Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΧΑΡ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύρος, 13 Απριλίου 2011
Το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας, από τις 31 Μαρτίου 2011 (την επομένη της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, στη Σύρο) υπέγραψαν κείμενο, στο οποίο συνυπέγραψαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση με θέματα αιχμής :
1. Εκπαίδευση – Παιδεία στο Ν. Αιγαίο
2. Οργάνωση της Περιφέρειας
3. Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το γραπτό αίτημα παραδόθηκε αυθημερόν στον κ. Χρυσόγελο, γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου, για να προωθηθεί άμεσα για τον έγκαιρο προγραμματισμό της συνεδρίασης, από την 31 Μαρτίου 2011.
Καταθέσαμε το πιο πάνω αίτημα γιατί:
• Τα θέματα παιδείας απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας μας και ιδιαιτέρως μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η παιδεία αποτελεί εθνική προτεραιότητα και η θέση της δεν είναι στα ψιλά γράμματα του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν είναι δυνατόν η κοινωνία μας να ανεχτεί την εφαρμογή μιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (μείωση των δαπανών για την παιδεία μόλις στο 2,75% του ΑΕΠ, συγχωνεύσεις - υποβιβασμούς - καταργήσεις σχολικών μονάδων με αυταρχικό τρόπο, φρενάρισμα της ανάπτυξης κτιριακών υποδομών, υπολειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου κτλ).
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να μείνει θεατής. Ως βασικός μοχλός αυτοδιοικητικής εξουσίας, οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, να παρέμβει με λύσεις, θέσεις και προτάσεις, με αναπτυξιακή προοπτική.
• Η πολυνησιακή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να λειτουργήσει εύρυθμα προς όφελος των πολιτών. Δεν νοείται, τρεισήμισι και πλέον μήνες από τη σύστασή της να υπολειτουργεί, σε θολό θεσμικό πλαίσιο ενώ η περιφερειακή αρχή αγνοεί τις προτάσεις μας, περιφρονεί τη συναίνεση που προσφέρουμε και την αγωνία που εκφράζουμε προκειμένου να πετύχει ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς ο κ. Μαχαιρίδης συνδιαλέγεται, άτυπα, μόνο με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση και ενδεχομένως με κάποιους ομοϊδεάτες του περιφερειάρχες. «Ξηλώνουν και ράβουν» τον οργανισμό της περιφέρειας χωρίς να ενημερώνουν και δίχως να υπάρχει συνεννόηση για αυτό το κορυφαίο θέμα.
Η περιφέρεια πρέπει να λειτουργήσει σωστά, ο Οργανισμός της είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί η σωστή οργάνωση και λειτουργία της, κάτι που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται.
• Είναι αδιανόητο να συνεδριάζει μία μόνο φορά κάθε μήνα το περιφερειακό συμβούλιο με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται προς συζήτηση μια σειρά από θέματα – για πολλά από τα οποία ενημερωνόμαστε σε ανεπαρκή χρονικά πλαίσια.
Η πληθώρα θεμάτων σε μία συνεδρίαση εμποδίζει τη ζύμωση απόψεων, γεγονός που ευνοεί την περιφερειακή αρχή η οποία επιδιώκει, στηριζόμενη στην πλειοψηφία της, να περάσει τα θέματα χωρίς ουσιαστικό διάλογο.
Επίσης, ο χρόνος ο οποίος δίδεται στις παρατάξεις της μειοψηφίας δεν είναι συχνά αρκετός, ώστε να εκφράσουν τεκμηριωμένα τη γνώμη τους.
• Επειδή στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα,
• επειδή η μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου εκπροσωπεί περίπου το υπόλοιπο μισό του εκλογικού σώματος των νησιών μας,
• επειδή η περιφερειακή αρχή έχει αποφύγει να συζητήσει τα παραπάνω θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο,
ζητάμε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση, επιδιώκοντας μέσα από αυτήν, την αναβάθμιση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου, προς όφελος των νησιωτών μας.
Γιατί τα νησιά μας αξίζουν περισσότερα.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας
Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου