Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Mανώλης Μαργαρίτης: "Σύντομα θα τα πούμε όλα στον κόσμο..."

ΔΕΝ έδειχνε κουρασμένος (αν και ήταν)• έδειχνε αποφασισμένος! Στον δήμαρχο του … «Καλλικράτη» στην Νάξο & καις τις Μικρές Κυκλάδες,. Μανώλη Μαργαρίτη, αναφέρομαι, ο οποίος πήρε θέση σε θέματα που εμείς του … ξεδιπλώσαμε προς χάριν του αναγνωστικού μας κοινού…

Από τις πλέον αξιοπρόσεκτες ενότητες η κουβέντα μας, αυτή που έχει να κάνει με τα οικονομικά του νέου, διευρυμένου-«καλλικράτειου» Δήμου μας. Του θέσαμε ευθέως το θέμα για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία και το οποίο αφορά στα οικονομικά, ζητώντας του «να μας μιλήσει ανοιχτά, γιατί αυτό ζητεί ο κόσμος». Και μας δήλωσε: «Όταν έρθει η ώρα, και αυτή η ώρα είναι πολύ κοντά…, σύντομα δηλαδή…, θα μιλήσουμε για όλα στον κόσμο..., θα τα πούμε όλα στον κόσμο…, άλλωστε, αυτό ήταν μία προεκλογική δέσμευση του συνδυασμού μας. Ο κόσμος γνωρίζω πολύ καλά ότι αρέσκεται σε λόγια και σε καταγγελίες. Παντού συμβαίνει αυτό. Όμως, εμείς όταν έρθει η ώρα να μιλήσουμε και να ανοίξουμε τα στόματά μας για θέματα που αφορούν τον Δήμο μας, θα το κάνουμε για έναν και μόνο λόγο: για να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει πώς έχουν τα πράγματα στον Δήμο μας• και όχι μόνο τα οικονομικά πράγματα, αλλά και άλλα που δεν έχουν άμεση σχέση με τα οικονομικά. Προεκλογικά κάναμε λόγιο για διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση των συνδημοτών μας• και αυτό το λόγο, αυτή τη δέσμευση θα την τηρήσουμε. Αυτό να το πάρετε ως δεδομένο. Είναι απαράδεκτο, αλλά και πονηρό μία Δημοτική Αρχή να κρατάει μυστικά από τον κόσμο και ό,τι κάνει να το κάνει στα κρυφά και χωρίς καμία ενημέρωση του κόσμου. Τέτοιες συμπεριφορές ‘έθαψαν’ πολλά έργα, για παράπηγμα, στο νησί μας. μεταξύ αυτών και το Λιμάνι μας. Εάν είχαν μιλήσει ανοιχτά στον κόσμο, εάν ό,τι έκαναν για το Λιμάνι το έκαναν κατόπιν ενημέρωσης του κόσμου, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα.
ΜΟΙΡΑΙΑ, τα λεγόμενα τού κ. Μαργαρίτη, οδήγησαν την κουβέντα μας (και την επόμενη ερώτησή μας) στο θέμα των κεφαλαίων εκείνων των οικονομικών που κυριαρχούν στα «πηγαδάκια» όλων όσοι γνωρίζουν πράγματα: στο θέμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, στο θέμα της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως, στο θέμα των συμβάσεων του Δήμου Δρυμαλίας στο θέμα της Αναπτυξιακής (Αναπτυκτικής) Α.Ε., αλλά και σ’ αυτό που αφορά στον προϋπολογισμό τού ’11, που μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να, ποια ήταν η τοποθέτησή του:
«ΤΑΜΕΙΟ» για όλα τα παραπάνω θέματα θα κάνουμε σε λίγες εβδομάδες από σήμερα. Τα θέματα στα οποία αναφέρεστε δεν είναι λίγα, ούτε είναι μικρά. Και ξεκαθαρίζω από την αρχή της αναφοράς μου στα θέματα αυτά, επειδή πολλά λέγονται: Διαχειριστικός έλεγχος θα μπει στον Δήμο. Διαχειριστικός έλεγχος θα γίνει στα οικονομικά του Δήμου των τελευταίων ετών… Θα ζητηθεί διαχειριστικός έλεγχος –σημειώστε το αυτό- εκεί όπου πρέπει, άμεσα. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Πέραν αυτού, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα της «Αριάδνη Α.Ε.». Θα τα βάλουμε όλα κάτω, για να δούμε που υπάρχει πρόβλημα, ποιο είναι το μέγεθός του προβλήματος και τι μπορεί να γίνει άμεσα ώστε ο Δήμος μας να προχωρήσει απρόσκοπτα στο έργο του. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Υπάρχει δουλειά μπροστά μας. Ο «Καλλικράτης» είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και περιθώρια για χρονοτριβές δεν υπάρχουν. Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι ένας: Νοικοκυροσύνη, τάξη και οργάνωση. Μόνο έτσι θα βγούμε από τη στενωπό που είχε οδηγηθεί ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια, και μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για πραγματική ανάπτυξη. Όλα τ’ άλλα είναι λόγια. Θα μιλήσουμε, λοιπόν, στον κόσμο για όλα πολύ σύντομα• για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στον Δήμο. Εδώ, εμείς ήρθαμε όχι για να κάνουμε το κέφι μας ή για να σταδιοδρομήσουμε επαγγελματικά. Εδώ, εμείς ήρθαμε με το θέλημα του κόσμου, ο οποίος επιθυμεί συμμετοχή, στα κοινά, επικοινωνία ξεκάθαρη και ανοιχτή με όλους εμάς, ξεκάθαρες κουβέντες, διαφάνεια, και όχι μαϊμουδιές και άλλα τέτοια πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει παιχνιδάκι στα χέρια κανενός ο Δήμος μας. Είμαστε όλοι εδώ -πιστεύω και οι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,. Μείζονος και ελάσσονος- για να υπηρετούμε τους συνδημότες μας και όχι για να κάνουμε τα δικά μας.
ΖΗΤΗΣΑΜΕ από τον κ. Μαργαρίτη να μας μιλήσει για τη νέα μεταρρύθμιση στον χώρο της Αυτοδιοικήσεως• του ζητήσαμε επίσης να μας μιλήσει για τον δικό μας τον Δήμο• τον πολυνησιακό Δήμο, και τον ακούσαμε να μας λέει:
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ χρόνος για να πούμε ότι ο «Καλλικράτης», αυτό το «βαγόνι» της Αυτοδιοίκησης μπήκε στις ράγες του… Τεράστιες είναι, κύριε Βλαχάκη, οι ανάγκες του Δήμου μας, τώρα με τον «Καλλικράτη».Η συνένωση έφερε προβλήματα. Είναι τρομακτικά δύσκολος ο Δήμος μας. Υπάρχουν τα νησιά μας. Υπάρχει ο Δήμος της Δρυμαλίας που καταργήθηκε και ο οποίος έφερε προβλήματα οικονομικά στο νέο Δήμο. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχουν δεκάδες κεφάλαια που θα πρέπει να «τρέξουμε» για το καλό των συνδημοτών μας και εδώ στην Νάξο, αλλά και στα γύρω νησιά Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι. Κομμάτι από το «σώμα» μας είναι και αυτά τα νησιά. Συνδημότες μας κατοικούν και σ’ αυτά τα νησιά. Και θα είναι εγκληματικό να τους αγνοήσουμε αυτούς τους συνδημότες μας και μαζί και τα προβλήματά τους. Δεν τους ήθελε «ήσυχους» ο Καλλικράτης» Τους έκανε άνω-κάτω αυτή η μεταρρύθμιση. Όμως, εμείς, τώρα, που βρισκόμαστε εδώ με την εντολή αυτό του κόσμου, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του…
Από τα πρώτα μελήματα του Δήμου μας είναι η ανταπόκρισή μας σε θέματα που σχετίζονται με την Δημόσια Υγεία. Για παράδειγμα αναφέρω το νερό. Ειδικά, η παρέμβασή μας στο θέμα του νερού είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Αναφέρομαι στα θέματα ύδρευσης και στον Βιολογικό καθαρισμό. Γι’ αυτό και ήδη προσλάβαμε μέχρι στιγμής έναν Χημικό. Παράλληλα, κυνηγάμε τα θέματα της Καθημερινότητας. Νομίζω ότι παρά το μικρό αριθμό που απασχολεί ο Δήμος μας στον τομέα Καθαριότητας, ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Δημοτικής Αρχής είναι αισθητά και οφθαλμοφανή. Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πολλά περιθώρια υπάρχουν… Θα προσληφθεί κόσμος. Θα προσληφθούν όλοι όσοι έμειναν χωρίς δουλειά προ μηνών με βάση τα αυστηρά κριτήρια του ΑΣΕΠ και μόνο αυτά.
Θέλω να γράψετε ότι στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, παρά τα προβλήματα και τη σύγχυση που προκάλεσε ο «Καλλικράτης» με τη μεταστέγαση Υπηρεσιών και υπαλλήλων, εμείς κάνουμε εμπεριστατωμένη δουλειά. Υπάρχουν άνθρωποι στον Δήμο μας που ξέρουν τι ζητάνε. Άνθρωποι που ξέρουν πώς θα κάνουν αυτό που πρέπει επ’ ωφελεία των συνδημοτών μας. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη γίνει αισθητά. Θα υπάρξει όμως και συνέχεια. Ακόμη, είμαστε στην αρχή. Θέματα και προβλήματα, κύριε Βλαχάκη, που είχαν βαλτώσει λόγω … πολιτικού κόστους, βρίσκουν σιγά-σιγά το δρόμο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων… και έρχεται και η σειρά του αμαρτωλού Κυκλοφοριακού. Μήπως θα πρέπει να επαναλάβω όλα όσα ξέρει ο κόσμος; Μήπως θα πρέπει να αναφερθώ σε όσα έγιναν προ ετών; Τέλος πάντων… Το να ξύνει κανείς πληγές είναι ανώφελο, εδικά. Μία τέτοια εποχή που τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα δεν είναι σε καλή φάση.
ΤΟ θέμα που «έπαιξε» πολύ προεκλογικά, και το οποίο είχε να κάνει με την «εμπειρία» που θα έπρεπε να έχει το «Καλλικράτειο» Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε να σχολιάσει ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, με αφορμή την παραπάνω «τοποθέτησή» του… Δήλωσε:
ΠΙΣΤΕΥΩ ότι είμαστε ομάδα … NBA! Δεν κάνω πλάκα… Υπάρχει συνεργασία, εδώ μέσα… δεν κάνει ο κανένας ό,τι κόψει το ξερό του το κεφάλι. Ούτε εγώ το «παίζω» δήμαρχος. Δεν είχα προηγούμενη εμπειρία… Είναι γνωστό αυτό. Ε, και τι μ’ αυτό; Για τον καθένα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Άσχετος δεν ήμουνα. Υπηρέτησα με συνέπεια τον Δεύτερο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Έτσι είχα την τύχη και την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά και τα γύρω νησιά, αυτά τα νησιά που τώρα είναι νησιά του Δήμου μας. Ελάχιστοι από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους ήξεραν κάτι από τις Μικρές Κυκλάδες. Όμως, ως δήμαρχος δεν είχα εμπειρίες. Είχα όμως μεγάλη επιθυμία να ξεκινήσω καλά. Ξεκίνησα καλά λοιπόν γιατί αναζήτησα από την αρχή να μάθω από «πρώτο χέρι» πώς λειτουργεί ο Δήμος μας. Κι ακόμη μαθαίνω. Και θα μαθαίνω συνέχεια… Μπορώ να πω ότι σ’ αυτή τη διάρκεια των, ας πούμε, τεσσάρων μηνών, έμαθα και πράγματα για τα οποία αισθάνθηκα ντροπή και αηδία. Όμως γι’ αυτά, όπως σας προείπα, θα τα πω όλα όταν έρθει η ώρα… Η σωστή συνεργασία μεταξύ των συμβούλων της Πλειοψηφίας, οι άξιοι συνεργάτες μου, οι άξιοι σύμβουλοι όλων των Κοινοτήτων και Διαμερισμάτων, είναι οι συμπαραστάτες μου. Και εγώ, συμπαραστάτης τους αισθάνομαι, και όχι ο δήμαρχος που θα κάνει ,ό,τι θέλει χωρίς να ρωτά κανέναν. Απλώς εγώ έχω μία παραπάνω ευθύνη, εάν παραπάνω φορτίο. Εγώ, θα χρεωθώ και τα καλά, αλλά και τα άσχημα. Ευτυχώς μέχρι τώρα, ο κόσμος που με βλέπει στο δρόμο με ενθαρρύνει και μου λέει πώς βλέπει πράγματα να γίνονται που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει στο νησί. Και μιλάμε για πράγματα που χρειάζονται λίγη θέληση… Για τα δύσκολα –γιατί θα έρθουν δύσκολα … και αναφέρομαι στις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα μεγάλα έργα- πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από «ψηλά». Πιστεύω ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων αυτοί που έκαναν τον «Καλλικράτη». Θα μπορούσε, κύριε Βλαχάκη, να σας μιλάω με τις ώρες και να δίνω απαντήσεις σε ό,τι με ρωτήσετε. Ακόμη και τις πιο δύσκολες για έναν δήμαρχο θα μπορούσα να απαντήσω, για τον λόγο ότι είμαι μόλις τρεις μήνες και κάτι εδώ, και θα μπορούσα να ρίξω την πέτρα του «αναθέματος» σε πολλούς. Όμως, δεν θα το κάνω. Τώρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι λέμε και σε ό,τι κάνουμε. Προέχει η Νάξος, προέχει η Σχοινούσα, προέχει το Κουφονήσι, προέχει η Δονούσα, προέχει η Ηρακλειά. Και κλείνω με δυο λόγια γι’ αυτά τα νησιά: η προσφορά τους είναι τεράστια, αν και δεν είναι η … καλύτερή τους, τώρα, με τον «Καλλικράτη». Όμως, η συμμετοχή τους στον Δήμο μας, δίνουν αξία στον Δήμο μας. Είναι νησιά που κατέχουν σπουδαία θέση στον χάρτη του Αιγαίου και των Κυκλάδων. Γι’ αυτά τα νησιά θέλησα να έχω προ ημερών συνάντηση με τον κύριο Ραγκούση, στην Αθήνα, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατόν,. Όμως, θα τον συναντήσω … που θα πάει; Τα θεωρώ αδικημένα τα νησιά αυτά, και θα ζητήσω από τον υπουργό Εσωτερικών παρεμβάσεις υπέρ τους, διότι ο «Καλλικράτης» τους δημιούργησε προβλήματα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου