμα της "οφειλης" του δήμου στο "Παρακαταθηκών οι Βασίλης Κόκκοτας, Νίκος Μαράκης, Νικόλας Βασιλάκης, Γιάννης Τζουάννης και Μπάμπης Τσαγκλής.

Τότε, ξεκίνησαν όλα…
Πριν καλά-καλά “κλείσει” το πρώτο μισό του ημερολογιακού του κύκλου ο τελευταίος μήνας του 2011, ο αρμόδιος καθ' ύλην αντιδήμαρχος Αργύρης Ανεβλαβής, σε σχετική ανακοίνωσή του, σημείωσε: 
«Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απαιτεί από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το ποσό των 2.778.501,72 ευρώ.
Λάβαμε σήμερα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έγγραφη πρόσκληση οφειλής ποσού 2.778.501,72 ευρώ. Κατά τους δανειστές, αυτό αφορά σε υποχρέωση του Δήμου προς το ΤΠκΔ κατά τα διαχειριστικά έτη 1995-2003.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απαίτησης αφορά σε επιστροφή χρέους προς το ΤΠκΔ, που είχε δώσει το ΤΠκΔ, σαν πιστωτικό υπόλοιπο, στον πρώην Δήμο Νάξου τον μήνα Μάιο του 2000, ήτοι ποσό 1.274.676,67 ευρώ και στον πρώην Δήμο Δρυμαλίας το Σεπτέμβριο του 2003, ήτοι ποσό 537.209,55 ευρώ. Συνολικά 1.811.886,22 ευρώ.
Θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος άσκησης δημόσιας διαχείρισης, δηλαδή να χορηγείς καταρχήν στο Δήμο πιστωτικό υπόλοιπο και μετά από δέκα χρόνια να ανατρέπεις τα δεδομένα, να ζητάς πίσω τα χρήματα και να ... προσδιορίζεις επιπλέον οφειλή 966.615,50 ευρώ, δηλαδή συνολικά 2.778.501,72 ευρώ, ξεφεύγει από κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και δημόσιας διαχείρισης. Τούτο αγγίζει τα όρια της πολιτικής ανηθικότητας, αν αφορά πολιτικά πρόσωπα, ενώ έχει να κάνει με κακοδιαχείριση σε επίπεδο διοικητικών οργάνων.
Ως δημοτική αρχή που εκπροσωπούμε τον μεγαλύτερο πολυνησιακό Δήμο των Κυκλάδων, με τα ακανθώδη και δυσεπίλυτα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν στην άσκηση του δημοτικού μας έργου, είμαστε αντίθετοι σ’ αυτήν την απαίτηση, που ξαφνικά μάς προκύπτει από το παρελθόν, χωρίς μάλιστα τη δική μας συμμετοχή στον έλεγχο των στοιχείων. Το μέτρο τούτο θεωρούμε ότι είναι άδικο, επαχθές και αντισυμβατικό με οποιαδήποτε έννοια δημόσιας διαχείρισης. Είναι δε και αντιδημοκρατικό το να καλείται μια νέα δημοτική αρχή να πληρώσει τα «σπασμένα» μιας άλλης εποχής.
Μετά από αυτό, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων καλεί την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών και την όμοια του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα ελέγχου των δημοσίων διαχειρίσεων, να προβούν σε άμεσο έλεγχο των διαχειριστικών περιόδων του Δήμου και των Κοινοτήτων για τα έτη 1989 έως 2003, στον διαχειριστικό έλεγχο των πρώην Κοινοτήτων Δονούσας, Σχοινούσας, Ηρακλειάς και Κουφονησίων από το 1989 έως το 2010, καθώς και στον έλεγχο των προσωρινών στοιχείων, βάσει των οποίων το ΤΠκΔ παρέδωσε στον πρώην Δήμο Νάξου, το 2000, το ποσό των 1.274.676,67 ευρώ και στον πρώην Δήμο Δρυμαλίας, το 2003, το ποσό των 537.209,55 ευρώ, τα οποία ζητεί σήμερα να του επιστρέψουμε.
Παράλληλα, διατηρούμε το δικαίωμα να ορίσουμε ορκωτούς λογιστές για έλεγχο των απολογισμών και των λογιστικών στοιχείων όλων των επίμαχων περιόδων που προσδιορίζουν την οφειλή, ενώ διεκδικούμε δικαστικά κάθε έννομο συμφέρον που αφορά το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Σήμερα, σε εποχή μεγάλης δοκιμασίας για το λαό και τους δημότες μας, είναι επιτακτική ανάγκη και δημοκρατικό δικαίωμα του δημότη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να χυθεί άπλετο φως σ’ αυτήν την περίοδο κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας των δημοτικών μας πραγμάτων και να αναζητηθούν οι αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής, που σήμερα επιμελώς καλλιεργείται να πιστωθεί σε βάρος της παρούσας δημοτικής αρχής.»
 
Τους «τάραξε», γιατί τους «ακύρωσε»!
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κ», με την συνδρομή τού άλλοτε επί των Οικονομικών αντιδημάρχου τού καταργηθέντος «καποδιστριακού» Δήμου Νάξου, Μπάμπη Τσαγκλή, «τάραξε» του πάντες και τα πάντα στον ημέτερο δήμο. Έμειναν άφωνοι, διαβάζοντας το, διότι καθ’ όλα ήταν εμπεριστατωμένο. Διότι, «πατούσε» στον νόμο. (Ν.2362/95, μετά τροπ.3871/2010 – άρθ. 90: Παραγραφή απαιτήσεων κατά του Δημοσίου». Το εν λόγω δημοσίευμα, που προσπάθησαν, κατά τρόπο άχαρο, να λοιδορήσουν - κατά την διάρκεια της συζητήσεως για το Κυκλοφοριακό, (;) προ δύο ημερών, - ουσιαστικά, τους ακύρωσε κάθε «αδέξια» προσπάθεια προσπάθησαν να κάνουν, πηγαίνοντας στην Αθήνα, για να «φέρουν (λέει) τούμπα» τις αξιώσεις – απαιτήσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων… Γι’ αυτό και μετέτρεψαν την έκτακτη συνεδρίαση, - για το Κυκλοφοριακό… και την 3μηνη παράταση που πρότειναν - ψήφισαν και πήραν – σε συκοφαντική δυσφήμιση της «Κυκλαδικής» κατά τρόπο ευθύ και άμεσο και του άλλοτε αντιδημάρχου Νάξου, Μπάμπη Τσαγκλή, κατά τρόπο έμμεσο και πάντως, σε κάθε περίπτωση, κατακριτέο.    
Ο κ. Τσαγκλής έβαλε, χωρίς περιστροφές και πολλά λόγια, θέμα «παραγραφής», επικαλούμενος τον νόμο. Στην σχετική συνέντευξη που του πήραμε προ ημερών, μας αποκάλυψε ότι, «οποιαδήποτε απαίτηση κατά του Δημοσίου, παραγράφεται μετά πενταετία, εφόσον από άλλη γενική ή ειδική διάταξη δεν ορίζεται βραχύτερος χρόνος παραγραφής αυτής». Και ακόμη ότι, «η κατά του Δημοσίου (δηλ. του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εν προκειμένω) απαίτηση προς επιστροφή αχρεωστήτως ή παρά το νόμο καταβληθέντος σ’ αυτό χρηματικού ποσού, παραγράφεται μετά τρία έτη, από της καταβολής…».
Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία, προφανώς, «χάλασαν» της διάθεση των ανθρώπων του ημετέρου δήμου, οι οποίοι, επέλεξαν να «ανοίξουν πόλεμο» με το Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, χωρίς όχι να έχουν «οπλίσει», αλλά χωρίς καν να έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα «όπλα»… Εν πάση περιπτώσει… Το ζήτημα είναι να βγει από αυτή την «μυστήρια» υπόθεση, κερδισμένος ο δήμος μας και οι κάτοικοι των νησιών μας…   
  
Μ.Τσαγκλής: «Επικοινώνησα με το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Κώστα Ζαφειρίου, στην Δ/νση Οικονομικών Ο.Τ.Α. και πληροφορήθηκα όσα δημοσιεύσατε»

Μπάμπης Τσαγκλής, τ. αντιδήμαρχος Νάξου, αρμόδιος επί των Οικονομικών τού καταργηθέντος δήμου Νάξου, αντιδήμαρχος
«Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν γίνεται με αλληλογραφία. Ποτέ μα ποτέ δεν πήρα εγώ στην θητεία μου ένα επίσημο έγγραφο. Όταν απαιτείς από το Δημόσιο μέσα σε τρία χρόνια αν δεν διεκδικήσεις τα χρήματά σου, τα χρήματα χάνονται. Ο νόμος το λέει ξεκάθαρα. 3871/10 ο οποίος πάει στον 2362/95 και ‘πατά’… Είναι πάγιος ο νόμος αυτός.
Υπάρχει μια οφειλή που λένε ότι ξεκινάει από το ’94, ποιος ασχολήθηκε ποτέ με αυτή την οφειλή. Θα έπρεπε κάθε χρόνο από τότε το Ταμείο Παρακαταθηκών να στέλνει ένα επίσημο έγγραφο να ενημερώνει. Ότι κάνει να πάρει λεφτά. Κανένα μα κανένα έγγραφο δεν έφτασε ποτέ σε εμάς.
Όταν ενημερώνεις τον οφειλέτη σου πρέπει να το κάνεις με την διαδικασία της επίσημης επίδοσης. Και πρέπει να είσαι αναλυτικότατος μέχρι κεραίας.
Το Ελληνικό Δημόσιο, λέει σ’ αυτόν που διεκδικεί. Μέσα σε τρία (3) χρόνια έλα να τα πάρεις με στοιχεία και αποδεικτικά στα χέρια σου. Εάν δεν πας μέσα στην τριετία, τα λεφτά ακόμη και αν είναι βεβαιωμένα, χάνονται… Δεν κάνω τον παντογνώστη. Το νόμο διαβάζω. Τον νόμο που δημοσιεύσατε κι εσείς. Για να πάρω το νόμο αυτόν, επικοινώνησα με το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών. Σχετική ενημέρωση έψαξα και πήρα από υπεύθυνα χείλη. Συγκεκριμένα, από τον νυν προϊστάμενο της Δ/νσης Οικονομικών Ο.Τ.Α. κ. Ζαφειρίου, έμαθα όσα δημοσιεύσατε.
Είπα και το επαναλαμβάνω: πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην παραγραφή. Και σημειώνω: Η παραγραφή ανανεώνεται τη στιγμή που έχει γίνει μια ενέργεια. Έγινε ποτέ καμιά ενέργεια από το Παρακαταθηκών. Εγώ, δεν πήρα ποτέ τίποτε στα χέρια μου.
Ο κ. Κόκκοτας, είχε στείλει έγγραφα κατ’ επανάληψη, να τον ενημερώσουν σχετικά, ουδέποτε όμως του απάντησαν. Δεν υπάρχει κανένα χαρτί. Δεν μου ήρθε ποτέ καμιά επιστολή από το Παρακαταθηκών. Ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη.
Αν ασχοληθούν με την ‘παραγραφή’ θα τα βρουν όλα.
Γιάννη, εγώ, σου επαναλαμβάνω, δεν κάνω καμία πολιτική. Διότι αν πληρωθεί αυτό το ποσό μετά θα είναι πολύ δύσκολα να το πάρεις πίσω. Το δε χρωστάμε τίποτε, δε ‘λέει’. Πρέπει σε αυτές τις λεπτές υποθέσεις, να μιλάς με επίσημα χαρτιά και αποδεικτικά και με βάση το νόμο.
Εγώ, όταν πήγα στο δήμο, και προς τιμή του συναντήθηκα μαζί του, κατόπιν αιτήματός μου, δύο φορές – από πέντε ώρες κάθε φορά. Ήθελα να μάθω τι παραλαμβάνω και πώς έχουν τα θέματα.
Άσε, να μη σου επαναλαμβάνω πάλι τα ίδια και τα ίδια. Εμένα κανένας δεν θέλησε να με ρωτήσει για κάτι. Βγαίνω όμως γιατί πρέπει να βγω  και να πω αυτά που ξέρω.
Μίλησαν για ‘δωράκι’, που φεύγοντας εμείς από το δήμο, τους κάναμε. Ε, ναι, λοιπόν! Δωράκι, είναι αυτό. Εμείς δωρίσαμε στον κόσμο, με τον τρόπο μας, αυτό το ποσό… που δεν το πληρώναμε.
Μακάρι να κάνω λάθος, εγώ… μακάρι όμως, να γλυτώσει ο δήμος μας το ποσό αυτό που καλείται για να πληρώσει. Τα λεφτά αυτά, αν ποτέ πληρωθούν, θα πληρωθούν από τον κόσμο της Νάξου. Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να κάνουν ένα έργο στο νησί. Θα είναι κρίμα και άδικο να ‘χρεώσουμε’ τους συνδημότες μας με αυτά τα λεφτά.
Σου το ξαναλέω και γράψε το για μια ακόμη φορά: Εγώ, δεν είμαι παντογνώστης. Εγώ, ψάχνω, ενημερώνομαι και μετά μιλάω.
Στην προκειμένη περίπτωση, Γιάννη, εγώ θα έκανα το εξής: Πρώτον, θα εξέταζα τους νόμους της προγραφής, είτε στέλνοντας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ένα αίτημα, να μου απαντήσει, είτε στην Νομική Υπηρεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Αυτό θα έκανα, εγώ.»


Ν.Βασιλάκης: «Ό,τι έχει γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2003, παραγράφεται. Το λέει ο νόμος Παυλόπουλου»

Νικόλας Βασιλάκης, πρώην δήμαρχος Δρυμαλίας (Νάξου)
«Έγραφε τότε, θυμάμαι, στην παράγραφο 1, ο σχετικός νόμος Παυλόπουλου: Θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που έγιναν σε βάρος των προϋπολογισμών των δήμων και που πληρώθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2003, από δήμους, νομαρχίες κ.λπ., εφόσον αυτές προβλέπονται δηλ. από τις διατάξεις του Κώδικα των δήμων, ότι συνάδουν με την αποστολή και τις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. Δηλ., ότι είναι μέσα στις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. αυτές οι δαπάνες. Ότι έχουν εγκριθεί και βεβαιωθεί από τα αρμόδια όργανα, δηλ. από το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.
Οι καταλογισμοί που είχαν γίνει σε βάρος των δημάρχων κ.λπ., παραγράφονται, αίρονται. Αυτό αναφέρει το άρθρο 26. Λέει, συγκεκριμένα, ότι, οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν γίνει, και όποιες έχουν βεβαιωθεί εις βάρος κάποιων κ.λπ., και αυτές αίρονται. Μέσα σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει αυτό το άρθρο. Λέει, ακόμη, ότι, όποιες έχουν κριθεί παράνομες, με τελεσίδικες αποφάσεις, τα λεφτά θα πληρωθούν. Αν όμως εκκρεμούν, παραγράφονται.
Το ουσιαστικό είναι – και αναφέρεται αυτό – ότι, οι καταλογισμοί που έχουν γίνει αίρονται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά παραγράφονται. Ό,τι έχει γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2003, επαναλαμβάνω, από τους δήμους και τις νομαρχίες, τότε, τότε όλα αυτά παραγράφονται. Δηλ., δεν υπάρχει καταλογισμός σε κανέναν. Δηλ., ό,τι έχει γίνει μέχρι την ημερομηνία που σου ανέφερα... Και αυτή είναι η περίοδος που αναφέρουν, όταν μιλάνε για τα θέματα του δήμου Νάξου…
Αυτά αναφέρει ο σχετικός νόμος, επί ημερών Παυλόπουλου, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τότε, πέρασε μέσα το άρθρο 26, με τίτλο «Νομιμοποίηση Δαπανών Οργάνων Ο.Τ.Α. και των δημάρχων και των συμβούλων».
 
Γ.Τζουάννης: «Αν υπάρχει τέτοιο θέμα…, ευθύνεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων»

Γιάννης Τζουάννης, πρώην δήμαρχος Δρυμαλίας (Νάξου)
«Δεν ξέρω, Γιάννη. Δεν ασχολούμαι. Και σου το λέω έτσι, γιατί εγώ είχα κάνει διπλογραφικό σύστημα και είχα τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών επί των ημερών μου στο δήμο. Τώρα, πια δεν παρακολουθώ το παραμικρό. Εγώ, όπως σου προανέφερα, είχα κάνει το διπλογραφικό σύστημα και ό,τι πληρωνόταν φαινότανε ακριβώς την ίδια ημέρα και είχα την ίδια ημέρα υπόλοιπο. Αυτά έχουν γίνει την εποχή που οι τέως κοινότητες δεν είχαν υπόλοιπα και εξυπηρετούντο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ σχέση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και ρωτώ, Γιάννη: Είναι δυνατόν τόσα χρόνια το ταμείο αυτό να δίνει λεφτά στις τέως κοινότητες, χωρίς να υπάρχουν; Άρα, πάει να πει ότι το ‘κοντρόλ’ δεν το είχε η τράπεζα… Άρα, αν υπάρχει τέτοιο θέμα που λένε, ευθύνεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.»  
  
Β.Κόκκοτας: «Ποια χρονολογία, θες; ρώτησα… ‘Το ‘94’… Ωραία! Πάρε το περίσσευμα. Πάρε… Πάρε… Πάρε… Δεν έβγαλαν ‘κιχ’… Έχουν χάσει την μπάλα στο Παρακαταθηκών»

Βασίλης Κόκκοτας: πρώην δήμαρχος Νάξου
«Κοίταξε, Γιάννη. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω κάτι που δεν ξέρω… αν έχει παραγραφεί αυτό το ποσό, αν έχει παραγραφεί… ποιος δεν το θέλει.
Ο δήμος Νάξου αυτός καθ’ εαυτός, με τις δέκα κοινότητες ‘κάτω’, που δεν είναι σωστά αυτά που λένε οι του Παρακαταθηκών, αυτά που έχουν βγάλει… αλλά ας το δεχτούμε. Είναι σε πληροφορώ €281.000. Τα υπόλοιπα €700.000 είναι του δήμου Δρυμαλίας, σύμφωνα με το έγκυρο χαρτί το τελευταίο που υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του Παρακαταθηκών, και €225.000 είναι τα νησάκια. Αν ισχύουν, βέβαια, όλα αυτά που ισχυρίζονται. Που δεν ισχύουν.
Γιάννη, έχουν χάσει την μπάλα εκεί στο Παρακαταθηκών, που λέει ο λαός μας. Το διαπίστωσα και προ ημερών που πήγα εκεί μαζί με ανθρώπους της νυν δημοτικής αρχής. Όμως, σου διευκρινίζω: αυτό το τελευταίο δήθεν έγκυρο χαρτί, δεν λέει τίποτε για μένα. Εγώ, πιστεύω ότι μπορεί να μας χρωστάει κιόλας το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν το αποκλείω, Γιάννη, αυτό…
Όταν προ ημερών πήγα επάνω, είχα μαζί μου ‘χαρτιά’ – αποδεικτικά στοιχεία, δηλ. Ποια χρονολογία, θες; ρώτησα… ‘Το ‘94’… Ωραία! Πάρε το περίσσευμα. Ποιος θες, το 95, μήπως; Πάρε περίσσευμα! Το ’96, πάρε περίσσευμα! το ’97, το ίδιο… κ.ο.κ. και τους είπα: ‘Δεν μου τα ‘δωσε ο περιπτεράς’. Τους το κατέστησα σαφές αυτό. Μου λέγανε: ‘Μα… Μα… Μα…’ Τους απάντησα: ‘δεν έχει ‘μα’, μα’… Έχει σφραγίδα και υπογραφή… Σφραγίδα και υπογραφή. Δεν έβγαλαν ‘κιχ’.
Οι άνθρωποι εκεί, έχουν χάσει την μπάλα. Όπου ‘πιάσουν’, είναι. Μέσα σε τρείς μέρες στείλανε ισάριθμα αλλοπρόσαλλα γράμματα και λέγανε χρωστάς τόσο… τόσα… τόσα…
Ο κ. Τσαγκλής, τώρα… Η άποψη Τσαγκλή, τι μου λέει… Γιάννη, δεν το έχω εξετάσει το θέμα. Νομικά έχω σπουδάσει. Δεν μπορώ συνεπώς να αποφανθώ, γιατί δεν το έχω εξετάσει όσο ο Μπάμπης ο Τσαγκλής. Δεν μπορώ όμως να την απορρίψω κιόλας.
Ο Γιώργος ο Καραμανής, τους είπε, προ ημερών, εκεί στο Παρακαταθηκών μια άποψη: Τους προέτρεψε: ‘Βάλτε’, τους είπε, όχι κάποιο δικηγόρο. Βάλτε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο να μας πει πώς έχουν τα πράγματα.’.
Μου είπε ο αρμόδιος εκεί: ‘Το έγγραφο, εάν δεν φέρει υπογραφή και σφραγίδα, ισχύει, εκτός αν το προσβάλλεις για πλαστό’.
Τους είπα: φέρτε μου ένα γράμμα ότι μου κάνατε εμένα, τότε. Μια όχληση απλή. Φέρτε μου, τους είπα…
Γιάννη, Όταν μια Υπηρεσία σε τρείς μέρες μέσα στέλνει τρία γράμματα, που χορεύουν τα εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται…
Υποθέτω ότι αυτοί, τώρα, επιδιώκουν να ‘κλείσουνε’ και πάνε να ‘πιάσουν’ ό,τι μπορούν απ’ όπου μπορούν. Θέλουν να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους. Είναι ασόβαροι, οι άνθρωποι. Ακόμη και ο επικεφαλής τους, κατάλαβε, ότι είναι ξεκρέμαστοι. Εγώ, τους είπα κιόλας, ότι, όταν διαφωνούν δύο Οργανισμοί, Δημοσίου είναι και οι δύο, προσφεύγουν στα Δικαστήρια και ό,τι βγάλουν τα Δικαστήρια… Που θα βρεθεί δικαστής όμως να δικάσει αυτές τις ανερμάτιστες συμπεριφορές και διαδικασίες;
Διάβασα όσα λέει ο Μπάμπης ο Τσαγκλής. …Γιάννη, κοντά στο νου κι η γνώση. Δεν ξέρεις, ρωτάς. Ρωτάς και μαθαίνεις.
Εγώ, με τον Μπάμπη έχω να μιλήσω μήνες. Εγώ, δεν κρίνω τον εαυτό μου, ειδικό, σ’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν εξειδικευμένα νομικά γραφεία που καταγίνονται με αυτά.
Γιάννη, αν μου τα λέγανε εμένα αυτά, τότε που φεύγοντας εξόφλησα το μεγάλο δάνειο, θα τα εξοφλούσα και αυτά τα λεφτά, την δήθεν οφειλή του δήμου Νάξου, τότε, που δεν είναι, με βάση όσα λένε αυτοί, πάνω από 281 χιλιάρικα.
Ευκαιρία είναι, να επισημάνουμε σ’ αυτό το σημείο, κλείνοντας, ότι: Ο Δήμος μας παραδόθηκε ως ένα πρότυπο δήμου!»
 
Ν.Μαράκης: «Επικαλέστηκε και νόμο ο Μπάμπης ο Τσαγκλής. Η άποψή του είναι έγκυρη, επίκαιρη και αξιόπιστη»

Νίκος Μαράκης: τ. Δήμαρχος Νάξου
«Κοίταξε, Γιάννη: Η άποψη του Μπάμπη είναι βαρύνουσα, γιατί ο κ. Τσαγκλής, αν θέλεις, είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος εμπλέκεται γενικώς με τα θέματα τα οικονομικά, έχει θητεύσει και ως αντιδήμαρχος και έχει ασχοληθεί με το θέμα. Είναι βαρύνουσα η άποψή του. Και έρχεται να επισφραγίσει μια αντίληψη που τη στηρίζαμε και εξακολουθούμε να τη στηρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την οφειλή, όπως εμφανίζεται από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εντάξει! Αυτά είναι και θέματα ‘λεπτομερειών’. Καλά θα ‘τανε, να μην προχωρήσουμε… να φτάσουμε σε ένδικα μέσα… και να λυθεί αυτή η διαφορά. Πλην όμως τελευταία βρέθηκαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων, και ο Γιώργος ο Καραμανής, με αντιπροσωπία των δημοτικών παρατάξεων και εκεί έγιναν κάποιες συζητήσεις, απ ό,τι πληροφορήθηκα να ενισχυθεί ο δήμος οικονομικά, για να μπορέσει να αποπληρώσει αυτή την υποχρέωση. Όμως, η άποψη ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε το ποσό… Με δεδομένο, σε κάθε περίπτωση πάντως, ό,τι είπε σε εσάς και για λογαριασμό της «Κυκλαδικής» ο κ. Τσαγκλής…, θα πρέπει αυτή η υπόθεση να μας προβληματίσει έντονα. Επειδή επικαλέστηκε και νόμο ο Μπάμπης ο Τσαγκλής. Γιατί ξέρω, ότι η άποψή του είναι έγκυρη, επίκαιρη και αξιόπιστη.» 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου