Την ώρα που η Μπουλντόζα σκάβει και προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος από τα βράχια που κρέμονται πάνω από το δρόμο, έρχονται οι κάτοικοι του σκαδού και επιχειρούν να απεγκλωβίσουν από τα βράχια που βρίσκονται ήδη στο δρόμο και κόβουν στη μέση την επικοινωνία Σκαδού – Κορώνου. Άλλωστε έχουν περάσει πλέον 15 ημέρες από την 19η Μαρτίου όταν όγκοι βράχων αποκολλήθηκαν από την κορυφή του βουνού και έπεσαν προς την πλαγιά παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους.
Οπτική επαφή
Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν άμεσα να έρθει συνεργείο από την Σύρο ώστε να υπάρξει αντίδραση στο μικρότερο δυνατό χρόνο με αποτέλεσμα ο χρόνος να τρέχεις εις βάρος των κατοίκων που ένιωσαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Την περασμένη Τετάρτη ο γεωλόγος κ. Νόκας βρέθηκε στον τόπο του …εγκλήματος απέκτησε οπτική επαφή με την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει και αναχώρησε εκ νέου για τη Σύρο ώστε να σχηματίσει την απαραίτητη μελέτη που θα αποτελέσει τη βάση για να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Διακοπή εργασίας Εν τω μεταξύ από την περασμένη Πέμπτη στη κορυφή του βουνού βρίσκεται ειδικό ερπυστριοφόρο μηχάνημα που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μετακινήσει τους «κρεμασμένους» βράχους και να βάλει στη θέση του όσους έχουν χαλαρώσει ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία παρτεριού κάτω από τους «κρεμασμένους» βράχους ώστε να αποφευχθεί μία νέα μετακύλησή τους προς τον δρόμο και την πλαγιά και με δεδομένο ότι ο καιρός δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο υπήρξε διακοπή των εργασιών καθώς οι βροχοπτώσεις δεν βοήθησαν στην εκτέλεση των όποιες νέων κινήσεων ενώ λόγω της διάβρωσης του εδάφους υπήρχε ο φόβος για νέα κατολίσθηση. Όπως άλλωστε έχει πει και ο Θανάσης Γρυλλάκης που έχει κάνει τη διαδρομή Κόρωνο – Νάξο σαν να είναι Παγκράτι – Κολλιάτσου «ακόμη και το πέρασμα ενός ζώου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα»
Προβλήματα
Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι του Σκαδού με την αρωγή των κατοίκων από τα άλλα χωριά (βλ Κόρωνος, Κωμιακή) μοιάζουν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους… Αν και γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κίνησή του μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και χωρίς την έγκριση των αρμοδίων αποφάσισαν να μετακινήσουν τον τεράστιο βράχο που έχει κλείσει το δρόμο Κορώνου – Σκαδού στο ύψος της γέφυρας. Μπορεί η Τεχνική Επιτροπή να δηλώνει αντίθετη με κάτι τέτοιο, όμως δεν μπορεί να τους εμποδίσει. Το οδόστρωμα παραμένει σε αρκετά του σημεία διαλυμένο και έτοιμο να υποχωρήσει εάν δεχτεί βάρος, το στηθαίο της γέφυρας έχει αρκετά «τραύματα» που δεν έχουν επουλωθεί, όμως τα αυτοκίνητα κυρίως μικρού κυβισμού σχεδόν από την 1η ημέρα επιχειρούσαν να περάσουν έστω κι εάν χρειάζονταν δεκάδες μανούβρες…
Μετακίνηση
Γνωρίζοντας ότι το κράτος θα αργήσει να αντιδράσει και να δώσει το δρόμο στη διάθεσή τους, αποφάσισαν την Παρασκευή να μετακινήσουν τον ογκώδη βράχο από τη θέση του ανοίγοντας λίγο περισσότερο το πέρασμα ώστε τα αυτοκίνητα να μην χρειάζονται μανούβρες για να φτάσουν στο ένα ή το άλλο χωριό. Παραμένουν πάντως σε ετοιμότητα για μία πιο δυναμική παρέμβαση με δεδομένο ότι δυναμίτες υπάρχουν αρκετοί και στα δύο χωριά. Τουλάχιστον αυτή την περίοδο δεν σκέφτονται να ανατινάξουν τους βράχους που… κρέμονται καθώς έχουν πειστεί ότι η τεχνική υπηρεσία κάνει ότι μπορεί για να τους βοηθήσει αλλά αυτός ο βράχος που βρίσκεται στη μέση του δρόμου, εύκολα θα γίνει ένα φορτηγό χαλίκια με δεδομένο ότι κανείς δεν παίρνει την απόφαση από τους κρατούντες ώστε να τον βγάλουν από τη μέση.
Καθοριστική
Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των έργων με δεδομένο ότι επιστρέφει από την Ερμούπολη ο γεωλόγος κ. Νόκας μαζί με την προϊσταμένη του γραφείου της Περιφέριας Νοτίου Αιγαίου και ελπίζουν όλοι ότι θα έχει έτοιμη τη μελέτη, γεγονός που θα σημάνει την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του προβλήματος… Όλα πάντως θα κριθούν από το ύψος του κόστους των εργασιών καθώς όλοι γνωρίζουν ότι χρήματα δεν υπάρχουν και εάν το κονδύλι είναι μεγάλο (περί τις 150.000 ευρώ) τότε δεν αποκλείεται όντως οι κάτοικοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους…
Αμεσος κίνδυνος
Τι αναφέρει ο κ. Γρυλλάκης στην κατεπείγουσα επιστολή (με αριθμό πρωτοκόλλου 856) που έστειλε προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων την προηγούμενη Τρίτη; Κατόπιν και νέας αυτοψίας παρουσία γεωλόγου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στη θέση αποκόλλησης της βραχομάζας μεταξύ Κορώνου και Σκαδού, σας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χαλαρωμένοι όγκοι (συνημμένη φωτογραφία 1) στο κατακόρυφο μέτωπο της βραχομάζας έτοιμοι να αποκολληθούν και αποκολλημένα βράχια διάσπαρτα στην πλαγιά (συνημμένη φωτογραφία 2) με άμεσο κίνδυνο ολίσθησης και πτώσης επί του οδοστρώματος. Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τα διερχόμενα τροχοφόρα και πεζούς και εκτιμούμε ότι ο δρόμος πρέπει να παραμείνει κλειστός μέχρι να γίνουν παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης οχημάτων και πεζών. Όπως διαβάσετε βέβαια οι κάτοικοι δεν καταλαβαίνουν έχουν διαφορετική άποψη και ρισκάρουν ίσως γιατί γνωρίζουν την ανικανότητα του κράτους…
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου