Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Νέα "Κερατέα" η Κορφή Ξύδη!

«ΠΑΡΩΔΙΑ» χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση (της περασμένης Τετάρτης) τού Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, «σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορυφή Ξύδη, όπου οι σύμβουλοι στην πλειοψηφία τους δεν τοποθετήθηκαν καν», η Επιτροπή Αγώνα (που λέει «όχι ΧΥΤΑ στην κορυφή Ξύδη»), στην τελευταία ανακοίνωσή της… Και μεταξύ πολλών άλλων, προσθέτει: «…Το δημοτικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις, και αυτός είναι ο ρόλος του, κάτι που με φτηνά ταχυδακτυλουργικά κόλπα απέφυγε η πλειοψηφούσα παράταξη και η μείζονα αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει προσυνεννόηση και ότι το συμβούλιο "στήθηκε" για επικοινωνιακούς λόγους, εμπαίζοντας τη Ναξιακή κοινωνία, αλλά κυρίως ότι οι σύμβουλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ανάξιοι να αποφασίζουν για την τύχη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Και σίγουρα αν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, η ευνόητη επόμενη κίνηση τους ήταν να παραιτηθούν...».

Οι της Επιτροπής Αγώνα, στην ίδια ανακοίνωση κάνουν αναφορά σε «προτάσεις» (επιχειρήματα) με βάση τα οποία «όχι μόνο αναστέλλεται η επιβολή προστίμων, αλλά εξασφαλίζουμε ότι θα γίνει το σωστό έργο που έχει ανάγκη η Νάξος...».
Να, πώς έχει το περιεχόμενο τής εν λόγω καυστικής ανακοινώσεως:
«Ανίκανο να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το νησί και ως εκ τούτου επικίνδυνο αποδείχτηκε το δημοτικό συμβούλιο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) σε μια συνεδρίαση - παρωδία σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη την Τετάρτη 30 Μαρτίου, όπου οι σύμβουλοι στην πλειοψηφία τους δεν τοποθετήθηκαν καν.
Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα με τον αποκλεισμό της χωματερής στις 12 και 13 Μάρτη με κύριο αίτημα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο με βάση τα αιτήματά μας (επιστολή 4/3), ο δήμαρχος τελικά συγκάλεσε το συμβούλιο.
Στη συνεδρίαση όπου η μαζική παρουσία κατοίκων ήταν παραπάνω από αισθητή και μετά από εξάωρη συζήτηση, όπου τις απόψεις τους κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς καθώς και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ. Λοϊζίδου και ο συνήγορος που συνέταξε τη μια εκ των δύο αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο ΣτΕ, η δημοτική αρχή επεδίωξε να θέσει σε ψηφοφορία το αυτονόητο, δηλαδή αν ήταν απλώς μια "ενημερωτική ημερίδα " ή αν έπρεπε να πάρουν απόφαση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη και την εκπόνηση μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων του δήμου, ακυρώνοντας στην πράξη τον ίδιο τους το ρόλο.
Εξ’ ορισμού το δημοτικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις, και αυτός είναι ο ρόλος του, κάτι που με φτηνά ταχυδακτυλουργικά κόλπα απέφυγε η πλειοψηφούσα παράταξη και η μείζονα αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει προσυνεννόηση και ότι το συμβούλιο "στήθηκε" για επικοινωνιακούς λόγους, εμπαίζοντας τη Ναξιακή κοινωνία, αλλά κυρίως ότι οι σύμβουλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ανάξιοι να αποφασίζουν για την τύχη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Και σίγουρα αν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, η ευνόητη επόμενη κίνηση τους ήταν να παραιτηθούν.
Αυτή η μεθόδευση αποκάλυψε ότι, η όλη πρότερη φιλολογία από την πλευρά της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης περί της συμφωνίας τους για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ανούσια φλυαρία, ενώ στην πραγματικότητα προωθούν μόνο την προειλημμένη τους απόφαση: την κατασκευή ΧΥΤΑ. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για ποιούς λόγους είναι απαράδεκτη το 2011 η κατασκευή ΧΥΤΑ, χωρίς καμιά πρότερη επεξεργασία των απορριμμάτων, δηλαδή ενός έργου που θα καταλήξει σε ΧΑΔΑ.
Όμως αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκβιασμό που ασκεί στην κοινωνία ο δήμαρχος κραδαίνοντας τη δαμόκλειο σπάθη των επικείμενων προστίμων, όταν για την έλλειψη διαχείρισης των σκουπιδιών δεν ευθύνονται οι τοπικές κοινωνίες της Γαλήνης και των Εγγαρών και οι υπόλοιποι κάτοικοι παρά ο ίδιος, οι προκάτοχοί του και η Νομαρχία, με προφανή και βαριά ευθύνη των Ναξίων Νομαρχιακών Συμβούλων. Δεν δεχόμαστε τον συμψηφισμό των προστίμων με τη ζωή και τη δημόσιο υγεία, δεν παζαρεύουμε τυχόν ανταποδοτικά οφέλη για να δεχτούμε ένα επικίνδυνο έργο και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Δεν δεχόμαστε την επιλογή της κορυφής Ξύδη που έγινε χωρίς Ναξιώτικη γνώμη, και επιβλήθηκε με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες. Δεν μπορεί καμία οικονομική απειλή να καταδικάσει στην εξαθλίωση και στην καταστροφή μια για πάντα κομμάτι της Νάξου, δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης τα νερά του νησιού!!!!
Ούτε ο δήμαρχος ούτε κανείς άλλος από τους υποστηρικτές του έργου δεν απαντά με ποιο τρόπο θα αποφευχθούν τα πρόστιμα, όταν θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ στον Τίμιο Σταυρό για τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμα και αν προχωρούσε απρόσκοπτα η κατασκευή του ΧΥΤΑ που επιθυμούν διακαώς. Αν τελικά επιβληθούν πρόστιμα και δεν πρόκειται για απειλή προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να δεχτούν πρόχειρα και καταστρεπτικά έργα, κανείς δεν θα μας απαλλάξει από αυτά για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ για το διάστημα αυτό. Και πάλι, με την κατασκευή του ΧΥΤΑ θα έρθουν άλλα πρόστιμα γιατί ήδη το έργο αυτό δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας!!
Είναι λοιπόν απορίας άξιον (τουλάχιστον) γιατί αυτή η επιμονή στο αδιέξοδο!!
Λυπούμαστε πολύ γιατί χθες χάθηκε μια ακόμα ιστορική ευκαιρία για το νησί αφού δεν υιοθετήθηκε καμιά από τις προτάσεις μας.
Να προκηρυχτεί άμεσα μελέτη για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και να μελετηθεί η καταλληλότερη τεχνική επεξεργασία των υπολειμμάτων.
Να γίνει αμερόληπτη και επιστημονική αξιολόγηση θέσεων σε όλο το νησί προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη με ενιαία κριτήρια.
Να μπουν άμεσα σε εφαρμογή οι διαδικασίες αποκατάστασης του υπάρχοντος ΧΑΔΑ και να συνδυαστεί με προσωρινή, έστω, λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή του τελικού έργου. Να αξιοποιηθούν τα χρήματα του δήμου για απαλλοτριώσεις (μερικά εκατ. €) προς αυτή την κατεύθυνση και όχι σε άσκοπη κτήση γης (!) για ένα έργο που ενδέχεται σοβαρά να ακυρωθεί στο ΣτΕ!
Με την αποδοχή των παραπάνω προτάσεων όχι μόνο αναστέλλεται η επιβολή προστίμων, αλλά εξασφαλίζουμε ότι θα γίνει το σωστό έργο που έχει ανάγκη η Νάξος.
Εκτός από τις δικές μας θέσεις ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από την κ. Λοϊζίδου όσο και από αρκετούς φορείς του νησιού στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διεξόδου, πάντα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Όλες όμως αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή, προκλητικά μάλιστα.
Μήπως τελικά η δημοτική αρχή δεν επιδιώκει τη λύση του προβλήματος;
Εξάλλου, όπως τόνισαν αρκετοί από τους παρισταμένους στο συμβούλιο είναι αναγκαία η κοινωνική αποδοχή για την κατασκευή ενός έργου, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει. Μπορεί όμως να υπάρξει αν ακολουθηθούν ορθές διαδικασίες και επιλεγεί σωστό έργο και χώρος που δεν ενοχλεί παρά ελάχιστα!
Κι εδώ να επισημάνουμε ότι πλέον ο δήμος είναι κύριος και φορέας διαχείρισης του έργου και γι’ αυτό οι ευθύνες του είναι μεγάλες για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.
Σαν Επιτροπή Αγώνα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας που έχουν υποστεί την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην περιοχή τους για να τους εξαναγκάσουν να δεχτούν την κατασκευή ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.
Ο ανυποχώρητος δυναμικός αγώνας τους, όπως και άλλων τοπικών κοινωνιών (π.χ. Λευκίμμη), δείχνει που οδηγούν αυταρχικές λογικές που αγνοούν τη βούληση των κατοίκων και επιχειρούν να επιβάλλουν δια της βίας τα δικά τους συμφέροντα».
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εξελίξεις γύρω από το θέμα που αφορά στη δρομολογούμενη κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας και με βάση τις κλιμακούμενες αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας (που δηλώνουν αποφασισμένοι να «ματώσουν» -εάν τελικά οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες υιοθετήσουν τις εντολές των κατά τόπους αιρετών Περιφερειών, αλλά και αυτές τις ίδιες και όμοιες της Κομισιόν-, οι επόμενοι καλοκιαρινοί μήνες αναμένεται και στο δικό μας το νησί να είναι καυτοί. Και τούτο διότι, τους επόμενους μήνες θα "τρέξουν" οι απαλλοτριώσεις, σύμφωνα μκε καλά πληροφορημένες πηγές.
Από πολύ κόσμο τούτα τα τελευταία εικοσιτετράωρα μπαίνει μία "παράμετρος" στο όλο ζήτημα, η οποία -αν μη τι άλλο- πρέπει να απασχολήσει τα εμπλεκόμενα μέρη. Επισημαίνεται από τουριστικούς παράγοντες ότι "θα είναι καταστροφικό θα έρθουμε στα χέρια μέσα στο καλοκαίρι από το οποίο περιμένει όλο το νησί να βγάλει τις υποχρεώσεις του. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση. Θα είναι καταστροφή".
Με βάση τον «πόλεμο» που διεξάγεται στην Κερατέα, όπου το επίσημο Κράτος προσπαθεί να αναστείλει με κάθε τρόπο της κινητοποιήσεις, οδηγώντας έτσι ΜΑΤ και πολίτες σε καθημερινές άγριες συγκρούσεις, οι επόμενοι μήνες στο νησί μας πολύ πιθανόν είναι να οδηγήσουν «στ’ άκρα» τον κρατικό μηχανισμό (καταστολής κινητοποιήσεων) και όλους όσοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στην κορυφή Ξύδη (που δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των Τοπικών Διαμερισμάτων Γαλήνης και Εγκαρών… Άλλωστε στην τελευταία συνεδρίαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου και από άλλες Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του νησιού μας κάτοικοι παρακολούθησαν τον πολύωρο σκουπιδοκαβγά)…
Η «Κ» στην προσπάθειά της να σταχυολογήσει τις σημαντικότερες εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα «Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α.», παραθέτει τα ακόλουθα:
ΙΟΥΛΙΟΣ 2010: ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ στις 18 Ιουλίου η προθεσμία που είχαν δώσει τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών στις περιφέρειες όλης της χώρας για να κλείσουν και να αποκαταστήσουν τις ανεξέλεγκτες χωματερές τους, χωρίς βέβαια ο στόχος να έχει επιτευχθεί.
ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ότι τουλάχιστον 250 χωματερές παραμένουν σε λειτουργία, συχνά χωρίς να υπάρχει καμία δρομολογημένη λύση, καθώς οι τοπικοί δήμοι δηλώνουν πλήρη αδυναμία να ξεκινήσουν έργα για την κατασκευή και αποκατάσταση ΧΥΤΑ.
ΚΑΘΩΣ ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. για τις χωματερές είναι πλέον ορατός (υπολογίζονται στα 8,5 εκατ. ευρώ ημερησίως!), τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ετοιμάζουν κοινή παρέμβαση, προκειμένου να επιταχύνουν τις εξελίξεις.
ΤΟ τελεσίγραφο που είχαν απευθύνει στις 20 Απριλίου τα δύο υπουργεία φαίνεται ότι δεν πέτυχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
ΟΙ ρυθμοί κλεισίματος και αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών εξακολουθούν να είναι πολύ αργοί εξαιτίας δύο σημαντικών προβλημάτων: της απουσίας ώριμων μελετών (ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ ή η αποκατάσταση χωματερών) και φυσικά της έλλειψης πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζονται το τελευταίο διάστημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, τα οποία πρόκειται να αναλάβουν κοινή δράση μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη χρόνου είναι το βασικό πρόβλημα.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2005 για τον χαώδη τρόπο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και βρίσκεται πλέον ένα βήμα από το Ευρωδικαστήριο και τη δεύτερη καταδίκη (έχει σταλεί ήδη η προειδοποιητική επιστολή).
ΣΤΗΝ περίπτωση δεύτερης καταδίκης, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καταβάλει πρόστιμο, που εκτιμάται ότι θα είναι € 34.000 ανά χωματερή την ημέρα. Με 250 χωματερές να λειτουργούν δηλαδή, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει 8,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα ή € 255 εκατ. τον μήνα! Επισημάνσεις και πρόταση από τον Συνήγορο του Πολίτη.
Η πίεση χρόνου, υπό τον φόβο των ευρωπροστίμων, δείχνει να είναι κακός σύμβουλος για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα.
ΠΟΡΙΣΜΑ του Συνηγόρου του Πολίτη επισημαίνει προβλήματα στη διαδικασία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ, αλλά και πλημμελή τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την κατασκευή και τη λειτουργία τους.
Ο Συνήγορος προτείνει να παρακολουθείται υποχρεωτικά η τήρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων κατά τη λειτουργία των ΧΥΤΑ. Με παρέμβασή του τοποθετήθηκε επί των προβλημάτων της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, έχοντας χειριστεί περισσότερες από 100 αναφορές πολιτών για τη χωροθέτηση, την κατασκευή και τη λειτουργία ΧΥΤΑ. Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνει: Κατά τον σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων δεν τηρείται αυστηρά η νομοθεσία.
ΚΑΤΑ τη χωροθέτηση νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων δεν αξιολογούνται επαρκώς οι εναλλακτικές και η χωροθέτηση επηρεάζεται από κριτήρια σκοπιμότητας.
Η αδειοδότηση των χώρων αυτών είναι ελλιπής, συχνά δεν τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.
ΔΕΝ επιβάλλονται διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις στους υπεύθυνους δήμους, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει ΧΥΤΑ.
Ο Συνήγορος προτείνει να μην εγκλωβίζεται η πολιτεία στην κατασκευή ΧΥΤΑ, αλλά να προωθεί ταυτόχρονα κι άλλα έργα επεξεργασίας αποβλήτων, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά απορριμμάτων που ανακυκλώνονται και να μειωθούν αντίστοιχα οι ποσότητες που οδηγούνται σε ταφή. Επίσης, να γίνεται συστηματικός έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή και τη λειτουργία.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010: Η προσωρινή τρίμηνη άδεια λειτουργίας της έχει λήξει και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τη σοβαρή πιθανότητα καταδίκης.
«ΦΩΤΙΕΣ» έχουν ανάψει στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποθέσεις που αφορούν τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων και λυμάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κινητοποίηση εξαιτίας προβλημάτων που διαιωνίζονται και για τα οποία πρωτοδίκως η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νέα προειδοποίηση (συμπληρωματική επιστολή) τράβηξε και πάλι το... αφτί στην Ελλάδα για τις 745 παράνομες χωματερές, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί από το 2007. Η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τη λειτουργία 1.125 χωματερών είχε εκδοθεί το 2005 αλλά σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 316 από αυτές ενώ μένει να αποκατασταθούν άλλες 429.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την Κομισιόν, δεν αρκεί να παύσει η λειτουργία μιας χωματερής. Προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση πρέπει να ακολουθήσει αποκατάσταση αλλά και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
ΣΤΗΝ προειδοποιητική της επιστολή η Επιτροπή αναφέρει ότι εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης καταγγελιών οι οποίες αφορούν τη λειτουργία παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)
ΤΟ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος το οποίο καταδικάζεται δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση.
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε έστειλε τη νέα προειδοποίηση στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε και την εισήγησή της για την περίπτωση τριών χωματερών οι οποίες δέχονται επικίνδυνα απόβλητα στην Ιταλία, διότι η χώρα δεν είχε συμμορφωθεί με πρωτόδικη απόφαση του Σεπτεμβρίου τού 2004.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου