Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Φωτιές άναψε το "κεκλεισμένων των θυρών"...

- Τι αναφέρει η «Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»
- Τι απαντά ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου και μέλη του ΔΣ
Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Την συνεδρίαση ζήτησαν να παρακολουθήσουν τόσο ένας εργαζόμενος της επιχείρησης όσο και δημοσιογράφος και οπερατέρ της τοπικής τηλεόρασης. Το Δ.Σ. της Επιχείρησης έλαβε κατά πλειοψηφία την απαράδεκτη απόφαση να γίνει η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της Παράταξης «Πολίτες για τα Νησιά μας» κ. Θέκλα Κίζη συνέπραξε με την πλειοψηφία και υπερψήφισε την πρόταση να..... γίνει η συνεδρίαση χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και πολιτών. Εύλογα, λοιπόν, τίθενται τα ερωτήματα:

* Για ποιον λόγο πραγματοποιήθηκε η εν λόγω συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών;
* Οι συνεδριάσεις των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων του Δήμου δεν πρέπει να είναι δημόσιες, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι συζητείται και (κυρίως) τι αποφασίζεται;
* Γιατί δεν εκδόθηκε Δελτίο Τύπου όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης και η κα Κίζη;
* Αληθεύουν οι καταγγελίες της δημοσιογράφου ότι, την επομένη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιχείρησης καταφέρθηκε εναντίον της, δημόσια, με απρεπείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς;
Καλούμε την Δημοτική Αρχή:
1. Να ανακοινώνει τις συνεδριάσεις των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων και των Επιτροπών του Δήμου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να μπορεί να τις παρακολουθεί οποιοσδήποτε πολίτης ή δημοσιογράφος το επιθυμεί
2. Να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης
3. Να αποσαφηνίσει αν πράγματι, και για ποιον λόγο, ο Πρόεδρος της Επιχείρησης εξύβρισε δημόσια την δημοσιογράφο.
Δημοτική Κίνηση:
 "Συμπαράταξη Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων"
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συμπαράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναφορικά με την δήθεν «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της 4-4-2011 του Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας και με την ελπίδα ότι το δελτίο τύπου που εξεδόθη είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης, μονόπλευρης ενημέρωσης ή ενδεχομένως επιπόλαιης αντιμετώπισης του θέματος και όχι πολιτικά απαράδεκτου λαϊκισμού, Σας αναφέρουμε τα εξής:
Το διοικητικό Συμβούλιου, συνεδρίασε την Παρασκευή 1-4-2011, προκειμένου να αποφασίσει θέματα που αφορούσαν την εσωτερική λειτουργία της Επιχείρησης. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση για πρώτη φορά, κλήθηκαν και παρευρέθηκαν υπάλληλοι των προγραμμάτων που υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση –σημειωτέον πολλοί από αυτούς τυγχάνουν 18 και πλέον μήνες απλήρωτοι- προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να εκφράσουν τις απόψεις τους καθώς και δημοσιογράφοι που με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρθηκαν στα θέματα της Συνεδρίασης. Κατά την συζήτηση, τέθηκαν θέματα που αφορούσαν και την διοικητική υπάλληλο της Επιχείρησης, η οποία και αυτή τυγχάνει 18 μήνες απλήρωτη και η οποία απουσίαζε κατά την συνεδρίαση. Αποφασίστηκε λόγω των σοβαρών θεμάτων εσωτερικής λειτουργίας της Επιχείρησης, να συνεχιστεί η συνεδρίαση την Δευτέρας 4-4-2011 αλλά και να κληθεί η διοικητική υπάλληλος, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις της και να της τεθούν ερωτήματα.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρούσα ήταν μόνον μία εκπρόσωπος του τύπου με το τηλεοπτικό συνεργείο της και κανείς άλλος. Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως και την ψήφιση των εσωτερικών θεμάτων της Επιχείρησης, κατόπιν επιθυμίας και παρακλήσεως της υπαλλήλου, επειδή αφενός θα συζητούνταν το συγκεκριμένο θέμα που την αφορούσε άμεσα και αφετέρου επειδή -όπως και πράγματι έγινε- θα γινόταν αναφορά σε προσωπικά δεδομένα της, που αφορούσαν την εργασιακή της σχέση, τα προσωπικά και βιοποριστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει, απότοκα της εργασιακής της σχέσης, καθώς και θέματα που αφορούσαν τον τρόπο άσκησης των υπαλληλικών της καθηκόντων κατά τον χρόνο που ανέκυψαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Επιχείρησης, ετέθη το θέμα για την συζήτηση και μόνον που θα επακολουθούσε, να κλείσει η κάμερα και να αποχωρήσει η δημοσιογράφος.
Το Δ.Σ έχοντας ως γνώμονα τον σεβασμό στη προσωπικότητα του κάθε εργαζόμενου και υπαλλήλου, την διασφάλιση της αξιοπρέπειας του, την προστασία του από δημόσια έκθεση και σπίλωση της προσωπικότητας του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με πέντε θετικές ψήφους έναντι μόνο μίας αρνητικής, για την συζήτηση που θα επακολουθούσε και μόνον, να κλείσει η κάμερα και να αποχωρήσει η δημοσιογράφος.
Αυτά και μόνον αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά και οι λόγοι για τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο οδηγήθηκε σ’αυτήν την απόφαση. Επισημαίνεται δε ότι το Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης, στελεχώνεται από ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις και εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, σεβόμενο τις Δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς είναι ανοικτό σε κάθε πολίτη και δέχεται ασφαλώς κάθε έλεγχο από την Δημοτική αρχή. Δεσμεύεται όμως, να ενημερώσει τόσο το Δημοτικό συμβούλιο όσο και την κοινή γνώμη, για το ποιος ευθύνεται σε Πολιτικό και όχι μόνον επίπεδο, που η Κοινωφελής Επιχείρηση κληρονόμησε από την προηγούμενη Διοίκηση, οφειλές στους υπαλλήλους της 18 και πλέον μηνών, οφειλές σε ασφαλιστικούς φορείς που ξεπερνάει τις 60.000 Ευρώ, οφειλές σε τρίτους που ξεπερνούν τις 10.000 Ευρώ, την άθλια κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούνται τα προγράμματα ΚΔΑΠ και Βοήθειας στο Σπίτι, μόλις καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα μετά από τον λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο που θα διενεργηθεί άμεσα.
Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος
Θέκλα Κίζη
Δημήτριος Καραπάτης
Νικόλαος Σκουλάτος
Αντώνιος Κονδύλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου