Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Το ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

Το Πειραϊκό Λεύκωμα έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σύγχρονη ιστορική και πολιτιστική πραγματικότητα του Πειραιά. συνεχίζοντας και συμπληρώνοντας μια παράδοση Πειραϊκών Λευκωμάτων που εκδόθηκαν κατά καιρούς στην Πόλη μας και ανέδειξαν το καθένα στο είδος του και την εποχή του, την διαχρονική ιστορική της πορεία.

Με την τωρινή του εκδοτική κατάθεση, ο εκδότης της εφημερίδας Κοινωνική που εμπνεύστηκε τον οραματικό του σχεδιασμό και οι εκλεκτοί του συνεργάτες φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο του Πειραιά και των όμορων Δήμων σε θέματα προστασίας της τοπικής τους κληρονομιάς, της διατήρησης των ιστορικά φορτισμένων περιοχών του, της αναπαλαίωσης των παλαιών αρχοντικών κοσμημάτων του, της ανάπλασης των εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων του. Στέλνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους δημόσιους φορείς της Πόλης και όχι μόνο, για την βοήθεια στην ανάδειξη των ελαχίστων αλλά μοναδικών τεκμηρίων της αρχαίας ιστορίας της, και της μεσαιωνικής επίσης, για την συγκέντρωση και αρχειοθέτηση της έγγραφης παράδοσής της, την ουσιαστικότερη φροντίδα των χώρων πρασίνου που προσφέρουν ανάσα πνοής στην αποπνικτική ατμόσφαιρά του περιβάλλοντός της και, γενικότερα, στον ορθολογικότερο εξωραϊσμό του Πειραϊκού χώρου.
Το Πειραϊκό Λεύκωμα πιστεύει ακράδαντα, ότι ο πολιτισμός ενός τόπου-στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Πειραιάς- είναι αυτός που διατηρεί τον ψυχικό δεσμό των δημοτών του ασφαλή και οικείο. Σφυρηλατεί τις πνευματικές διεργασίες των πολιτών, διαπλάθει τους χαρακτήρες τους επί τα βελτίω, διαμορφώνει τις συνειδησιακές επιλογές τους, προσδιορίζει την ποικιλομορφία των κοινωνικών τους δεσμών και συμπεριφορών, διευρύνει σίγουρα το αισθητικό τους πεδίο, ενεργοποιεί τους κοινωνικοποιητικούς μηχανισμούς των κατοίκων ανετότερα. Τέλος αναπτύσσει σε βάθος χρόνου τις ιδιαίτερες σχέσεις των ανθρώπων με τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα με τον θαλάσσιο.
Και αυτό φιλοδοξεί να πετύχει το Πειραϊκό Λεύκωμα ιχνογραφώντας με επιμέλεια, σεβασμό, αγάπη, την Πολιτιστική και Ιστορική διαδρομή του Πειραιά από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Να προσφέρει στους αναγνώστες του ένα θεσπέσιο ταξίδι στο χρόνο και τον τόπο της Πόλης. Χωρίς να διακατέχεται από τη μεγαλαυχία ότι θα κατορθώσει με την πρώτη αυτή εκδοτική προσπάθεια να κλείσει μέσα στις λαμπερές σελίδες του το πρωτεϊκό φαινόμενο της ύπαρξής και της ιστορικής παρουσίας της Πόλης. Αλλά να ρίξει το σπόρο και για μελλοντικές εκδοτικές καταθέσεις και ατομικές ή συλλογικές προσπάθειες.
Το Πειραϊκό Λεύκωμα επιθυμεί, να αποπαγιδεύσει τον Πειραιά από το περιθώριο της Ιστορίας που στις μέρες μας βρίσκεται και φυτοζωεί. Και, να τον καταστήσει κυρίαρχο τοπόσημο του Ελλαδικού χώρου που ασφαλώς το αξίζει. Να του ξαναπροσφέρει τη χαμένη του ιστορική και πολιτιστική αυτογνωσία. Τα διαρκώς ανανεούμενα αποθέματα νοήματος της Πειραϊκής του συνείδησης. Να του εμπλουτίσει τα στοιχεία της ιστορικής και αρχαιολογικής του τεκμηρίωσης. Να του επαναλειτουργήσει τα βιωματικά του προσκυνητάρια που μέσα τους λατρευτικά εικονίζονται τα λησμονημένα σύμβολα των εμπειριών του, οι συγκεφαλαιωτικοί μύθοι του ιστορικού του πεπρωμένου, οι γενεαλογίες των οικιστών δημιουργών του και των επιλογών τους, που συγκροτούν την οραματική του πραγματικότητα μέχρι σήμερα και συνάμα την υπερβαίνουν.
Το Πειραϊκό Λεύκωμα έρχεται, να «επαναπατρίσει» στον Πειραϊκό χώρο την «εκτοπισμένη» εδώ και αρκετές δεκαετίες από την Πόλη μας Πειραϊκή ταυτότητα, με ότι αυτή μεταφέρει στη διάρκεια του χρόνου. Έρχεται να τροφοδοτήσει το σύγχρονο παρόν του Πειραιά, με μνήμες, συμβάντα, περιστατικά, εικόνες, γεγονότα, αποτυπώματα του απώτατου και του πρόσφατου παρελθόντος του.
Το Πειραϊκό Λεύκωμα αποτυπώνει μέσα στην πολυσημία των σελίδων του, τα διαλεκτικά ιστορικά και μνημονικά σημάδια της διαδρομής του χώρου του Πειραιά σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο που του προσέδωσαν την χαρακτηριστική ιδιαιτερότητά του. Την τόσο αναγνωρίσιμη ατμόσφαιρα του. Τη μοναδικότητα της τυπολογίας των ανθρώπων του σε σχέση με τις άλλες πόλεις και λιμάνια της Ελλάδας.
Το Πειραϊκό Λεύκωμα έρχεται να τονώσει την ιδεολογική συνείδηση της πόλης του Πειραιά, τον αισθητικό της πλούτο, τη γοητευτική καθαρότητα των γραμμών της, τις εκατοντάδες οσμώσεις της. Να αναδείξει την ανθρώπινή της διάσταση που χάνεται στα βάθη της ιστορίας, την φρουραρχούσα τον χώρο λαϊκότητά της.
Εντυπώσεις, ατομικές αναζητήσεις, βιώματα, παραστάσεις, περιπέτειες ζωής, αναμνήσεις, δραστηριότητες, συνεντεύξεις, αρχαιολογικές πληροφορίες, ιστορικές καταθέσεις, κοινωνικές πρωτοβουλίες, κλέη Πειραιωτών ανδρών, αθλητικές πληροφορίες, λογοτεχνικές μελέτες, ονειρικές εικόνες της πόλης, προσωπικές φωνές, ίχνη φημισμένων ανθρώπων που πέρασαν και αγάπησαν με τον τρόπο τους την πόλη μας, είναι ένας αμέτρητος πλούτος τεκμηρίων και χρηστικών πληροφοριών. Επίσης, συναντάμε στις σελίδες του, το πολιτιστικό έργο που άφησαν στο πέρασμά τους αρκετά Παιδιά του Πειραιά. Αυτοβιογραφικά στιγμιότυπα και άλλα ντοκουμέντα και στοιχεία που σπονδυλώνουν των τεραστίων διαστάσεων αυτόν επικό πίνακα της Πειραϊκής Ιστορίας που αναγνωρίζει ο αναγνώστης στο Πειραϊκό Λεύκωμα. Χωρίς να ξεχνάμε και τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που μας παρέχονται από το ιστορικό της καταγραφής, Φορέων, Σωματείων, Συνδέσμων, Ομίλων και άλλων Κοινωφελών Ιδρυμάτων, του Εκκλησιαστικού χώρου, που δραστηριοποιούνται και μεγαλουργούν στο πρώτο λιμάνι της Χώρας, στην πόλη μας.
Οφείλουμε ακόμα να υπογραμμίσουμε το πλήθος των πρωτογενών κειμένων που μας προσέφεραν με μεγάλη χαρά οι συμμετέχοντες στην εκδοτική αυτή προσπάθεια. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ο μεγάλος πλούτος φωτογραφιών και εικόνων από όλες τις ιστορικές περιόδους της Πόλης που συνοδεύουν τα κείμενα και κοσμούν το Λεύκωμα. Κείμενα και μαρτυρίες-σαν ένα είδος καλειδοσκοπίου-όπου πρόσωπα, ζυμώσεις, ιστορικά περιστατικά, κοινωνικές διεργασίες, όνειρα και σκληρή πραγματικότητα, επιθυμίες και οράματα, διατρέχουν με ευκρασία τις σελίδες του Λευκώματος και αρθρώνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στην Πειραϊκή Ιστορία χωρίς να την εξαντλούν.
Μια συναρπαστική περιπλάνηση στον κόσμο του Πειραιά, που αφήνει ένα άρωμα νοσταλγίας πίσω της, μια μυστική γοητεία που θέλει να κοινοποιηθεί, ένα ανέκφραστο μυστήριο για αυτό που χάθηκε ή που υπήρξε ο Πειραιάς και αγωνίζεται να αποτυπωθεί στις σελίδες του Λευκώματος. Ο Πειραϊκός χώρος κεντρώνεται σε κάθε σελίδα του Λευκώματος με άνεση.
Όμως φιλοδοξούμε να πιστεύουμε ότι το γοητευτικό αυτό ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, με την έκδοση και την ανάγνωση του παρόντος μόνο τόμου. Ο εκδότης και υλοποιητής αυτής της προσπάθειας καθώς και οι εκλεκτοί συνεργάτες του θέλουν να πιστεύουν ότι η επαινετή αυτή εκδοτική πρόταση θα συνεχιστεί με τη βοήθεια και το ενδιαφέρον που θα δείξει έμπρακτα και το αναγνωστικό κοινό.
Επιθυμία μας είναι να συνεχιστεί η ωραία αυτή περιπέτεια για αρκετά χρόνια ακόμη. Με νέες καταγραφές, αχαρτογράφητες μνήμες, καινούργια στοιχεία και ασφαλώς ενδιαφέρουσες συμμετοχές έτσι ώστε να ξανά συνταξιδεύσουμε ομού στην θάλασσα του Πειραιά με καινούργια και άφθαρτα εφόδια.
Ο εκδότης
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου